ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ! ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΙΑ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου 

Μια συνηθισμένη απορία, που έχουν πολλοί χριστιανοί, είναι η ακόλουθη. Γιατί η Εκκλησία επιτρέπει, σε μερικές περιπτώσεις, να τρώμε ελιές και απαγορεύει την κατάλυση φαγητών με λάδι. Το λάδι, δεν παράγεται από τις ελιές, διερωτούνται;

Η ερώτηση αυτή είναι σε κάποιο βαθμό δικαιολογημένη για δυο λόγους. Αφ’ ενός μεν διότι αγνοούν όσοι υποβάλλουν αυτήν …..
την ερώτηση, τον πραγματικό λόγο που η Εκκλησία έχει κατατάξει τις τροφές σε νηστήσιμες και μη, και αφ’ ετέρου διότι οι πιο πολλοί από αυτούς δεν έχουν τηρήσει ποτέ ανέλαιο νηστεία και γι’ αυτό δεν μπορούν να διακρίνουν την τεράστια διαφορά που χαρακτηρίζει την ανέλαιο νηστεία από αυτή που επιτρέπεται κατάλυση λαδιού.

Οι Αγιοι της Εκκλησίας μας, κατέταξαν τις τροφές σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με το πόσο εύγευστες και το πόσο δύσκολο είναι να τις στερηθείς, αλλά και ανάλογα με το βαθμό που συντελούν στην εγκράτεια. Η αποχή από το κρέας είναι η πιο βασική εντολή του κανόνα της νηστείας. Ακολουθούν τα προιόντα των ζώων. Γάλα, γαλακτομικά προιόντα, αυγά, βούτυρο κτλ.. Υστερα τα ψάρια. Μετά το λάδι κι ότι μαγειρεύεται με λάδι.

Η πιο αυστηρή νηστεία, η γνωστή και ως ξηροφαγία, αφορά την κατάλυση ξηρών καρπών, φρούτων, όσπριων, λαχανικών, και νερόβραστων φαγητών που μαγειρεύονται χωρίς λάδι.

Πρέπει επίσης να κατανοήσουμε ότι η Εκκλησία δεν μας απαγορεύει να φάμε λάδι επειδή το θεωρεί μολυσμένο, οπότε δικαιολογημένα θα μπορούσαμε να διερωτηθούμε. – Μα καλά. Το λάδι δεν παράγεται από τις ελιές; Πώς γίνεται από μη μολυσμένο καρπό να παράγεται μολυσμένο προιόν;

Η Εκκλησία μας, μέσα από την πείρα των Αγίων Της, οι οποίοι δεν έμαθαν αλλά “έπαθαν τα Θεία”, διαβάθμισε τις τροφές σύμφωνα με το πόσο συντελούν στην άσκηση και ανάλογα με τα εκκλησιαστικά γεγονότα που γιορτάζουμε σε κάθε περίοδο του χρόνου.

Ετσι την Τετάρτη και την Παρασκευή λ.χ. – επειδή είναι αφιερωμένες στην προδοσία και στη Σταύρωση του Κυρίου-, την περίοδο της Μ. Σαρακοστής, που αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και φτάνει μέχρι το Μ. Σάββατο, τη νηστεία του Δεκαπενταυγούστου, κτλ., τηρούμε αυστηρή ανέλαιο νηστεία. Την Κυριακή όμως και το Πεντηκοστάριο, επειδή γιορτάζουμε την Ανάσταση του Κυρίου, δεν νηστεύουμε το λάδι, κ.ο.κ..

Η ανέλαιος νηστεία είναι πραγματικά δύσκολο να τηρηθεί, διότι τα νερόβραστα φαγητά είναι και χωρίς νοστιμιά, αλλά και αφήνουν στον άνθρωπο την αίσθηση ότι στερείται δυναμωτικών τροφών. Αντίθετα η νηστεία με λάδι είναι εύκολη, τουλάχιστον σε σύγκριση με την ανέλαιο νηστεία.

Οταν επιτρέπεται να καταλύσουμε λάδι μπορούμε λ.χ. να φάμε πατάτες τηγανητές οστρακοειδή και άλλες λιχουδιές, που κάνουν την αποχή από το κρέας, το ψάρι και τα παράγωγα των ζώων, σχεδόν ανεπαίσθητη.

Αντίθετα η κατάλυση της ελιάς επιτρέπεται, όπως επιτρέπεται και η κατάλυση όλων των άλλων καρπών των δένδρων.

Αν τηρήσουμε λ.χ. ανέλαιο τη νηστεία της Μ. Σαρακοστής, του Δεκαπενταυγούστου, της Τετάρτης και της Παρασκευής, κτλ.., όπως τις καθορίζει η Αγία μας Εκκλησία, θα αντιληφθούμε, ότι η κατάλυση της ελιάς δεν ευκολύνει στην πραγματικότητα τη νηστεία, ενώ η αποχή από το λάδι, κάνει την τήρηση της νηστείας πραγματικά επίπονη.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

57 Comments

  1. Ανώνυμος

    SYMFWNW ME TON 12:20MM

    TA EKSERXOMENA->LOGIA+PA8H…
    KAI OXI TA EISERXOMENA->TROFES
    BLAPTOUN!

    AN NHSTEYW TO KREAS
    OMWS DEN SE AGAPW
    TOTE TI NOHMA EXEI.
    THEOS AGAPH ESTI.
    EXOUME AGAPH?
    STHN ELIA THA KOLLISOUME TWRA BRE TELEBAN?!

    AGAPATE ALLHLOUS EIPE O XRISTOS MAS
    KAI AYTO SHMAINEI=
    ALLHLWN TA BARH BASTAZETE

    AS AGAPHTHOUME EMPRAKTWS OLOI MAS
    ENWMENOI
    KAI AS KANOYN OSOI ANTEXOYN
    NHSTEIES.-TROFWN.-
    OI ASTHENEIS DEN NHSTEYOYN….TA PANTA,

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΤΙ ΛΕΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ???? ΦΑΤΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩς ΝΗΣΤΕΙΑ!

    Reply
  3. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΦΩΣ

    ΑΣ ΑΦΗΣΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΝΗΣΤΕΙΑΣ Ο ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΣ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΝΗΣΤΕΙΑ Ο ΙΔΙΟΣ. ΝΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΏΝ ΤΟΥ.

    Reply
  4. panais

    7.28,αυτό που λέτε αποπέμπει σε κατευθείαν σε αίρεση!Πολλές "Χριστιανικές"αιρετικές κοινότητες εφάρμοσαν την αποχή απο κρεοφαγεία αλλά δεν έπαυαν να είναι αιρετικοί!Η νηστεία είναι το μέσον,δεν είναι ο σκοπός…δεν παίζει θέμα σωτηριολογίας η αποχή του κρέατος…ακόμα και Ινδοϊστές και Βουδιστές και χορτοφάγοι κάνουν τέτοια αποχή αλλά απέχουν παρασάγκας απο την Οδό και την Αλήθεια…Είναι θέμα πνευματικού αν θα κόψουμε το κρέας…απο μόνοι μας είναι θανάσιμη πλάνη!Ο αδελφός μου για π.χ έκοψε το κρέας για ένα χρονικό διάστημα έτσι γιατί την είδε κάπως αθλητής και κάπως χορτοφάγος,έπαθε όμως κάτι περίεργο σε μίαν προσγείωση ενός αεροπλάνου(και γίναμε ρεζίλι διαθνώς),έχασε τις αισθήσεις του έφυγε απο το κάθισμα εν ώρα προσγοίωσεις και τρόμαξε όλο το αεροπλάνο!ΤΟΝ πείραν φυτό στο νοσοκομείο και έκανε 3 μέρες να καταλάβει ποιός ήταν και πού ήταν…και οι γιατροί στις αναλύσεις που του έκαναν βρήκαν επικίνδυνα χαμηλό ένα ένζημο…που οφείλεται στην αποχή κρέατος…Δόξα Τω Θεώ είς ναι εν ζωή ακόμα…υπάρχουν κανόνες τόσο για τους λαϊκούς και όσο για τους μοναχούς μας,όποιοι κάνουν του κεφαλιού τους και το θέλημα τους πληρώνουν ….

    Reply
  5. panais

    Ε πάρακατω φίλε,σε πίεσε κανείς να νηστεύσεις;γούστο σου καπέλο σου,ο ίδιος ο Θεός δεν ενοχλείτε και θα ενοχληθούμε εμείς για την κατάντια σου…

    Reply
  6. Ανώνυμος

    ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΙ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ, ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΑΝΑΡΤΩΜΕΝΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΛΟΥΝ ΘΕΣΗ Η ΑΠΟΨΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥ
    ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΝΤΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ.

    ΑΥΤΑ ΠΡΟΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ.

    Reply
  7. Ανώνυμος

    Ρε παιδιά ο Παναής είναι ένα βλαμμένο κωλόπαιδο της σφαλιάρας.
    Μην του απαντάτε.
    Αφήστε τον να σχολιάζει
    αναμασημένες βλλακείες.
    Σίγουρα συνεργάζετε με το μπλογκ
    γιατι τα στοιχεία του υπάρχουν εκεί.

    Reply
  8. panais

    3.23,φτάνω που την Πάφο τζαι έμαθα που συγγενείς για τον βίον της…τώρα στα παιδικά μου χρόνια είμουν και μαζί της και όταν μεγάλωσα άνοιξα και απο αυτό το μπουρδέλο και την έβαλα να δουλέψει με ποτά για αρχή και μετά την πουλούσα σε πελάτες….Καλά ρε καραγκιόζη το τμήμα Ηθών είσαι ή ηθικιστής μας το παίζεις;Εδώ την Αφροδείτη την είχε ο αδελφός του αδελφού και ο πατέρας της και θα μας την κάνης και αγία….άντε να μην βγάλω τις πηγές πάνω…..εκτός και αν έχεις την ίδια ζωή της και ταράχθηκες…μάλλον αυτό!

    Reply
  9. Ανώνυμος

    ΠΑΝΑΙΣ ΤΣΙΓΚΟΛΕΛΕΤΑ ΕΙΠΕ…
    ΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΕΙΝΑΙ… Ο 666…. ΚΑΛΑ ΡΕ ΠΑΝΑΗ ΠΩΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΩΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΙ ΨΥΧΗ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙΣ;; ΚΟΛΑΣΜΕΝΕ !!!!!!!!!

    Reply
  10. panais

    Όχι η μάνα μου είναι Ρωμιά…και δέρνει της Εβραίες…σοβαρά…απο Ρωμιά μάνα δύσκολο να βγείς Μασώνος,έστω και μικρομασώνος,εάν είσαι ατόφιος Ορθόδοξος δεν σε θέλουν τους χαλάεις την σούπα…θέλουν τους μπερδεμένους σε θέματα θρησκείας και ιδιαίτερα αυτούς που δεν έχουν πραγματική σχέση μετα Μυστήρια της Εκκλησίας!Εγώ ο χειρώτερος Ορθόδοξος είμαι δεν ασχολούμε με μασωνάκια αλλά με Χριστιανούς αλλά γνωρίζω καταστάσεις…και ανθρώπους….εσύ τί είσαι καραγκιόζη που ρωτάς αν επιτρέπετε δηλαδή!!!

    Reply
  11. Ανώνυμος

    ΠΑΝΑΗ ΜΗΝ ΤΑΡΑΖΕΣΑΙ ΟΥΔΕΝ ΚΡΥΠΤΟΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ
    ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΣΟΦΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΟΥ
    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΠΕΣ ΤΗΝ ΘΕΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΟΡΝΗ
    ΜΑΖΙ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ Η ΕΙΧΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ????

    Reply
  12. panais

    3.03,ότι και να σε είπε δεν με ενδιαφέρει…τα δημόσια λεχθέντα και πραχθέντα να ελέγχονται τα υπόλοιπα είναι προσωπικό το επίπεδο,άσε που δεν σε πιστεύω….απόδειξε το…

    Reply
  13. Ανώνυμος

    Παναη δηλαδή εσενα η μάνα σου είναι εβραία και το ξέρεις ή εισαι μικρομασώνος και εσύ;

    Reply
  14. Ανώνυμος

    ΤΟ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΓΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο 3:03 Ο ΚΑΨΟΥΛΙΣ
    ΤΣΙΜΠΑΕΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΨΑΡΑΚΛΑΣ ΚΑΘΟΤΙ ΨΑΡΑΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΩΣ ΤΣΙΜΠΑΝΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ………..

    Reply
  15. panais

    Ρε Κρητιτζαί κουζουλός είσαι και φαίνεσε τζαι νάκουριν αμπάλατως….την ώρα που βρέσσιη ο Πλάστης μου νούν εσού κρατείς ομπρέλα;Η Ντόρα ανακοινώνει το νέα κόμμα της ο κ.Τελεβάντος μιλά για ελιές…τυχαίο…ΜαΪμούνι είσαι και φαίνεσε…εκτός και αν είσαι ΠΑΣΟΚ ε τότε το αλάζω και σε λέω ΜΑ@@@@@@@@@Α

    Reply
  16. Ανώνυμος

    α να μη ξεχασω παναη προχθες βρεθηκα με τον καψουλη.να ηξερες τι μου ειπε.βεβαια δεν θα τα ελεγε ολα αυτα αν ηξερε οτι ημουν ο ……..

    Reply
  17. Ανώνυμος

    ΜΩΡΕ ΣΕΙΣ ΗΝΤΑ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΚΑΘΟΣΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ…
    ΘΑ ΣΑΣ ΚΟΥΖΟΥΛΑΝΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΑ'Ι'ΜΟΥΝΙ….

    Reply
  18. panais

    2.19.πρώτα κόψε μου το και μετά βλέπουμε και κάνουμε,αλλά πρέπει να είσαι μικρός Μασώνος εσύ για να το ξέρεις…ή έμαθες Εβραϊκά καλά απο την μάνα σου!Έκανα λάθος και εγώ αλλά και εσύ…Διότι σε βιβλίο του κ.Δημήτριου ΚαΪμάκι καθηγητού πανεπιστημίου με βιβλίο του"Ψαλώ το Θεώ μου"σελ.189,ψαλμός 30,κάνει μετάφραση απο το μασσωριτικό κείμενο,4 στίχοςΓιαχβέ,τράβηξες την ψυχή μου απο την ΣΕΩΛ,δίδοντας μου πάλι ζωή….σελ193"Μια βαθιά τρύπα στη γη δηλώνει για τον Ισραηλίτη την είσοδο στο βασίλειο του κάτω κόσμου,στη ΣΕΩΛ…ο εν λόγο καθηγητής σπούδασε σε πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο και ένα απο αυτά είναι και στο Ισραήλ και γνωρίζει άπταιστα την εβραΪκή!!!

    Reply
  19. Ανώνυμος

    ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΘΑΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ Η ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ Η ΝΑ ΣΚΑΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΛΑΠΑΤΣΑ

    Reply
  20. Ανώνυμος

    Παναή εσενα αν σου έκοβα το κεφάλι θα μιλούσες μεχρι τα σαραντα σου! Και δεν είναι Σεούλ Σιεόλ ειναι..

    Reply
  21. panais

    1.59,αν είναι έτσι μόνος πίνω 4 μπουκαλάκια μικρά και χαλάω μαγαζιά…..και δεν με μαζεύουν ούτε και οι πορτιέρηδες χικ,χικ,χικ………μας ανοίξατε την όρεξη με λάδια,ελιές και κρασιά….δεν μας βλέπω να οδηγάμε σήμερα….

    Reply
  22. panais

    1.58,κουράστηκα να τους τα λέω,σε ευχαριστούμε αλλά δεν ακούνε κανένα!Θα τους κόβουμε το κεφάλι και θα φωνάζουν Ζήτω τα ΕΛ,ζήτω ο Δίας,ζήτω η πόρνη Αφροδίτη,ζήτω ο θεοφάγος Κρόκος…ζήτω ο Απόλλωνας Καλαμαρίας και Λεμεσού….Ζήτω τα όργια,ζήτω τα μαντεία….ζήτω οι χλαμίδες και οι περικεφαλαίες….και μπλούμ κατευθίαν εξπρές στον ΆΔΗ θα πηγαίνουν αφού στην ουσία της σκέψης των νεοελλήνων δεν υπάρχει Κόλλαση και Παράδεισος,έτσι επηδεί ο Θεός μας είναι αγάπη δεν θα τους στερήσει την ελευθερία επιλογής τους!Αφού δεν με πιστεύετε πηγαίνεται εκεί που πηγαίναν οι ΜΑ….πρόγονοι σας και θα πάθουν πλάκα όταν πάν στον Άδη και τον δούνε άδειο εκτός ολίγων εξαιρέσεων…ο Άδης πλέον για την Ορθοδοξία είναι η Κόλαση ενώ για τους Εβραίους η Σεούλ!!!Γουστάρετε αρχαίο ελληνικό πνεύμα φάτε δαιμονικό πνεύμα αιωνίως….

    Reply
  23. panais

    Απεταξάμην τα κρασιά Μπουτάρη!Κρασιά Επιφάνειου Μυλοποτάμου….ή Αγιορείτικα ευλογημένα…χικ,χίκ,χίκ,

    Reply
  24. Ανώνυμος

    απαντηση για πιο πανω…οι περισοτεροι κατοικοι ελλαδας δεν ειναι απογονοι των αρχαιων ελληνων και δεν ειναι καν ελληνες(ειδικα καποιοι που το παιζουν και πολυ ελληναρες και εθνικιστες)…το οτι ζουμε στα ιδια εδαφη δεν μας κανει και ομοιους των αρχαιων,οι νεοεληνες ειναι μαγαρισμενοι απο πολλες φυλες εξ ου και τα σκατα που παραγουν τα τελευταια χρονια αντι της γνωσης και του πολιτισμου που υπηρχε στην αρχαια ελλαδα!!!

    Reply
  25. panais

    Εγώ είμαι οικονομικός οργανισμός με πιάνουν 2 ποτήρια γεμάτα και γίνομαι αερόπλανο….εσείς είστε γερά ποτήρια…σπουδαίοι ναι,δηλαδή 2 μπουκάλια 10 άτομα;;;;Διότι εάν ένας άνθρωπος πίνει 2 μπουκάλια κρασί μόνος…ε μάλλον βαρελλάς ή πατητήρι είναι…..ή αλκολικός θα είναι!!!

    Reply
  26. panais

    12.46,να κάνω και λίγη κονσομανσιόν;Άντε να κάνω!Για περάστε καλοί μου Χριστιανοί να διαβάσετε αυτό το εξαίσιο άρθρο του κ.Τελεβάντου μας!Επιτέλους μάθαμε και κάτι για τις Ελιές που δεν μας το λέν οι Κρητιτζιοί!Τζαι οι Κρητιτζιοί έπρεπε να μας δίνουν δωρεάν ελιές να βγάλουμεν τις νηστείες…Για περάστε κόσμε να διαβάσετε το άρθρο…για Ορθοδόξους ΜΟΝΟ που νηστεύουν αυτές τις μέρες….Για τους υπόλοιπους σιγά σιγά αν θέλει ο Θεός θα κάνετε "υποχρεωτική"νηστεία στην πορεία της ζωής σας,εμείς νηστεύουμε για την Αγάπη και την Δόξα του Χριστού,να ξέρεται όμως και οι υπόλοιποι μας ότι είμαστε παιδιά Του, που δεν νηστεύουμεν και ούτε έχουμε σκοπό να νηστεύσουμε στον αιώνα,θα γυρίσει ο τροχός…προς το συμφέρον μας!Οι πραγματικοί Ορθόδοξοι νηστεύουν απο ΦΙΛΟΤΙΜΟ όχι απο αγγαρία…Πράγματι πολύ κατατοπιστικό το άρθρο….κονσομανσιον εξετελέστη!!!

    Reply
  27. Ανώνυμος

    1.27 προς @1.41

    ε όχι και με 2 ποτήρια κρασί να γινόμαστε αεροπλάνο….με 2 μπουκάλια ίσως 🙂

    Reply
  28. panais

    Εδώ είμαι "φιλαράκια"και αδελφάκια μου!Εξαιρετικό το άρθρο του κύριου Τελεβάντου Π.,τον ευχαριστούμε δεν το γνώριζα,αλλά λογικά το αποδεχόμουν,άλλο ελλιές που κρέμονται απο το δέντρο και σε μια μέρα ανέλαϊη νηστεία να φάς 20 με 30 ελλιές!Και άλλο να φάς μια κουταλιά λάδι μέσα στην σαλάτα σου!Το έφερνα λογικά με το σταφύλι,στις νηστείες τρώμε 1 με 2 κιλά σταφύλι,αλλά νηστεύουμε το κρασί και το λάδι….δεν μεθά κανείς με 2 τσαμπιά σταφύλια ενώ με 2 ποτήρια κρασί γίνεσαι αερόπλανο!!!!

    Reply
  29. Ανώνυμος

    12.40 ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΒΟΥΛΩΣΤΕ ΤΟ.
    Σχετικά με το άρθρο τώρα πολύ καλό. Και εγώ το είχα απορία για τη διάκριση λαδιού – ελιάς

    Reply
  30. Ανώνυμος

    12.40 είσαι πολύ μεγάλο πρόβατο. Οι δικοί σου πρόγονοι μποροί να είναι οι εβραίοι και κατά επέκταση οι πίθηκοι που ζούσαν πάνω στα δέντρα (όπως λέει ο εβραίος Δαρβίνος).
    Οι απόγονοι των Ελλήνων (ανεξαρτήτου θρησκείας) είναι οι αρχαίοι Έλληνες.
    Κατάλαβες τώρα κωλο-εβραίε που μπαίνεις εδώ μέσα για να δημιουργήσεις αντεκλίσεις?
    Σκατά στο Ισραήλ σου ρε. ΜΠΕΕΕΕΕΕ

    Reply
  31. Ανώνυμος

    ΜΗΝ ΠΕΦΤΕΤΕ ΡΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΝΑ ΤΡΩΓΕΣΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΠΛΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΓΙΑΥΤΟ ΜΑΣ ΠΗΔΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΠΑΝΩ ΜΕ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ,ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ,ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΑΛΑΚΕΣ

    Reply
  32. Ανώνυμος

    1240 ΕΙΣΑΙ ΟΛΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ.ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΕΒΡΑΙΩΝ.ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΗΣ ΠΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ.ΕΣΥ ΜΑΛΛΟΝ ΕΠΕΙΔΗ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ.

    Reply
  33. Ανώνυμος

    γιατί ρε βλήμα 12/19 οι αρχαίοι έλληνες τίνος πρόγονοι είναι ?ζώο ξεστραβώσου, μιαρό κατάλοιπο εσύ..

    Reply
  34. Ανώνυμος

    Ἀληθὴς νηστεία ἡ τοῦ κακοῦ ἀλλοτρίωσις, ἐγκράτεια γλώσσης, θυμοῦ ἀποχή, ἐπιθυμιῶν χωρισμός, καταλαλιᾶς, ψεύδους, ἐπιορκίας. Ἡ τῶν τοιούτων ἔνδεια νηστεία ἀληθής.
    Μέγας Βασίλειος
    Γιὰ τὴν ἀντιγραφή:
    Κναίγειρος
    Υ.Γ.
    Συμπονῶ τὰ ἐκατομμύρια τῶν θρησκευομένων ἀνὰ τοὺς αἰῶνες ποὺ ὑπέστησαν τὴν δεσποτεία, τὸν ἐκφοβισμὸ καὶ τὸν αὐταρχισμὸ τῶν ἱερατείων μὲ ἄξονα τὴν νηστεία.
    Εὐτυχῶς

    Reply
  35. Ανώνυμος

    επίσης σωστό θα ήταν να μην είχαν ψηφίσει ποτέ τον γαπ, αλλά ουδείς αναμάρτητος

    Reply
  36. Ανώνυμος

    ΠΟΣΟ ΒΛΑΚΕΣ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ!

    ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΕΙΣΤΕ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΔΑΜ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΑΣ(ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ) ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΤΗΚΑΤΕ ΑΠΟ ΠΗΛΟ Ή ΕΙΣΤΕ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ;

    Reply
  37. Ανώνυμος

    Εγω παντως κανω νηστεια με αστακους και γαριδες,σαν τους δεσποταδες.Μια χαρα περναω και καλος Χριστιανος ειμαι!!!

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *