Ο εκβιασμός των Τραπεζών. Ανακεφαλαιοποίηση – Κούρεμα – Ασφάλεια καταθέσεων

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Γράφει ο Αδαμάντινος

Στο παιγνίδι της ανακεφαλαιοποίησης και του ποσοστού του κουρέματος έχουν μπεί όλα τα ΜΜΕ, που ως γνωστό ενισχύονται απο το τραπεζικό σύστημα κ.αλ.. Αλλα επιθυμούν μικρό κούρεμα π.χ. 21% άλλοι 50%, άλλα 70% και άλλα 100% (…). Ως συνήθως, έχουν ξεφύγει απο το θέμα, διότι το παιγνίδι παίζεται αλλού.

Για να καταλάβετε με….
ευκολία όσα θα πώ στη συνέχεια θα πρέπει να έχετε διαβάσει το προηγούμενο άρθρο μου εδώ (http://ksipnistere.blogspot.com/2011/10/proton-bank_10.html) αλλοιώς δεν θα καταλάβετε τίποτα.

Οι τράπεζες έχουν ομόλογα γύρω στα 20-40 δις ευρώ, όπως είπαν στο skai.gr. Δεν είναι ξεκάθαρο το ακριβές ποσό είτε επειδή η ΤτΕ χρησιμοποιεί ιδιωτικές εταιρείες για τους ελέγχους των τραπεζών (άλλο κόλπο !!!) είτε επειδή τα πράγματα είναι χειρότερα (πόσα δεν ξέρουμε…).

Αυτή τη κυβέρνηση δεν την πιστεύω σε τίποτα ούτε θεωρώ ότι το κράτος λειτουργεί σωστά. Αυτό είναι ο κανόνας.

Aς δούμε όμως τι συμβαίνει διότι αυτό ειναι και το πλέον σημαντικό.

Αν γίνει Haircut υποθετικά 50% θα πρέπει οι τράπεζες να χάσουν 20 δις και βάλε. Αυτά τα χρήματα, θα πρέπει οι τράπεζες για να μη πτωχεύσουν να τα καλύψουν είτε από ίδια κεφάλαια είτε απο χρήματα του Ελληνικού Λαού μέσω του ΝΠΙΔ ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοσπιστωτικής Σταθερότητας) που ειναι Ιδωτικού Δικαίου ΕΚΤΟΣ του Ευρωσυστήματος και το οποίο λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια.

Ο χρησιμοποιούμενος όρος από τα ΜΜΕ «κρατικοποίηση τών τραπεζών» είναι λάθος. O σωστός όρος ειναι μόνο «ανακεφαλαιοποίηση», μέσα απο την οποία το ΤΧΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ απο την εκάστοτε ανακεφαλαιοποιούμενη τράπεζα. Τα ποσοστά αυτά αποδίδονται το 2017 στο κράτος και στους πολίτες του, αν ζούμε, αν δεν έχει γίνει πλήρης πτώχευση, επαναφορά στη δραχμή, αν δεν έχει γίνει λαική επανάσταση κοκ.

Το ΤΧΣ δεν έχει χρήματα για όλες τις τράπεζες αφού δεν συμμετέχει στο μηχανισμό του ευρωσυστήματος, ενω στο ΤΕΚΕ το άλλο ΝΠΙΔ που ειναι επωμισμένο να εγγυάται τις καταθέσεις (ούτε αυτό είναι κρατικό…) δεν φαίνεται να υπάρχουν τα κεφάλαια εκείνα που εγγυούνται κάλυψη κεφαλαίων 100,000 ευρώ ανα καταθέτη σε όλες τράπεζες!

Οι καταθέσεις λοιπόν είναι σε άμεσο κίνδυνο είτε γιατί οι Τράπεζες θα επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ΤΧΣ που δεν θά έχει τόσα λεφτά να τις καλύψει (αυτή τη στιγμή έχει μονο 10 δις ευρω!!!) είτε γιατί δεν θα θέλουν να έχουν βάλει ίδια κεφάλαια. Εδω παίζεται και το παιγνίδι του εκβιασμού.

Θέλω να προσθέσω ακόμη, ότι οι Ελληνες πολίτες δεν γνωρίζουν αν οι τράπεζες έχουν τα κεφαλαιά τους πλέον στην Ελλάδα ή τα έχουν μεταφέρει ήδη σε κλάδους τους στο Εξωτερικό. Ποιός τις ελέγχει; H ΤτΕ μέσω άλλων ιδιωτικών εταιρειών;

Η περίπτωση της Proton Bank είναι κατά τη γνώμη μου σκανδαλάρα πρώτου μεγέθους και θα έπρεπε να πέσει η κυβέρνηση.

ΥΓ. Για τις αποφάσεις σας μετα τη μελέτη του άρθρου αυτού, δεν φέρω καμμία ευθύνη και ότι λέω είναι προσωπικές μου απόψεις…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *