Η αλήθεια για την επίσκεψη Σαμαρά στο Ισραήλ

Γράφει ο Γιώργος Τρικαλινός

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Ο πρωθυπουργός αναχωρεί το απόγευμα επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας, οκτώ υπουργών και 100 (!) επιχειρηματιών για το Ισραήλ. Πρώτη στάση: Τελ Αβίβ: Εκεί, θα συναντηθεί με τον….
πρόεδρο του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ισραηλινός πρόεδρος, θα κηρύξουν την έναρξη του Ελληνο-Ισραηλινού Επιχειρηματικού Συνεδρίου στο οποίο θα συμμετάσχουν και περισσότεροι από 100 Ελληνες επιχειρηματίες, που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο Ισραήλ. Από εκεί, μαζί, θα μεταβούν στα Ιεροσόλυμα.

Δεύτερη στάση λοιπόν, Ιεροσόλυμα: Εκεί, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ με τη συμμετοχή δώδεκα υπουργών από τις δύο χώρες. Από ελληνικής πλευράς, θα μετάσχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

Στη συνεδρίαση θα τεθούν θέματα διμερούς συνεργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στα ενεργειακά, ενώ θα υπογραφούν και διμερείς συμφωνίες για τη στενότερη οικονομική συνεργασία σε πολλά επίπεδα όπως είναι ο τουρισμός και οι νεες τεχνολογίες. Λίγο μετά, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο.

Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα ενεργειακά ζητήματα. Ελλάδα και Ισραήλ έχουν κοινή “μπίζνα” με τις εξορύξεις πετρελαίων και φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα στα όρια των υφαλοκρηπίδων τους. Αυτή η συνεργασία άλλωστε, έχει εγκαινιάσει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της χώρας με το Ισραήλ. Για την ακρίβεια, έχει εξελίξει το πανίσχυρο Ισραήλ στον μάλλον μοναδικό σύμμαχο της Ελλάδας, αυτές τις δύσκολες ώρες. Όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε στρατιωτικό.

Η Χρυσή Αυγή

Αυτό που λίγοι ξέρουν είναι ότι μεταξύ της χώρας μας έχει υπογραφεί και σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας. Το Ισραήλ έχει εγγυηθεί ότι σε περίπτωση “στραβής” -ας ευχηθούμε ποτέ να μη χρειαστεί για να δούμε αν το εννοούν- θα βοηθήσει στρατιωτικά την Ελλάδα. Κατά πολλούς, η συμφωνία με το Ισραήλ, κρατά το “χαλινάρι” της Τουρκίας που, παραδοσιακά, σε κάθε κρίση, χρησιμοποιεί στρατιωτικά μέσα για να αποκομίσει κάτι εδαφικό. Και επειδή στη διπλωματία δεν υπάρχουν φιλίες, το Ισραήλ βέβαια, παρά τις προσπάθειες να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Τουρκία, έχει συμφέροντα στην περιοχή και αυτά προστατεύει, συμμαχώντας με μια χώρα που δεν έχει επεκτατικό- επιθετικό- υψηλών τόνων δόγμα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και σε πολιτικό επίπεδο οι Ισραηλινοί δεν ζητούν τίποτα: Οι οργανώσεις των Αμερικανοεβραίων “άνοιξαν την πόρτα” του Λευκού Οίκου στον Αντώνη Σαμαρά, κλείνοντας το πολυπόθητο ραντεβού με τον Ομπάμα. (Υπενθυμίζουμε πως οι επιτελείς του Ομπάμα προφασίζονταν φόρτο εργασίας και οι ΗΠΑ είχαν βάλει στον “πάγο” τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Αιτία, η γερμανική ηγεμονία στη χώρα και αφορμή, η αδικαιολόγητη άρνηση της Ελλάδας να παραλάβει δωρεά 120 υπερσύγχρονων αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams. Η αλήθεια είναι πως η Τρόικα είχε βάλει “μπλόκο” στην παραλαβή, λέγοντας πως δεν υπάρχουν λεφτά για τη συντήρηση των αρμάτων και πως στο παρασκήνιο κάποιοι προτιμούσαν να πληρώσει η Ελλάδα για να αγοράσει γερμανικά Leopard).

Η αλήθεια είναι ότι οι Αμερικανοεβραίοι “κίνησαν γη και ουρανό” για να επανέλθει ομαλότητα στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Όμως, ζήταγαν με ένταση ένα πράγμα: Να τεθεί η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα εκτός νόμου. Στο μεγαλύτερό τους ετήσιο συνέδριο, στις ΗΠΑ (ο Α. Σαμαράς ήταν παρών) οι Αμερικανοεβραίοι είχαν “πρώτο θέμα συζήτησης” τη Χρυσή Αυγή. Γιατί τέτοιο “κάψιμο”, θα αναρωτηθεί κανείς; Είναι λογικό. Οι απανταχού Εβραίοι, το τελευταίο που θέλουν, είναι να βλέπουν να μεγαλώνουν κινήματα αντισημιτισμού. Και, αν η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστικό κόμμα, ο αντισημιτισμός είναι στις προτεραιότητές της.

Το ίδιο πιστεύουν και στο Τελ Αβίβ. Ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε πριν από το καλοκαίρι να κάνει το ταξίδι, όμως η πικρή αλήθεια είναι πως δεν γινόταν αποδεκτός από την ισραηλινή κυβέρνηση. Εδώ, το θέμα ετίθετο διαφορετικά: “Αν δεν περάσει το αντιρατσιστικό στην Ελλάδα, δεν θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να σας υποδεχθούμε”, ήταν το μήνυμα της ισραηλινής κυβέρνησης στον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο καιρός πέρναγε και εξέλιξη δεν φαινόταν. Οι Ισραηλινοί ήθελαν απτή απόδειξη ότι το ελληνικό κράτος δεν επιβραβεύει τον αντισημιτισμό. Ο Αντώνης Σαμαράς βρισκόταν υπό πίεση και έπρεπε να τους δώσει “κάτι”. Αυτό το “κάτι”, ήρθε με την ξαφνική επιχείρηση συλλήψεων της Χρυσής Αυγής.

Εδώ “κολλάνε” οι απίστευτες καταγγελίες που εκστόμισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Υποστήριξε πώς οι διώξεις σε βάρος των βουλευτών της Χρυσής Αυγής υπαγορεύτηκαν από τις ΗΠΑ και την Κομισιόν, ενώ εμμέσως πλην σαφώς μίλησε για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, λέγοντας πώς «επιχειρήθηκε πολιτική διαχείριση σε δικαστικό πεδίο».
«Αμερικανοεβραικές και αμερικανοελληνικές οργανώσεις έρχονταν στην Ελλάδα και πίεζαν για τη Χρυσή Αυγή. Σαφώς έπαιξε ρόλο αυτό στις εξελίξεις. Σαφώς ο πρωθυπουργός έπρεπε να τους πει κάτι», επισήμανε ο κ. Ρουπακιώτης. Άλλωστε, όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης επι της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη και η Ν.Δ. είχε στρέψει τα βέλη εναντίον του λόγω του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Ο κ. Ρουπακιώτης είπε επί της ουσίας πώς όλη η επιχείρηση κατά της Χρυσής Αυγής, με τις πολιτικές διώξεις σε βάρος των βουλευτών της, στήθηκε εν’ όψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και, μετά, στο Ισραήλ.

«Από 1η Ιανουαρίου 2014 αναλαμβάνουμε και την προεδρία της Ε.Ε. και υπήρχαν πιέσεις και από την Κομισιόν για τη Χρυσή Αυγή. Οι επίτροποι Μούιζνιεκς και Μάλστρομ έλεγαν, ούτε ένα νομοσχέδιο δεν καταθέτετε;», συνέχισε την ανάλυσή του ο κ. Ρουπακιώτης.
Αναφέρθηκε και στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης λέγοντας πώς «από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα

πληρώνουμε ως χώρα πρόστιμο επειδή δεν κατατέθηκε».
Είναι το νομοσχέδιο που «τρέχει» τώρα να καταθέσει η κυβέρνηση προφανώς και αυτό με εντολή απ’ έξω.

Ο κ. Ρουπακιώτης όμως είπε ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο πάγωσε γιατί η κυβέρνηση δεν ήθελε να πολώσει το κλίμα με τη Χρυσή Αυγή. «Πίστευε η κυβέρνηση πώς έπρεπε να έχει διάδρομο ανοιχτό για να ξαναφέρει τους ψηφοφόρους πίσω».

http://www.itabloid.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *