«Ποιος πολιτικός δεν έχει χορηγό; Γιατί εκπλήσσεστε;»!!!


Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, μετά την κυνική κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την… πολιτική χορηγία της Siemens, φαίνεται να εμμένει στις θέσεις του και μιλώντας σε στενό κύκλο ανθρώπων εμφανίζεται να κριτικάρει την υποκρισία, όπως τη θεωρεί, με την οποία αντιμετώπισε ο πολιτικός κόσμος την ομολογία του.

Ο πρώην υπουργός, όπως αναφέρουν συνομιλητές του, δείχνει να απορεί για τον θόρυβο που προκλήθηκε μετά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή και οχυρώνεται πίσω από τη γραμμή «το ίδιο κάνουν όλοι». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μαντέλης εμμένει στην αρχική του θέση ότι τα χρήματα που εισέπραξε από τη Siemens δεν είναι πολιτική μίζα αλλά …

… μια συνηθισμένη χορηγία για την ενίσχυση του προεκλογικού του αγώνα τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ λόγω των στρεβλώσεων του εκλογικού νόμου.

Αστείος ο νόμος
Ο κ. Μαντέλης πρόκειται να το υποστηρίξει αυτό και στον ανακριτή, όταν κληθεί, υποστηρίζοντας επίσης ότι το ίδιο κάνουν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές, ιδίως στη Β’ Αθηνών. Ο πρώην υπουργός φέρεται να χαρακτηρίζει αστείο και υποκριτικό τον εκλογικό νόμο που επιτρέπει σε έναν υποψήφιο βουλευτή της Β’ Αθήνας δαπάνες 38.000 ευρώ τη στιγμή που η αχανής αυτή περιφέρεια «τρώει» εκατομμύρια, ενώ για παράδειγμα η ενοικίαση ενός γραφείου για ένα μήνα μπορεί να κοστίσει στον υποψήφιο μέχρι και 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με άλλες πηγές ο κ. Μαντέλης ισχυρίζεται ότι δεν διαθέτει στοιχεία για να κατονομάσει κάποιον συνάδελφό του, οι ίδιοι άνθρωποι όμως εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους λέγοντας ότι δεν θα απέκλειαν τελικά ο πρώην υπουργός να δώσει συγκεκριμένα ονόματα αν πιεστεί πολύ από τον εισαγγελέα. Επισημαίνουν επίσης ότι το καρφί στην Εξεταστική Επιτροπή για τις μίζες των 10 εκ. ευρώ που, όπως είπαν κάποιοι, πήγαν να του φορτώσουν είχε συγκεκριμένους αποδέκτες, οι οποίοι μπορεί να αποκαλυφθούν μόνο αν υπάρξει σοβαρό διακύβευμα για τον ίδιο, κάτι για το οποίο όμως φαίνεται να αμφιβάλλει ο πρώην υπουργός ακόμα και μετά την ποινική δίωξη που του ασκήθηκε.
Οπως αναφέρουν άνθρωποι που είχαν επικοινωνία με τον κ. Μαντέλη το τελευταίο διάστημα, ο ίδιος μέχρι και την κατάθεσή του στην Εξεταστική δεν είχε καμία ανησυχία και εξέφραζε την πεποίθηση ότι δεν είναι δυνατό να διωχθεί για το σκάνδαλο της Siemens.

Εχουν περάσει άλλωστε δύο χρόνια από τότε που το όνομά του συνδέθηκε με λογαριασμό στην Ελβετία που είχε την κωδική ονομασία Rocos, χωρίς κανένας εκπρόσωπος της δικαιοσύνης να τον ενοχλήσει. Ολο αυτό το διάστημα κάθε μήνα σχεδόν επέστρεφε στην Αθήνα από το Αζερμπαϊτζάν, όπου διαμένει, για να δει την οικογένειά του. Κυκλοφορούσε κανονικά στον δρόμο χωρίς να κρύβεται και συνευρισκόταν με φίλους και γνωστούς.

Αλλαγή στάσης. Αν και εξ αρχής ο κ. Μαντέλης διέψευδε επισήμως ότι ήταν ο ίδιος δικαιούχος του λογαριασμού Rocos, φαίνεται ότι τους τελευταίους μήνες ανεπισήμως το παραδεχόταν αφού βέβαια είχε προηγηθεί η γραφολογική εξέταση του πρώην συνεργάτη του Α. Μαντά και είχε έρθει στην ελληνική δικαιοσύνη σχετική ενημέρωση από την Ελβετία.

Φαίνεται πάντως ότι τον τελευταίο καιρό ο ίδιος επιθυμούσε να καταθέσει, είτε στη δικαιοσύνη είτε στην Εξεταστική Επιτροπή, θεωρώντας ότι έτσι θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας φίλος του δικηγόρος τον ρώτησε πριν προσέλθει στην Εξεταστική αν έχει σκεφθεί καθόλου το ενδεχόμενο μετά την κατάθεσή του να συλληφθεί για λόγους εντυπωσιασμού μπροστά στα τηλεοπτικά συνεργεία και ο ίδιος είχε επιμείνει ότι ακόμα και έτσι προτιμούσε να μιλήσει.

Κατά μια άλλη εκδοχή η εμπλοκή του κουμπάρου του Γ. Τσουγκράνη, ο οποίος άνοιξε για τον κ. Μαντέλη τον λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα και η πιθανότητα να βρεθούν τα παιδιά του ενώπιον της δικαιοσύνης ήταν οι δύο βασικοί λόγοι που οδήγησαν στη μεταστροφή της στάσης του πρώην υπουργού.

ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΜΕ ΤΗ SIEMENS
M. Χριστοφοράκος
Στο ημερολόγιο του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens το όνομα του Τάσου Μαντέλη αναφερόταν σύμφωνα με τις πληροφορίες περισσότερo από 100 φορές, παραπέμποντας σε δείπνα, συναντήσεις και ραντεβού.

Η. Γεωργίου
Το πρώην στέλεχος της Siemens και διαχειριστής των μαύρων ταμείων στην προ Χριστοφοράκου εποχή είναι σύμφωνα με τη δικογραφία ο καταθέτης του ποσού των 200.000 μάρκων στον ελβετικό λογαριασμό Μαντέλη.

Γ. Τσουγκράνης
Το 1998 ο Τάσος Μαντέλης ζήτησε από τον κουμπάρο του Γ. Τσουγκράνη να ανοίξει για λογαριασμό του σε ελβετική τράπεζα τον επίμαχο λογαριασμό στον οποίο εμβάστηκαν αρχικώς 200.000 μάρκα και κατόπιν άλλα 250.000 μάρκα από τη Siemens.

H ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1981 – 2004
Η Κεφαλονιά, το Μεταφορών και το «αποκούμπι» του ανατολικού μπλοκ
Η πολιτική σταδιοδρομία του Τάσου Μαντέλη αρχίζει στην πατρίδα του την Κεφαλονιά, όπου εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής το 1981 και τελειώνει στην Αθήνα το 2004 μετά την αποτυχία επανεκλογής του.
Επί των ημερών Μαντέλη στο υπουργείο Μεταφορών υπογράφηκαν συμβάσεις με τη Siemens ύψους 1 δισ. ευρώ για τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ και τα ΕΛΤΑ, μεταξύ των οποίων η περίφημη σύμβαση 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.

Το ίδιο διάστημα ο οργανισμός επέδειξε ιδιαίτερα εξωστρεφή πολιτική με επενδύσεις σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ όπως η Αρμενία, η Ουκρανία, η Ρουμανία και η Γεωργία. Οι περισσότερες από αυτές τις επενδύσεις στο «ελντοράντο» της Ανατολικής Ευρώπης και Ασίας αποδείχτηκαν ασύμφορες για τον Οργανισμό και λίγα χρόνια αργότερα σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε αποεπένδυση.
Κατά σύμπτωση, την επίμαχη περίοδο από τα μαύρα ταμεία της Siemens εκτός από την περίπτωση της σύμβασης για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ διαπιστώθηκαν επίσης περίεργες εκταμιεύσεις για την Globul, εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που ελέγχει ο ΟΤΕ στη Βουλγαρία, την Armentel στην οποία ο ΟΤΕ ήλεγχε μέχρι το 2007 το 90% και στην Romtelecom στην οποία ο ΟΤΕ έχει μερίδιο 54,01% από το 1998.

Από την έκθεση της Debevoise & Plimpton, που διενήργησε τον εσωτερικό έλεγχο στη Siemens προκύπτουν πληρωμές πολλών εκατομμυρίων ευρώ για απευθείας αναθέσεις θυγατρικών του ΟΤΕ. Μάλιστα στη Ρουμανία οι «ωφέλιμες πληρωμές» την επίμαχη περίοδο φαίνεται να έφτασαν τα 25,8 εκατομμύρια μάρκα.
Στο ίδιο το πρώην ανατολικό μπλοκ που έστρεψε το ενδιαφέρον του ΟΤΕ ως υπουργός Μεταφορών, ο κ. Μαντέλης βρήκε «αποκούμπι» μετά το 2004 και την αποτυχία επανεκλογής του.

Τα προσόντα του
Εδώ και έξι χρόνια εργάζεται ως συνεργάτης της εταιρείας European Profiles σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος TACIS ύψους 3,2 δισ. ευρώ για τον «εκδημοκρατισμό τους και τη μετάβαση στην οικονομία της αγοράς».
Εκτός από τις νομικές του σπουδές και την πολιτική του καριέρα προσόντα για την πρόσληψη του κ. Μαντέλη στο πρόγραμμα θεωρήθηκαν η εμπειρία του στα θέματα της περιοχής, η συμμετοχή του στις διαβουλεύσεις των χωρών της Μαύρης Θάλασσας για την προώθηση δικτύου οπτικών ινών, όπως και η συμμετοχή του σε αποστολές στα νέα ανεξάρτητα κράτη παρέχοντας συμβουλές σε θέματα νομοθεσίας σχετικά τις μεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες.

Η ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΤΟΥ
Ο Τάσος Μαντέλης ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στο διάστημα από το 1984 μέχρι το 2000.
Διετέλεσε πρόεδρος του ΟΤΕ και των ΕΛΤΑ, γενικός γραμματέας στο υπουργείο Βιομηχανίας, γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, υφυπουργός Εσωτερικών και υπουργός Μεταφορών.
Θεωρείται ένα από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αναδείχθηκαν μετά το 1996 δίπλα στον πρώην πρωθυπουργό.
Από το περιβάλλον του κ. Σημίτη φαίνεται να απομακρύνεται μετά το 2000. Παρά την επανεκλογή του δεν τοποθετείται σε υπουργική θέση.

ΑΠΟ ΤΟ 2004 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
Ο… θεματοφύλακας της δημοκρατίας και του πολιτισμού
Την περίοδο 2004 ? 2006 ο Τάσος Μαντέλης βρίσκεται στο Ουζμπεκιστάν επικεφαλής ενός έργου για τον εκδημοκρατισμό του κοινοβουλίου της χώρας. Το πρόγραμμα αποσκοπούσε στην προετοιμασία των βουλευτών για την υιοθέτηση του συστήματος των δύο νομοθετικών σωμάτων (βουλής και γερουσίας) και η ενσωμάτωση δημοκρατικών αρχών.
Από το 2005 μέχρι και το 2007 δραστηριοποιείται στη Μόσχα και αναλαμβάνει μαζί με τον επίσης Έλληνα πρώην υπουργό Ανδρέα Ανδριανόπουλο να στήσουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ρωσίας και να διαμορφώσουν ένα πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ένα τρίμηνο του 2007 ο κ. Μαντέλης το περνάει στη Μολδαβία σε ένα πρόγραμμα με αντικείμενο την επιθεώρηση του νομοσχεδίου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Από τον Μάρτιο του 2008 μέχρι και σήμερα ο κ. Μαντέλης έχει έδρα το Αζερμπαϊτζάν με αντικείμενο τη σύγκλιση της εθνικής νομοθεσίας με αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη διοικητική αποκέντρωση. Μεταξύ άλλων σε αυτό το διάστημα συμμετείχε και σε σεμινάριο για την προστασία του Αζέρικου πολιτισμού όπως επίσης και σε συσκέψεις για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το εν λόγω πρόγραμμα, που ήταν και το τελευταίο ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες και ο κ. Μαντέλης έχει αποδεσμευτεί από τις υποχρεώσεις του στο εξωτερικό.
ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΟΥΤΣΗΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Σήμερα όλοι συναινούν, αύριο…;
Πολύ σωστά πράττουν οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων που επικρίνουν τη στάση του Αν. Μαντέλη, ο οποίος με πρωτοφανή κυνισμό ομολόγησε ενώπιόν τους την εμπλοκή του στο σκάνδαλο της Siemens.
Είναι αλήθεια ότι για πρώτη φορά όλες οι πτέρυγες της Βουλής συμφωνούν για τις ευθύνες σε ένα σκάνδαλο. Μόνο που αυτή η συμφωνία ή η συναίνεση αφορά – μεχρι στιγμής – ένα πρόσωπο για το οποίο κανένας πολιτικός δεν θα «κλάψει», με δεδομένο ότι ο κ. Μαντελης είναι εκτός «συστήματος» εδώ και πολλά χρόνια.

Κατά συνέπεια, η πραγματική αξιοπιστία των βουλευτών που σήμερα διατρανώνουν την αποφασιστικότητά τους να υπερασπίσουν την εικόνα τους, θα δοκιμαστεί εάν ή όταν η έρευνα «πέσει» πάνω σε πρόσωπα που είναι ενεργά στην πολιτική ζωή της χωρας. Εκεί θα «μετρηθούν» πολιτικοί και κόμματα…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
ethnos

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *