Ὁ Γέροντας Παΐσιος μᾶς διδάσκει πὼς νὰ περάσουμε πνευματικὰ τὶς γιορτὲς

Τὶς γιορτὲς γιὰ νὰ τὶς ζήσουμε, πρέπει νὰ ἔχουμε τὸν νοῦμας στὶς ἅγιες ἡμέρες καὶ ὄχι στὶς δουλειὲς ποὺ ἔχουμε νὰκάνουμε γιὰ τὶς ἅγιες ἡμέρες. Νὰ σκεφτώμαστε τὰγεγονότα τῆς κάθε ἅγιας ἡμέρας (Χριστούγεννα, Θεοφάνεια, Πάσχα κ.λπ.) καὶ νὰ λέμε τὴν εὐχὴδοξολογώντας τὸν Θεό. Ἔτσι θὰ γιορτάζουμε μὲ πολλὴεὐλάβεια κάθε γιορτή. Οἱ κοσμικοὶ ζητοῦν νὰκαταλάβουν τὰ Χριστούγεννα μὲ τὸ χοιρινό, τὸ Πάσχα μὲτὸ ἀρνί, τὶς Ἀποκριὲς μὲ τὸ κομφετί. Οἱ ἀληθινοὶ μοναχοὶὅμως κάθε μέρα ζοῦν τὰ θεία γεγονότα καὶ ἀγάλλονται συνέχεια. Κάθε ἑβδομάδα ζοῦν τὴν…..
Μεγάλη Ἑβδομάδα. Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευὴ ζοῦν τὴν Μεγάλη Τετάρτη, τὴν Μεγάλη Πέμπτη, τὴν Μεγάλη Παρασκευή, δηλαδὴ τὰ Πάθη τοῦ Χριστοῦ, καὶ κάθε Κυριακὴ τὸΠάσχα, τὴν Ἀνάσταση…
Στὴν γιορτή, γιὰ νὰ νιώση κανεὶς τὸ γεγονός, δὲν πρέπει νὰ δουλεύη. Τὴν Μεγάλη Παρασκευὴ λ.χ., ἐὰν θέλη νὰνιώση κάτι, δὲν πρέπει νὰ κάνη τίποτε ἄλλο ἐκτὸς ἀπὸπροσευχή… Στον κόσμο οἱ καημένοι οἱ κοσμικοὶ τὴν Μεγάλη Ἐβδοβάδα ἔχουν δουλειές. Μεγάλη Παρασκευὴνὰ δίνουν εὐχές. «Χρόνια πολλά! Νὰ ζήσετε! Μὲ μία νύφη!»… Δὲν κάνει! Ἐγὼ τὴν Μεγάλη Παρασκευὴκλείνομαι στὸ Καλύβι. Ὅπως καὶ μετὰ τὸ Ἀγγελικὸ Σχῆμα ἡ ἑβδομάδα τῆς ἡσυχίας ποὺ ἀκολουθεῖ, βοηθάει, γιατί ποτίζει ἡ θεία Χάρις τὴν ψυχὴ καὶ καταλαβαίνει ὁ μεγαλόσχημος τί ἔγινε, ἔτσι καὶ στὶς γιορτὲς ἡ ἡσυχία πολὺ βοηθάει. Μᾶς δίνεται περισσότερη εὐκαιρία νὰ ξεκουρασθοῦμε λίγο, νὰμελετήσουμε καὶ νὰ προσευχηθοῦμε. Θὰ ἔρθη ἕνας καλὸς λογισμός, θὰ ἐξετάσουμε τὸν ἑαυτό μας, θὰποῦμε λίγο τὴν εὐχὴ καὶ θὰ νιώσουμε ἔτσι κάτι ἀπὸ τὸ…

http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

43 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΟΥΣΤ ΣΥΡΙΖΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΑΣΟΚΟΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΙ@@@@@@@ ΠΡΕΖΑΚΗΔΕΣ=357562&^^^(&(&^%$^ΘΑΝΑΤΟΣ+++++++++ΣΤΟΝ ΑΠΗΓΑΝΟ ΚΑΤΗΡΑΜΕΝΟΙ ΑΠΙΣΤΟΙ ΣΑΤΑΝΙΣΤΕΣ ΟΥΣΤ ΞΟΥΣ@@@++++++++^&*$$$+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++================ΑΝΘΕΛΛΗΝΕς…………….ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    ΩΙΛΙΦ+

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Αγαπητέ φίλε 2,03

    Όλες οι συζητήσεις μπορούν να γίνουν οπουδήποτε και με οποιονδήποτε, αρκεί να υπάρχει η ανάγκη και η αγάπη για την συζήτηση και την απέραντη μέθη για την αναζήτηση της αλήθειας, που τόσο πολύ εδώ και αιώνες ψάχνουν οι άνθρωποι επί γης, χωρίς να έχουν καταφέρει να την δουν, παρά μόνο να την αγγίξουν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Έξω ζω, οπότε αντιλαμβάνεσαι ότι ανήκω και γω σ΄αυτούς που αγωνιούν και κοπιάζουν για την καθημερινή επιβίωση. Είναι μεγάλη η συζήτηση όσον αφορά την πνευματική ζωή και νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει μέσα από δω.

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Αγαπητέ φίλε 1,39

    Εάν εννοείς λογισμούς ότι, το βράδυ και κατά την διάρκεια του ύπνου σου σε κυνηγάνε δαίμονες και ξωτικά διότι είσαι άνθρωπος του Θεού, σε διαβεβαιώνω ότι, το ίδιο συμβαίνει και με εμάς έξω και μάλιστα με πολύ χειρότερου είδους από τα δικά σας και ας μην ήμαστε άνθρωποι του Θεού, όπως εσύ ορίζεις.

    Εάν εννοείς λογισμούς ότι, κατά την διάρκεια της ημέρας βλέπεις να ίπταται ο κακός εις τον αέρα με διάφορες μορφές και να σε κοροϊδεύει, σε διαβεβαιώνω ότι και εμείς βλέπουμε το κακό όχι να ίπταται αλλά να περπατάει κανονικά, έχοντας δύο πόδια, κρατώντας δερμάτινη τσάντα και φορώντας κοστούμι.

    Το γνωρίζω, ότι η καλογερική είναι βαριά, αλλά αυτό που θα πρέπει να γνωρίσεις και εσύ είναι ότι και η έξω ζωή είναι ακόμα ποιο βαριά, έτσι ώστε να έχουμε ένα κοινό ορίζοντα ομαλής και εποικοδομητικής συζήτησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ

    Reply
  5. Ανώνυμος

    Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΒΡΕΙ ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.

    Reply
  6. Ανώνυμος

    Πολύ εύκολα συμπεράσματα βγάζετε αγαπητέ. Η μοναχική ζωή δεν είναι καθόλου εύκολη. Δεν είναι απαλλαγμένοι οι μοναχοί από λογισμούς.

    Reply
  7. Ανώνυμος

    Αγαπητέ αρθρογράφε,

    Τα μοναστήρια τα έκαναν οι άνθρωποι για να μπορούν αυτοί που πιστεύουν στην όποια θρησκεία και θέλουν να αφιερώσουν τον εαυτό τους στον θεό που πιστεύουν να κλείνονται εκεί μέσα και με την πολυτέλεια της απομόνωσης και της ησυχίας, μην έχοντας λογισμούς για λογαριασμούς, δάνεια, σχολεία, φροντιστήρια, στεγαστικά, ανεργία, αδικία, παιδιά, πολέμους και άλλα τόσα, που απασχολούν τους έξω από τα μοναστήρια ανθρώπους, να ζουν τις ημέρες τις εβδομάδος όπως αυτοί νομίζουν αρεστό.

    Εκτός όμως από τα μοναστήρια υπάρχει και ο κόσμος, ο οποίος καθημερινά περνάει μέσα από τον προσωπικό του Γολγοθά και την ατομική του κόλαση, για να μπορέσει αυτός καθώς και η οικογένεια του να επιζήσουν σε αυτήν την ζούγκλα, που ο άνθρωπος ονόμασε γη.

    Όταν λοιπόν ομιλούμε για λαϊκούς ανθρώπους, θα πρέπει στο νου μας να φέρνουμε όλους αυτούς που για τον έναν, η τον άλλο λόγο δεν έχουν την πολυτέλεια να φιλοσοφήσουν το πώς θα ονομάσουν τις ημέρες τις εβδομάδος, διότι το μόνο μέλημα τους είναι το πώς θα περάσουν αυτές η μέρες.

    Υπάρχουν ανάμεσα μας άνθρωποι που χωρίς να φοράνε ράσο και να είναι κλεισμένοι σε μοναστήρια μπορούν να αποτελέσουν φωτεινό φάρο για πολλούς, όπως υπάρχουν βεβαίως και άνθρωποι από την άλλη μεριά που φορώντας ένα ράσο και τοποθετώντας τον εαυτό τους στην υπηρεσία του όποιου Θεού πιστεύουν να αποτελέσουν εξίσου και αυτοί φωτεινό παράδειγμα αγάπης και ανθρωπιάς.

    Η Ελλάς γέννησε την φιλοσοφία και την σκέψη, με τα οποία μπορεί ο κάθε άνθρωπος να κατανοήσει πολλά, ένα εξ αυτών είναι, το πώς ο κάθε ένας θα μάθει τον εαυτό του, έτσι ώστε να μπορεί να καταλάβει και τον εαυτό του άλλου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ

    Reply
  8. Ανώνυμος

    Την ώρα που ο λαός πεινάει και βασανίζεται, ετοιμάζεται το κουτόχορτο,η "πνευματική" τροφική δηλητηρίαση. Όμως χαχόλια, τα κολπάκια αυτά και τα ταχυδακτυλουργικά που περνούσαν σε άλλες εποχές δεν φτουράνε πλέον. Οι πολίτες ξυπνάνε από το λήθαργο της αποβλάκωσης.

    Reply
  9. Ανώνυμος

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ

    Reply
  10. Ανώνυμος

    οπως βλεπετε οι λατρεις του σατανα οργιαζουν αυτες τις αγιες μερες. επειδη ομως το αφεντικο τους δεν κανει κανεναν μαγκα απο αυτους τους λυπαμαι πραγματικα. αν ηξεραν τι θα τους κανει τωρα αυτη την στιγμη θα πεφταν κατω προσκηνημενοι δοξαζοντας τον ιησου χριστο παρακαλωντας τον να τους συνχωρεσει.σατανιστες καντε μετανοια τωρα δεν ειναι ποτε αργα.ο χριστος σας περιμενει.

    Reply
  11. Ανώνυμος

    Στο Δημήτριο.Οι σιωνιστές ειναι όσοι δέχονται την Π Διαθήκη και δεν έχουν καμμιά σχέση με τους παγανιστές,που ήταν όσοι έμειναν πιστοί στις αρχαίες θρησκείες μετα την λαιλαπα του χριστιανισμού που είναι ο χρστιανισμός με τους σιωνιστες πρώτα ξαδέρφια αφού εχουν την Π Διαδήκη βάση στα πιστεύο τους.αμ πως!

    Reply
  12. Ανώνυμος

    δημητρη την ευχη του γεροντα δεν την ζητανε μεσα σε μπλοκ

    ΑΝΤΕ ΝΑ ΧΑΘΕΙΣ ΡΕΜΑΛΙ ΗΡΘΕΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΕΙΣ ΘΡΗΣΚΟΣ

    ΧΑΜΟΥΡΙΑ ΦΑΣΙΣΤΑΚΙΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ 11 ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΥΠΝΟ;;

    Reply
  13. Ανώνυμος

    Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΡΜΟΣ ΚΑΥΛΙΑΡΗΣ, ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ

    Reply
  14. Ανώνυμος

    ΚΑΛΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΕΤ3 ΝΑ ΑΛΑΞΕΙ ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ.ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΩΡΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΛΙΟΝΕΙ ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΙΑ

    Reply
  15. Ανώνυμος

    Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΡΜΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ, ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ

    Reply
  16. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ

    ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ.ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΤΙΚΕΣ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΑΓΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΗΜΑΣ ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ.ΕΠΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙ ΟΤΑΝ ΣΤΑ 1159 ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΔΟΥΛΕΥΑΝ 3 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, 15 ΒΟΗΘΟΙ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΑΚΟΜΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ, ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ ΕΞΕΤΑΖΑΝ ΑΝ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΧΕΙ ΨΥΧΗ! ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΕΓΑΣ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ!

    Reply
  17. Ανώνυμος

    ΚΑΛΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΕΤ3 ΝΑ ΑΛΑΞΕΙ ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ.ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΩΡΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

    Reply
  18. Ανώνυμος

    ΕΛΛΗΝΕΣ !
    Ακούστε την Ο.Ε.Α. για να σωθείτε!
    Στο ellhnkaichaos.blogspot.com
    υπάρχει το Α’ + Β' ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
    + ΤΡΙΜΕΡΕΙΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ
    ΤΕΧΝΕΣ ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ ΕΠΙΒΙΩΣΕΩΣ.
    450.000 Αλβανοί ουτσεκάδες (UCK+UCC) και
    700.000 χατζαροφόροι ισλαμιστές ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
    περιμένουν το σύνθημα για να μας ΞΕΣΚΙΣΟΥΝ.
    Λέτε, αν περιμένουμε, έτσι να κάνουμε και καινούριες γνωριμίες;(!)

    Reply
  19. vomoloxius

    Με κάτι τέτοιες δεισιδαιμονίες και προλήψεις, βουτήχτηκε ο κόσμος στο σκοτάδι και γεννήθηκε ο Μεσαίωνας και πόσο μάλλον, ο Μεσαίωνας του Βυζαντίου για το οποίο αρκετοί «Ρωμιοί» νιώθουν ιδιαίτερα υπερήφανοι.

    Reply
  20. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΜΠΡΑΒΟ "ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ" ΠΟΥ ΒΑΖΕΙΣ ΚΑΛΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΙΩΝΙΣΤΟΦΙΛΟΥΣ ΠΑΓΑΝΙΣΤΕΣ ΝΑ ΕΥΤΕΛΙΖΟΥΝ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΣΟΥ;

    Reply
  21. Ανώνυμος

    ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΟΝΤΑΔΕΣ ΜΑΣ ΑΚΟΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ. ΑΥΤΟΙ ΚΡΑΤΑΝΕ ΑΚΟΜΗ

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *