Αναχρηματοδοτήσεις δανείων λόγω κρίσης


Ειδικά προγράμματα για δημοσίους υπαλλήλους

Της Ευγενιας Tζωρτζη

Προγράμματα αναδιάρθρωσης χρέους για τους δημοσίους υπαλλήλους προωθούν οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να ανακουφίσουν τους δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας, που υφίστανται σοβαρή μείωση του μισθού τους.
Τα σχετικά προγράμματα περιλαμβάνουν επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, ρυθμίσεις για τη μείωση της μηνιαίας δόσης, που μπορεί να φτάσει σε ποσοστό ακόμη και 50%, αλλά και διαγραφή κεφαλαίου σε ορισμένες περιπτώσεις, που η….
.

καθυστέρηση είναι μεγάλη και το δάνειο έχει μικρές πιθανότητες αποπληρωμής.

Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης οφειλών (όχι μόνο των δημοσίων υπαλλήλων) έχουν ήδη επιστρατευθεί από τις αρχές του 2009 και αναμένεται να κορυφωθούν το προσεχές διάστημα μετά τη δραστική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με το πάγωμα των αυξήσεων, τη μείωση των εισοδημάτων κατά 20% και την περικοπή 13ου και 14ου μισθού.

Η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών ανακοίνωσε χθες ότι «οι τράπεζες-μέλη της αποφάσισαν να συνδράμουν τους δημοσίους υπαλλήλους – πελάτες τους που αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων», διαμορφώνοντας ειδικά προγράμματα, τα οποία θα ανακοινωθούν από κάθε τράπεζα ξεχωριστά, ανάλογα και με την πολιτική του κάθε πιστωτικού ιδρύματος.

Στο σκέλος των στεγαστικών δανείων η αναδιάρθρωση περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, έως και τα 40 χρόνια, συνεκτιμώντας την ηλικία του δανειολήπτη. Σε περίπτωση που η περίοδος αποπληρωμής του δανείου δεν μπορεί να επιμηκυνθεί για μακρύ χρονικό διάστημα, συνήθης είναι η πρακτική μείωσης της μηνιαίας δόσης για συγκεκριμένη περίοδο που μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 3 χρόνια, όσο εκτιμάται ότι θα διαρκέσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στον τομέα των καταναλωτικών δανείων, τα εργαλεία αναδιάρθρωσης της οφειλής περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αναχρηματοδότηση του δανείου με τη χορήγηση εγγύησης είτε ακινήτου είτε από φυσικό πρόσωπο. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του επιτοκίου, ενώ ορισμένες τράπεζες προχωρούν και σε γενναιόδωρες διαγραφές, σβήνοντας ακόμη και το 80% της οφειλής, με τις προβλεπόμενες νομικές συνέπειες για τους δανειολήπτες αυτούς. Το μέτρο επιστρατεύεται κυρίως για δάνεια που είναι σε καθυστέρηση έως και ένα χρόνο και τα οποία η τράπεζα θεωρεί ότι δεν πρόκειται να εισπραχθούν.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *