Προλήψιμες οι χρόνιες μη μεταδιδόμενες ασθένειες

Άν υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Λονδίνο – Έκθεση για τις χρόνιες, μη μεταδιδόμενες ασθένειες (ΜΜΑ) -συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του καρκίνου, των παθήσεων του αναπνευστικού και των καρδιακών νοσημάτων, δημοσιοποίησε o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Ένα μεγάλο ποσοστό των ΜΜΑ μπορεί να αποφευχθεί μειώνοντας τέσσερις από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου: τη….
χρήση προϊόντων καπνού, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, την κατανάλωση αλκοόλ και την ανθυγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Καπνός

Σχεδόν έξι εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα. Μέχρι το 2020, ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 7,5 εκατομμύρια και θα αντιστοιχεί στο 10% των θανάτων παγκοσμίως. Το κάπνισμα εκτιμάται ότι προκαλεί περίπου το 71% των κρουσμάτων καρκίνου των πνευμόνων, το 42% των χρόνιων παθήσεων του αναπνευστικού και σχεδόν 10% των κρουσμάτων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σωματική Άσκηση

Σχεδόν 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της ανεπαρκούς σωματικής δραστηριότητας. Εκείνοι που δεν αθλούνται αρκετά έχουν 20% με 30% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα. Η τακτική σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, αλλά και (τον κίνδυνο εμφάνισης) του διαβήτη, του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού, καθώς και της κατάθλιψης. Η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα συναντάται συχνότερα στις χώρες υψηλού και πολύ υψηλού εισοδήματος, αλλά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται -κυρίως στις γυναίκες- και σε χώρες μεσαίου εισοδήματος.

Αλκοόλ

Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή 3,8% των θανάτων παγκοσμίως οφείλεται σε αυτή την αιτία. Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους οφείλονται σε ΜΜΑ, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η κίρρωση του ήπατος. Ενώ η κατά κεφαλήν κατανάλωση από ενηλίκους είναι η υψηλότερη στις χώρες υψηλού εισοδήματος, είναι επίσης υψηλή και σε πολυπληθείς χώρες στις ανώτερες μεσαίες τάξεις.

Κακή διατροδή – Παχυσαρκία

Τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Ο κίνδυνος για καρδιακό νόσημα, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη αυξάνεται σταθερά όσο αυξάνεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο υψηλός ΔΜΣ αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εκδήλωσης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου.

Η κατανάλωση της σωστής ποσότητας φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, αλλά και καρκίνου του στομάχου και του παχέος εντέρου-ορθού.

Οι περισσότεροι πληθυσμοί καταναλώνουν πολύ υψηλότερα επίπεδα αλατιού από τα προτεινόμενα από τον ΠΟΥ. Η υψηλή κατανάλωση αλατιού είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για υπέρταση και καρδιακή νόσο. Με τις καρδιακές παθήσεις συνδέεται και η μεγάλη κατανάλωση κορεσμένων λιπών και τρανς-λιπαρών οξέων.

HEALTH.IN.GR

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

4 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ, ΤΟ ΠΑΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Ν01
    ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ.ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ…
    ΑΣΕ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ,ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΛΙΠΟΥΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΑΘΛΗΣΗ,ΔΡΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ,ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Κ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑΤΡΟ ΠΑΝΤΑ.
    ΒΟΗΘΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ.

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΠΑΡΑΠΟΝΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΕΡΠΛΥΘΗΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ!

    ΑΝΘΡΩΠΟΙ! ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ.

    Reply
  3. Ανώνυμος

    ΕΛΑΤΕ 500 ΑΤΟΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΚΛΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΙΣΟΥΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΝΟΡΑ

    ΕΛΑΤΕ 500 ΑΤΟΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΚΛΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΙΣΟΥΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΝΟΡΑ

    Reply
  4. Ανώνυμος

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ

    ΔΙΕΘΝΩΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ * ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΝΕΥΡΟΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΝΟΣΟΥΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ * ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
    Ελπίδες για θεραπεία του Αλτσχάιμερ από την Κρήτη

    http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=270275

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *