Σε απίστευτη ταλαιπωρία περνά το ΙΚΑ όλους όσους θέλουν να πληρώσουν δόσεις σε ρύθμιση. Πρόταση προς την διοίκηση

του Αλέξανδρου Χρυσάνθη

 λογιστή

Όταν μία επιχείρηση ή επαγγελματίας ενταχθεί στην ρύθμιση για παλαιές εισφορές με καταβολή σε δόσεις, πρέπει κάθε τέλος του μήνα να καταβάλει σε μετρητά ή επιταγή (ανάλογα με το ύψος του ποσού) σε υποκατάστημα του ΙΚΑ ή στο Β’ Ταμείο (που εδρεύει στην Αθήνα-οδό Πειραιώς).
Οφείλει δηλαδή να απασχολήσει κάποιον υπάλληλο ή λογιστή ή να πάει μόνος του προκειμένου να πληρώσει το ποσό της ρύθμισης….
Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθείται για την καταβολή των τρεχουσών. εισφορών. Δηλαδή οι τρέχουσες μηνιαίες εισφορές καταβάλλονται στο ΙΚΑ. μέσω τραπέζης, χωρίς ταλαιπωρία, ουρές, χάσιμο χρόνου, χάσιμο εργατοωρών και κυρίως γίνεται με σύγχρονο τρόπο, όπως ακριβώς αρμόζει σε επιχειρήσεις που πρέπει να επιβιώσουν αλλά κυρίως να «αναπτυχθούν».

Εύλογα λοιπόν είναι τα ερωτήματα του μικρού και μικρομεσαίου επιχειρηματία:
1. Τι διαφέρουν οι δόσεις της ρύθμισης που αφορούν παλαιές εισφορές από τις τρέχουσες εισφορές;
2. Γιατί αδυνατεί το ΙΚΑ να εκσυγχρονίσει το μηχανογραφικό του σύστημα και να εντάξει τα ποσά της ρύθμισης που αφορούν παλαιές εισφορές στην διατραπεζική πρακτική όπως συμβαίνει με τις τρέχουσες εισφορές;

3. Γιατί το ΙΚΑ βασανίζει τον επιχειρηματία-επαγγελματία διπλά; Δεν αρκεί που πρέπει να πληρώσει εγκαίρως διπλές εισφορές (ρύθμιση και τρέχουσες) και πού να βρει τα χρήματα με την κρίση, πρέπει και να ταλαιπωρηθεί μεταβαίνοντας στο υποκτάστημα ΙΚΑ κάθε 30 του μηνός;

4. Πώς θα αναπτυχθεί μία επιχείρηση (μικρή ή μεσαία) ή ο επαγγελματίας όταν ο κύριος ασφαλιστικός φορέας (εν προκειμένω το ΙΚΑ) είναι εχθρικός απέναντί του χρησιμοποιώντας παλαιολιθικές πρακτικές;

5. Πότε επιτέλους θα αναπτυχθεί το ίδιο το ΙΚΑ για να βοηθήσει και όλους τους επαγγελματίες να σταθούν στα πόδια τους και να προχωρήσουν μέσα στην κρίση;
6. Πότε θα σταματήσει επιτέλους η πρακτική του ΙΚΑ να εισπράττει συνεχώς χωρίς να προσφέρει τις ανάλογες παροχές;

Είναι δε τουλάχιστον αστεία η απάντηση των αρμοδίων του ΙΚΑ ότι εισπράττει τις οφειλές της ρύθμισης μέσω υποκαταστημάτων και όχι μέσω τραπέζης, για λόγους ασφαλείας, δεδομένου ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και μάλιστα για εισφορές, που είναι επιβαρυμένες με πρόστιμα.

Πρέπει συνεπώς να απαιτήσουμε όλοι μαζί (όσοι βέβαια έχουν ακόμη την δυνατότητα να πληρώνουν) να μας αντιμετωπίζει το ΙΚΑ σαν ίσο προς ίσο και να μην μας ταλαιπωρεί άλλο.

Να αποφασιστεί άμεσα η καταβολή ΟΛΩΝ των εισφορών (ρύθμισης και τρέχουσες) να γίνονται μέσω τραπέζης.

Ας σκεφτεί η διοίκηση του ΙΚΑ: Θα υπήρχε το ΙΚΑ εάν δεν υπήρχαμε εμείς που πληρώνουμε; Ας μας θεωρήσει ως συνεργάτες ή συνεταίρους εάν θέλει όντως την πραγματική ανάπτυξή του!!!
medlabgr.blogspot.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *