ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΡΙΣΗΣ


Η Λευκή Απεργία των 700 πιλότων που με διάφορες προφάσεις (κωλύματα για λόγους υγείας) αρνήθηκαν να πετάξουν σε 400 προγραμματισμένες εκπαιδευτικές πτήσεις, ήταν η αρχή. Ο Ευ.Βενιζέλος επιτέθηκε στους απεργούς, δυσφημώντας τον αγώνα τους, συνεπικουρούμενος από τη γνωστή κουστωδία των ΜΜΕ, που έθεσαν ακόμη και ζήτημα τιμωρίας των πρωταγωνιστών λόγω απείθειας.

Την απάντηση έδωσαν εκατοντάδες ένστολοι, που «πνιγμένοι» από τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, θύματα και αυτοί του εργατικού Ολοκαυτώματος που χαράζουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-Ε.Ε.-ΔΝΤ, αγωνιώντας μπροστά στις κυβερνητικές εξαγγελίες για παράλληλη επετηρίδα εξέλιξης, που τους στέλνει «υποχρεωτικά» στα πεδία μαχών των…
.

ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, θύτες και θύματα οι ίδιοι των τυχοδιωκτικών πολεμικών επιλογών, πορεύτηκαν ειρηνικά προς τη Βουλή, σερβίροντας «πικρό καφέ στην κυβέρνηση» όπως είχαν υποσχεθεί. Τα πρώτα συνδικαλιστικά σκιρτήματα στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων συνενώθηκαν με την αυθόρμητη κίνηση εκατοντάδων στελεχών, αξιωματικών και υπαξιωματικών από τα τρία όπλα, με αποτέλεσμα τη Διακλαδική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην πλατεία Μοναστηρακίου. Το ζήτημα του Συνδικαλισμού των Στρατιωτικών έχει πια τεθεί, φανερώνοντας από την πρώτη στιγμή τη μάχη που διεξάγεται για τον προσανατολισμό του (η απόπειρα καπελώματος από ΛΑΟΣ-Ακροδεξιά είναι ορατή και καταδικαστέα).

Ο Ευ.Βενιζέλος, περιορίστηκε στο να δώσει συγχαρητήρια στους αρχηγούς ΓΕΣ-ΓΕΑ που απέτρεψαν τη μαζική συμμετοχή των υφισταμένων τους στελεχών, αλλά γρήγορα αποδείχτηκε κομματάρχης του 60’. Οι πορείες εκατοντάδων χιλιάδων αγανακτισμένων διαδηλωτών, ο φόβος Εργατικής Εξέγερσης και ταυτόχρονα, η ανάγκη να σταματήσει η αιμορραγία στελεχών τον ανάγκασαν να ανακοινώσει σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων -διοικητικών πράξεων και μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα. Μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία των επιτελείων, οι αξιωματικοί που έχουν… παραιτηθεί από την αρχή του χρόνου έφτασαν τους 966, αριθμός πρωτόγνωρος για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Αξίζει όμως να δούμε ποια είναι αυτά τα μέτρα, που στοχεύουν και σε τι μεταφράζονται.

Πρώτα τους διχάζει: Στρατιωτικοί που έ­χουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν μέ­χρι 31/12/2010 συνταξιοδοτικά δι­καιώματα δεν θίγονται από την πα­ραμονή στην υπηρεσία μετά την ημερομηνία αυτή και τυχόν συντα­ξιοδοτικές μεταβολές δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους. Για τους νεότερους αξιωματικούς-υπαξιωματικούς και τους νεοεισερχόμενους το εργασιακό μέλλον προβλέπεται μαύρο. Το στρατιωτικό επάγγελμα, που έχει απολέσει την μετεμφυλιακή του αίγλη, χάνει γοργά και κάθε προσδοκία μιας σταθερής επαγγελματικής διεξόδου, που θα εξασφάλιζε έστω κάποιους αξιοπρεπείς εργασιακούς όρους.

Μετά εξαγοράζει τους πειθήνιους και τιμωρεί όσους φεύγουν άρον άρον κάτω από το φόβο των δυσμενών εξελίξεων και της τρομερής καχυποψίας απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: Εξαιρούνται από τη ρύθμιση – η οποία προβλέπει ότι δεν καταβάλλονται καθόλου επιδόμα­τα (δώρα) Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών – οι στρατιωτικοί που απο­στρατεύθηκαν με πρωτοβουλία της υ­πηρεσίας τους .

Τέλος, καλοπιάνει μερίδα αυτών: Παρέχεται νομοθετικά η δυνατότητα να απο­κατασταθεί το εισόδημα των πιλότων και των άλλων δικαιούχων του επιδό­ματος κινδύνου. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο αφενός δικαιώνει την επιλογή της κινητοποίησης των στελεχών, αφού μόνο έτσι κέρδισαν ότι διεκδίκησαν, αλλά αποκαλύπτει και μια σοβαρότερη πρόθεση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η σταθερή πρόσδεση των Ενόπλων Δυνάμεων στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ουσιαστικά δημιουργεί νέες ιεραρχήσεις μεταξύ των αξιωματικών και των κλάδων. Τμήματα του στρατιωτικού δυναμικού όπως οι πιλότοι, τα πληρώματα των φρεγατών-υποβρυχίων, των Ειδικών Δυνάμεων πλέον ξεχωρίζονται, απολαμβάνουν κάποια επιπλέον προνόμια, ώστε εξαγορασμένοι να επιτελέσουν πιο πρόθυμα τις δολοφονικές αποστολές των υπερεθνικών στρατών κατοχής και επιτήρησης.

Από την άλλη μεριά, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι «δόθηκαν οδηγίες στους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων να επεξεργαστούν και να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα που διευκολύνουν τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους. Ως τέτοια προσδιορίστηκαν οι μεταθέσεις και οι τοποθετήσεις (π.χ. συνυπηρέτηση συζύγων κοντά σε πόλη που είναι φοιτητής κάποιο παιδί τους κ.ά.), η μείωση του ενοικίου που καταβάλλουν στα στρατιωτικά οικήματα, η μείωση του εισιτηρίου και των άλλων χρήσεων στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις, η αύξηση των δρομολογίων των «χακί» λεωφορείων, η δρομολόγηση ανέγερσης και άλλων στρατιωτικών οικημάτων, ο περιορισμός κάποιων παρακρατήσεων στη μισθοδοσία που δεν ανταποκρίνονται σε πραγματική παροχή και άλλα. Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα να προμηθεύεται μαζικά το υπ. Άμυνας τα αεροπορικά εισιτήρια για τις μετακινήσεις των αδειούχων, ώστε να μειωθεί το κόστος, όπως και το ενδεχόμενο να εκδοθεί «χακί» πιστωτική κάρτα με έκπτωση στις αγορές αλλά όχι μεγάλο όριο για να μην οδηγήσει σε υπερκατανάλωση».

Εύλογα τα ερωτήματα:

Γιατί πρέπει μια σοσιαλιστική κυβέρνηση να ανανεώνει τέτοιου είδους προνόμια στους στρατιωτικούς, διαφοροποιώντας τους σε τόσο μεγάλο βαθμό από τους εργαζόμενους ;

Η στέγαση, η δωρεάν μετακίνηση, τα φθηνά βασικά προϊόντα κλπ δεν είναι απαιτήσεις από τον κράτος και την εργοδοσία του συνόλου των εργαζομένων;

Γιατί πρέπει η μέση εργατική οικογένεια της οποίας αρνούνται ακόμη και τις διακοπές να πληρώνει φόρους για τις Στρατιωτικές Κατασκηνώσεις και τις όποιες παροχές στα στελέχη; Γιατί πρέπει η κοινωνία να συνεχίσει να υφίσταται την Υποχρεωτική Στρατιωτική Θητεία που στέλνει μεταξύ άλλων τους φαντάρους ως υπηρέτες στα ΚΑΑΥ;

Υπάρχει όμως απάντηση και συνδέεται με τον ρόλο του στρατού και των Επαγγελματιών του. Το υπουργείο πρέπει να γεφυρώσει το χάσμα προκειμένου ο Στρατός να ασκήσει τα κατασταλτικά του καθήκοντα, αν χρειαστεί, στο πλαίσιο της Έκτακτης Ανάγκης. Με διαταγή του Ευ.Βενιζέλου «σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχουν τεθεί όλες οι στρατιωτικές μονάδες του νομού Αττικής. Η φρούρηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων έχει αυξηθεί, ειδικά μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται και ειδικές μονάδες, όπως προβλέπεται στα επιτελικά σχέδια, είναι έτοιμες να παρέμβουν για την προστασία αυτών των μονάδων αν τυχόν δεχθούν επίθεση από διαδηλωτές ή προβοκάτορες διαδηλωτές».

Η υπουργική εντολή στους αρχηγούς ΓΕΣ-ΓΕΑ-ΓΕΝ προβλέπει ενεργοποίηση του Δόγματος περί Εσωτερικής Απειλής και τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν να κάνουν με την ενεργοποίηση ενισχυμένων σκοπιών και περιπόλων, περισσότερες εφόδους, περιορισμούς στη μετακίνηση στρατιωτικών οχημάτων εντός των πόλεων κλπ.

Τα έκτακτα αντεργατικά μέτρα προκαλούν έκτακτες κοινωνικές αντιδράσεις, που το αστικό σύστημα εξουσίας είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει με όλους τους μηχανισμούς καταστολής που προβλέπει η Έκτακτη Ανάγκη.

Από τις προγραμματικές δηλώσεις ακόμη θυμίζουμε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε διευρύνει το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, εντάσσοντας και την υπεράσπιση της «Αξιοπρέπειας της χώρας», που «πλήττεται από τις μαχητικές διαδηλώσεις». Στο ίδιο μήκος κύματος, δημοσιογραφικά συγκροτήματα και δημοσιογράφοι, όπως ο Τέλλογλου, έχουν απαιτήσει: «Μία κυβέρνηση σαν και εκείνη του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Ιούλιο του 1974, από όλους τους πολιτικούς χώρους. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να έχει έκτακτες εξουσίες, για να το πω πιο απλά η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς δικτατορία αλλά ορισμένα άρθρα του συντάγματος πρέπει να βγουν “εκτός” η να ερμηνευτούν ανάλογα. Εκδηλώσεις σαν κι εκείνες του ΠΑΜΕ στον Πειραιά πρέπει να δίνεται η δυνατότητα κηρύσσονται αμέσως παράνομες με διαδικασίες αυτοφώρου, πρέπει να περιοριστεί το δικαίωμα της απεργίας αλλά και της διαμαρτυρίας σε ευαίσθητους τομείς (πχ πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας, απεργία εκπαιδευτικών μέσα στις εξετάσεις)».

Οι κινήσεις Βενιζέλου εντάσσονται σε ένα σχέδιο τρομοκράτησης της κοινωνίας και του κινήματος, διχασμού του λαού, καλλιέργειας αισθήματος φόβου στις Ένοπλες Δυνάμεις για να εμπεδώσει στους στρατιωτικούς Πνεύμα Σωτήρα της Πατρίδας από τον Εσωτερικό Εχθρό».

Diktiospartakos.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *