Άγιος Θεράπων: Αυτά είναι αλήθειες

Κύριε διευθυντά,
Με ικανοποίηση διαπίστωσα ότι η προηγούμενη επιστολή μου με τίτλο «ΑΓΙΟΣ ΘΕΡΑΠΩΝ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ» συνέβαλε στο να βοηθηθούν στην προσπάθεια που κάνουν οι συμπολίτες μας, για να παραμείνει ο Άγιος Θεράπων σε λειτουργία. Ήδη από τα ΜΜΕ πληροφορούμε ότι η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται και μάλιστα ο…..
αριθμός των μελών της ομάδας που αγωνίζεται, συνεχώς διευρύνεται και πλέον επωνύμως.
Διακριτικά παρακολουθώ την υπόθεση και με πολλαπλές διασταυρώσεις, για του λόγου το αληθές, σας παραθέτω τις παρακάτω έγκυρες πληροφορίες.
Η Ιατρική εταιρία Καβάλας, προς τιμήν της, έχει σε εξέλιξη σχέδια, που σε σχετικά σύντομο χρόνο θα υλοποιηθούν και που αφορούν την συντήρηση και αξιοποίηση, για κοινωφελείς σκοπούς, των κτηριακών εγκαταστάσεων της περιοχής του Αγίου Θεράποντα. Ήδη όπως ξέρουμε όλοι, στις εγκαταστάσεις της πρώην ψυχιατρικής κλινικής λειτουργεί η νοσηλευτική σχολή.
Το Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας, προς τιμήν του, κατανόησε την αναγκαιότητα να μην εγκαταλειφθεί η περιοχή και διαθέτη καθημερινά δύο δρομολόγια, ένα πρωί και ένα μεσημέρι για την εξυπηρέτηση των σπουδαστών ενώ την Κυριακή διαθέτει λεωφορείο μέχρι την λήξη της Κυριακάτικης Λειτουργίας για τους πιστούς που προσέρχονται στον Άγιο Θεράποντα.
Η Αστυνομική Δ/νση Καβάλας, προς τιμήν της, κατενόησε την αναγκαιότητα αυξημένης φύλαξης της περιοχής και του ναού του ΑΓΙΟΥ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ και με χαρά βλέπουμε συχνά και καθημερινά περιπολικά και την ομάδα ΔΙΑΣ να περιπολεί στην περιοχή, με στόχο να αποτρέψει καλοθελητές για άνομες και αναίσχυντες πράξεις.
Ο ΔΕΥΑ Καβάλας, προς τιμήν της, κατενόησε την αναγκαιότητα υδροδότησης και αποκομιδής σκουπιδιών στην περιοχή και στέλνει σε τακτά χρονικά διαστήματα στην περιοχή, υδροφόρα και απορριμματοφόρο.
Η Δ/ση πολιτικής προστασίας , προς τιμήν της, από όσο μπορώ να γνωρίζω σκέπτεται να τοποθετήσει πυροσβεστικούς κρουνούς, για αποτροπή πυρκαγιών την θερινή περίοδο.
Όλη η κοινωνία της Καβάλας θέλει να αναπλαστεί, να εξωραϊστεί, να βελτιωθεί η περιοχή του Αγίου Θεράποντα και τον ιστορικό αυτό ναό, που λειτουργεί από την δεκαετία του 50, κάποιοι θέλουν να τον κλείσουν.
Τον ΑΓΙΟ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ που τα αρχιτεκτονικά σχέδια παραχώρησε και στις πανηγυρικές του λειτουργίες χοροστατούσε, ο μητροπολίτης και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος Χρυσόστομος και που δεκαετίες ολόκληρες ζέσταινε
τις καρδιές χιλιάδων ασθενών, φυματικών κυρίως, εκείνης της δύσκολης για την Καβάλα περιόδου και που γέμιζε ελπίδα τις ψυχές τους. Οι μνήμες ακόμη ζουν στην κοινωνία της Καβάλας και η ευλάβεια των Καβαλιωτών στον Άγιο Θεράποντα είναι ξεκάθαρη.
Γιατί λοιπόν θέλουν να τον κλείσουν; Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος;
Η έλλειψη ιερέων, σαν δικαιολογία, διαψεύδεται από τα στοιχεία!!!
Άλλωστε αυτό δεν αφορά τους πιστούς!!! (η παροιμία λέει: Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν!)
Κύριε διευθυντά,
Την Κυριακή των Βαΐων εκκλησιάστηκα και εγώ στον Άγιο Θεράποντα.
Το εκκλησίασμα ήταν περίπου 80 πιστοί.
Όταν ρώτησαν τον ιερέα Λουκά Πίνδερ τι θα γίνει με τις ακολουθίες της Μεγ. εβδομάδος αυτός απάντησε στους πιστούς να απευθυνθούν στις εφημερίδες για να ενημερωθούν και έξαλλος απειλούσε τους πάντες με αγωγές και μηνήσεις.
Μωρέ παπά «ποιμένα», δεν είπες μόνο ποιόν απειλούσες. Το ποίμνιο σου!!
Και γιατί; Για τα ψέματα ή για τις αλήθειες;
Έκτοτε οι πιστοί Μεγ. Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη μόνοι τους, χωρίς παπά διατηρούσαν τον ναό ανοιχτό για να διευκολυνθούν οι εκατοντάδες Καβαλιωτών που κατέφταναν στο ναό με κάθε μέσο για να προσκυνήσουν.
Ενημερωμένοι οι Καβαλιώτες από τα ΜΜΕ της πόλης, που δείχνουν ευαισθησία για το θέμα, θέλησαν να δώσουν το παρόν τους, σαν μορφή αντίδρασης.
Αποκορύφωμα, η Μεγ. Πέμπτη, που το βράδυ οι πιστοί στόλισαν μόνοι τους τον επιτάφιο, αφού η προσέλευση είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Οι πιστοί έμειναν στον ναό μέχρι το πρωί ενημερώνοντας τον κόσμο και συλλέγοντας υπογραφές, που ο αριθμός τους πλησιάζει πλέον τις 2.000.
(Αλήθεια για την δημιουργία μίας ενορίας πόσες υπογραφές χρειάζονται;)
Αιφνιδίως, γύρω στην μία μετά τα μεσάνυχτα, (είναι απόλυτα διασταυρωμένη η πληροφορία), εμφανίζεται ο δεύτερος ιερέας Μιχαήλ Κωνσταντινίδης με δύο «συνοδούς» και ωρυόμενος, χαρακτηρίζοντας τους 15 περίπου πιστούς που με βάρδιες φυλούσαν τον ναό αιρετικούς, απαιτούσε να του παραδοθούν τα κλειδιά του ναού για να τον σφραγίσει.
Μωρέ παπά ή παπά μωρέ (η επιλογή στην βούληση του αναγνώστη) που όψιμα επέλεξες να γίνεις ιερέας, γιατί διάλεξες να πας στον ναό μεταμεσονύκτια; Τέτοιες ώρες μόνο καλοθελητές για άνομες και αναίσχυντες πράξεις κυκλοφορούν. Και τι τους χρειαζόσουν τους «συνοδούς»; Γιατί δεν πήγες στον ναό όπως όλοι οι πιστοί, φανερά στην διάρκεια της μέρας; Και τι πήγες να σφραγίσεις; Τον οίκο του Θεού; Δεν έμαθες ακόμη στην ηλικία σου ότι ο ναός και οι πιστοί χρειάζονται ποιμένα. Εξουσιαστές η Ελλάδα έχει άφθονους. Ειδικά αυτήν την περίοδο που καταρρέουν τα πάντα γύρω μας δεν χρειαζόμαστε και δεν
ανεχόμαστε άλλους!!! Τσιράκια και καταστροφείς έφτασαν τον τόπο σ’ αυτό το χάλι. Καιρός λοιπόν να πάνε στον αγύριστο και την καταστροφική τους μανία να την διοχετεύσουν στους οίκους τους.
Η Μεγ. Παρασκευή κύλισε ήρεμα, με πολλούς πιστούς να προσέρχονται στον Άγιο Θεράποντα και να ζητούν να περιφέρουν τον στολισμένο επιτάφιο μόνοι τους. (Αλήθεια φέτος, πως εξηγείται που μεγάλος ναός της Καβάλας, δεν έκανε περιφορά, ελλείψει εθελοντών να περιφέρουν τον επιτάφιο; )
Τελικά, το απόγευμα έψαλαν για μία περίπου ώρα τα εγκώμια και αποχώρησαν ήρεμα. Όμως αυτό που είναι θαυμάσιο και πραγματικά θαυμαστό συντελέστηκε το βράδυ του Μεγ. Σαββάτου.
Η ομάδα των πιστών που διεξάγει τον αγώνα υπέρ του Αγίου Θεράποντα βρέθηκε σύσσωμη εκεί. Σεμνοί, σοβαροί, αποφασισμένοι και με χαμόγελο ενημέρωναν τους εκατοντάδες οδηγούς ότι στον ναό δεν υπάρχει ιερέας. Αυτοί όμως θα έμεναν να κάνουν Ανάσταση εκεί με τις οικογένειες τους. Μόνοι τους χωρίς παπά!!! Και έγινε κάτι που δεν περίμενε κανείς.
Εκατόν οκτώ (108) οδηγοί τράβηξαν χειρόφρενο. Πάρκαραν τα αυτοκίνητά τους και με τους συνεπιβάτες τους επέλεξαν να μείνουν και να ενωθούν με την ομάδα. Τριακόσιοι πιστοί!!! σαν φιγούρες βγαλμένες από την ιστορία. Σαν τους τριακοσίους του Λεωνίδα, αποφάσισαν να μείνουν και να φυλάξουν όχι Θερμοπύλες αλλά τον Άγιο Θεράποντα. Κρατώντας λαμπάδες αντί για δόρατα, χαμογελώντας και ευχόμενοι ο ένας τον άλλον, περίμεναν αυτόν που πήγε να φέρει το Άγιο φως από ένα άλλο ναό. Εντωμεταξύ συγκροτήθηκε ένα κλιμάκιο από 20 περίπου εθελοντές οι οποίοι πήγαν στην κεντρική πλατεία και ενημέρωναν το συγκεντρωμένο πλήθος των Καβαλιωτών, ζητώντας τους μετά το «Χριστός ανέστη» σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ειρηνικά να γυρίσουν την πλάτη και να φύγουν.
Δώδεκα παρά δέκα έφτασε το Άγιο φως, άναψαν όλες οι λαμπάδες, διαλύοντας το σκοτάδι και 4-5 αυτοκίνητα με ανοιχτά παράθυρα, συντονισμένα στο ίδιο σταθμό μετέδιδαν την Αναστάσιμη ακολουθία. Δώδεκα ακριβώς ακούστηκε το «Χριστός ανέστη». Αγκαλιές, ευχές, φιλιά και κλείνοντας ο ένας το μάτι στον άλλον έλεγαν «…άντε του χρόνου και με παπά…»
Χριστός Ανέστη μωρέ παπάδες!!! Λουκά Πίνδερ και Μιχαήλ Κωνσταντινίδη αν δεν το μάθατε, ρωτήστε τους πιστούς που το γνωρίζουν καλά…αφού ο Χριστός αναστήθηκε και φώλιασε στην καρδιά τους, δίδοντας τους ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον αυτού του τόπου.
Χριστός Ανέστη έτοιμος να αναστήσει και πάλι την χαμένη περηφάνια κάθε Έλληνα Χριστιανού!!!
Αυτά προς το παρόν. Έπεται συνέχεια…
Σας ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία.
Καβαλιώτης πολίτης
Χριστιανός Ορθόδοξος

ΑΡΧΙΚΗ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

3 Comments

  1. Ανώνυμος

    Κάποια στιγμή όλοι μας πρέπει να συμπεριφερθούμε όπως οι Καβαλιώτες. Πρέπει να διεκδικούμε και όχι να λουφάζουμε.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *