Στον χορό της ΑΟΖ και η Κροατία- Ξεκινά έρευνα για υδρογονάνθρακες

Ο υπουργός Οικονομίας της Κροατίας Ιβάν Βρντόλιακ ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός έρευνας υδρογονανθράκων στην κεντρική Αδριατική.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Βρντόλιακ εκτίμησε ότι στα μέσα του 2014 θα υπογραφεί συμβόλαιο για τη διαδικασία, στη συνέχεια, για διάστημα δύο έως τριών ετών, θα πραγματοποιείται έρευνα και ακολούθως η εκμετάλλευση, εξέλιξη που θα προσφέρει στους πολίτες και τη βιομηχανία της χώρας φθηνότερη ενέργεια.

Η εξόρυξη και εκμετάλλευση (υδρογονανθράκων) στην κεντρική Αδριατική είναι έργο τεράστιας στρατηγικής σημασίας, το οποίο απαιτεί αρκετό χρόνο για την υλοποίησή του.

Ο κ. Βρντόλιακ προέβη σε αυτές τις δηλώσεις από την πόλη Σπλιτ όπου παρέστη στα εγκαίνια της λειτουργίας του τέταρτου τμήματος του αγωγού αερίου Λίκας-Δαλματίας και ανακοίνωσε ότι ενδιαφερόμενη εταιρεία εκπόνησε μελέτη βιωσιμότητας για τις προμήθειες φυσικού αερίου στο Σπλιτ.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του κρατικού παρόχου φυσικού αερίου Plinacro Μάριν Ζόβκο δήλωσε ότι ο, συνολικού μήκους 290 χιλιομέτρων, αγωγός από το Μποσίλιεβο μέχρι το Σπλιτ κόστισε 1,15 δισ. κούνα. Το 50% της επένδυσης καλύφθηκε από την Plinacro και το υπόλοιπο 50% από κεφάλαια που διέθεσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *