Νέο μότο στη ζωή μας: Ξοδέψτε για να μην… πληρώσετε!

Ξοδέψτε για να γλυτώσετε! Την ώρα που μισθωτοί και συνταξιούχοι, πλήττονται σφόδρα από το νέο φορολογικό σαφάρι της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, βάζει στη ζωή τους αυτό το νέο μότο, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με την «κρυφή» φορολογία.

Τι είναι η «κρυφή» φορολογία;

Το νέο τρικ, ακούει στο όνομα αποδείξεις. Το ΥΠΟΙΚ, ευρισκόμενο μπροστά σε …..
τοίχο, καθώς διαπιστώνει ότι ο ένας μετά τον άλλο εισπρακτικοί στόχοι, πηγαίνουν περίπατο, εφηύρε νέο χαράτσι.

Εξετάζει λοιπόν την αύξηση του ποσοστού των αποδείξεων επί του εισοδήματος που είναι υποχρεωμένος να συλλέγει ένας φορολογούμενος. Το ποσοστό αυτό είναι σήμερα στο 25% και εξετάζεται να αυξηθεί δραματικά και να φτάσει έως και το 60%.

Το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο κ. Βενιζέλος ήταν σαφές. Φορολογούμενος με εισόδημα 100.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 60.000 ευρώ, ενώ φορολογούμενος με εισόδημα 60.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώνει αποδείξεις αξίας 30.000 ευρώ.

Τι θα συμβεί εάν ο φορολογούμενος, δεν έχει τις απαραίτητες αποδείξεις; Θα επιβαρυνθεί με 10% επί του ποσού που του λείπει.

Για παράδειγμα ο έχων εισόδημα 20.000 ευρώ, αν πρέπει να μαζέψει αποδείξεις 10.000 και καταθέσει στην Εφορία 6.000 ευρώ θα πληρώσει ποινή φόρου 400 ευρώ για τις υπόλοιπες αποδείξεις των 4.000 ευρώ που δεν θα έχει συγκεντρώσει.

Τα χειρότερα όμως δεν πέρασαν… Με το νέο σύστημα οι αποδείξεις αποσυνδέονται από το αφορολόγητο όριο. Δηλαδή οι φορολογούμενοι πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις όχι για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο, αλλά για να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο.

Επειδή το αφορολόγητο όριο μειώνεται στις 5.000 ευρώ κάθε πολίτης που έχει μισθό θα πληρώσει επιπλέον έως 700 ευρώ για το 2011 στην εφορία. Το ποσό αυτό θα πληρωθεί αναδρομικά από την 1-1-2011.

Το αφορολόγητο μειώνεται και για όσους εξαιρούνταν, δηλαδή τους νέους μέχρι 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, πέφτοντας στα 9.500 ευρώ από 12.000 ευρώ σήμερα.

Αυτά ίσχυαν μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Διότι αύριο, ξημερώνει μία άλλη ημέρα…

http://www.briefingnews.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *