Μάχη με το χρόνο για τα ταμειακά διαθέσιμα

Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίσθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε …..
συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Σημείωσε δε ότι το κενό που υπάρχει στα μέτρα είναι αρκετά μεγάλο αλλά τόνισε ότι «θα το καλύψουμε και ότι θα πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός, θα πάμε εμείς στις θέσεις τους θα έλθουν εκείνοι στις δικές μας θα φανεί».
Είπε ακόμη ότι «πιστεύω πως το πακέτο θα έχει κλείσει μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας». Όσο για το αν η εκταμίευση της δόσης θα γίνει πριν το Νοέμβριο ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό ώστε η δόση να έλθει πάρα πολύ γρήγορα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πότε θα έλθει προς ψήφιση στην Βουλή απάντησε «αυτό θα το δούμε». Ο κ. Στουρνάρας πάντως είπε ότι «οι λίστες δεν έχουν επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις».

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία (ή ευσεβείς πόθους;) για να καταλήξουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις, παρά τις διαφωνίες που προβάλλει η Τρόικα.

Όπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου η συζήτηση με την Τρόικα την Τετάρτη πήγε κάπως καλύτερα αλλά «η διαφορά παραμένει στα 2,5 δισ. ευρώ και αφορά κυρίως στις περικοπές για το 2013». Άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η κυβέρνηση να ανέλθει το ποσό των περικοπών που προβλέπεται για το 2013 από τα 7,5 δισ. στα 9,5-10 δισ. ευρώ.

«Είναι μεγάλη η διαφορά. Προσπαθούμε να μη γίνουν τα 7,5 δισ. ευρώ περικοπές των 9,5 δισ.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αγκάθι παραμένει και η διαφωνία για τα μακροοικονομικό σενάριο αφού οι ελεγκτές επιμένουν στην πρόβλεψη για ύφεση 5% το 2013, ενώ η ελληνική πλευρά το υπολογίζει κοντά στο 4%. Αυτό αλλάζει όλο το πρόγραμμα και τις προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σχετικά με την αισιοδοξία που με δηλώσεις εξέφρασε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, ότι η Ελλάδα θα λάβει τη δόση των δανείων μέσα στον Οκτώβριο, η ίδια πηγή υπονόησε ότι πρέπει να δοθεί γιατί δεν αντέχει η Ελλάδα.

«Δεν μπορεί να μη δοθεί η δόση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου» είπε με νόημα, δίνοντας δραματικούς τόνους στη διαπραγμάτευση των επομένων ημερών με την Τρόικα

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις είναι πολύ πιθανόν, δε, να καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο την εκταμίευση της επόμενης δόσης, κάτι που ούτε να σκέφτονται δεν θέλουν στο υπουργείο Οικονομικών και όπως τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος «δεν γίνεται να μην πάρουμε τη δόση τον Οκτώβριο»

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *