Προς απογραφή οι δημόσιοι υπάλληλοι


Σύντομα -με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν την ημέρα της απογραφής από τα μέσα Ιουλίου έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου (που είναι και το πιθανότερο σενάριο)- οι δημόσιοι υπάλληλοι όλης της χώρας θα κληθούν να επαληθεύσουν το εργασιακό και μισθολογικό τους καθεστώς υπό το οποίο εργάζονται (έτη υπηρεσίας, επιδόματα, υπερωρίες, σπουδές κλπ) ώστε το κράτος να αποκτήσει πλήρη εικόνα των υπαλλήλων του.

Η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Δημοσίων Υπαλλήλων προετοιμάζεται με τάχιστους ρυθμούς από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να καταγραφεί το σύνολο των εργαζομένων του Δημοσίου. Το Εθνικό Μητρώο θα διασυνδέεται με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ώστε να ….

… επιτευχθεί η ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα.
Πρόκειται ουσιαστικά για την επανεκκίνηση δύο σημαντικών προγραμμάτων με την επωνυμία «Σόλων» και «Θαλής» τα οποία υποτίθεται ότι είχαν ξεκινήσσει να υλοποιούνται στις αρχές της δεκαετίας του ’90, αλλά ουσιαστικά παρέμειναν ανενεργά.

Το πρόγραμμα «Σόλων» αφορούσε την καταγραφή της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων ενώ το «Θαλής» περιελάμβανε την δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου δημοσίων υπαλλήλων όπου θα καταγράφονταν τα προσόντα του κάθε υπάλληλου ξεχωριστά.
Το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο ξεχωριστών βάσεων δεδομένων (για τα προσόντα των υπαλλήλων και τη μισθοδοσία) προκειμένου να μπορεί να διασταυρωθεί αν ο υπάλληλος που είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών λαμβάνει το αντίστοιχο επίδομα ή αν κάποιος εργαζόμενος στο δημόσιο τομέα λαμβάνει επιδόματα τα οποία δεν δικαιούται.

Τα πλεονεκτήματα της δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Δημοσίων Υπαλλήλων που αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών και της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών που πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών θα είναι η πλήρης καταγραφή ?για πρώτη φορά- των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και η καταβολή των μισθών τους από ένα κέντρο κόστους, οπότε θα μπορεί να πραγματοποιείται καλύτερα ο έλεγχος εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης αλλά και του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ.Ραγκούσης έχει δηλώσει πρόσφατα πως ο αριθμός του τακτικού προσωπικού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (μόνιμοι και αορίστου χρόνου) ανέρχεται σε 678.000 επισημαίνοντας ότι μόνο το 2009 αποχώρησαν 128.000 υπάλληλοι και προσλήφθηκαν 187.000 υπάλληλοι.

Η μέρα απογραφής
Για την υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Δημοσίων Υπαλλήλων οι διευθύνσεις διοικητικού των κρατικών υπηρεσιών θα προχωρήσουν άμεσα στην καταγραφή των υπαλλήλων και των προσόντων κάθε εργαζόμενου στο δημόσιο τομέα. Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, στο σχεδιασμό της κυβέρνησης προβλέπεται η «Ημέρα της Απογραφής».

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν λάβει οι γενικοί γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, την «Ημέρα της Απογραφής» κάθε υπάλληλος θα μπορεί να επαληθεύει τα στοιχεία που τον αφορούν και να εισηγηθεί αλλαγές σε περίπτωση που διαπιστώσει λάθη στην παρουσίαση των προσόντων του. Με το πέρας της ημέρας απογραφής δεν θα μπορεί να γίνει καμία αλλαγή στη βάση δεδομένων. Η κυβέρνηση προσδοκά με την παραπάνω διαδικασία η οποία έχει κατεύθυνση «από τα κάτω προς τα πάνω»- από τους υπαλλήλους προς την διοίκηση- να επιτύχει την καλύτερη δυνατή αποτύπωση των προσόντων που διαθέτουν οι υπάλληλοι του δημοσίου. Κατόπιν θα ακολουθηθεί η διαδικασία διασταύρωσης των προσόντων με τα οικονομικά στοιχεία έτσι ώστε -όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν στο «Έθνος» υπηρεσιακά στελέχη- να αποκαλυφθεί ποιοι απόφοιτοι λυκείου λαμβάνουν επιδόματα κατόχου μεταπτυχιακού ελέω των πολιτικών προϊσταμένων τους.
Νίκος Β. Τσίτσας
ethnos

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *