ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ …….ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΩΜΑΣΤΕ

ΣΥΣΣΙΤΙΟ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΣΤΗΝ  ΠΕΤΡΙΛΙΑ

Μία  ιστορική αναδρομή από τον
PREDATORUS

Ολοι επί ποδός πολέμου!
Η συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ τον Αύγουστο του 1944

Στις 20 Αυγούστου του 1944 ο «Ριζοσπάστης» της Κατοχής – Εκδοση Αθήνας, κυκλοφόρησε δημοσιεύοντας στην πρώτη από τις δύο σελίδες του μια απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ που έφερε τον χαρακτηριστικό – αλλά και ιστορικό – τίτλο: «ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ – ΟΛΟΙ ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ!». Αν ληφθεί υπόψη ότι δύο μήνες αργότερα οι Γερμανοί εγκατέλειπαν την Ελλάδα και η Αθήνα απελευθερωνόταν, δημιουργείται βάσιμα η εντύπωση πως η συνεδρίαση αυτή της ΚΕ του Κόμματος ήταν μια……
συνεδρίαση πολιτικής προετοιμασίας των κομμουνιστών και γενικότερα του απελευθερωτικού κινήματος για την τελική σύγκρουση με τον εχθρό…..
Το κείμενο της απόφασης της ΚΕ έχει ακριβώς αυτό το χαρακτήρα, το χαρακτήρα του προσκλητήριου για παλλαϊκό ξεσηκωμό, με στόχο την άμεση απελευθέρωση της χώρας. Διαβάζουμε: «Ολοι επί ποδός πολέμου! Ν’ αγωνιστούμε μαζί με τον εθνικό μας στρατό – ΕΛΑΣ που ανέλαβε, μαζικό επιθετικό πόλεμο, να συντρίψουμε τους επιδρομείς και να ελευθερώσουμε την Πατρίδα. Να διαλύσουμε και να αποσυνθέσουμε τους επιδρομείς τους Γερμανοβούλγαρους και τα προδοτικά σώματα. Να ματαιώσουμε τον εθνοκτόνο εμφύλιο πόλεμο που ξαπολάει η μαύρη αντίδραση. Να εξασφαλίσουμε ομαλό δημοκρατικό πέρασμα στην ελεύθερη πολιτική ζωή της χώρας… Το Κομμουνιστικό Κόμμα που δημιουργήθηκε και ανδρώθηκε σε ατέλειωτους σκληρούς αγώνες για τη λευτεριά και την πρόοδο του Ελληνικού λαού βρίσκεται ολόκληρο στη διάθεση του απελευθερωτικού πολέμου. ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ: Ξεσηκώστε, οδηγήστε το λαό και το στρατό μας στη μάχη. Σε γενική έφοδο για τη λευτεριά. Πολεμήστε στις πρώτες γραμμές. Μεταδώστε σ’ όλο το λαό τόλμη και αποφασιστικότητα, το πνεύμα της δράσης και της νίκης. Πολεμήστε κι ελευθερώστε την Ελλάδα. Ολοι επί ποδός πολέμου. Για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Για τη Συμμαχική νίκη. Θάνατος στο φασισμό λευτεριά στο Λαό»1.

Χωρίς αμφιβολία το προσκλητήριο της ΚΕ του ΚΚΕ για παλλαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στην ξενική κατοχή και επίκαιρο ήταν και αναγκαίο. Απαντούσε με καταπληκτική ακρίβεια στις απαιτήσεις της ιστορικής συγκυρίας, προσανατόλιζε ορθά το Κόμμα και το λαό στο καθήκον της στιγμής απέναντι στους Γερμανοβούλγαρους κατακτητές. Εντούτοις δεν ήταν αυτός ο κύριος λόγος που συγκλήθηκε η ΚΕ κι ούτε αυτό ήταν το θέμα που μονοπώλησε τις εργασίες της. Για την ακρίβεια, το ζήτημα της απελευθέρωσης της χώρας, σ’ εκείνη τη συνεδρίαση της ΚΕ τέθηκε αλληλένδετο με τη μεταπολεμική κατάσταση που θα δημιουργούνταν και το ρόλο που η Αγγλία θα είχε στις μεταπολεμικές πολιτικές εξελίξεις.Ηταν απολύτως φυσιολογικό να τίθεται έτσι το ζήτημα, αν ληφθούν υπόψη τα ιστορικά γεγονότα που είχαν προηγηθεί της συνεδρίασης της ΚΕ, αλλά και το γεγονός ότι με την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα θα δημιουργούνταν αντικειμενικά κενό εξουσίας που έπρεπε να καλυφθεί. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η συνεδρίαση αυτή της ΚΕ είχε καθοριστική σημασία για το λαϊκό κίνημα και το Κόμμα, ανεξαρτήτως αν αυτό το αντιλαμβάνονταν σ’ όλη του τη διάσταση τα μέλη της και η στενή κομματική καθοδήγηση, δηλαδή το Πολιτικό Γραφείο.
Ας δούμε όμως τα ιστορικά στοιχεία που συνθέτουν το ιστορικό αυτό κομματικό Σώμα, αλλά και το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο συγκλήθηκε και στη συνέχεια θα σταθούμε με περισσότερες λεπτομέρειες στο περιεχόμενο των εργασιών του.

Το ιστορικό πλαίσιο
ΕΛΑΣίτες σε μάχη

Η συνεδρίαση της ΚΕ του Αυγούστου 1944 συγκλήθηκε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για το ΚΚΕ και το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, που εκείνη την περίοδο ταλανίζονταν γύρω από το ζήτημα του Συμφώνου του Λιβάνου. Η συμφωνία που είχε υπογραφεί στο Λίβανο στις 20 Μάη του 1944 ανάμεσα στο ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την ΠΕΕΑ από την μια μεριά και τον αστικό πολιτικό κόσμο από την άλλη, ήταν απελπιστικά ετεροβαρής για τα συμφέροντα του αντιστασιακού κινήματος, έφερε τη σφραγίδα της αγγλικής παρέμβασης και προκαλούσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του ΕΑΜ και του ΚΚΕ.Οταν έγινε γνωστή η συμφωνία στην κατεχόμενη και ελεύθερη Ελλάδα, από τους ραδιοσταθμούς του Λονδίνου και του Καΐρου, ξεσήκωσε την αντίδραση των απλών αγωνιστών και της ηγεσίας του κινήματος. Είναι χαρακτηριστικό το τηλεγράφημα της ηγεσίας από τα ελληνικά βουνά, με το οποίο απαντούσε σε τηλεγράφημα που είχε στείλει η αντιπροσωπεία στις 22/5/44 από το Λίβανο. Ελεγε η ηγεσία των βουνών: «Ελάβομεν μοναδικόν τηλεγράφημά σας. Στοπ. Οποίον αναφέρετε επήλθε συμφωνία με ιδικές σας υποχωρήσεις, οποίας παραλείπετε γνωρίσετε. Ραδιοφωνηθέντες όροι συμφωνίας είναι έξω και εναντίον γραπτών οδηγιών μας. Στοπ. Εντολή σας αυστηρώς καθορισμένη διά συμφωνίαν εξασφαλίζουσαν επιδιώξεις αγωνιζόμενου έθνους. Στοπ. Αναμένομεν επειγόντως εξηγήσεις. Στοπ. Διά ΠΕΕΑ. στοπ. Μπακιρτζής. Στοπ. Διά ΚΕ ΕΑΜ Χατζής. Διά ΚΚΕ Σιάντος. Στοπ»2.
Η

Κουρσάρικο του ΕΛΑΝ

αρχική αντίδραση της ηγεσίας των βουνών ήταν καταδικαστική για τη συμφωνία του Λιβάνου. Αλλά παρόμοια ήταν και τα αισθήματα του ελληνικού λαού. «Απ’ όλη την Ελλάδα – γράφει ο Θ. Χατζής3 -, οργανώσεις, τμήματα του ΕΛΑΣ και λαϊκές συνελεύσεις καταδίκαζαν τη συμφωνία και απαιτούσαν ανεξάρτητη πορεία του κινήματος με επικεφαλής την ΠΕΕΑ, για την απελευθέρωση και την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας και της λαοκρατικής εξουσίας». Η μόνη κομματική οργάνωση που βιάστηκε να χαιρετίσει τη συμφωνία ήταν η Οργάνωση της Αθήνας4, αλλά πολύ γρήγορα αναθεώρησε τη γραμμή της και προσαρμόστηκε στη γενικότερη πολιτική θέση.Βέβαια, η αρνητική τοποθέτηση πάνω στη συμφωνία του Λιβάνου δεν έμελλε να κρατήσει πολύ. Σιγά – σιγά, υπό την επίδραση λαθεμένων ιδεολογικοπολιτικών θέσεων αντιλήψεων και εκτιμήσεων που υπήρχαν στην ηγεσία του ΚΚΕ, κάτω από την πίεση του αντιπάλου, της ΕΑΜικής αντιπροσωπείας που διαπραγματεύτηκε στο Λίβανο και ισχυριζόταν πως γενικά χειρίστηκε σωστά το θέμα, αλλά και της ομάδας του Προέδρου της Κυβέρνησης του βουνού Αλ. Σβώλου που απειλούσε με διάσπαση του κινήματος, σε περίπτωση μη αποδοχής της συμφωνίας5, η κριτική απομακρύνθηκε εντελώς από το περιεχόμενο της συμφωνίας και περιορίστηκε μόνο στο πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου, του οποίου ζητούνταν η αντικατάσταση από τη θέση του επικεφαλής στην περιβόητη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Την αντικατάσταση του Παπανδρέου επιδίωκε και επιθυμούσε μερίδα του αστικού πολιτικού κόσμου και ειδικότερα μια ομάδα υπό τον Σ. Βενιζέλο, η οποία φρόντισε πληροφορήσει γι’ αυτή της τη θέση και την ηγεσία του αντιστασιακού κινήματος6.

Φεύγοντας για το Λίβανο. Από τ’ αριστερά προς τα δεξιά: Π.Ρούσος, Αλ. Σβώλος, Στ. Σαράφης

Η αποδοχή του περιεχομένου της συμφωνίας του Λιβάνου αποφασίστηκε στο πλαίσιο της κυβέρνησης του Βουνού (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης – ΠΕΕΑ), αλλά χωρίς προηγουμένως παρόμοια απόφαση να έχει ληφθεί από τις ΚΕ ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Το θέμα με τη συμφωνία συζητήθηκε εκτενώς στην ΠΕΕΑ, αμέσως μετά την επιστροφή και του τελευταίου κλιμακίου της αντιπροσωπείας, στις 24, 25, 27 και 28 Ιουλίου 1944. Σ’ αυτές τις συνεδριάσεις αποφασίστηκε και η τακτική που θα ακολουθούνταν στο εξής. Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Γιώργης Σιάντος, που μίλησε στη συνεδρίαση της 27ης Ιούλη, αναφερόμενος στη συμφωνία και τη στάση της αντιπροσωπείας που τη διαπραγματεύτηκε και την υπέγραψε, είπε χαρακτηριστικά7: «Επειδή πιστεύουμε τόσο ειλικρινά στην ανάγκη της ενότητας, γι’ αυτό δηλώνω ότι η συμφωνία του Λιβάνου και η δράση της αντιπροσωπείας μας τόσο στο Λίβανο, όσο και στο Κάιρο, είναι μέσα στην πολιτική μας γραμμή. Δηλώνω σαν μέλος της ΠΕΕΑ και σαν εκπρόσωπος του ΚΚΕ ότι εγκρίνουμε τις ενέργειες της αντιπροσωπείας στο Λίβανο και στο Κάιρο με τις εξής παρατηρήσεις: α) όσον αφορά το χειρισμό των διαπραγματεύσεων. Η αντιπροσωπεία έπεσε στην παγίδα των αντιπάλων, απομονώθηκε από μας, από κατήγοροι έγιναν κατηγορούμενοι κι έτσι οι άλλοι μας υπαγόρευσαν τους όρους τους. Η συμφωνία βγήκε σαν αποτέλεσμα των δηλώσεων του Παπανδρέου, από ένα λίβελο εναντίον μας, που ρίχνει τη σκιά και μέσα στη συμφωνία αυτή. Η αντιπροσωπεία μας έπρεπε να κρατήσει σθεναρότερη στάση, να περάσει στην αντεπίθεση, οπότε θα εξασφαλίζαμε καλύτερους όρους. β) Οσον αφορά την ουσία της συμφωνίας. Εχει ένα μεγάλο τρωτό: ότι είναι αόριστη, άρα εύκολα παρερμηνεύεται και καταστρατηγείται. Την καταστρατήγηση θα την έκαναν οι αντίπαλοί μας, όπως άρχισαν κιόλας να την κάνουν. Κι αν κάναμε τέτοια ενότητα, με τέτοια συμφωνία, κι έπειτα από ένα μήνα έσπαζε, τότε δεν θα είχαμε καμιά ελπίδα να την πραγματοποιήσουμε».

Ομάδα σαμποτέρ

Η τοποθέτηση του Σιάντου είναι αντιφατική, αφού από την μια εγκρίνει τη στάση της αντιπροσωπείας και τη συμφωνία του Λιβάνου λέγοντας πως «είναι μέσα στην πολιτική μας γραμμή» κι από την άλλη, η κριτική που ασκεί στη συμφωνία φανερώνει πως από το περιεχόμενό της δεν προκύπτει κανένα όφελος για το κίνημα. Στην ίδια ομιλία του ο Σιάντος είπε και ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα τα οποία στοιχειοθετούν μια άκρως συμβιβαστική πολιτική και πλήρη εγκατάλειψη των προηγούμενων θέσεων που είχε το Κόμμα και το Κίνημα για το Λίβανο, τόσο πριν την υπογραφή της συμφωνίας, αλλά και όταν αυτή ανακοινώθηκε και ξεσήκωσε τις προαναφερόμενες αντιδράσεις: «Η σύνθεση της αντιπροσωπείας μας – είπε χαρακτηριστικά ο Σιάντος8 – μαρτυρεί ότι εμείς πήγαμε με όλη μας την ειλικρίνεια να κάνουμε πραγματική και σταθερή ενότητα. Ξέραμε με ποιους είχαμε να κάνουμε. Ομως πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι είναι δυνατό να γίνει σήμερα ενότητα και μ’ αυτούς. Γιατί υπάρχει τώρα ένας καινούριος παράγοντας. Ο ξένος κατακτητής. Ο αγώνας για το διώξιμό του από τη χώρα μας και η ανάγκη να μην πέσουμε στον εμφύλιο πόλεμο, συμφέρουν και σε μας και σε κείνους. Σ’ αυτά συμπέφτουν τα συμφέροντα των 95% και των 5%. Γι’ αυτό και στη συμφωνία μ’ αυτούς δύο μόνο εγγυήσεις θέλουμε: α) ότι θα παλέψουμε μαζί κατά του κατακτητή και β) ότι κανένας δε θα δώσει δυναμικές λύσεις. Αν δέχονται τις δύο αυτές προϋποθέσεις της ενότητας, τότε η ενότητα είναι καμωμένη. Αν έχουν άλλους σκοπούς, τότε αυτοί θα είναι υπεύθυνοι για τη ματαίωσή της».

Το πυροβολικό στη μάχη

Μέσα σ’ αυτές – εν συντομία – τις συνθήκες και μ’ αυτά τα δεδομένα συγκλήθηκε η ΚΕ του ΚΚΕ για να εξετάσει την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί και – κατ’ ουσίαν – να επικυρώσει αποφάσεις που ήδη είχαν ληφθεί.

Η συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ: Σύνθεση και σημασία

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, η συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 2- 3 Αυγούστου του 1944. Ομως για τον ακριβή χρόνο συνεδρίασης του ανώτατου κομματικού Σώματος υπάρχουν διχογνωμίες από ηγετικά στελέχη του Κόμματος που έλαβαν μέρος στις εργασίες του. Γράφει ο Β. Μπαρτζιώτας, Γραμματέας τότε της ΚΟΑ και μέλος του ΠΓ9: «Η συνεδρίαση της ΚΕ έγινε στο σπίτι του Ιωαννίδη. Αρχισε στις 28 του Ιούλη και τελείωσε στις 29 του Ιούλη. Στις 30 και 31 του Ιούλη έφυγαν όλα τα μέλη της ΚΕ, για να πάνε στις περιοχές τους. Στην ανακοίνωση της ΚΕ για τη συνεδρίασή της αυτή επίτηδες γράφτηκε ότι έγινε στις 2- 3 Αυγούστου 1944 για λόγους ασφαλείας των μελών της ΚΕ που θα επέστρεφαν στις κατεχόμενες περιοχές τους». Στην άποψη του Μπαρτζιώτα υπάρχει αντίφαση με όσα αναφέρει στο ίδιο κείμενο λίγες γραμμές πιο πάνω, που γράφει ότι ο ίδιος έφτασε στην έδρα της ΚΕ, το χωριό Πετρίλια της Αργιθέας Αγράφων, το βράδυ της 28ης Ιουλίου 1944 κι αμέσως συναντήθηκε με τον Ιωαννίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για το χαρακτήρα της συνεδρίασης της ΚΕ και τη γενικότερη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί με τις αντιπαραθέσεις γύρω από τη συμφωνία του Λιβάνου. Συνεπώς, το βράδυ της 28ης Ιουλίου η συνεδρίαση της ΚΕ δεν είχε ακόμη αρχίσει. Με την άποψη του Μπαρτζιώτα ότι η ΚΕ συνεδρίασε στις 28- 29 Ιουλίου συμφωνεί και η Καίτη Ζέβγου10. Αντίθετα, ο Θ. Χατζής γράφει11: «Η συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ που είχε οριστεί για τις 29 του Ιούλη, άρχισε τις εργασίες της το πρωί στις 2 Αυγούστου 1944 στην έδρα του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που ήταν τότε τα Πετρίλια. Η καθυστέρηση οφειλόταν στο γεγονός ότι είχε αργοπορήσει η αντιπροσωπεία των κεντρικών επιτρόπων Αθήνας και Πειραιά και δεύτερο στην άφιξη της Σοβιετικής Στρατιωτικής Αποστολής»12. Με την άποψη του Χατζή – που είναι και η επικρατέστερη – ότι η ΚΕ συνεδρίασε στις 2- 3 Αυγούστου συμφωνεί και ο Πέτρος Ρούσος13.
Σύμφωνα με τον Π. Ρούσο, στη συνεδρίαση της ΚΕ έλαβαν μέρος οι: Γιώργης Σιάντος, Γιάννης Ιωαννίδης, Γιάννης Ζέβγος, Μήτσος Παρτσαλίδης, Λ. Στρίγκος, Βασίλης Μπαρτζιώτας, Πέτρος Ρούσος, Μιχάλης Σινάκος, Μάρκος Βαφειάδης, Μιλτιάδης Πορφυρογέννης, Κώστας Θέος, Παντελής Καραγκίτσης, Κώστας Καραγιώργης – Γυφτοδήμος, Καίτη Ζέβγου, Ηλ. Μανιάτης, Αρίστος Βασιλειάδης, Στέλιος Παπαδομιχελάκης (ηγεσία Εθνικής Αλληλεγγύης), Θανάσης Χατζής (Γραμματέας της ΚΕ του ΕΑΜ) Φώκος Βέττας (Γραμματέας του ΚΣ της ΕΠΟΝ) κ.ά. ενώ απουσίαζαν οι Γιώργης Ερυθριάδης, Ανδρέας Τζήμας – Σαμαρινιώτης και Χρύσα Χατζηβασιλείου14. Αντίθετα, ο Θ. Χατζής λέει ότι απουσίαζαν από τη συνεδρίαση οι Παντελής Καραγκίτσης και Μάρκος Βαφειάδης που ο Ρούσος εμφανίζει ως παρόντες, ενώ στους απόντες προσθέτει και τους Νίκο Πλουμπίδη, Στέργιο Αναστασιάδη, Σπύρο Καλοδίκη, Δημήτρη Βλαντά και Πολύδωρο Δανιηλίδη15. Ο Μπαρτζώτας, τέλος εμφανίζει ως παρόντα τον Μάρκο Βαφειάδη και διευκρινίζει ότι οι Μανιάτης, Βασιλειάδης, Παπαδομιχελάκης και Βέττας συμμετείχαν στη συνεδρίαση λόγω της θέσης τους στο Κόμμα και στο κίνημα παρ’ όλο που δεν ήταν μέλη της ΚΕ. Στους απόντες, ο Μπαρτζιώτας τοποθετεί τους: Χατζηβασιλείου, Πλουμπίδη, Αναστασιάδη, Ερυθριάδη, Τζήμα και Καραγκίτση16.
Οσοι έγραψαν γι’ αυτό το κομματικό Σώμα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έμμεσα ή άμεσα του αποδίδουν ξεχωριστή ιστορική σημασία. Ο Π. Ρούσος γράφει χαρακτηριστικά17: «Παρ’ όλο που τυπικά δεν ήταν ολομέλεια (επειδή δεν ήταν δυνατόν να ‘ρθουν ορισμένα μέλη, εξαιτίας της πολεμικής κατάστασης) ήταν νομίζω ένα από τα πιο σημαντικά σώματα στην Αντίσταση, πάντως το δραματικότερο και ίσως το αποφασιστικό λόγω της περίπλοκης κατάστασης που είχε ν’ αντιμετωπίσει. Οι αποφάσεις της κρίθηκαν κρίσιμες για την κατοπινή εξέλιξη». Ο Χατζής αναφέρει ότι η απόφαση που πάρθηκε σε κείνη τη συνεδρίαση της ΚΕ «ήταν γραμμένη με ”μαστοριά” και σκοπιμότητα προς μια βασική κατεύθυνση, να καλύψει τη ”χαριστική βολή” που έδινε στη λαϊκή εξουσία και την περιφρόνηση στις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, της ΠΕΕΑ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και όλων των λαϊκοαπελευθερωτικών οργανώσεων αναγνωρίζοντας τη νεκρανάσταση του καπιταλισμού και τη συμφωνία του Λιβάνου που είχε καταδικαστεί σαν προδοτική»18. Στο ίδιο περίπου πνεύμα ο Μπαρτζιώτας σημειώνει19: «Από την εισήγηση, τους λόγους και το σχέδιο απόφασης που ψήφισε στη συνεδρίασή της αυτή η ΚΕ, φαίνεται καθαρά πως το Κόμμα δεν πήρε αποφασιστική θέση απέναντι στη συμφωνία του Λιβάνου και δεν πήρε θέση απέναντι στο βασικό ζήτημα των Αγγλων… για τον τρόπο αντιμετώπισή τους. Συνεπώς, η ΚΕ του ΚΚΕ κι αυτή την τελευταία στιγμή δε στάθηκε στο ύψος της, δεν έλυσε το βασικό ζήτημα της επανάστασης και της εξουσίας στην Ελλάδα. Εγινε κάτι χειρότερο. Αφήσαμε το Γ. Παπανδρέου να μας πάρει, όπως καυχήθηκε αργότερα ο ίδιος, την εξουσία μέσα απ’ τα χέρια μας με τη συμφωνία του Λιβάνου!».
Ο μόνος που υποβαθμίζει τη σημασία αυτού του κομματικού Σώματος είναι ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος στις αναμνήσεις του, που αφηγήθηκε στον Αλέκο Παπαπαναγιώτου και στον Ζήση Ζωγράφο, φέρεται να λέει20: «Ολομέλεια δεν μπορούσαμε να κάνουμε. Δεν μπορούσαμε να ξεβρακώσουμε όλες τις περιοχές, γιατί παντού ήταν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής… Πάντως ήμασταν κάμποσοι… Ηταν μια συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου με ορισμένα άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που θα συζητούσαμε πια όλο αυτό το πρόβλημα».

Το περιεχόμενο της συνεδρίασης

Την εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή – όπως ανακοινώθηκε κι όπως αναφέρεται στις αναμνήσεις ηγετικών στελεχών του Κόμματος εκείνης της εποχής – έκαμε ο Γραμματέας του ΚΚΕ Γ. Σιάντος. Για το τι ακριβώς είπε ο Σιάντος υπάρχουν αναφορές από τον Μπαρτζιώτα, τον Ρούσο και πιο εκτενείς από τον Θανάση Χατζή. Σύμφωνα με αυτές τις μαρτυρίες, ο Σιάντος στην εισήγησή του διαπίστωσε πως πλησιάζει η συντριβή του χιτλεροφασισμού και η συμμαχική νίκη. Πρόσθεσε ότι η ραγδαία προέλαση του σοβιετικού στρατού δημιουργεί συνθήκες απελευθέρωσης της Ελλάδας, χωρίς να χρησιμοποιηθούν σοβαρές συμμαχικές πολεμικές δυνάμεις. «Αυτό σημαίνει -συμπέρανε ο εισηγητής – πως η απελευθέρωση μπορεί και πρέπει να πραγματοποιηθεί από τις ίδιες τις εσωτερικές λαϊκές δυνάμεις, δηλαδή το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Ο αγώνας – τόνισε ο Σιάντος – θα είναι πολύ σκληρός. Οι Γερμανοί, για να εξασφαλίσουν την αποχώρηση των στρατευμάτων τους, θα εξαπολύσουν επιθέσεις κυρίως στο μήκος των κεντρικών συγκοινωνιακών αρτηριών και τους τόπους συγκέντρωσης των δυνάμεών τους. Θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν τις προδοτικές ντόπιες δυνάμεις τους σαν οπισθοφυλακή. Στο ρόλο αυτό ενθαρρύνονται από τη συνασπισμένη πλουτοκρατική ολιγαρχία, που, από το εσωτερικό και το Κάιρο, με απροκάλυπτη βοήθεια των ξένων προστατών της, προσπαθεί να συγκροτήσει τις αναγκαίες δυνάμεις που θα αντισταθούν στο ΕΑΜ ΕΛΑΣ, έστω και σε μερικά αστικά κέντρα και για λίγο καιρό, τόσο όσο χρειάζεται για να φτάσουν αγγλικές στρατιωτικές δυνάμεις μαζί με το βασιλιά και την κυβέρνησή του και να δώσουν αντιλαϊκές λύσεις στα εσωτερικά προβλήματα.
Το ΚΚΕ – συνέχισε ο εισηγητής – θεωρεί την εθνική ενότητα, με μια πανεθνική κυβέρνηση, μοναδική πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και του λαού. Γι’ αυτό στείλαμε την αντιπροσωπεία μας στο Λίβανο, όπου, με υποχωρήσεις μας, έγινε μια συμφωνία, που κατ’ αρχήν τη δέχτηκαν όλοι. Το Κόμμα μας, ακολουθώντας την πιο πλατιά πολιτική για τη συνένωση όλου του ελληνικού λαού, δίνει ξεχωριστή προσοχή στην αδελφική αγωνιστική ενότητα με τα συνεργαζόμενα στο ΕΑΜ και στην ΠΕΕΑ κόμματα, ομάδες και οργανώσεις… Ανάφερε κατηγορηματικά ότι το Κόμμα μας ποτέ δε θα δεχτεί να στείλει τους υπουργούς του σε μια κυβέρνηση που θα προεδρευόταν από το διασπαστή και προβοκάτορα Παπανδρέου… Υποστήριζε πως σκοπός του αγώνα μας είναι το διώξιμο των κατακτητών, η εξασφάλιση δημοκρατικής εξέλιξης, πρότεινε την είσοδό μας στην κυβέρνηση, για να αποδείξουμε την «ειλικρίνεια της πολιτικής της Εθνικής Ενότητας».
Συνεχίζοντας ο Σιάντος είπε πως θα ‘ταν λάθος να νομιστεί ότι η είσοδός μας στην κυβέρνηση αυτή καθ’ εαυτή μάς εγγυάται την ικανοποίηση των λαϊκών επιδιώξεων. Το αντίθετο, είναι φανερό ότι όλη η ως τα σήμερα πείρα μας δείχνει πως οι αντίπαλοι θα επιδιώξουν με διάφορα μέσα να μειώσουν και εξουδετερώσουν τις λαϊκές καταχτήσεις»21.
Στη συνέχεια, έγιναν ερωτήσεις και κατόπιν άρχισαν οι ομιλίες των μελών της ΚΕ και των προσκεκλημένων στελεχών. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Χατζή, ο ίδιος και οι Στρίγκος (Γραμματέας Μακεδονίας), Καραγιώργης (Γραμματέας Θεσσαλίας) και Μανιάτης (Γραμματέας Στερεάς) υπήρξαν επιθετικοί στις ομιλίες τους και κατέκριναν τις υποχωρήσεις του Κόμματος και γενικότερα του κινήματος στο Λίβανο. Αντίθετα – πάντα κατά τον Χατζή – ο Γιάννης Ιωαννίδης υπήρξε υπέρμαχος του συμβιβασμού άλλοτε με τον ισχυρισμό ότι το κίνημα δεν μπορούσε να τα βάλει με τους Αγγλους και άλλοτε με το επιχείρημα ότι ήταν αρκετά ισχυρό ώστε να μπορεί να κάνει συμβιβασμούς σαν αυτόν του Λιβάνου22. Επιθετικά φέρονται να μίλησαν και άλλα μέλη της ΚΕ όπως ο Γ. Ζέβγος ενώ δύσκολη, σ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης φαίνεται ότι ήταν η θέση της κομματικής αντιπροσωπείας που υπέγραψε το Λίβανο, δηλαδή του Π. Ρούσου και του Μ. Πορφυρογέννη23.
Η απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα με τη μορφή διακήρυξης και με κεντρικό σύνθημα: «ΟΛΟΙ ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ!», προβάλλει τη λαοκρατική λύση των εσωτερικών προβλημάτων της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή υπεραμύνεται της ενότητας με όλους. Χαρακτηριστικό είναι το εξής απόσπασμα24: «Η Κεντρική Επιτροπή, θεωρώντας πάντα ότι η απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ξενικό φασιστικό ζυγό, η εξασφάλιση της λαϊκής κυριαρχίας και η μεταπολεμική ανοικοδόμηση δεν είναι υπόθεση ενός μόνο κόμματος αλλά ολάκερου του έθνους, δηλώνει ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα, παρά τις δυσκολίες και τις αντιδράσεις, κάνει και θα κάνει το παν για την επίτευξη της ενότητας, με βάση το δυνάμωμα του αγώνα, την κατοχύρωση των λαϊκών κατακτήσεων και τη λαοκρατική λύση των εσωτερικών προβλημάτων».
Είναι σαφές πως ενώ μιλά για τη λαϊκή κυριαρχία στην ουσία η απόφαση κινείται στα πλαίσια του συμβιβασμού με τη συμφωνία του Λιβάνου που η ΚΕ τελικά ενέκρινε.25
Η συνεδρίαση του Αυγούστου του 1944 ήταν από τα σημαντικότερα κομματικά σώματα της περιόδου της Κατοχής. Και για τις αποφάσεις που έλαβε αναφορικά με τη συγκέντρωση των λαϊκών και κομματικών δυνάμεων για την απελευθέρωση της χώρας και για τις υποχωρήσεις που πραγματοποίησε σε επίπεδο στόχων και πολιτικής γραμμής, σε επίπεδο τακτικής και στρατηγικής.

Πηγές:
1 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ – Εκδοση Αθήνας, 20/8/1944 και «Το ΚΚΕ – Επίσημα Κείμενα» Εκδόσεις, ΣΕ, τόμος 5ος, σελ. 219 και 221.
2 Θ. Χατζή: «Η Νικηφόρα Επανάσταση που Χάθηκε», Εκδόσεις Δωρικός, τόμος Γ΄, σελ. 209-210 και Π. Ρούσου: «Η Μεγάλη Πενταετία», τόμος β΄, σελ. 152.
3 Θ. Χατζή: «Η Νικηφόρα Επανάσταση που Χάθηκε», Εκδόσεις Δωρικός, τόμος Γ΄, σελ. 227.
4 Ο «Ριζοσπάστης» της Κατοχής – Εκδοση Αθήνας, στο 3ο φύλλο του, της 25/5/1944 γράφει: «ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ». Βλέπε: «Ριζοσπάστης: Περίοδος 1941 – 1945 – Κατοχή – Δεκεμβριανά», εκδόσεις «Ριζοσπάστης» – ΣΕ, σελ. 195.
5 Βλέπε Θ. Χατζή, στο ίδιο, σελ. 273.
6 Γρ. Δαφνή: «Σοφοκλής Βενιζέλος», εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ, σελ. 329.
7 Αρχείο ΠΕΕΑ – Πρακτικά συνεδριάσεων, εκδόσεις ΣΕ, σελ. 158.
8 Στο ίδιο, σελ. 158.
9 Βασίλη Γ. Μπαρτζιώτα: «Εθνική Αντίσταση και Δεκέμβρης 1944», εκδόσεις ΣΕ, σελ. 275.
10 Καίτης Ζέβγου: «Με το Γιάννη Ζέβγο στο επαναστατικό κίνημα», εκδόσεις Ωκεανίδα, σελ. 286.
11 Θ. Χατζή, στο ίδιο, σελ. 292- 293.
12 Η Σοβιετική Στρατιωτική Αποστολή έφτασε στα ελληνικά βουνά το βράδυ της 26ης Ιουλίου 1944. Αποτελούνταν από 8 άτομα ενώ μαζί τους είχε έρθει και το παλιό στέλεχος του ΚΚΕ, με μεγάλη θητεία στο μηχανισμό της Κομμουνιστικής Διεθνούς, Ν. Βαβούδης. Επικεφαλής των Σοβιετικών ήταν ο αντισυνταγματάρχης του Κόκκινου Στρατού Γκριγκόρι Ποπόφ.
13 Π. Ρούσου: «Η Μεγάλη Πενταετία», τόμος β΄, σελ. 205.
14 στο ίδιο.
15 Θ. Χατζή, στο ίδιο, σελ. 293.
16 Βασίλη Γ. Μπαρτζιώτα, στο ίδιο, σελ. 276.
17 Π. Ρούσου: «Η Μεγάλη Πενταετία», τόμος β΄, σελ. 205.
18 Θ. Χατζή, στο ίδιο, σελ. 303.
19 Βασίλη Γ. Μπαρτζιώτα, στο ίδιο, σελ. 281.
20 Γιάννης Ιωαννίδης: «Αναμνήσεις», εκδόσεις Θεμέλιο, σελ. 237.
21 Θ. Χατζή, στο ίδιο, σελ. 293-294.
22 στο ίδιο, σελ. 299-302.
23 Βλέπε: Βασίλη Γ. Μπαρτζιώτα, στο ίδιο, σελ. 277 και Π. Ρούσου, στο ίδιο, σελ. 207-208.
24 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ – Εκδοση Αθήνας, 20/8/1944 και «Το ΚΚΕ – Επίσημα Κείμενα» Εκδόσεις ΣΕ, τόμος 5ος, σελ. 220.
25 «Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ», εκδόσεις ΣΕ, τόμος Α΄, σελ. 470.
26 Βασίλη Γ. Μπαρτζιώτα, στο ίδιο, σελ. 277-278.
27 Γιάννης Ιωαννίδης: «Αναμνήσεις», εκδόσεις Θεμέλιο, σελ. 257-258.
28 Βασίλη Γ. Μπαρτζιώτα, στο ίδιο, σελ. 278.

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

115 Comments

  1. PREDATORUS

    MAZΕΣΤΙΞ Η ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ ΕΙΝΑΙ "ΕΞΑΦΑΝΙΑΖΟΛ" ΚΑΤΑ ΤΟ ΑΕΡΟΖΟΛ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛ ΟΛΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΧΟΥΝΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΩΣΙΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!!!

    ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ!!!

    ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ!!!

    ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!!!

    Reply
  2. Μαζεστίξ

    Το ΚΚΕ υποστηρίζει κάτι αντικειμενικά αποτυχμένο στην πράξη και που η εφαρμογή του δεν μπορεί να γίνει καλύτερη γιατί αντιτίθεται στους νόμους της λογικής και της ανθρώπινης φύσης. Σήμερα το ΚΚΕ υπάρχει απλά για να υπάρχει.
    ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΓΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΩΝ, ΤΩΝ ΧΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΚΟΥΛΑ…. Ε ΑΥΤΟ ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ!!!
    Σφετεριστές της εθνικής συνείδησης που σε καιρο ειρήνης είστε πάντα τουρκοφάγοι, γερμανοφάγοι, βουλγαροφάγοι, εβραιοφάγοι και μόλις έρθει η στιγμή του πολέμου και του Αγώνα ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΛ!
    Οι πρόγονοί σας ξεχύνονταν στους δρόμους με τα εγγλέζικα και τα βρετανικά σημαιάκια και ζητωκραυγάζατε κάθε που ερχόταν κάνας Αμερικάνος αξιωματούχος, που ήταν οι ΦΙΛΟΙ σας, που σφάξανε και κυνηγούσανε επί σαράντα χρόνια τους αντιφρονούντες. Που όποιος δεν ήταν μαζί σας (δηλ. μαζί με τις ΗΠΑ) ήταν "εχθρός του έθνους". Άντε κάντε ένα κρύο ντους.
    Ασχέτως της ιδεολογικής σιαφωνίας μου με το ΚΚΕ, υποχρεούμαι απ την ελληνική εθνική συνείδηση και ιστορία να βροντοφωνάξω:
    ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΑΜ!
    ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΙΤΕΣ!

    Reply
  3. Ανώνυμος

    2.45
    Σκληρότερος απ' όλους τους ταγματασφαλίτες αναδείχτηκε ο Αντώνιος Δάγκουλας, ο οποίος, λόγω των φρικιαστικών εγκλημάτων, είχε το παρατσούκλι «αιμοσταγής δράκος». Το τμήμα του, που εκπαιδεύτηκε και εξοπλίστηκε από τους Γερμανούς, ονομάστηκε Εθνική Ελληνική Ασφάλεια Πόλεως Θεσσαλονίκης. Οι «Δαγκουλαίοι», πέρα από τις πράξεις βίας, είναι υπεύθυνοι για τις μαζικές εκτελέσεις στη Θεσσαλονίκη το 1944, με δεκάδες άτομα, όπως στο «μπλόκο της Καλαμαριάς», στην Κάτω Τούμπα, στην Ευκαρπία και σε άλλες συνοικίες της πόλης. Ο Δάγκουλας τραυματίστηκε βαριά κατά την εκδίωξη του από τον ΕΛΑΣ και πέθανε στο νοσοκομείο.

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Μολονότι τελικά τα πρώην μέλη των Τ.Α. βρέθηκαν στην πλευρά των νικητών μετά τον εμφύλιο πόλεμο, ουδέποτε κατάφεραν να κερδίσουν αισθήματα συμπάθειας ή έστω ουδετερότητας. Μέχρι και σήμερα ο χαρακτηρισμός "ταγματασφαλίτης" είναι στη λαϊκή κουλτούρα ύβρις, συνώνυμη της προδοσίας και του δοσιλογισμού.

    Reply
  5. Ανώνυμος

    οι απογονοι των ταγματων ασφαλειας εν δραση!
    Τα Τάγματα Ασφαλείας συνεργάζονταν στενά με τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής,[34] τόσο ως μάχιμη δύναμη σε επιχειρήσεις όσο και σαν σώμα φύλαξης αιχμαλώτων, υποστηρικτική δύναμη, και ως αποσπάσματα θανάτου. Η συνεργασία τους χαρακτηριζόταν από τους ίδιους τους Γερμανούς σε αναφορές τους ως εξαιρετική. Είχαν επίσης συμμετοχή στις γιορτές για τα γενέθλια του Χίτλερ και για την 25η Μαρτίου που διοργάνωσαν οι Γερμανοί.[20] Μετά την απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ, στις 20 Ιουλίου 1944, ο Παπαδόγκωνας του έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα για τη διάσωσή του. Στο τηλεγράφημα απάντησε ο Χάινριχ Χίμλερ, αρχηγός των SS, ευχαριστώντας εκ μέρους του Φύρερ και υποσχόμενος επιπλέον εξοπλισμό για τα Τάγματα.[35] Η συγκρότηση των στρατιωτικών αυτών σωμάτων αποτέλεσε και αντικείμενο προπαγάνδας για τη ναζιστική πολεμική προσπάθεια. Προβλήθηκαν από το Υπουργείο Προπαγάνδας του Βερολίνου ως τα "σκληροτράχηλα παλικάρια στο πλευρό της Βέρμαχτ

    Reply
  6. Ανώνυμος

    Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΤΟΥ ΑΥΘΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΑΔΙΑΝΤΡΟΠΑ ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ, ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΑ , ΒΡΟΜΕΡΑ ΕΒΡΑΙΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΑ, ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ, ΠΟΥΣΤΟΖΩΑ ΕΒΡΑΙΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ ΠΟΥ ΩΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΣΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΧΕΤΕ ΤΟΝ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΕΒΡΑΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΕΘΝΙΚΟ ΜΑΡΞΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΙΧΑΜΕΡΟΥ ΕΒΡΑΙΟ ΡΑΒΙΝΟΥ ΜΑΡΔΟΧΑΙ, ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΠΕΡΙ ΔΟΣΙΛΟΓΙΣΜΟΥ ΡΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΤΙ ΣΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΒΡΑΙΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ Ο ΔΟΣΙΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΡΕ ΚΑΡΚΙΝΟΙ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΒΡΟΜΕΡΑ ΣΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ ΑΦΟΥ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΣ ΕΙΣΤΕ ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΘΕ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΘΕ ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ "ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ" ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΒΡΑΙΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟ, Η ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΥΦΥΛΕΤΙΚΗ ΕΒΡΑΙΟΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ "ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ" "ΚΟΙΝΩΝΙΑ" !!!!! Ο ΑΡΧΗ ΚΙΝΑΙΔΟΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΛΑΒΟΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΠΙΒΗΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΓΡΑΦΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΕΡΩΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ, Ο ΕΒΡΑΙΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΣ ΑΡΧΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΚΙΝΑΙΔΟΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ ΕΜΠΑΙΝΕ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΕ ΟΠΟΙΟΝ ΣΙΧΑΙΝΟΤΑΝ ΤΟΝ ΕΒΡΑΙΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ 90.000 ΝΕΚΡΟΥΣ ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΚΑΙ 2.500 ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ!!!!!! ΑΥΤΟΙ ΕΙΣΤΑΝ ΕΒΡΑΙΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΣΛΑΒΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ , ΕΒΡΑΙΚΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ, ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΑΛΛΟΦΥΛΩΝ, ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ, ΟΙ ΑΠΟΛΥΤΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΚΩΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΒΡΑΙΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ, ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΝΤ (Ο ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ) ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΡΑΙΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗ ΚΑΙ Ο ΓΕΝΝΗΤΟΡΑΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΒΑΛΜΕΝΟΣ ΕΒΡΑΙΟΣ ΑΣΤΟΣ ΛΕΦΤΑΣ ΓΙΟΣ ΡΑΒΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΩΝ ΣΙΩΝΙΣΤΩΝ ΤΥΠΟΥ ΜΩΥΣΗ ΧΕΣ, ΕΙΣΤΕ ΕΝΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΟΥ ΣΚΩΤΟΣΕ 100.000.000 ΚΟΣΜΟ ΕΝΑ ΝΟΗΤΙΚΟ ΕΞΑΜΒΛΩΜΑ ΜΙΑ ΑΡΡΩΣΤΙΑ, ΟΛΟΣ Ο ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΔΙΕΞΑΧΘΗΚΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟ ΠΑΤΕΡΟΥΛΗ ΣΤΑΛΙΝ, ΚΑΙ ΒΑΣΕΙ ΠΑΡΑΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΤΩΝ ΗΤΑΝ ΣΛΑΒΟΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ, Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΕΣ ΛΕΓΑΤΕ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΤΗΝ "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ" ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ "ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ" ΟΠΩΣ ΑΠΟΛΑΟΥΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΥΣ ΕΠΙΒΗΤΟΡΕΣ, ΕΝΑ ΜΑΤΣΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΔΟΛΦΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΣΤΟΝ 2 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΛΕΟΝ ΤΟΥ 50% ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΤΗΣ ΕΒΡΑΙΚΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΑΣ ΗΤΑΝ ΦΙΛΙΚΗ ΔΩΡΕΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΣΑΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΒΡΑΙΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΒΛΕΠΕ ΜΠΑΡΟΣΟ-ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ, ΚΑΙ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ ΕΒΡΑΙΟΣ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΣ, ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΥΛΩΝΕΤΕ ΤΟΝ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΜΥΡΙΑΔΕΣ ΜΠΑΜΠΟΥΙΝΩΝ ΕΠΟΙΚΙΣΤΩΝ, ΕΙΣΤΕ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ Η ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΑ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΕΡΧΕΤΕ Η ΩΡΑ ΣΑΣ ΒΡΟΜΕΡΑ ΣΚΑΤΑ , ΣΙΧΑΜΕΡΑ ΕΒΡΑΙΟΜΑΡΞΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΛΙΘΏΜΑΤΑ, ΕΒΡΑΙΚΟΙ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ

    Reply
  7. Ανώνυμος

    ΓΑΜΙΕΤΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΑ ΣΟΒΙΕΤΙΚΑ ΣΤΑΛΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ.

    ΖΗΤΩ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ!!!
    ΝΕΕΣ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥΣ ΤΩΡΑ!!!!!!
    ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΣΤΑΛΙΝΟΤΣΟΛΙΑΔΩΝ!

    ΓΑΜΙΕΤΑΙ ΠΑΤΟ9ΚΟΡΦΑ Ο ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ Η ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΡΩΣΙΑ!
    ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΣΑΣ, ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ!!!!

    Reply
  8. Ανώνυμος

    ΓΑΜΙΕΤΑΙ Η ΧΤΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΑ ΧΙΤΛΕΡΙΚΑ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ ΤΗΣ.

    ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΚΕ!!!!
    ΝΕΕΣ ΠΗΓΑΔΕΣ ΤΩΡΑ!!!!!!
    ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΩΝ ΧΙΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΩΝ!

    ΓΑΜΙΕΤΑΙ ΠΑΤΟ9ΚΟΡΦΑ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ Η ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΓΕΡΑΝΙΑ!
    ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΣΑΣ, ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ!!!!

    Reply
  9. Ανώνυμος

    ΕΣΥ ΠΟΥ ΒΡΙΖΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΗΛΙΘΙΕ ΚΑΝΕ ΠΛΑΚΑ ΑΛΛΙΩΣ ΟΧΙ ΝΑ ΒΡΙΖΕΙΣ ΤΙΣ ΜΑΝΑΔΕΣ ΒΛΑΚΑ Ε ΒΛΑΚΑ ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ

    Reply
  10. Ανώνυμος

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ;
    ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ
    Η ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ ΗΤΑΝ Κ Κ Ε Η ΟΧΙ
    ΑΥΤΟ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΗΔΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΑΤΕ

    Reply
  11. ΑΝΤΙ-ΚΚΕ

    predatorus ειχες θυματα απο την οικογενεια σου στον εμφυλιο ; Τετοια πορωση καπως πρεπει να δικαιολογειται !

    Reply
  12. Ανώνυμος

    Όποιος αρνείται να δει πως οι πολιτευματικοί "ισμοί" όπως κομμουνισμός, φασισμός κλπ, είναι ιδεολογικά κατασκευάσματα των φιλοσοφικών σχολών της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, είναι πολιτικά λοβοτομημένος.
    Η ιστορία δεν διαβάζεται με αντιπαραθέσεις αλλά εκ τού αποτελέσματος.
    Ο κομμουνισμός αλλά και ο φασισμός δικάστηκε στη συνείδηση των λαών και καταδικάστηκε από την ιστορία, ανεπιστρεπτί.
    Μας μένει να συνειδητοποιήσουμε τον αντίστοιχο ρόλο του σοσιαλισμού και να τον θέσουμε στην ίδια μοίρα.
    Θα προέτρεπα να μην επαναλαμβάνεται τα επιχειρήματα της διαίρεσης, αλλά να επικεντρωθείται στην ουσία την ομοιογένειας.

    Reply
  13. Ανώνυμος

    ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ-ΛΑΟΣ-ACTOSH-OBRAZ-DVERI-VMRO DMPNE-BMRO ειστε ολοι ιδιοι μισανθρωποι αλητες που διχαζετε τους λαους τους αιματοκυλιζετε και στο τελος δεν καταφερνετε τιποτα παραμονο να μας εκμεταλευονται αλλοι επειδη εσεις ως βαρβαροι θελατε να ικανοποιησετε τους ποθους σας ανοιτοι σαν τους σιιτες και τους σουνιτες που τσακωνονται συνεχως και ανατιναζονται οι μαλακες για να εχουν τα πουστρακια οι αμερικανοι τον ελεγχο!

    Reply
  14. Ανώνυμος

    δεν απαντατε φασιτες στο σχολιο 1121 και ανυσηχω επιτελους δειξτε στοιχειωδη ωριμοτητα!

    ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΚΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!!!!!11

    Reply
  15. PREDATORUS

    ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΙΔΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΤΕ!!!

    ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΑΖΑΤΕ ΠΑΤΡΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ – ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΣΗΝ!!!

    ΤΩΡΑ ΟΥΤΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ!!! ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!!!
    ΟΤΑΝ ΕΠΡΕΠΕ Η ΧΩΡΑ ΝΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΕΣΕΙ ΚΥΝΗΓΟΥΣΑΤΕ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ
    ΣΤΕΛΝΑΤΕ ΣΤΑ ΞΕΡΟΝΗΣΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΡΕΤΣΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ!!

    ΕΚΕΙ ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΡΕ!!ΟΤΑΝ ΟΙ ΤΣΑΚΙΣΜΕΝΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΤΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΕΣΕΙΣ ΚΑΝΑΤΕ ΓΑΡΓΑΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΑ ΚΥΡΗΓΜΑΤΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ!!!

    ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΗΝ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ Η ΜΗ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΚΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΙΚΑΙΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ!!!

    ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΝΥΧΤΑ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ!!!

    Reply
  16. Ανώνυμος

    Ο εμφύλιος πόλεμος αρχίζει! Τα αντίπαλα στρατόπεδα στην Αθήνα [Ε.Α.Μ. (13.500 άντρες) – Κυβέρνηση και αγγλικές μηχανοκίνητες δυνάμεις του Σκόμπι (20.700 άντρες)] παίρνουν θέσεις μάχης.

    Reply
  17. Ανώνυμος

    ΠΡΟS PREDATORUS ΑΠΟ ΤΗ ΗΓΕΣΙΟΜΑΝΙΑ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΟΛΑ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ…ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ. ΑΝ ΔΕ ΣΚΟΤΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΤΣΟ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΠΡΟΚΟΠΗ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΜΕ… ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ…ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ

    Reply
  18. Ανώνυμος

    Φεβρουάριος 1947 η αγγλική κυβέρνηση απομακρύνεται από τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας και αναλαμβάνει την κηδεμονία της χώρας η Αμερική (Η.Π.Α.), για να προασπίσει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή της Μεσογείου και να αποτρέψει την επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης στην περιοχή ("δόγμα Τρούμαν"), μέσω του Κ.Κ.Ε., αν και η Σοβιετική Ένωση δεν αναμείχθηκε άμεσα στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο…

    Το Κ.Κ.Ε. και το Ε.Α.Μ. κηρύσσονται παράνομα.

    Σε στρατόπεδα συγκέντρωσης (Μακρόνησος, Γυάρος, Άη Στράτης) στέλνονται χιλιάδες αντιφρονούντες αριστεροί.

    Reply
  19. Ανώνυμος

    ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ
    ΜΠΡΟΣΤΑ
    ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ ΔΙΑΛΕΓΕΙΣ
    Η ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ Η ΤΑ ΟΠΛΑ (Ε.Α.Μ.)

    Reply
  20. PREDATORUS

    Η Βάβω Η Τασιά

    Σαν ήρταν άμετροι οχτροί
    το πήραν τ' όμορφο καστρί.
    Εσύραν σκλάβους, νιούς και νιές,
    πήραν κι ασήμια θημωνιές.

    Οχτρός το Γιάννο 'ποθυμά,
    μα 'κειός στο σπίτι πολεμά,
    γύρω-τριγύρω 'χουν ερτεί
    μ' αυτός αλάργα τους κρατεί.

    Κοντά του η βάβω η Τασιά,
    βάνει καινούργια φορεσιά.
    Η νιά γυναίκα του Μαρώ,
    κάνει στο 'κόνισμα σταυρό.
    Και τ' άστρι, η κόρη τ' η Αυγή,
    σκυμμένη κάνει προσευκή.

    Σα φόρεσε τη φορεσιά,
    του είπ' η βάβω η Τασιά:

    -'"Ακου παιδί μου 'συ Γιαννιά,
    μη μας ντροπιάσεις τη γενιά.
    Έχεις γυναίκα που 'ναι νιά
    και κοπελλούδα παρανιά,
    δώσε σε 'μας μια μαχαιριά
    κι ύστερα βάλε μας φωτιά
    και μεσ' τη πρώτη την αυγή,
    πετάξου 'συ μεσ' τη σφαγή".

    -"Μάννα μου, δόσμου την ευχή".
    -"Μ' όλη μου, γιέ μου τη ψυχή,
    αρκούδι να 'βγεις το ταχύ"!
    Κατάστηθα τη μαχαιριά,
    εδέχτηκ' ύστερ' η γριγιά.

    Η νιά γυναίκα τ' η Μαρώ,
    τον άσπρον έδωκε λαιμό,
    κάτ' απ' τ' ολόξανθα μαλλιά,
    κοντά στις δυό σειρές φλουριά.

    Μέσα στο χέρ' η Αυγή κρατεί
    την ολοδάκρυτη μορφή
    και στη θερμή τη προσευκή
    έφυγ' η άσπρη της ψυχή.

    Εκεί που σφάχτηκ' η Τασιά,
    γίνηκεν ύστερα εκκλησιά.
    Εκεί που έπεσ' η Μαρώ,
    σταίνουν οι νιοί κι οι νιές χορό.
    Κι εκεί που πλάγιασ' η Αυγή,
    πλήθος τα κρίνα έχουν 'βγει!

    ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΓΕΡΗΣ

    Reply
  21. Ανώνυμος

    ΠΡΟΣ PREDATORUS
    #
    #
    Αποκάλυψη τώρα: Πώς γλίτωσε η Κοκκινοσκουφίτσα;;;
    ΤΗΝ ΚΑΤΆΠΙΕ ΤΟ Κ Κ Ε
    #
    ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΕΓΙΝΑΝ ΟΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ
    ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ συζυγος του ΑΔΩΝΙΔΟΣ

    Reply
  22. Ανώνυμος

    δεν απαντατε στο σχολιο μου (1121)και ανυσηχω ειστε απλως πανηλιθιοι ο αλλος αντι να σχολιασει αυτα που εγραψα για τον σωκρατη και για τον ρηγα σχολιασε το αισθημα της ταξικης παλης μα βρε πανιβλακα αυτοι την στιγμη αν οι ελληνες ειχαν μεσα τους το αισθημα της ταξικης παλης θα ειχαν σωσει την ελλαδιτσα μας απο τα κορακια1

    Reply
  23. Ανώνυμος

    <> ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΗΣ 3 ΜΑΪΟΥ 1941:Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΧΙΤΛΕΡΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΝ ΑΝ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΠΕΤΟΥΣΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΙΝΟΝΤΑΝ Η΄ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣΕ ΟΠΩΣ Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΑΔΕΡΦΟΣ.

    Reply
  24. Ανώνυμος

    ααχαχχααχαχαχαχχαχαχααααααααααααααααα
    κιαλλο παραληρημα του σχιζοφρενη μπολσεβικου δολοφονου πρετατορκουπς.
    βριζει την εθνικη συνειδηση των ελληνων και ολο τον ελληνικο λαο το σοβιετικο κτηνος!!!!!

    Reply
  25. Ανώνυμος

    Σου στέλνω χαιρετίσματα απ' τα βουνά μανούλα,
    στο καραούλι βρίσκομαι, στην πιο ψηλή ραχούλα.
    Έχω τ' αγρίμια συντροφιά, έχω και τα ζαρκάδια
    με τους συντρόφους περπατώ, μέρες, αυγές και βράδια.
    Τον ουρανό για σκέπασμα, τη γη έχω για στρώμα
    και το ΕΑΜ μεσ' την καρδιά, γι' αυτό θα μπώ στο χώμα

    Reply
  26. Ανώνυμος

    PREDATORUS
    ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ Ο ΧΕΛΛ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕΣ
    ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ
    ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΟΣΙΜΟΡΙΤΗΣ
    ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ
    ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΩΣ ΠΡΟΣ ΠΑΘΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!
    ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
    ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΑΔΩΝΙΔΟΣ
    ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΗΣ

    Reply
  27. Ανώνυμος

    ΠΡΟΣ PREDATORUS
    Πολυ σωστα θρυλος γεννιεσαι δεν γινεσαι.Παντως γνωριζε και τουτο οτι, ο φασισμος ειναι το χειρωτερο στον χαρακτηρα του ανθρωπου και εν γενει στην ζωη,και υπαρχει μπολικος στον χωρο της αριστερας…τοδειχνουν τα γεγονοτα,ετσι ειναι. το ιδιο ισχυει και για τους ανεγκεφαλους νοσταλγους των ΣΑΤΑΝΙΣΤΩΝ ΝΑΖΙ. τι σχεση εχει η ΕΛΛΑΣ με αυτες τις υποχθονιες πρακτικες… ΞΥΠΝΑΤΕ ΩΡΕ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Reply
  28. Ανώνυμος

    στην κατοχη το κκε συνεργαστηκε με γερμανους ιταλους και βουλγαρους κατακτητες και εσφαζε τον ελληνικο λαο.
    οποιον δεν πηγαινε με την εγκληματικη ανθελληνικη οργανωση του το εαμ, τους χαρακτηριζε μοναρχοφασιστες και τους σκοτωνε!!!

    Reply
  29. PREDATORUS

    Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΑΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΖΗΤΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!!!

    Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΑΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ!!!

    Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΣΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΕΞΟΡΙΖΕ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΖΕ!!!

    Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΑΣ ΑΦΗΣΕ ΑΣΥΔΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΑΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Η ΕΘΝΘΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΑΣ ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΣΕ ΧΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΡΑΤΙΑ

    Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΑΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΟΤΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΠΑΡΗΓΑΓΕ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ!!!

    ΝΑ ΤΗΝ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΟΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ!!!

    Reply
  30. Ανώνυμος

    ti pasok ti syriza ti kke to idio kai to auto ….filia se olous ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑΣ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ…..

    Reply
  31. PREDATORUS

    1121 ΕΠΕΙΔΗ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΧΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΤΑΚΤΩΣ ΕΡΗΓΜΕΝΑ ΣΟΥ ΛΕΩ ΟΤΙ Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!!!

    ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ Ο ΕΛΑΣ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ!!!

    ΤΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙΣ ΠΑΡΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΖΕΨΕ Η ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΛΑΪΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΠΑΙΔΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΚΥΡΙΩΣ ΝΕΚΡΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΡΙΣΤΩΝ ΠΟΣΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ!!!!

    Reply
  32. Ανώνυμος

    11.21
    εμεις οι κομμουνιστες εχουμε βαθια μεσα μας το αισθημα της ταξικης παλης

    ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ ΜΑΥΤΗ ΤΗ ΦΡΑΣΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΗ.
    ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΑΣ…
    ΤΡΑΒΑ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΥΣΟΥ ΤΩΡΑ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΚΤΗΝΟΣ ΜΙΣΕΛΛΗΝΑ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΕ ΠΡΙΝ ΠΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΗΜΩΝ ΤΩΝ "ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΩΝ", ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ…

    Reply
  33. PREDATORUS

    1115 Ο ΣΤΑΛΙΝ ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ 53!!!ΤΟ ΔΝΤ ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ? ΜΙΖΕΡΙΑ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ!!

    ΤΟ ΚΚΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΑΥΤΑΡΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΕ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ!!!!

    Reply
  34. Ανώνυμος

    ΜΗΠΩΣ ΡΕ PREDATORUS EXEIΣ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ????
    ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΠΟΤΕ ΤΟ Κ Κ Ε ΣΤΡΑΦΗΚΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ?????
    ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ Π Α Ι Δ Ο Μ Α Ζ Ω Μ Α ??????

    ΑΚΙΣΛΟΓΟΣ.

    Reply
  35. Ανώνυμος

    οι πανηληθιοι φασιστες εξαπελησαν για αλλη μια φορα την στυγνη αθλια αντι ΚΚΕ προπαγανδα τους θελωντας να αθωωσουν ακομα και τους μεγαλυτερους φονιαδες του εθνους μας ο δε 1036 ξεπερασε καθε οριο μαλακιας και βλακειας θεωρωντας τον καθε σοσιαλδημοκρατη ψευτοαριστερο κομμουνιστη λες και ειμαστε ολοι ισα και ομοια εμεις οι κομμουνιστες εχουμε βαθια μεσα μας το αισθημα της ταξικης παλης οχι σαν τους αλλους.επισης παρατηρησα οτι ολοι απλως αρκειστε στο να δωσεται την δικη σας εκτιμηση για τα γεγονοτα χωρις να σχολιαζετε σχολια οπως του 1034 που ειναι αρκετα ευστοχο.
    εγω βεβαια θα σταθω στο θεμα της ανθελληνικοτητας του ΚΚΕ και θα κανω απλα μερικες ερωτησεις
    1)ποσο ανθελληνας ηταν ο ΦΕΡΑΙΟΣ ΟΤΑΝ ΕΛΕΓΕ ΣΤΟΝ ΘΟΥΡΙΟ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΡΩΜΙΟΙ ΖΩΗ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΟ ΧΑΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΦΟΡΜΗ……..ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΑΡΜΕΝΙΟΙ ΚΑΙ ΡΩΜΙΟΙ ΑΡΑΠΗΔΕΣ ΚΑΙ ΑΣΠΡΟΙ ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΙΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΟΡΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΑ ΖΩΣΩΜΕΝ ΣΠΑΘΙ ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕΝ ΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΖΥΓΟ ΒΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΚΛΗΡΑ ΤΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΥΝ!
    2)ποσο ανθελληνας ηταν ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΟΤΑΝ ΕΛΕΓΕ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΟΥΤΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ(πραγμα που δεν εχει ακουστει απο κομμουνιστη).
    3)ποσο ανθελληνας ηταν ο ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ ΟΤΑΝ ΕΔΙΩΧΝΕ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ;
    κ.α.

    ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΕΕΕΕΕΕΝΔΟΞΟΟΟ ΚΚΕ!!!!!!!!!!

    Reply
  36. Ανώνυμος

    ΠΡΕΤΑΤΟΡΟΥΣ
    ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΕΣ-ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΓΑΤΕ- ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΜΕΤΑΞΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ.
    ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΜΑΣ ΛΕΓΑΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΙΤΑΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΑΤΕ, ΚΑΤ ΕΝΤΟΛΗΝ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΣΑΣ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ…
    ΤΡΑΒΑ ΞΕΦΤΙΛΙΣΟΥ ΠΑΛΙ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑ

    Reply
  37. Ανώνυμος

    7 ΔΕΚ 1940 ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ ΚΚΕ.ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ-ΝΑΥΤΕΣ-ΑΕΡΟΠΟΡΟΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΚΟΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥΣ.ΣΤΟ ΥΨΩΜΑ 734 ΧΑΘΗΚΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Η΄ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ.

    Reply
  38. Ανώνυμος

    PREDATORUS ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΠΟΥ ; ΣΕ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ; ΚΑΙ ΘΑΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΛΕΣ ;

    Reply
  39. Ανώνυμος

    Ποιους θα μας φέρετε να μας νικήσουν πάλι ρε? Γερμανούς Αμερικανούς Εγγλέζους? Έτσι και αλλιώς εσείς δεν έχετε τα @@

    Reply
  40. PREDATORUS

    ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΡΕ ΚΩΘΩΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΥΓΑΝΕ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΓΓΛΕΖΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΦΟΥΝΤΩΣΑΝ ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΟΥΝΑ ΠΟΥ ΜΑΧΟΝΤΑΝ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΟΥΣ!!!

    Reply
  41. Ανώνυμος

    Πως τις λένε τις βόμβες που βομβάρδιζαν και έκαιγαν τους κομουνιστές οι Αμερικανοί? Βρε χαρά που έκαναν οι Έλληνες πατριώτες!!!

    Reply
  42. Ανώνυμος

    ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΣΑΣ ΠΑΛΙ ΣΤΑΛΙΝΙΚΑ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ…
    ΘΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΟΛΣΕΒΒΙΚΙΣΜΟ…

    Reply
  43. PREDATORUS

    ΤΕΤΟΙΑ ΜΥΑΛΑ ΤΕΤΟΙΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΓΑΠ ΑΞΙΖΟΥΝ!!!ΑΥΤΟΣ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΠΕΡΝΕΤΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ!!!

    Reply
  44. Ανώνυμος

    μπράβο σας ελληναραδες πατριώτες νικήσατε τους κομουνιστές και εδώ και 50 χρόνια απολαμβάνουμε την δημοκρατία σας. Τώρα τι σας μένει , δεν σας φτάνουν τόσα χρόνια εξορίες και διακρίσεις? Θέλετε να φέρετε το ΝΑΤΟ να μας βομβαρδίσει ξανά? Θέλετε ένα νέο εμφύλιο με τα φιλαράκια σας να μας βομβαρδίζουν? Φτάνει ρε η κατάντια της Ελλάδας δικό σας έργο είναι. ΦΤΑΝΕΙ!

    Reply
  45. Ανώνυμος

    PREDATORUS
    ξεφτιλααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα

    μουααχαχχαχαχαχαχαχαχααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα

    Reply
  46. Ανώνυμος

    Βροντάει ο Όλυμπος, αστράφτει η Γκιώνα
    μουγκρίζουν τ' Άγραφα, σείεται η στεριά.
    Στ' άρματα, στ' άρματα , εμπρός στον αγώνα,
    για την χιλιάκριβη την λευτεριά.

    Reply
  47. Ανώνυμος

    ααχαχαχαχααααααααααααααααααααααα
    ξεφτιλα πρεκατοπους δεν το σωζεις ρε μαλακα τραβα αυτοπυρπολησου ξεφτιλιζεσαι και συ και το γελοιο κομμα σου το προδοτικο κκε και θανασιμος εχθρος του ελληνικου λαου.
    εσυ καλιεργεις το μισος κατα του ελληνικου λαου γελοιε υποκριτη…
    ααχαχααχαααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα

    Reply
  48. Ανώνυμος

    10.41
    ε όχι και ο ελληνικός λαός…αν δεν ήταν οι φίλοι σας οι Άγγλοι Αμερικάνοι ακόμη θα τρέχατε πίσω από τους Γερμανούς στην αποχώρηση
    ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ

    Reply
  49. PREDATORUS

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΡΩΣΕ ΜΕ ΑΙΜΑ ΤΗ ΣΤΥΓΝΗ ΜΑΚΑΡΘΙΚΗ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΟΙ ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΕΧΤΙΖΑΝ ΜΑΚΡΟΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΓΙΟΥΡΑ!!!

    ΟΙ ΧΟΥΝΤΙΚΟΙ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ!!!

    Ο ΓΑΠ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΣΤΥΧΗ ΧΩΡΑ!!

    ΠΟΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΙΑΣ ΠΡΩΗΝ ΛΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΑ!!

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΒΑΡΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΕΙ ΚΑΙ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ!!

    Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΒΑΡΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ!!

    ΑΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΥΤΕ ΤΟΤΕ ΟΥΤΕ ΤΩΡΑ!!!

    ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΕΓΩ ΣΑΣ ΛΕΩ ΟΤΙ ΟΤΑΜ ΟΙ "ΑΛΛΟΙ" ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΜΕΙΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣΑΜΕ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΑΝΑΜΕ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ ΟΙ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΑΝΘΙΣΑΝΕ!!!

    ΞΥΠΝΑΤΕ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΜΙΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΗΓΑΝΕ ΤΟΣΟ ΠΙΣΩ!!!

    Reply
  50. Ανώνυμος

    Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΣΑΣ ΞΕΚΟΛΙΑΣΕ ΤΟ 49 ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ ΒΙΤΣΙ ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ….
    Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΚΟΛΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΗΜΕΡΑ…

    Reply
  51. Ανώνυμος

    αχαχαχαχχααχαχαχαχαχχαχααχαχαχαχ
    ολοι οι ελληνες σε ξεφτιλιζουν φανατικε θρησκοληπτε ανθελληνα μπολσεβικε προπαγανδιστη.
    δεν περναει η γελοια σοβιετικη προπαγανδα σου.

    ισα στα ψυχιατρεια της σιβηριας αποτυχημενε ηττημενε και κατεξεφτελισμενε παγκοσμιως ψυχοπαθη θρησκοληπτε μπολσεβικε εγκληματια!!!!!!

    Reply
  52. Ανώνυμος

    πατριδα μας ειναι η ελλαδα φυσικα κομμουνιστικη μας μας πατριδα ειναι η σοβιετια.

    Reply
  53. Ανώνυμος

    Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΤΟΥ ΑΥΘΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΑΔΙΑΝΤΡΟΠΑ ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ, ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΑ , ΒΡΟΜΕΡΑ ΕΒΡΑΙΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΑ, ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ, ΠΟΥΣΤΟΖΩΑ ΕΒΡΑΙΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ ΠΟΥ ΩΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΣΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΧΕΤΕ ΤΟΝ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΕΒΡΑΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΕΘΝΙΚΟ ΜΑΡΞΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΙΧΑΜΕΡΟΥ ΕΒΡΑΙΟ ΡΑΒΙΝΟΥ ΜΑΡΔΟΧΑΙ, ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΠΕΡΙ ΔΟΣΙΛΟΓΙΣΜΟΥ ΡΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΤΙ ΣΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΒΡΑΙΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ Ο ΔΟΣΙΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΡΕ ΚΑΡΚΙΝΟΙ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΒΡΟΜΕΡΑ ΣΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ ΑΦΟΥ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΣ ΕΙΣΤΕ ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΘΕ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΘΕ ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ "ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ" ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΒΡΑΙΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟ, Η ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΥΦΥΛΕΤΙΚΗ ΕΒΡΑΙΟΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ "ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ" "ΚΟΙΝΩΝΙΑ" !!!!! Ο ΑΡΧΗ ΚΙΝΑΙΔΟΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΛΑΒΟΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΠΙΒΗΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΓΡΑΦΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΕΡΩΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ, Ο ΕΒΡΑΙΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΣ ΑΡΧΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΚΙΝΑΙΔΟΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ ΕΜΠΑΙΝΕ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΕ ΟΠΟΙΟΝ ΣΙΧΑΙΝΟΤΑΝ ΤΟΝ ΕΒΡΑΙΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ 90.000 ΝΕΚΡΟΥΣ ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΚΑΙ 2.500 ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ!!!!!! ΑΥΤΟΙ ΕΙΣΤΑΝ ΕΒΡΑΙΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΣΛΑΒΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ , ΕΒΡΑΙΚΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ, ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΑΛΛΟΦΥΛΩΝ, ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ, ΟΙ ΑΠΟΛΥΤΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΚΩΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΒΡΑΙΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ, ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΝΤ (Ο ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ) ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΡΑΙΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗ ΚΑΙ Ο ΓΕΝΝΗΤΟΡΑΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΒΑΛΜΕΝΟΣ ΕΒΡΑΙΟΣ ΑΣΤΟΣ ΛΕΦΤΑΣ ΓΙΟΣ ΡΑΒΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΩΝ ΣΙΩΝΙΣΤΩΝ ΤΥΠΟΥ ΜΩΥΣΗ ΧΕΣ, ΕΙΣΤΕ ΕΝΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΟΥ ΣΚΩΤΟΣΕ 100.000.000 ΚΟΣΜΟ ΕΝΑ ΝΟΗΤΙΚΟ ΕΞΑΜΒΛΩΜΑ ΜΙΑ ΑΡΡΩΣΤΙΑ, ΟΛΟΣ Ο ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΔΙΕΞΑΧΘΗΚΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟ ΠΑΤΕΡΟΥΛΗ ΣΤΑΛΙΝ, ΚΑΙ ΒΑΣΕΙ ΠΑΡΑΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΤΩΝ ΗΤΑΝ ΣΛΑΒΟΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ, Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΕΣ ΛΕΓΑΤΕ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΤΗΝ "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ" ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ "ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ" ΟΠΩΣ ΑΠΟΛΑΟΥΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΥΣ ΕΠΙΒΗΤΟΡΕΣ, ΕΝΑ ΜΑΤΣΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΔΟΛΦΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΣΤΟΝ 2 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΛΕΟΝ ΤΟΥ 50% ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΤΗΣ ΕΒΡΑΙΚΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΑΣ ΗΤΑΝ ΦΙΛΙΚΗ ΔΩΡΕΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΣΑΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΒΡΑΙΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΒΛΕΠΕ ΜΠΑΡΟΣΟ-ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ, ΚΑΙ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ ΕΒΡΑΙΟΣ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΣ, ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΥΛΩΝΕΤΕ ΤΟΝ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΜΥΡΙΑΔΕΣ ΜΠΑΜΠΟΥΙΝΩΝ ΕΠΟΙΚΙΣΤΩΝ, ΕΙΣΤΕ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ Η ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΑ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΕΡΧΕΤΕ Η ΩΡΑ ΣΑΣ ΒΡΟΜΕΡΑ ΣΚΑΤΑ , ΣΙΧΑΜΕΡΑ ΕΒΡΑΙΟΜΑΡΞΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΛΙΘΏΜΑΤΑ, ΕΒΡΑΙΚΟΙ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ

    Reply
  54. Ανώνυμος

    κοιτα ποιοι μιλανε για δοσυλογους και αν δεν μας ελευθερωσαν οι κομμουνιστες τοτε ποιοιος μας ελευθερωσε;η ΧΑ;

    Reply
  55. Ανώνυμος

    ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ!ΔΕΝ ΔΥΝΑΜΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, ΟΤΑΝ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΤΑΝ Ο ΕΟΚΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΤΙ ΛΕΓΑΝΕ?ΘΕΩΡΟΥΝ ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η΄ ΤΗΝ ΣΟΒ.ΕΝΩΣΗ?

    Reply
  56. Ανώνυμος

    ΤΟ ΚΚΕ ΑΝ ΕΙΧΕ ΠΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ, ΘΑ ΕΙΧΕ ΧΤΙΣΕΙ ΕΝΑΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ Bon Viveur ΝΟΜΕΝΚΛΑΤΟΥΡΑΣ. ΓΙΑΤΙ ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΤ. ΕΥΡΩΠΗ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ! ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΙΧΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΦΥΤΟΖΩΟΥΣΑΝΕ. ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΝΟΣΤΑΛΓΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ !

    Reply
  57. Ανώνυμος

    ολος ο ελληνικος λαος ενωμενος να τσακισει την ανθελληνικη αριστερα και να ξεριζωσει μια για παντα τον καρκινο του κομουνισμου απο την ελλαδα!!!
    τσακιστε την κοκκινη πανουκλα του σοβιετικου καθεστωτος!!!!
    θανατος σε ολους τους αριστερους!!!
    η αριστεροκομουνιστης η ελληνας!!!!

    Reply
  58. Ανώνυμος

    predatorus, θα ειχαμε πιστευεις υποδομες βιομηχανικες και ανταγωνιστικοτητα στη διεθνη αγορα αν ειχαμε Λαικη Δημοκρατια 40 χρονια ; Η Βουλγαρια, η Ρουμανια, τι υποδομες εχουνε ; Η Τσεχοσλοβακια αν δε γινοτανε κομμουνιστικη, θατανε σημερα σαν τη Σουηδια και πιο πανω. Για την εξεγερση των Ουγγρων και την Ανοιξη της Πραγας τι εχεις να πεις ; Με το ζορι τους κρατουσανε στο αρμα τους οι Σοβιετικοι. Οι χωρες της Βαλτικης επισης. Ξερεις ποσο κοσμο εφαγε ο Σταλιν ; Ακομα και δικους του σκοτωνε μην του παρουν την αρχηγια. Και πρεπει εμεις να λυπομαστε τωρα που δεν ειχαμε…Λαικη Δημοκρατια ; Στην Τσεχια σημερα αν μιλησεις για κομουνισμο κινδυνευεις να φας ξυλο ! Ειναι που εχουνε καλες αναμνησεις ! Τι να πρωτοπουμε ; Κοιταξε η Ελλαδα ουδεποτε ειχε αληθινη Δημοκρατια. Η δεξια φροντιζε παντα να τα παιρνει απ τους πολλους και να τα δινει στους ολιγους Ετσι πλουτισανε καποιοι στην μεταπολεμικη Ελλαδα. Αλλα δεν δεχομαι οτι με το ΚΚΕ και τη Λαικη Δημοκρατια θα ειχαμε προοδευσει περισσοτερο. Γκουλαγκ, τιμωριες αντιφρονουντων, Σταζι θα ειχαμε. Ηταν…δημοκρατικα αυτα ; Σου ξανατονιζω οτι δεν υποστηριζω αυτη την αθλια ψευτοδημοκρατια των λαμογιων που εχουμε εδω και δεκαετιες.

    Reply
  59. Ανώνυμος

    PREDATORUS ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΣ ΜΟΥ ΑΝ ΤΟ ΠΟΛΕΜΩ ΤΟΝ ΞΕΚΙΝΟΥΣΕ Ο ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ ΤΗ ΕΠΕΦΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΜΕ ΠΙΑΝΟΥ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΓΑΝ ΤΟΝ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΟΝ Η ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

    Reply
  60. Ανώνυμος

    PREDATORUS
    ΖΗΤΩ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΠΗΓΑΔΑΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΓΑΛΑ
    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑΦΤΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ
    ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ
    ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΕΣ

    Reply
  61. Ανώνυμος

    ξεφτιλες κομουνιστες ψευτες απατεωνες δοσιλογοι και συνεργατες γερμανων ιταλων και βουλγαρων κατακτητων που σφαζατε τον ελληνικο λαο!!!

    σε ποιον τα λες αυτα ρε σχιζοφρενη πρετατορους???
    ολοι οι ελληνες ξερουμε οτι το κκε ειναι εχθρος της ελλαδας και του ελληνικου λαου, και οτι εδινε μακεδονια θρακη ηπειρο στους σλαβους συντροφους του, προκειμενου να αρπαξει την εξουσια.

    θανατος σε ολους τους κομουνιστες τους θανασιμους εχθρους του λαου μας και της πατριδας μας!!!!

    Reply
  62. PREDATORUS

    Α!!!ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ!!!ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ!!!ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΙΔΑΝΙΚΑ ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΦΟΥΝΤΩΝΟΥΝ!!!
    ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ!!!

    Reply
  63. Ανώνυμος

    πολυ μας τα εχετε πρηξει με το ΚΚΕ.ΑΥΤΟ πρωτο ειχε μιλησει για ανεξαρτητη μακεδονια επι ΑΒΡΑΑΜ ΜΠΕΝΑΡΟΓΙΑ. ασε που ηθελε ντε και καλα να γινουμε με το ζορι, ΣΟΒΙΕΤ…ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΛΑΜΟΓΙΑ που δουλευετε τον εργαζομενο, κομπλεξικοι.οσο για αγωνες αυτα ειναι για το θεαθηναι.ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕ

    Reply
  64. PREDATORUS

    ΤΟΜ ΕΝΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΤΟΤΕ Η ΛΕΞΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΜΕΤΑΦΡΑΖΟΝΤΑΝ ΣΕ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΥΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ!!!ΠΟΥ……..ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΠΟΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!

    Reply
  65. PREDATORUS

    1002 ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΙΓΟΥΡΟ ΑΛΛΑ ΠΕΣ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΗΤΑΝ!!ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΧΩΡΙΣ ΒΑΡΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΟΡΑ!!!

    ΤΩΡΑ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ? ΜΗΠΩΣ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ??ΑΠΟ ΤΟ 49 ΕΩΣ ΤΟ 67 ΕΙΧΑΜΕ ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΜΟ!!ΑΠΟ Τ0 67 ΕΩΣ ΤΟ 74 ΕΙΧΑΜΕ ΦΑΣΙΣΜΟ!!! ΑΠΟ ΤΟ 74 ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ!!!

    ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ!!!

    Reply
  66. Ανώνυμος

    Αν επικρατουσαν τοτε, θα ειχαμε κι εμεις Λαικη Δημοκρατια 40 χρονια. Και το 1990 θα το γυριζαμε οπως ολη η ανατ. Ευρωπη. Μπορει κανεις να μου πει ποιο θα ηταν το κερδος μας ; Ακομα κι απο αυτο το σημερινο χαλι, χειροτερα θα ειμασταν.

    Reply
  67. PREDATORUS

    TIMH KAI ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΤΟΣΟ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΙΝΤΡΙΓΚΕΣ!!!

    ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΥΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΤΕ!!!

    ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΞΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!!!
    ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΛΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΟΙ ΠΑΤΡΩΝΟΙ ΤΟΥ ΔΝΤ!!!

    ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ!!!

    ΤΩΡΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΘΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ!!!

    ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ!!!

    Reply
  68. Ανώνυμος

    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ…ΑΤΑΞΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ, Ή ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΠΛΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ ;

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *