Πύργος:”Ανοίγει” και πάλι το Φραγκοπήδημα για εναπόθεση των απορριμάτων στην τοποθεσία “Χάλκοβα”! (Προσωρινή) δικαίωση του Δήμου Πύργου στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων!

Υπέρ του Δήμου Πύργου ήταν η απόφαση του Δικαστηρίου που πάρθηκε πριν από λίγο σύμφωνα με ….

πληροφορίες του patrisnews.com

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι παύει να ισχύει η απόφαση απαγόρευσης εναπόθεσης απορριμάτων στην τοποθεσία “Χάλκοβα” αφού δεν ισχύει ο χαρακτηρισμός του Δασαρχείου Πύργου ως αναδασωτέα/δασική χάρις στην οποία από το μεσημέρι της Πέμπτης είχε “σφραγιστεί” ο χώρος. Κατόπιν τούτου στην τοποθεσία μπορεί να συνεχιστεί η εναπόθεση των απορριμάτων τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα υπάρξει η οριστική εκδίκαση της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου Πύργου αφού η σημερινή απόφαση είναι προσωρινής ισχύος…

Στην απαγόρευση χρήσης του οικοπέδου στη θέση «Χάλκοβα», που παραχώρησε η Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης, για την εναπόθεση και ταφή των απορριμμάτων των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, προχώρησε χθες ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, που ξεκαθάρισε πως το συγκεκριμένο οικόπεδο, που βρίσκεται μέσα στην έκταση των 4.585 στρεμμάτων, αφορά αναδασωτέα περιοχή.

Μετά την άμεση έρευνα που ενήργησε το δασαρχείο του Πύργου, ύστερα από καταγγελίες που δέχθηκε για εναπόθεση και ταφή αστικών αποβλήτων στην περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες,διαπιστώθηκε πως η συγκεκριμένη περιοχή πρόκειται για δασική έκταση που μετά τη φωτιά του Αυγούστου του 1981 κηρύχθηκε αναδασωτέα λόγω πυρκαγιάς με την υπ. αριθμ. 845/10-05-1988απόφαση του Διευθυντή Δασών Ηλείας και για συνολική έκταση εμβαδού 4.585 στρεμμάτων με το δασαρχείο να ξεκαθαρίζει πως η θέση «Χάλκοβα» συμπεριλαμβάνεται ρητά στην παραπάνω απόφαση αναδάσωσης.

«Σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις διατάξεις του συντάγματος του άρθρου 117 παράγραφος 3 και το άρθρο 38 του νόμου 998 οι αναδασωτέες εκτάσεις και οι δασικές που έχουν καεί δεν χάνουν το δασικό τους χαρακτήρα, κηρύσσονται αναδασωτέες και αναμένουμε τη φυσική αναγέννησή τους. Άραη συγκεκριμένη έκταση δεν έχει καμία σχέση να δοθεί σαν αγροτική έκταση για τον σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή. Έτσι αφού έχουμε ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται περί αναδασωτέας έκτασης περιφράζουμε την έκταση και απαγορεύουμε από εδώ και στο εξής οποιοσδήποτε να εναποθέσει απορρίμματα, αστικά απόβλητα με οποιονδήποτε τρόπο», είπε σε δηλώσεις του στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, που απέκλεισε χθες τον χώρο στο σημείο και τόνισε πως στην εν λόγω έκταση σήμερα εκτελούνται εργασίες εναπόθεσης και ταφής αστικών αποβλήτων δημιουργώντας μη αναστρέψιμες βλάβες στο φυσικό περιβάλλον.

Επιβεβαιώθηκαν οι κάτοικοι

Με την συγκεκριμένη απόφαση του δασάρχη Πύργου, φαίνεται πως οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής δικαιώνονται στον αγώνα που είχαν ξεκινήσει από την πρώτη μέρα απόρριψης των σκουπιδιών στο σημείο, που υποστήριζαν πως ο δήμος εναποθέτει παράνομα τα απορρίμματαστο χώρο, με δεδομένο πως η περιοχή έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Η επιβεβαίωση ήλθε χθες με τον δασάρχη, ο οποίος απέκλεισε το σημείο, μην επιτρέποντας τη χρήση του οικοπέδου για εναπόθεση και ταφή απορριμμάτων. Από το σημείο επίσης αποχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις που τις τελευταίες μέρες περιπολούσαν νυχθημερόν την περιοχή στο Φραγκοπήδημα.

«Όταν έγινε η καταγγελία χρειάστηκε κάποιος χρόνος για να μπορέσουμε να ενημερωθούμε και εμείς από το αρχείο της υπηρεσίας μας, μιλάμε για πράξη της διοίκησης πριν από 30 χρόνια, κάτι που μας πήρε δύο μέρες. Νομίζω πως δεν είναι πάρα πολλές μέρες καθυστέρησης για μια τέτοια μεγάλη έκταση που έχει καεί το 1981 και σαν σύνολο είναι 35 χιλ. στρέμματα», είπε ο κ. Λάττας, όταν ερωτήθηκε για την καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης και ξεκαθάρισε πως από τον δήμο του Πύργου, δεν είχε λάβει καμία ενημέρωση ότι στο συγκεκριμένο χώρο θα εναποθέτονταν σκουπίδια.

Ασφαλιστικά μέτρα από τον δήμο Πύργου

Στον αντίποδα, ο δήμος του Πύργου, μόλις ενημερώθηκε για την παραπάνω εξέλιξη, προχώρησε άμεσα σε παράσταση στο Ειρηνοδικείο του Πύργου, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτραμε αίτημα να σταματήσει κάθε ενέργεια του δασαρχείου Πύργου. Η εκδίκαση των ασφαλιστικώνέγινε χθες το μεσημέρι ενώ η απόφαση αναμένεται σήμερα το πρωί, η οποία θα δείξει το «δρόμο» για το αν θα μπορέσει ο δήμος να συνεχίσει την εναπόθεση των σκουπιδιών στο σημείο ή όχι. Από χθες το μεσημέρι και έως σήμερα – ανάλογα με την απόφαση του δικαστηρίου – ο δήμος του Πύργουσταμάτησε να ρίχνει σκουπίδια στη θέση «Χάλκοβα» της περιοχής του Φραγκοπηδήματος.

«Ο δήμος του Πύργου έκανε μια παράσταση στο Ειρηνοδικείο Πύργου προκειμένου να σταματήσει η ενέργεια η δική μας που εμποδίζει την εναπόθεση απορριμμάτων και την ταφή. Εμείςεξηγήσαμε στην κ. Πρόεδρο πως πρόκειται για δασική αναδασωτέα έκταση και δώσαμε όλα τα στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, ότι μελέτες έχουμε κάνει, ότι έρευνα έχουμε κάνει καιείμαστε σε αναμονή της απόφασης. Μέχρι να βγει η απόφαση αυτή δεν επιτρέπεται κανείς να αφήσει απορρίμματα και βέβαια κάθε απόφαση που θα βγει από το δικαστήριο είναι σεβαστή», ανέφερε ο κ. Λάττας.

Συνεχίζεται η έρευνα ύστερα

από την εισαγγελική παραγγελία

Στο μεταξύ ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, εξήγησε πως η υπηρεσία του δασαρχείου συνεχίζει την έρευνα που έχει ξεκινήσει ύστερα από την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πύργου, Παναγιώτη Μεϊδάνη, ο οποίος ζήτησε να γίνει έλεγχος σε όλη την έκταση των 4.585 στρεμμάτων για παράνομες καταλήψεις και εκχερσώσεις, από τη στιγμή που πρόκειται για αναδασωτέα περιοχή.

«Η εισαγγελική παραγγελία είναι σαφής και υποβλήθηκε στην υπηρεσία μας μετά από μήνυση που κατέθεσαν κάποιοι συμπολίτες μας με σκοπό να ελέγξουμε όλη την αναδασωτέα έκτασητων 4.585 στρεμμάτων αν έχουν γίνει καταλήψεις, εκχερσώσεις κλπ. Αυτό ήδη το εκτελούμε άμεσα,καλέσαμε να πάρουμε μαρτυρικές καταθέσεις και των μηνυόμενων και των μηνυτών θα συνεχίσουμε το έργο μας, αλλά αυτή είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει τουλάχιστο ένα χρόνο γιατί μιλάμεγια κτηματολόγιο και για μια έκταση 4.585 στρεμμάτων να τη μελετήσουμε χρειάζεται αυτός ο χρόνος. Και βεβαίως από τη στιγμή που διαπράττεται ένα έγκλημα για εμάς ενάντια στο φυσικό περιβάλλον δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα και να αφήνουμε αυτό το διάστημα να γίνεται εναπόθεση και ταφή απορριμμάτων σε μια έκταση που είναι αναδασωτέα», επεσήμανε ο κ. Λάττας.

19-12-13

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης ζήτησε με παρέμβασή του χθες ο Εισαγγελέας Πύργου, Παναγιώτης Μεϊδάνης, από τον δασάρχη Πύργου, Παναγιώτη Λάττα, ώστε ο τελευταίος να ερευνήσει για το αν υπάρχουν, πόσες και γιατί, εγκαταστάσεις και καλλιεργήσιμες εκτάσεις μέσα στην έκταση των στρεμμάτων που βρίσκεται και το οικόπεδο της Μητρόπολης Ηλείας και Ωλένης και το οποίο παραχωρήθηκε στο δήμο του Πύργου για την εναπόθεση των σκουπιδιών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πηγές της εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», ο Εισαγγελέας Πύργου, στην παραγγελία του, ζητά από τον δασάρχη Πύργου να ερευνήσει και να εφαρμόσει όλη την έκταση των 4.585 στρεμμάτων σπιθαμή προς σπιθαμή για το αν υπάρχουν εγκαταστάσεις και καλλιεργήσιμες εκτάσεις ποιες από αυτές είναι παράνομες και γιατί καθώς και ποιες είναι νόμιμες και γιατί.

Η συγκεκριμένη παραγγελία του Εισαγγελέα Πύργου, προέκυψε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για να διευκρινισθεί αν τελικά για την έκταση στη θέση «Χάλκοβα», ισχύει η πράξη 2680/1985 την οποία επικαλούνται και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που κρίνει αναδασωτέα την επίμαχη έκταση ή αν είναι σε ισχύ η πράξη του Διευθυντή Δασών με αριθμό 245/35 του 1988 που αναφέρει πως οι εκτάσεις στο σημείο ναι μεν είναι δασικές ωστόσο δεν είναι αναδασωτέες.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, για την συγκεκριμένη θέση, που απασχολεί τις τελευταίες μέρες, φαίνεται πως ανοίγει ένας νέος φάκελος από την Εισαγγελία Πύργου, καθώς το δασαρχείο θα κληθεί να απαντήσει σε σημαντικά ερωτήματα προσκομίζοντας για όλες τις εκτάσεις που βρίσκονται μέσα στην πράξη χαρακτηρισμού συγκεκριμένες μετρήσεις και σχεδιαγράμματα.

Ο Εισαγγελέας ζητά ουσιαστικά να γίνει γνωστό αν η έκταση αυτή είναι ή όχι αναδασωτέα και σε περίπτωση που ισχύει η πράξη του 1985 και αν διαπιστωθούν εγκαταστάσεις ή καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην έκταση των 4.585 στρεμμάτων για ποιο λόγο δημιουργήθηκαν και τι οφέλη υπήρξαν για τους ιδιοκτήτες τους. Αυτό, θα οδηγήσει σε δεύτερη φάση διερευνήσεων ενώ βάσει των αποτελεσμάτων θα υπάρξουν και οι αντίστοιχες κυρρώσεις.

Μεγάλος κίνδυνος το Ποτόκι

Από την άλλη, όσον αφορά την περιβαλλοντική μόλυνση που έχει υποστεί η περιοχή στο Ποτόκι, η Εισαγγελία του Πύργου, βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης της έρευνας που έχει ξεκινήσει ενώ πλέον, σύμφωνα με πηγές, για το Ποτόκι, οι διώξεις που θα ασκηθούν θα έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα.

patrisnews.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *