Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής


Παρατηρήσεις – Θέσεις Π.Ο.ΑΣ.Υ. στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής , κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, κλπ.»

Κύριοι Βουλευτές,

Η Ομοσπονδία μας θεωρεί ότι το…..
υπό συζήτηση νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση. Διαπιστώνουμε ότι για πρώτη φορά καταγράφεται λεπτομερώς όλη η διαδικασία διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος και ειδικότερα της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, που όπως είναι γνωστό αποτελούν το «όχημα» για την επί μακρόν παραμονή στη χώρα μας χιλιάδων μεταναστών, που αναζητούν καλύτερη μοίρα.

Για πρώτη φορά θεσμοθετούνται οι διαδικασίες υποδοχής των παράνομων αλλοδαπών με τη δημιουργία Κέντρων πρώτης υποδοχής και είναι θετικό ότι δημιουργείται και η αυτοτελής υπηρεσία ασύλου.

Στόχος είναι η απορρόφηση των 45.000 περίπου εκκρεμών υποθέσεων και η ταχύτατη πλέον απορρόφηση των νέων αιτήσεων.

Εκείνο που μας προβληματίζει βέβαια είναι τι θα γίνουν όσοι δεν πάρουν άσυλο και επίσης, τι θα γίνει με τις μεταναστευτικές πιέσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν λόγω της γεωγραφικής θέσεως της χώρας μας και του γεγονότος ότι δεν έχουμε καταφέρει να στεγανοποιήσουμε τα σύνορά μας.
Μας προβληματίζουν επίσης δυο πράγματα. Τα απαιτούμενα κονδύλια και το αναγκαίο προσωπικό.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει καταθέσει εδώ ότι θα διατεθούν περίπου 230 εκ ευρώ στο πλαίσιο κοινοτικών προγραμμάτων και ότι θα προσληφθεί επιστημονικό προσωπικό. Επειδή έχουμε αρνητική εμπειρία ως προς την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας, αν και θεωρούμε πολύτιμη αυτή τη βοήθεια.

Σε ό,τι αφορά το επιστημονικό προσωπικό, δεν έχουμε αντιρρήσεις, απεναντίας τονίζουμε ότι μπορεί να εξεταστεί και το ενδεχόμενο να εξευρεθούν δημόσιοι υπάλληλοι στο πλαίσιο των μετατάξεων. Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις σεκιούριτι, πάγια θέση της Ομοσπονδίας μας είναι ότι από τη στιγμή που η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει ειδικούς φρουρούς, δεν πρέπει να ανατίθενται αστυνομικές αρμοδιότητες σε ιδιώτες.
Ως Ομοσπονδία αγωνιζόμαστε για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η οποία είναι απαράδεκτη και το γνωρίζετε όλοι. Θέλουμε η χώρα μας να καθαρίσει από πάνω της το λεκέ που τη στιγματίζει επί χρόνια.

Πρόσφατα είχα βρεθεί ο ίδιος στον Έβρο και διαπίστωσα τις άθλιες συνθήκες, το ίδιο και στα Δωδεκάνησα και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη συνολικά στις αστυνομικές υπηρεσίες, διαμαρτύρονται οι συνάδελφοι για τον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών, αλλά και επειδή είναι ορατός ο κίνδυνος ομαδικών αποδράσεων.
Η Ομοσπονδία μας και το συνδικαλιστικό μας κίνημα είναι ευαισθητοποιημένο στα θέματα προσφύγων και μεταναστών, καταδικάζει κάθε μορφή βίας και αυθαιρεσίας εις βάρος τους, πολλοί συνάδελφοι συνεισφέρουν από το υστέρημά τους για την τροφοδοσία και την περίθαλψή τους κάποιες φορές.

Τέλος, θέλω να γνωρίζετε ότι η Ομοσπονδία μας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου της Γιουροκόπ, της συνομοσπονδίας των ευρωπαίων αστυνομικών, έθεσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ζήτησε την παρέμβασή της στα κοινοτικά όργανα, αλλά και σε επίπεδο εθνικών κυβερνήσεων, ώστε να αναθεωρηθεί η συμφωνία του Δουβλίνου 2, διότι η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορεί η χώρα μας να σηκώσει αυτό το βάρος μόνη της.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π. Ο. ΑΣ. Υ.
Ο Πρόεδρος
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος
Ο Γενικός Γραμματέας
ΛΑΖΟΣ Παναγιώτης

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

3 Comments

  1. Ανώνυμος

    Σε λίγο, οι αστυνπμικοί που μας χτυπούν θα αναγκαστούν να αντιμετοπίσουν πινασμένους αλλόδαπούς μουσουλμάνους πού δεν θα υπολογίζουν τίποτε και θα χτυπούν στο ψαχνό!! Είστε έτοιμοι ρε αρχίδια να τούς αντιμετοπίσετε;;; Ή θα το βάλετε στα πόδια όταν αληθινές χειροβομβίδες και ποιος ξέρει τι άλλό θα πύτουν βροχή διπλα σας!! Δεν καταλαβαίνετε ότι υπηρετήτε τα συμφαίροντα ΠΡΟΔΟΤΏΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ;;; Αυτή η μή εκλεγμένη παρέα τού αρχηψευταρου με ψέματα εκλεγμένου και πουλημένου στούς τραπεζίτες, Αμερικάνου στην εξουσία, σας εκμεταλεύεται με πενταροδεκάρες και μπιχλιμπίδια σαν να είστε Ινδιάνοι του 16 αιώνα και θα σας θυσιάσει στόν βωμό της παγκοσμιοποίησης σε 2" New York δευτερόλεπτα!!!!

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *