Ακριβή μου διαθεσιμότητα!!! Το Κράτος πληρώνει και τις καθαρίστριες και τις …εταιρείες καθαρισμού!

Τη βιασύνη με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις προς «ικανοποίηση» των απαιτήσεων των στελεχών της τρόικας καταδεικνύει περίτρανα η απόφαση για τη διαθεσιμότητα των 595 καθαριστριών που υπάγονταν…

 στο υπουργείο Οικονομικών. Είναι ξεκάθαρο πως για τη συγκεκριμένη απόφαση δεν είχε υπολογιστεί ποτέ το δημοσιονομικό κόστος, οι μελέτες των πραγματικών αναγκών είναι ανύπαρκτες, ενώ το τελευταίο διάστημα οι συμβάσεις –προκειμένου να μη μείνουν οι διάφορες οικονομικές υπηρεσίες χωρίς καθαριότητα– υπογράφονται κατά δεκάδες, χωρίς έρευνα αγοράς, με απευθείας αναθέσεις και «υπογραφή προϊσταμένου», με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος των υπηρεσιών σε σύγκριση με αυτό της παραμονής των 595 που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα να είναι κατά πολύ αυξημένο.

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Οι 595 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, που στις 18 Σεπτεμβρίου είδαν την πόρτα της διαθεσιμότητας, για τους επόμενους οκτώ μήνες θα πληρώνονται το 75% του μισθού τους. Ένα κονδύλι του ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, εφορίες, τελωνεία, κτηματικές υπηρεσίες, υπηρεσίες του Χημείου του Κράτους, του ΣΔΟΕ, και του Γενικού Λογιστηρίου καλούνται πλέον να συμβληθούν με ιδιωτικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες καθαριότητας, με το κόστος να είναι υπερδιπλάσιο του «κέρδους» από τη διαθεσιμότητα. Τα ποσά είναι αποκαλυπτικά: Μόνο για τον καθαρισμό του κτιρίου της ΓΓΠΣ στο Μοσχάτο (που πλέον έχει πουληθεί) για το διάστημα από 1η μέχρι και 15 Ιουλίου κατεβλήθησαν 12.300 ευρώ! Το συνολικό ποσό για την καθαριότητα των κτιρίων που στεγάζουν κεντρικές υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με την από 30 Σεπτεμβρίου σύμβαση, ανέρχεται στις 263.897 ευρώ, ενώ τις 298.566 ευρώ αγγίζει η ετήσια δαπάνη καθαρισμού των κτιρίων επτά διαφορετικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών (ΔΥΤ, ΕΛΥΤ κ.ά.). Για τα κτίρια στην Καραγιώργη Σερβίας και την Μπενάκη, οκτώ εταιρείες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για το διαγωνισμό, με το ποσό να ανέρχεται στις 97.000 ευρώ ετησίως. Και αν σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρξαν ανοιχτοί διαγωνισμοί, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις κατά τόπους εφορίες, τελωνεία, κ.λπ. Τα παραδείγματα είναι δεκάδες. Σε εφορία της Πελοποννήσου, με απευθείας ανάθεση, υπεγράφη σύμβαση έως το τέλος του έτους, ύψους 5.800 ευρώ, για τέσσερις εργαζομένους, τέσσερις ώρες την ημέρα, τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ σε εφορία της Βορείου Ελλάδος, στη σύμβαση που υπεγράφη, το εργολαβικό κέρδος αγγίζει το 39%. Για τον καθαρισμό του κτιρίου του ΣΔΟΕ, επί των οδών Αλκίφρονος και Πειραιώς 92, η τιμή καθορίστηκε στις 3.868 ευρώ μηνιαίως, ενώ με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης προκηρύχθηκε και ο διαγωνισμός για την ετήσια σύμβαση καθαρισμού (2014) του κτιρίου που στεγάζει το Τελωνείο Αθηνών. Ήδη οι περισσότερες εφορίες, τελωνεία και άλλες οικονομικές υπηρεσίες της χώρας έχουν προχωρήσει στη σύναψη τρίμηνης σύμβασης με ιδιωτικές εταιρείες καθαριότητας. Στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά τετράωρη απασχόληση δύο ή τριών ατόμων, συνήθως τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ τα ποσά για τις ίδιες υπηρεσίες ποικίλλουν ανά περιοχή. Εντύπωση προκαλεί και το ποσοστό του εύλογου εργολαβικού κέρδους, που σε πολλές συμβάσεις ξεπερνά το 30%.

«ΞΕΣΚΟΝΙΖΟΥΝ» ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Η περίπτωση της –χωρίς αξιολόγηση– διαθεσιμότητας των 595 καθαριστριών, που συνεχίζουν εδώ και καιρό τη διαμαρτυρία τους έξω από το υπουργείο Οικονομικών, εκτός από την ανυπαρξία δημοσιονομικής μελέτης και την προχειρότητα της απόφασης, καταδεικνύει και την πλήρη αδιαφορία για τις κοινωνικές επιπτώσεις στη συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων, που απέχει μακράν από τα «ρετιρέ» του Δημοσίου. Οι ίδιες, πάντως, φέρονται διατεθειμένες να φτάσουν μέχρι τέλους και, με τη βοήθεια του νομικού συμβούλου τους, «ξεσκονίζουν» μία-μία όλες τις νέες συμβάσεις, προσπαθώντας να αποδείξουν ζημία του Δημοσίου από την απόφαση. Περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας, απασχόλησης αλλοδαπών χωρίς νόμιμα έγγραφα, συμβάσεις που μαρτυρούν εξυπηρέτηση συμφερόντων «ημετέρων», αλλά και οι εύλογες ανησυχίες για το ζήτημα της ασφάλειας είναι μόνο μερικά από τα θέματα που χρήζουν περαιτέρω έρευνας. Άλλωστε το δρόμο του κοινοβουλευτικού ελέγχου έχουν πάρει και οι περιπτώσεις διευθυντών εφοριών που προσέλαβαν ανασφάλιστες εργαζόμενες για τον καθαρισμό των κτιρίων.

Της Ανδριάνας Ζαρακέλη
tokarfi.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *