Κρίσιμη ψηφοφορία για το νέο φορολογικό

Με την ψηφοφορία ολοκληρώνεται στη Βουλή την Παρασκευή η συζήτηση για το νέο φορολογικό. Δεν δέχθηκε καμία τροπολογία από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ο Γ. Στουρνάρας

Την Παρασκευή και εν μέσω πολλών αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, αλλά και από βουλευτές της αντιπολίτευσης,….
ψηφίζεται την Παρασκευή το νέο φορολογικό.

Κάθε ευρώ από τα επιπλέον φορολογικά έσοδα που επιδιώκουμε, είναι ένα ευρώ που σώζουμε από τους μισθούς, τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα. Και αυτό το θεωρώ και θα συνεχίσω να το θεωρώ σημαντική επιτυχία» ανέφερε την Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, καλώντας την Ολομέλεια του Σώματος να υπερψηφίσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ως “πρώτο βήμα για μία ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση”.

Απαντώντας στις βολές της αντιπολίτευσης, ο κ. Στουρνάρας παρατήρησε πως οι βουλευτές της “στερούνται εναλλακτικών προτάσεων”, τονίζοντας παράλληλα: “Ψελλίζουν περίεργα πράγματα, που δεν στέκουν ούτε σε αίθουσες πανεπιστημίου για πρωτοετείς φοιτητές. Μας προτείνουν στην ουσία να ακολουθήσουμε σχήματα και παραδείγματα χωρών που παραπέμπουν σε άμεση χρεοκοπία. Δεύτερον, στερούνται πνεύματος αυτοκριτικής. Μέχρι πριν από δύο μήνες μας έλεγαν ότι έχουμε αποτύχει, ότι δεν θα πάρουμε τα χρήματα, ότι δεν θα πάρουμε επιμήκυνση, ότι η οικονομία δεν πάει καλά”.

Ο υπουργός Οικονομικών συνοψίζοντας το νομοσχέδιο, αναδεικνύοντας πρωτοβουλίες όπως τα «βαριά πρόστιμα για παραβάσεις σχετικές με την τεκμηρίωση των τιμών διασυνοριακών ενδοομιλικών συναλλαγών, που θα αποθαρρύνουν τις αθέμιτες πολιτικές μεγάλων εμπορικών ομίλων εις βάρος των καταναλωτών και του δημόσιου ταμείου».

Η ολοκλήρωση του φορολογικού θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την ένταξη από το 2015 και του αγροτικού εισοδήματος, το οποίο θα φορολογείται βάσει βιβλίων εσόδων-εξόδων, με εξαιρέσεις που θα υπάρξουν για τα μικρά εισοδήματα.

Άλλη ενδιαφέρουσα εξαγγελία υπήρξε αυτή για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων, ώστε να εντοπίζονται πολύ πιο εύκολα όλες οι πιθανές εστίες φοροδιαφυγής.

Απορρίφθηκαν οι τροπολογίες

Ο κ. Στουρνάρας κατά τα άλλα, απέρριψε τις τροπολογίες που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ για ανακούφιση των ευπαθέστερων κοινωνικών στρωμάτων, υπολογίζοντας πως το συνολικό τους κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ – ποσόν που δεν είναι δυνατόν να εξευρεθεί με άλλον τρόπο.

“Μακάρι να μπορούσαμε, αλλά “δει δε χρημάτων”. Η ΔΗΜΑΡ συμμετείχε στη διαπραγμάτευση και πρότεινε σωστά μέτρα που έχουν γίνει δεκτά, όπως και το ΠΑΣΟΚ. Οι προτάσεις ελήφθησαν υπόψη στο πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσης. Δεν μπορούμε, όμως, παραμονή της συνεδρίασης του Euro Working Group και του ΔΝΤ, που θα μας φέρουν δόση πάνω από 5 δισ., να προσθέσουμε κόστος 1 δισ. ευρώ” παρατήρησε ο κ. Στουρνάρας.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στις βολές της αντιπολίτευσης για το πρόβλημα θέρμανσης που αντιμετωπίζει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, υπενθύμισε πως “η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης έχει θεσμοθετηθεί στο κατώτατο δυνατό επιτρεπτό ποσό, από τον κανονισμό της ΕΕ, που είναι τα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο” και υποστήριξε πως η καταγραφή μειωμένης κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης οφείλεται εν πολλοίς στην πάταξη του λαθρεμπορίου και στην “αποθεματοποίηση” πετρελαίου πριν την άνοδο της τιμής του.

“Έχουμε προϋπολογίσει 80 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης, ενώ οι αιτήσεις ανέρχονται σε 6 εκατ. Καλύπτουμε πάνω από το 85% του πληθυσμού” ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

“Σε ποιο εγχειρίδιο διαβάσατε πως σε μια οικονομία σε κρίση θα βάλω μέτρα 20 δισ. και στο τέλος του χρόνου θα κάνω ανάπτυξη; Δεν υπάρχει πουθενά – είναι τροϊκανές εντολές” σχολίασε από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

“Για να το πατάξετε το λαθρεμπόριο στα καύσιμα πρέπει να παγώσουν οι άνθρωποι; Και από πού προκύπτει το 30%; Πιάσατε κανέναν; Ή σας κάνουν διάφορες εκτιμήσεις για να κάνετε επικοινωνιακή πολιτική;” αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

“Αυξάνετε τρεις φορές επάνω τη φορολόγηση των κατώτερων πληρωμάτων των πλοίων, την ίδια στιγμή που μειώνετε 2,5 φορές τη φορολόγηση των μερισματούχων των ανωνύμων εταιρειών και αφανίζετε με συντελεστές 26% και 33% τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες. Γιατί οι θυγατρικές των πολυεθνικών στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρο για τα μερίσματα; Είπατε πως είναι κοινοτική Οδηγία. Εσείς τι κάνατε γι’ αυτό; Τα ποσά που λέτε ότι θα πάρετε από το νομοσχέδιο, θα τα είχατε πάρει τα τελευταία 3-4 χρόνια, αν είχατε φορολογήσει τα μερίσματα μονάχα της Amstel και της Vodafon” παρατήρησε ο κ. Λαφαζάνης.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποστήριξε πως το νομοσχέδιο “δίνει κίνητρο για ανάπτυξη και επενδύσεις – και πάνω απ’ όλα σταθερότητα. Γιατί αν κάτι είναι ζητούμενο για τη σημερινή κυβέρνηση, αυτό είναι η σταθερότητα. Πολιτική, φορολογική και οικονομική σταθερότητα”.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως “έσπευσε να αποδώσει ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα χωρίς καν να έχει ενδείξεις ενοχής τους”, ενώ διαφώνησε και με την πρότασή του για κατ’ αρχήν επιστροφή στον παλαιότερο διαχωρισμό ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης στα όρια του Μαρτίου του 2011. “Μια γενικευμένη ρύθμιση για το πετρέλαιο θέρμανσης, οδήγησε στο να εξοικονομούν κάποιες οικογένειες 100 δισ. κάθε χρόνο – λαθρέμποροι και κακοποιοί. Θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί; Το ζήτημα της εξίσωσης δεν μπορεί να ξαναμπαίνει στο τραπέζι. Δεν είναι αυτό κοινωνική δικαιοσύνη” τόνισε.

Σειρά ζητημάτων έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, ο οποίος ανακοίνωσε πως έχει έτοιμη μηνυτήρια αναφορά κατά του Πολ Τόμσεν για “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”.

Ο κ. Κουίκ επικαλούμενος έρευνες σύμφωνα με τις οποίες κατά περιοχές έχουν αυξηθεί οι εκτρώσεις, “κυρίως λόγω της κρίσης”, αναρωτήθηκε “γιατί να έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας και όχι τα σχολεία”, και σημείωσε πως η υψηλή φορολογία των επιχειρήσεων τις σπρώχνει στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Στην τροπολογία της Χρυσής Αυγής για φορολόγηση των βουλευτών “από το πρώτο ευρώ” αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνδέσμου, Χρήστος Παππάς, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «ξεπουλά ακόμα και την Ακρόπολη.

“Μόλις ακούσαμε δύο εκπρόσωπους του παρελθόντος και της στασιμότητας. Όποτε η Ελλάδα ακολουθούσε αυτή την τακτική, η Ιστορία έχει αποδείξει πως έπονταν συμφορές” υπογράμμισε ο Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) για τους προλαλήσαντες, κ.κ. Κουίκ και Παππά.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Τσούκαλης ανέφερε: “Ως νομοσχέδιο φόρου εισοδήματος είναι εξ ορισμού άδικο. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν το ήθελε. Δεν είναι η φορολογική μεταρρύθμιση που επιθυμούμε. Είναι όμως υποχρέωσή μας, σύμφωνα με την επιλογή που κάναμε τους προηγούμενους μήνες”.

“Χτυπάτε όντως τη φοροδιαφυγή: Βαράτε όλον τον απλό κόσμο” επισήμανε ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ.

“Δίνετε και άλλες φοροαπαλλαγές σε εκείνον που ξοδεύει σε μια νύχτα όσα βγάζει ο ναυτικός στο αμπάρι μια ολόκληρη ζωή. Δεν είναι άραγε φοροδιαφυγή οι φοροαπαλλαγές 31 σελίδων που φέρνετε για το μεγάλο κεφάλαιο;”

“Ο λαός πρέπει να πάρει τον πλούτο στα χέρια του και αυτό γίνεται με ανατροπές και όχι με διαχείριση. Το κράτος αναδιανέμει, μονάχα το κομμάτι εκείνο του συσσωρευμένου πλούτου που χρειάζεται για να μην πεθάνει ο εργαζόμενος. Δεν υπάρχει λοιπόν δίκαιο φορολογικό σύστημα” τόνισε ο κ. Παφίλης

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *