Τσίπρας: Στη Σύνοδο Κορυφής χάσαμε την ευκαιρία

Τσίπρας: Στη Σύνοδο Κορυφής χάσαμε την ευκαιρίαΟξύτατη κριτική στην παρούσα, αλλά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, για την τακτική τους στο πλαίσιο της ΕΕ, άσκησε ο …
επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα γονατίζει και το δόγμα των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στην Ευρώπη είναι ό,τι προαιρείσθε».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής, υποστήριξε ότι υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης που δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ, σημειώνοντας πως χάσαμε την ευκαιρία να πάμε μαζί με Ισπανία και Ιταλία σε ό,τι αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Όταν βάζει η Ιταλία και η Ισπανία βέτο, είναι αδιανόητο η Ελλάδα που γονατίζει 2,5 χρόνια τώρα να μην πει μία λέξη», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. ‘Εκανε λόγο για «σαφή υστέρηση πατριωτικής ευθύνης», σημειώσε ότι «οι εδώ κυβερνήσεις, παραδόθηκαν, δεν διαπραγματεύθηκαν ποτέ» και υπογράμμισε πως «σήμερα έχουμε έναν νέο υπουργό Οικονομικών, που πηγαίνει στο Eurogroup και λέει αυτά που θέλει να ακούσει ο Σόιμπλε. Τους λέει: δεν ζητάμε τίποτα».

Υποστήριξε αντίθετα ότι αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα θα ήταν διαφορετικό, ενώ ερωτηθείς τι θα έκανε σε περίπτωση αρνητικής στάσης των εταίρων μας στα αιτήματα που θα έθετε στη σύνοδο απάντησε: «Ό,τι έκανε ο Ιταλός πρωθυπουργός, υπάρχει και το δικαίωμα του βέτο».

Επιπλεόν, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «κατά την προεκλογική περίοδο, δεν είχαν να αντιμετωπίσουν τον κ. Σαμαρά ή τον κ. Βενιζέλο αλλά είχαν απέναντί τους ένα ολόκληρο και οργανωμένο σύστημα».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε «εάν το μήνυμα του λαού στις εκλογές ήταν «συνέχιση του αποτυχημένου προγράμματος και ό,τι προαιρείσθε», όπως είπε ο Γ.Στουρνάρας στους εταίρους».

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένες δημόσιες επιχειρήσεις που μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης:

«Αν πουληθεί η ΔΕΗ σε τιμή χαμηλότερη τι θα κερδίσουμε; Είναι σα να έχει κανείς ένα ακίνητο και επειδή χρωστά να έρχεται ένα τοκογλύφος να το πάρει. Θα το έκανε κανείς αυτό; Η ΔΕΗ έχει προβλήματα, χρειάζεται ανασυγκρότηση, αλλά είναι ένα περουσιακό στοιχείο που είναι απαραίτητο για να στηριχθεί η οικονομία.

Ο ΟΠΑΠ είναι ένας κερδοφόρος οργανισμός. Πείτε μου μια ιδιωτικοποίηση, με όρους ξεπουλήματος, που μπορεί να δώσει καρπούς. Ο ΟΠΑΠ θα μπορούσε να στηρίξει τα ασφαλιστικά ταμεία που καταρρέουν».

«Λίγο πριν τις εκλογές είπα στους συνεργάτες μου ότι θα χάσουμε»

Τέλος κληθείς να σχολιάσει τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα, είπε: «Εγώ δεν είμαι χαρούμενος για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Χάθηκε μια ευκαιρία για τη κοινωνία, για τη χώρα. Ήταν μια βίαιη ωρίμανση για το ΣΥΡΙΖΑ, από το 5% βρεθήκαμε να διεκδικούμε τη διακυβέρνηση της χώρας, αυτό δεν ήταν εύκολο. Δεν κρύψαμε τις αδυναμίες μας ως κόμμα, ούτε είχαμε ένα σύστημα μιντιακό στο πλευρό μας.

Η αδυναμία μας ήταν ότι είχαμε απέναντί μας είχαμε ένα σύστημα. Είχαμε απέναντί μας, μεταξύ άλλων, το τραπεζικό λόμπι και τη διαφθορά.

Όταν συνειδητοποίησα ότι τις τελευταίες ημέρες των εκλογών είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα φόβου, είπα στους συνεργάτες μου ότι θα χάσουμε τις εκλογές. Ο φόβος είναι ανίκητος».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *