Μήνυση για εσχάτη προδοσία και εξαπάτηση εκλογέων:

Του Χρήστου Μαγγούτα από το Τορόντο Καναδά

Δεν ήταν συνηθισμένο στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας να γίνονται μηνύσεις εναντίον πρωθυπουργών για εσχάτη προδοσία. Αλλά μήπως είναι συνηθισμένες οι συνθήκες υπό τις οποίες διαβιοί ο ελληνικός λαός τα…..
τελευταία χρόνια; Αυτή ήταν και η πρώτη μας ερώτηση στη δικηγόρο κ. Κρητικοπούλου, που την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012 κατέθεσε στα δικαστήρια μηνυτήρια αναφορά εναντίον του Γ. Παπανδρέου και άλλων περίπου 200 πολιτικών…

Ντόρα Κρητικοπούλου: Η υποβολή της μήνυσης για εσχάτη προδοσία και εξαπάτηση εκλογέων, που κατέθεσα στις 6/7/2012, δεν σχετίζεται με τη συνήθεια αλλά με τα διαπραχθέντα εγκλήματα. Η τιμωρία του εγκλήματος είναι η αυτονόητη και όχι η συνήθης συνέπεια που προβλέπεται από τον Ποινικό Κώδικα, ειδικά δε στην περίπτωση αυτή, το Σύνταγμα ορίζει ότι η διαφύλαξή του επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Επομένως, δεν πρόκειται για συνήθεια, ούτε μόνο για άσκηση δικαιώματος. Είναι εκπλήρωση νόμιμης υποχρέωσης και καθήκοντος κάθε Έλληνα να προστατεύσει το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας του, της χώρας που αποτέλεσε το λίκνο του πολιτισμού και της δημοκρατίας.

Χ.Μ. Μια από τους 35,000 δικηγόρους, μια από τα εκατομμύρια Έλληνες, πώς αποφασίσατε να σηκώσετε «το σταυρό της φυλής»;

Ντόρα Κρητικοπούλου: Πήρα την απόφαση αυτή όταν συνειδητοποίησα ότι κανένας άλλος νομικός δεν επρόκειτο να κινηθεί νομικά, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις που έκαναν. Εμείς οι νομικοί έχουμε πρωταρχικό καθήκον να ξεκινήσουμε τον αγώνα για τη διαφύλαξη της νομιμότητας και την αποκατάσταση της τάξης μέσα από το χάος που έχει εγκατασταθεί στη ζωή μας. Δεν μπορούμε να διατρανώνουμε ιδέες για δικαιοσύνη, αίσθημα δικαίου και μετά να βολευόμαστε στον καναπέ μας και να γκρινιάζουμε για τη συρρίκνωση των αξιών και των ατομικών δικαιωμάτων. Πρέπει να κάνουμε πράξη τα λόγια.

Οι αγώνες γίνονται με έργα και όχι με δελτία τύπου και αρθρογραφία.

Χ.Μ. Είδα τις δηλώσεις σας σε χιλιάδες ιστοσελίδες, αλλά σε κανένα από τα καθιερωμένα ΜΜΕ. Γιατί αυτός ο οργανωμένος αποκλεισμός σας;

Ντόρα Κρητικοπούλου: Όπως το λέτε: «οργανωμένος» αποκλεισμός. Στα ΜΜΕ έχουν προβληθεί οι μέχρι τώρα κινήσεις άλλων, και μάλιστα όχι νομικών, για το θέμα αυτό, όχι όμως η κίνηση που ξεκίνησα, παρόλο που ενημέρωσα ειδικά και προσωπικά δημοσιογράφους, κανάλια, εφημερίδες, περιοδικά για τη μήνυση και τον αγώνα που ξεκινάω. Όλοι το αποσιώπησαν. Αυτό με ενόχλησε για τον ένα και μόνο λόγο: έγινε δύσκολη η ενημέρωση των Ελλήνων, σε όποιο μέρος της γης βρίσκονται, για τη μήνυση και τη δυνατότητα που έδωσα να ενωθούν μαζί μου και μαζί να αγωνιστούμε. Η ενημέρωσή τους γίνεται χάρη στα blogs που εξαρχής υποστήριξαν πολύ την κίνησή μου και χάρη στο link www.letmefree.gr που έστησε ειδικά για τη μήνυση ένας Έλληνας, ο Βασίλης Σταματάκης, προκειμένου να στηρίξει τον αγώνα.

Ωστόσο, η απόκρυψη της μήνυσης από τα ΜΜΕ αποτιμάται αρκετά θετικά. Προφανώς εκτιμήθηκε ως σοβαρή, επίφοβη κίνηση, η κίνηση που ξεκίνησε μία αποφασισμένη μέχρι τέλους δικηγόρος. Και θα φτάσει μέχρι τελικής δικαίωσης, όσο και αν το εμποδίσουν και με όποιον τρόπο. Έχω προβλέψει ‘ασφαλιστικές δικλείδες’ για κάθε ‘γεγονός’ που θα ήθελε να συμβεί.

Χ.Μ. Διάβασα (ως πρώην μέλος του ΔΣΑ) όλη τη μηνυτήρια αναφορά και θαύμασα την αντικειμενικότητα και διαύγεια των επιχειρημάτων σας, με τα οποία ουσιαστικά οι πιο πολλοί Έλληνες πιστεύω ότι συμφωνούν. Θα έχετε την ανάλογη ανταπόκριση στη Βουλή ή θα κατηγορηθείτε ότι δήθεν πίσω σας κρύβεται κάποια πολιτική δύναμη;

Ντόρα Κρητικοπούλου: Η μήνυση στηρίζεται σε ό,τι οι ίδιοι οι μηνυόμενοι έχουν πει, σε ό,τι έχει δημοσιευθεί σε ευρείας κυκλοφορίας δημοσιεύματα. Δεν περιλαμβάνει ούτε στο ελάχιστο υποθέσεις ή υποψίες ή προσωπικές μου ιδέες και σκέψεις. Πρόκειται για εγκλήματα που, από το συσχετισμό των γεγονότων, όπως οι ίδιοι οι μηνυόμενοι τα έχουν δηλώσει και έχουν καταγραφεί, προκύπτει η διάπραξη των εγκλημάτων για τα οποία τους μηνύω, εγώ και ακόμη 283 Έλληνες και Ελληνίδες που συνυπογράφουν τη μήνυση αρχικά. Και λέω αρχικά, γιατί θα ακολουθήσει Συμπληρωματικό Υπόμνημα με επιπλέον αποδεικτικό υλικό και επιπλέον υπογραφές που συνεχώς μου αποστέλλονται.

Όποιος διανοηθεί να πει το οτιδήποτε για κρυφές πολιτικές δυνάμεις πίσω από την κίνηση της μηνυτήριας αναφοράς μου, τον συμβουλεύω φιλικά να το σκεφτεί καλά πριν το επιχειρήσει.

Χ.Μ. Στην παρουσίασή σας στο προαύλιο του δικαστηρίου είπατε ότι η μήνυσή σας πρέπει να υποστηριχθεί από τριάντα ΑΝΤΡΕΣ βουλευτές. Έπιασα σωστά την ειρωνεία σας;

Ντόρα Κρητικοπούλου: Έχω ξεκινήσει έναν αγώνα κατά των εχθρών του έθνους μας, γιατί όποιος προδίδει την πατρίδα του, είναι εχθρός της. Μαζί μου έχουν ενωθεί, πλέον των 300, Έλληνες. Είμαι πολύ περίεργη να δω ποιος θα παίξει το ρόλο του ‘Εφιάλτη’ στον αγώνα αυτό. Προφανώς, σε πρώτο στάδιο, όσοι εκ των βουλευτών μας δεν υποβάλλουν πρόταση άσκησης δίωξης. Σε δεύτερο στάδιο, αυτό της ψηφοφορίας, όσοι ψηφίσουν ‘κατά’, δηλαδή όσοι είναι ‘πεπεισμένοι’ ότι δεν έχουν διαπραχθεί τα εν λόγω εγκλήματα. Θυμίζω ότι στο τέλος οι χαμένοι είναι πρωτίστως οι διάφοροι ‘Εφιάλτες’. Αυτό μας έχει διδάξει η ιστορία.

Χ.Μ. Ποια είναι με λίγα λόγια η νομική διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί;

Ντόρα Κρητικοπούλου: Εφόσον κριθεί βάσιμη η μήνυση, αποστέλλεται ως προς το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας στη Βουλή η οποία, ως Ολομέλεια, ασκεί τα καθήκοντα του συνταγματικού συλλογικού εισαγγελικού Οργάνου για την ποινική δίωξη εγκληματικών πράξεων όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης. Για να ξεκινήσει η εισαγγελική αυτή αρμοδιότητα της Βουλής θα πρέπει να υποβάλουν πρόταση άσκησης ποινικής δίωξης τουλάχιστον 30 βουλευτές. Η Βουλή, με απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Το πόρισμα της Επιτροπής αυτής εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης, πάλι κατ΄ απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Ως προς το έγκλημα της εξαπάτησης εκλογέων, πρέπει να γίνει διαχωρισμός της δικογραφίας και ως προς αυτό να ακολουθηθεί η κοινή ποινική διαδικασία.

Χ.Μ. Οι ομογενείς που δεν έχουν πια ελληνικό διαβατήριο σε ισχύ ή πού δεν ψήφισαν στις εκλογές του 2009, αλλά είναι Έλληνες πολίτες, μπορούν να είναι μηνυτές;

Ντόρα Κρητικοπούλου: Συμμηνυτές μπορούν να είναι όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, σε όποιο μέρος της γης και αν βρίσκονται, ούτε χρειάζεται διαβατήριο ή να έχουν ψηφίσει. Αρκεί η ελληνική τους ιδιότητα την οποία και οφείλουν να περιφρουρήσουν, προστατεύσουν και να αγωνιστούν γι΄ αυτήν, μαζί μου.

Χ.Μ. Θα υπάρχει κόστος για τα έξοδα της δίκης για τους μηνυτές;

Ντόρα Κρητικοπούλου: Όλο το κόστος το έχω αναλάβει αποκλειστικά η ίδια, χωρίς καμία επιβάρυνση κανενός άλλου. Αυτό το έχω κάνει σαφές εξαρχής. Εγώ το ξεκίνησα, εγώ «θα το πληρώσω».

Χ.Μ. Πολλοί νομίζουν ότι πρόκειται για μια προσωπική αντιδικία με τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ οι μηνυόμενοι είναι ίσως 200…..

Ντόρα Κρητικοπούλου: Ο Γιώργος Παπανδρέου, μαζί με τους λοιπούς μηνυόμενους, έχει καταστρέψει και έχει καταδικάσει τη χώρα μου, εμένα και όλους τους Έλληνες. Δεν έχω προσωπικά μαζί του κάτι περισσότερο απ΄ ό,τι τα υπόλοιπα εκατομμύρια Ελλήνων, και δη των σοφών εξ αυτών…

Χ.Μ. Πόσο τους σώζει η ασυλία τους μηνυόμενους;

Ντόρα Κρητικοπούλου: Το ζήτημα δεν είναι αν τους σώζει η ασυλία, αλλά το σύστημα. Εκεί θα κριθεί το παιχνίδι.

Χ.Μ. Αφήνω στην άκρη την εσχάτη προδοσία γιατί είναι βαρύ θέμα, αλλά για την εξαπάτηση εκλογέων δε νομίζω ότι θα υπήρχε δικαστήριο στον κόσμο που θα εφάρμοζε το αντίστοιχο άρθρο του ποινικού κώδικα και δε θα επέβαλλε τις ανάλογες ποινές ήτοι διετή φυλάκιση. Τι λέτε;

Ντόρα Κρητικοπούλου: Ε λοιπόν, ήρθε η ώρα να δούμε αν ζούμε τον σουρεαλισμό της δικαιοσύνης ή αν πράγματι αυτή εφαρμόζεται εν τοις πράγμασι. Εάν δούμε στο μέλλον να ισχύει το πρώτο, πραγματικά λυπάμαι τα χρόνια που ξόδεψα από τη ζωή μου να μαθαίνω πράγματα που δεν υπάρχουν, παρά μόνο στον κόσμο της φαντασίας…

X.M. Στην κατάθεση της μήνυσής σας αναφερθήκατε στη ομογένεια και μάλιστα του Τορόντο. Γιατί;

Ντόρα Κρητικοπούλου: Ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας, οι Απόδημοι Έλληνες, πάντα ζούσε έξω από τα εκάστοτε γεωγραφικά σύνορά της και πάντα αγωνιζόταν γι’ αυτήν. Αναφέρθηκα στο Τορόντο γιατί εκεί έζησε, μεγάλωσε και σπούδασε ο Γ. Παπανδρέου, όταν η οικογένεια ήταν εξόριστη, είναι γνωστός στην εκεί ομογένεια και πίστευα ότι κάτι θα είχε διδαχτεί ζώντας σε μια ευνομούμενη χώρα όπως ο Καναδάς.

Επίλογος: «Από την ιερή οργή γεννιέται πάντα νέος κόσμος»

Όλοι εμείς, οι χιλιάδες που γράφουμε σε μικρές τοπικές ή ομογενειακές εφημερίδες, ή σε βλογκς εκφράζουμε απόψεις σαν αυτές της κ. Κρητικοπούλου. Κι εμείς, όπως και αυτή έχουμε αποκλειστεί από τα μεγάλα και αργυρώνητα ΜΜΕ. Η Ντόρα το πάει πιο πέρα: είναι η ώρα από τα λόγια να περάσουμε στη δράση, όπως, όσο και όπου μπορεί καθένας μας. Μια γυναίκα «μας έβαλε γυαλιά» κατά το κλασικό «Αι γυναίκες γεγόνασι άνδρες». Γιατί η Ντόρα πιστεύει ότι στη συνηθισμένη ρήση του Νεοέλληνα «Εγώ θα σώσω το Ρωμαίικο;» η δική της απάντηση είναι: «Ναι εσύ, κι εγώ και όλοι μας. Αν δεν το κάνουμε εμείς ποιος περιμένουμε να το κάνει; Οι Τούρκοι, το ΔΝΤ, ή Σκοπιανοί, ή ντόπιοι «Εφιάλτες;»

Και το πάει ακόμα πιο πέρα σύμφωνα με τα λόγια του Γ. Πιπερόπουλου:

«Να αγαπάς την Ελλάδα.
Να λες εγώ μονάχος
έχω χρέος να τη σώσω!
Εάν δε σωθεί
εγώ φταίω!!!»

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *