Β.Μιχαλολιάκος: «Η Πειραϊκή Αμφικτυονία θα γίνει θεσμός»

Την συνεχή βελτίωση του θεσμού της πειραϊκής Αμφικτυονίας έθεσε ως σημαντικό στόχο ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για χθες το απόγευμα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο κ. Μιχαλολιάκος τόνισε πως «η πολιτιστική ταυτότητα του Πειραιά θα είναι εκείνη που θα δώσει δύναμη και για την….
οικονομική ανάπτυξη της πόλης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε κρίσιμα ζητήματα για τον Δήμο όπως για την παράδοση και την παγκοσμιοποίηση καθώς και για το πρόβλημα των συσσωρευμένων σκουπιδιών.

Αναλυτικά τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου:

Για την συμμετοχή των συλλόγων στην 1η Πειραϊκή Αμφικτιονία:

«Ασφαλώς η πρώτη ύλη για την 1η Πειραϊκή Αμφικτυονία ήταν οι σύλλογοι που εδράζονται στον Πειραιά, αλλά και εκτός Πειραιά. Αυτό όμως δεν πρέπει να καταδικάζει ανθρώπους που κατάγονται από κάποιες περιοχές της πατρίδας μας και που δεν έχουν συλλογική έκφραση. Πρέπει να τους βρούμε και αυτούς. Να την αποκτήσουν. Και η Αμφικτυονία δίνει και ένα τέτοιο κίνητρο.

Θα θέλαμε περισσότερους συλλόγους να συμμετέχουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έπρεπε να την αναβάλλουμε, γιατί αναβολή σημαίνει ακύρωση. Σημαίνει και θάνατος του ονείρου. Εγώ αυτή την Αμφικτυονία με αυτό το όνομα ή με άλλο, την ονειρευόμουνα να την κάνει ο Δήμος Πειραιά όταν είχα αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να γίνω Δήμαρχος. Το να είμαστε δηλαδή όλοι οι Πειραιώτες με τον πολιτισμό μας και με τα έθιμα «ένα». Τελικά στην 1η Πειραϊκή Αμφικτυονία συμμετέχουν πάνω από 20 σύλλογοι με 20 περίπτερα.

Ο προϋπολογισμός της 1ης Πειραϊκής Αμφικτυονίας είναι 13 χιλιάδες ευρώ και μπορεί ο Πειραιάς της φτώχιας και των πολύ δύσκολων οικονομικών να επιχορηγήσει μια τέτοια δραστηριότητα. Αλίμονο.

Να σας θυμίσω ότι άλλες χρονιές δαπανούσε εκατομμύρια ευρώ για κενές περιεχομένου εκδηλώσεις στα διάφορα πολιτιστικά μας κέντρα;

Δεν ζητήσαμε χορηγό. Χορηγός είναι ο Δήμος του Πειραιά. Στο μέγεθος των δυνατοτήτων μας, γιατί κάποια πράγματα από μόνα τους δεν εμπορευματοποιούνται.
Κάθε ιδέα η οποία θα εμπλουτίζει την Αμφικτυονία, είναι ευπρόσδεκτη. Δηλαδή να έχουμε ένα περίπτερο ας πούμε, με τους διαχρονικά σημαντικούς λογοτέχνες. Όπως έχουμε σήμερα την παρουσία των βιβλιοπωλών.»

Για την πολιτιστική ταυτότητα του Πειραιά:

«Ο Πειραιάς φθίνει. Ο πληθυσμός του Πειραιά μειώνεται. Η γήρανσή του είναι μεγαλύτερη του μέσου όρου, γιατί φεύγουν τα παιδιά του Πειραιά. Ο Πειραιάς κάποτε ασκούσε γοητευτική έλξη σε όλη τη φτωχολογιά της Ελλάδος. Ερχόταν εδώ για να βρει στον «ήλιο μοίρα». Τώρα πια φεύγει και πηγαίνει σε άλλους Δήμους. Η οικονομική ανάπτυξη και η πολιτιστική ταυτότητα του Πειραιά που οραματιζόμαστε, είμαστε βέβαιοι ότι θα τους φέρει πίσω. Πολλοί από αυτούς έχουν κρατήσει εδώ τις περιουσίες τους και τα σπίτια τους. Θα δημιουργήσουμε τις απαραίτητες αναπτυξιακές προϋποθέσεις και τις υποδομές για να ξαναέρθουν πίσω. Δεν τους θεωρούμε χαμένους. Πιστεύω ότι ο Πειραιάς θα κάνει μια αναπτυξιακή πορεία που θα εντυπωσιάσει τα προσεχή χρόνια: ο Πειραιάς της ναυτιλίας, του τουρισμού, του εμπορίου, της δράσης, της ελπίδας και της αυτοπεποίθησης.»

Για την παράδοση και την Παγκοσμιοποίηση:

«Η ζωή μας δεν είναι μόνο ευρώ και dollars. Η ζωή μας είναι κυρίως η πολιτιστική μας ταυτότητα. Τίποτα δεν μας χρωστάει η Ευρώπη; Υπάρχει έστω και μια δραστηριότητα όπου η Ελλάδα δεν ήταν πρώτη στις συμμαχικές της υποχρεώσεις; Όπου δεν έχυσε αίμα και δεν ξόδεψε του κόσμου τα εκατομμύρια; Μας κόστισε λίγο εμάς ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος;
Η πολιτιστική μας ταυτότητα, η πολιτιστική μας αυτογνωσία, αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, είναι εκείνα που θα μας δώσουν δύναμη και για την οικονομική μας ανάπτυξη.»

Στόχος η συνεχής βελτίωση του θεσμού της Πειραικής Αμφικτυονίας:

«Η Πειραϊκή Αμφικτυονία θα γίνει θεσμός και εξαρτάται από όλους μας. Το πιστεύω βαθύτατα. Εγώ σε όλα τα χρόνια της θητείας μου, θα διοργανώνω Αμφικτυονία νούμερο 2, 3, 4 κ.ο.κ. και ελπίζω και οι συνεχιστές.»

«Αποχώρησα από την κεντρική πολιτική, από κάτι που αγαπούσα πολύ για να υπηρετήσω κάτι, που νομίζω ότι μπορεί να είμαι πιο χρήσιμος. Ως εκ τούτου, θα διεκδικήσουμε και την δεύτερη 5ετία.
Το σύνθημα που θέλω να έχω στην δεύτερη 5ετία είναι «ο Πειραιάς έχει Δήμαρχο». Ασφαλώς στην 2η , στην 3η , στην 4η … Αμφικτυονία θα δώσουμε πληρέστερη λειτουργία που να είναι πιο κοντά στην απόλυτη ετυμολογία της.

Η πλατεία Κοραή δεν μπορεί να είναι ο ομφαλός του Πειραιά. Να σας προαναγγείλω ότι στην αναγεννητική πορεία του Πειραιά, η πλατεία Κοραή δεν θα έχει αυτή τη λειτουργία που έχει σήμερα.

Π.χ. ο Πειραιάς είναι λιμάνι και το Δημαρχείο του Πειραιά θα είναι στο λιμάνι. Η πλατεία Κοραή θα είναι το Δημοτικό Θέατρο, μπορεί να είναι ένα- δύο ξενοδοχεία 5 αστέρων.

Ο Πειραιάς θέλει οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη.»

Για το πρόβλημα των συσσωρευμένων σκουπιδιών:

«Ο Δήμαρχος Αθηναίων κατά την άποψή μου βιάστηκε πολύ. Έσπευσε να προσφύγει στον Εισαγγελέα πριν εκδηλώσουν οι εργαζόμενοι την απεργιακή τους δραστηριότητα.

Επιτέλους αν υπάρχει κάποια άποψη που μπορεί να μπει στο δημόσιο διάλογο, ότι και οι εργάτες καθαριότητας δεν δικαιούνται να απεργούν, όπως δεν δικαιούνται οι συνταγματάρχες και οι στρατιωτικοί, να το πουν. Πιστεύω ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να περιφρουρήσουν ως ιερό δημοκρατικό κεκτημένο το δικαίωμα στην απεργία και οι ηγεσίες τους να έχουν την ωριμότητα εκείνη να μην προκαλούν την κοινωνία. Αυτή την ώρα πιστεύω ότι είμαστε στα όρια, επειδή ήρθαν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Έχω κάνει έκκληση στους συνδικαλιστές. Εκτός από τον Εισαγγελέα, υπάρχει και ο πολιτικός λόγος της έκκλησης: να δουν τα όρια της απεργιακής κινητοποίησης και να την διακόψουν μια ημέρα νωρίτερα. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο Δήμο Πειραιά, από την ώρα που θα διακόψουν την απεργία, εντός δύο εικοσιτετραώρων ο Πειραιάς θα λάμπει, διότι έχουν φιλότιμο. Και τους κατανοώ. Όταν το εκκαθαριστικό που παίρνουν για 15νθήμερο είναι 80 ευρώ, η αγανάκτηση και ο αγώνας είναι ένας δρόμος. Και η αξιοπρέπεια είναι ένας δρόμος. Ο φόβος ότι μπορεί να χάσω την δουλειά μου ή να μπω στην εφεδρεία, άρα δεν απεργώ, είναι σύνδρομο που δεν αφορά δημοκρατικές πολιτείες».

http://www.newscode.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *