Νόμπελ Ειρήνης στη μικρή Μαλάλα από το Πακιστάν και σε Ινδό ακτιβιστή

Μια μικρή μαθήτρια από το Πακιστάν η Μαλάλα Γιουσαφτζάϊ, που έγινε παγκόσμιο σύμβολο είναι η φετεινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης. Η Σουηδική Ακαδημία, “μοίρασε” το Νόμπελ Ειρήνης στη Μαλάλα και στον Καϊλας Σατιάρτι Ινδό ακτιβιστή κατά της παιδικής εκμετάλλευσης.

Η μικρή Μαλάλα έγινε παγκόσμιο σύμβολο γιατί αψήφησε την απαγόρευση που είχαν επιβάλει οι Ταλιμπάν από το 2007 έως το 2009 στην κοιλάδα του Σαβάτ, όπου διέμενε με την οικογένειά της, και υπερασπίστηκε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο.

Έτσι, μπήκε στο στόχαστρο των ισλαμιστών. Στις 9 Οκτωβρίου 2012 ένας ένοπλος μπήκε στο σχολικό λεωφορείο με το οποίο επέστρεφε στο σπίτι της και την πυροβόλησε στο κεφάλι.

Η Μαλάλα επέζησε και σήμερα ζει με την οικογένειά της στη Βρετανία, όπου είχε μεταφερθεί για νοσηλεία μετά τον βαρύτατο τραυματισμό της. Έχει συναντηθεί με πολλούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων με τη βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενώ έχει εκφωνήσει ομιλίες στα Ηνωμένα Έθνη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *