Πως θα γλιτώσουμε την υποβάθμιση των δημοτικών εκλογών

Σε λίγους μήνες θα έχουμε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και ήδη ακούγονται πολλά για τον τρόπο εκλογής των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων με ξεχωριστά ψηφοδέλτια κλπ.
Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας που ζούμε και ο στόχος πρέπει να είναι στην καλύτερη και ποιοτικότερη αναβάθμισή της. Η κατεύθυνση για τις όποιες αλλαγές θα πρέπει να έχει γνώμονα την ορθή εφαρμογή των…
Μέχρι τώρα η φιλοσοφία των πρακτικών που ακολουθήθηκε ως προς τη θεωρία ήταν σωστή, αλλά ως προς την εφαρμογή λανθασμένη και πολλές φορές παρατηρείτω «κωμοδιοποίηση» των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα παρατηρούμε ότι πρέπει να υπάρχει ποσόστωση και από τα δύο φύλα (άνδρες – γυναίκες), κυρίως το εφαρμόσανε για να υπάρξει περισσότερη συμμετοχή από τις γυναίκες, αλλά ναι μεν στη θεωρία φαντάζει καταπληκτικό αφού θα είχαμε για παράδειγμα τη γυναίκα μητέρα, να συμμετέχει στα κοινά, αντιθέτως η έλλειψη γυναικών σε πολλές περιοχές οδήγησε στην «αναγκαστική» συμμετοχή υπέργηρων γυναικών (γιαγιάδες και θείες του εκάστοτε υποψηφίου Δημάρχου) ώστε να κλείσει ψηφοδέλτιο.

Αντιθέτως το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να λυθεί από τη συμμετοχή νέων και επιστημονικά καταρτισμένων ανθρώπων π.χ. να υπάρχει κάποιο όριο ποσόστωσης συμμετοχής νέων ηλικιακά υποψηφίων (ανδρών – γυναικών) καθώς και ένα μικρό ποσοστό επιστημονικά καταρτισμένων ατόμων (π.χ. σε σεισμόπληκτους δήμους να συμμετέχει κάποιος σεισμολόγος ή γεωλόγος κλπ) που να εκλέγεται με λίστα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πλειοψηφία των εκλεγμένων θα είναι λιγότερη.

Από τη μια με τη συμμετοχή επιστημονικά καταρτισμένων ατόμων π.χ. ενός οικονομολόγου, θα υπάρχει καλύτερη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τον προϋπολογισμό του δήμου, από την άλλη η συμμετοχή νέων ατόμων (ανδρών – γυναικών ) θα δώσει πιο ζωντάνια και φρεσκάδα στη τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τη συμμετοχή και από τα δύο φύλα. 

Επίσης θα πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στην δημοκρατικότερη ανάδειξη των υποψηφίων π.χ. θα μπορούσε κανείς να πει ότι ψηφοδέλτιο θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά σταυρό. Πράγματι η ρίψη απλού ψηφοδελτίου (χωρίς σταυρό) κατά τη γνώμη μου απαξιώνει τους υποψηφίους αφού εκείνοι είναι που στην ουσία λαμβάνουν αποφάσεις που υλοποιεί ο εκάστοτε Δήμαρχος.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ


peramatozoa.net

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *