Ο Εφραίμ, ο Αρχιεπίσκοπος, οι Ρώσοι και η … πικρόχολη μπάμπουσκα!

Γράφει ο… Ρωσόφιλος

Σχεδόν δεκαπέντε χρόνια καταφέρνει, με μεγάλη επιτυχία, να κάνει άνω – κάτω την Εκκλησία της Ελλάδος ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος. Τώρα πια ξεπέρασε και τα όρια της ελληνικής επικράτειας!
Εκεί που ψάχνουμε ως Έλληνες γενικότερα ένα αποκούμπι στο …
εξωτερικό και η Εκκλησία προσπαθεί να κάνει καμία κίνηση με τον θρησκευτικό τουρισμό μπας και έρθει στη ρημαγμένη ελληνική οικονομία κανένα ρούβλι, ο Δωδώνης κάνει διεθνείς τσιριμόνιες!
Ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν του τρέφει και ιδιαίτερη συμπάθεια από παλιά. Είναι γνωστά αυτά πως δεν είναι αγαπητός ούτε εντός ούτε εκτός στα εκκλησιαστικά λημέρια. Ο Μόσχας δεν μπορούσε όμως να μην του δώσει παράσημο μαζί με όλους όσους συνόδευαν τον Αρχιεπίσκοπο στη Ρωσία. Ο Δωδώνης, ωστόσο, που κρύβει σαν την μπάμπουσκα του ρωσικού μύθου όλα τα είδη των … καλών συναισθημάτων του κόσμου (χολή, πίκρα, γκρίνια, μιζέρια, φθόνο) -όπως πολύ επιτυχημένα έλεγε ρώσος μητροπολίτης- δεν ξέρεις τι θα σου βγάλει κάθε στιγμή.
Στον Πατριάρχη Μόσχας αποκάλυψε το χριστιανικό συναίσθημα της μικρότητας. Αρνήθηκε να παραλάβει το παράσημο επειδή δεν ήταν ισάξιο με των υπολοίπων. Οι Ρώσοι του είπαν «δεν έχεις μητρόπολη, οπότε θα πάρεις μία βαθμίδα κατώτερο παράσημο». Χολωμένος απομονώθηκε και αποφάσισε να βάλει τα προσωπικά του πάνω από την Εκκλησία της Ελλάδος και τη χώρα.
Το deal ανάμεσα σε Έλληνες και Ρώσους χάλασε και ο (πανίσχυρος μην ξεχνάμε) Πατριάρχης Μόσχας αποχαιρέτισε τον Αρχιεπίσκοπο και τους μητροπολίτες λέγοντας: «όσο έχετε τον Δωδώνης στον θρησκευτικό τουρισμό εμείς συμφωνία δεν κάνουμε».

Τώρα ο Δωδώνης, αντιλαμβανόμενος τη ζημιά που προκάλεσε η μίζερη στάση του, διαρρέει σε δημοσιογράφους -που είναι «μυρωδιές» στο εκκλησιαστικό ρεπορτάζ- πως η συμφωνία χάλασε επειδή ο Πατριάρχης ζήτησε να στηρίξει η Εκκλησία της Ελλάδος τον Εφραίμ. «Για τουρισμό μίλησαν, για μπίζνες μίλησαν, για τα πολιτικά μίλησαν, για το Φανάρι μίλησαν όμως για τον Εφραιμ ούτε που έπεσε το όνομα στο τραπέζι» λέει άνθρωπος που ήταν παρών στις συνομιλίες Ρώσων και Ελλήνων. «Και γιατί να πέσει αφού ο Εφραίμ είναι στο μοναστήρι του πια. Τι λόγο έχουν να ζητήσουν κάτι από τους Έλληνες;» έλεγε.
Δεν ήταν ο Εφραιμ ο λόγος που χάλασε η δουλειά στη Ρωσία. Οι Έλληνες μητροπολίτες που συνόδευαν τον Αρχιεπίσκοπο το παραδέχονται. Η καλοπροαίρετη… μπάμπουσκα της Εκκλησίας της Ελλάδος τα τίναξε όλα στον αέρα!

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *