Πιέσεις ΔΝΤ στην ευρωζώνη για νέο «κούρεμα»

Μία χαμηλών τόνων κόντρα φαίνεται να έχει ξεσπάσει μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ύψος στο οποίο θα πρέπει να φθάσει το …..
ελληνικό χρέος έως το 2020 και σαφώς και για τους τρόπους που θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Η όλη υπόθεση ξεκίνησε μετά από δημοσίευμα της «Wall Street Journal», στο οποίο στελέχη του ΔΝΤ –ανώνυμα– υποστήριζαν ότι το Ταμείο επιθυμεί οι Ευρωπαίοι να προχωρήσουν σε νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ούτως ώστε αυτό να φθάσει στο επίπεδο του 100% του ΑΕΠ έως το 2020.
Η απάντηση κατέφθασε σχεδόν άμεσα από τον εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει πως «η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το χρέος της ως προς το ΑΕΠ στο 120% μέχρι το 2020, όπως συμφωνήθηκε στη δεύτερη διάσωση της χώρας, και όχι στο 100% του ΑΕΠ ή σε άλλο χαμηλότερο στόχο. Ο στόχος του 120% δεν είναι δική μας επιλογή, είναι αυτό που αποφασίστηκε. Είναι επίσης αυτό που υπογράψαμε στο μνημόνιο για την Ελλάδα».

Πάντως η «Wall Street Journal» επιμένει ότι το ΔΝΤ, έχοντας να αντιμετωπίσει και τη δυσαρέσκεια των κρατών-μελών του για τα τεράστια ποσά που έχει προσφέρει στην ευρωζώνη, πιέζει τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών του ευρώ να λάβουν πρόσθετα μέτρα για να «ελαφρύνουν» το βάρος της δανειακής σύμβασης που έχουν υπογράψει τρόικα και Ελλάδα. Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι «στελέχη του ΔΝΤ εμμένουν στην άποψή τους πως το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί σε “βιώσιμα” επίπεδα προτού αποδεσμευτούν πολλά επιπλέον δισ. ευρώ που θα διατηρήσουν ζωντανή τη ρευστότητα της Αθήνας».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *