Ηλεκτρονικό εμπόριο και πιστωτικές κάρτες. Είναι ασφαλής η χρήση τους;

Πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν είτε να προχωρήσουν στην δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ραγδαία άνοδο του τζίρου στο e-commerce είτε απλά να κάνουν τα ψώνια τους μέσα από το διαδίκτυο προκειμένου να βρουν τις καλύτερες τιμές.

Παρότι η …
οπτική γωνία από την οποία εξετάζει κανείς το ζήτημα της ασφάλειας χρήσης πιστωτικών καρτών στα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι εξ ορισμού διαφορετικές έχουν ένα κοινό σημείο.

Και οι δυο πλευρές ανησυχούν για το πόσο ασφαλής είναι η χρήση credit cards στο e-commerce. Η  ανησυχία είναι κατανοητή. Προσωπικά φοβάμαι το αεροπλάνο παρότι γνωρίζω ότι όχι μόνο είναι κατά πολύ ασφαλέστερο από το αυτοκίνητο σαν μέσο μεταφοράς σε σημείο που περισσότεροι έχουν σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα πηγαίνοντας η επιστρέφοντας με αυτοκίνητο προς το αεροδρόμιο πάρα όσοι έχουν χάσει την ζωή τους σε αεροπλάνο.

Τα στατιστικά είναι συντριπτικά και δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών και αμφιβολιών για το ποιος τρόπος μεταφοράς είναι ασφαλέστερος. Όμως η φοβία παραμένει για το αεροπλάνο γιατί απλά δεν οδηγούμε εμείς αλλά κάποιος άλλος. Γιατί είναι κάτι το άγνωστο για εμάς που νοιώθουμε ότι δεν μας αφήνει περιθώρια αντίδρασης αν κάτι πάει άσχημα σε μια ηλεκτρονική συναλλαγή. Τι ισχύει όμως στην αγορά μέσω πιστωτικής κάρτας από ένα e-shop;

Τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας δίνονται όχι στο e-shop που αγοράζετε ( στο 99% και πλέον των περιπτώσεων εκτός αν η εταιρεία web design που αναθέσατε την κατασκευή δεν έχει στόχο να σας προστατέψει αλλά απλά να σας αδειάσει το πορτοφόλι χρεώνοντας σας με άχρηστα και επικίνδυνα πρωτόκολλα ασφαλείας ) αλλά στο κρυπτογραφημένο περιβάλλον μιας τράπεζας. Άρα τα στοιχεία της κάρτας σας διαβιβάζονται μέσα σε ένα ασφαλές επιτηρούμενο περιβάλλον με ένα χρηματοπιστωτικό οργανισμό που ακόμα και αν τα τείχη ασφαλείας του παραβιαστούν αυτός θα καλύψει απόλυτα την όποια ζημία.

Ο λόγος απλός. Όποιο και αν είναι το κόστος η διατήρηση της φήμης του χρηματοπιστωτικού οργανισμού αξίζει περισσότερο. Αφήστε που η όποια διαρροή θα ανακαλυφθεί αν όχι άμεσα σίγουρα με την χρησιμοποίηση των στοιχείων από τον hacker .

Απλά οι κάρτες θα αλλάξουν στοιχεία και οι συναλλαγές θα κλειδωθούν άμεσα. Αυτό και μόνο το γεγονός χωρίς να αναφέρουμε βαρετές τεχνικές λεπτομέρειες αποτελούν την εγγύηση που χρειάζεστε για να κάνετε τις συναλλαγές σας άφοβα στα e-shops με την πιστωτική σας κάρτα.

Θα με ρωτήσετε και όλα αυτά που ακούμε στα ΜΜΕ; Χαζομάρες απλά που πουλάνε βάσει του γεγονότος ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι κάτι το άγνωστο σε πολλούς ανθρώπους. Εκεί κολλάει και το προαναφερόμενο παράδειγμα του αυτοκινήτου και του αεροπλάνου.

Θανάσης Δαβαλάς
e-commerce specialist στην dreamweaver.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *