Κουλτούρα μη πληρωμής των δανείων

Κουλτούρα μη πληρωμής των δανείων, αντίστοιχη με τη μη καταβολή του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, καλλιεργείται μεταξύ των δανειοληπτών, τάση που προκαλεί ανησυχία. Η εξέλιξη αυτή διογκώνει το πρόβλημα της αύξησης των καθυστερήσεων που παρατηρείται στην….
εξυπηρέτηση των δανείων και έχει σημάνει συναγερμό στα τραπεζικά επιτελεία.

Οπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, «με αφορμή την κρίση υπάρχει τάση οι δανειολήπτες να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες ανεξάρτητα από το αν έχουν πληγεί ή όχι τα εισοδήματά τους». Η εξέλιξη αυτή αναφέρεται ότι είναι πιο έντονη σε ιδιώτες παρά σε επιχειρήσεις και ενισχύεται από τις προσδοκίες για διαγραφή δανείων με την εφαρμογή του νόμου για τη ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών. «Οι ιδιώτες πιστεύουν ότι κανένας δεν θα βγάλει το σπίτι του στο σφυρί» σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι «από τους ιδιώτες που έχουν κάνει αίτηση να ενταχθούν στον νόμο για ρύθμιση χρεών, ποσοστό που κυμαίνεται από 10% ως 30% ανάλογα με την τράπεζα είναι ενήμερο, δηλαδή εξυπηρετεί κανονικά τα δάνειά του. Ευελπιστούν ωστόσο» προσθέτουν «ότι μπορούν να πετύχουν ευνοϊκή ρύθμιση υπέρ τους, δηλώνοντας ότι έχουν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους». Η επιδείνωση της ύφεσης και οι προβλέψεις για ακόμη δυσκολότερο 2011, με άνοδο της ανεργίας και συρρίκνωση των εισοδημάτων, προβληματίζουν τους τραπεζίτες, καθώς εκτιμάται ότι οι δυσκολίες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ιδιώτες και επιχειρήσεις θα ενταθούν τον επόμενο χρόνο. Αν και στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ιρλανδία, ο πυρήνας του προβλήματος δεν είναι οι τράπεζες αλλά η κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, εν τούτοις η παράταση της κρίσης και της οικονομικής ύφεσης αποτελεί εν δυνάμει απειλή για το τραπεζικό σύστημα μέσω της αύξησης των καθυστερήσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, οι καθυστερήσεις στο τέλος του έτους θα ξεπεράσουν το 10% από 9% που ήταν στο εξάμηνο του 2010 και 7,7% στο τέλος του 2009. Οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καθυστερήσεις της τάξεως του 12% το 2011, που αντιστοιχούν σε δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ. Ωστόσο στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Οι τράπεζες προχωρούν συνεχώς σε ρυθμίσεις οφειλών προσφέροντας είτε περίοδο «χάριτος», δηλαδή καταβολή μόνο τόκων για ένα ή δύο χρόνια με ανάλογη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, είτε μείωση της δόσης, επιμηκύνοντας και πάλι τη διάρκεια αποπληρωμής. Από την αρχή του έτους οι τράπεζες έχουν ρίξει όλο το βάρος στα προγράμματα αναδιάρθρωσης του χρέους των πελατών τους. Υπολογίζεται ότι έχει αναχρηματοδοτηθεί πάνω από το 10% των στεγαστικών δανείων και το 20% των καταναλωτικών.

Η εικόνα παραμορφώνεται επίσης και από τις μαζικές διαγραφές δανείων στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες. Παρά τις διαγραφές-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, τα «κόκκινα» δάνεια συνεχώς αυξάνονται. Το πρόβλημα των καθυστερήσεων είναι μεγαλύτερο στα καταναλωτικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες, όπου υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 20%. Ακολουθούν τα στεγαστικά, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στα επιχειρηματικά δάνεια.

whitetoweraris.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

10 Comments

  1. Ανώνυμος

    Οι Τράπεζες και οι κυβερνώντες είναι τόσο κολλητάρια όσο ο κώλος με το βρακί, οπότε ΜΗΝ περιμένετε λύση από αυτούς.
    Ένας καθηγητής στη Νομική, μας έλεγε πως οι τράπεζες είναι μονίμως το "χαιδεμένο παιδί" του κράτους και του νομοθέτη.

    Ελπίζω να πιάσατε το νόημα καμάρια μού.

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ
    ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
    ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΣΑΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ 80 ΔΙΣ ΕΥΡΩ!!!!!!!
    [28,5 Ο ΜΠΟΥΧΕΣΑΣ ΚΑΙ 50ΔΙΣ Ο ΓΑΠΑΣ]
    ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ
    ΔΕ ΦΤΑΙΝΕ ΟΥΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΟΥΤΕ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ
    ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
    ΦΤΑΙΝΕ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ….
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΙΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΤΑΚΙ ΤΟΥΣ ? ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ 80ΔΙΣ?
    [ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΓΙΑ 10ΔΙΣ ΕΦΕΡΑΝ ΤΟ ΔΝΤ , ΚΑΙ ΓΙΑ 6 ΔΙΣ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ,ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΕΧΩΡΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ]

    Reply
  3. Ανώνυμος

    ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΕΣΤΩ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΥΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΒΓΑΛΤΙΚΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ ΤΩΡΑ ΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΚΑΚΑΛΑΜ. ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΑΡΤΕ Τ ΑΡΧΙΔΙΑ Μ

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Για αυτούς που δεν κατάλαβαν το άρθρο είναι για να ξυπνήσεται και να μήν πληρώνεται και όχι για την αγορά εργασίας επίσης λίγα ΕΛΛΗΝΙΚΑ για τους
    αμόρφωτους και διορθωμένα δεν βλάπτουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

    Reply
  5. Ανώνυμος

    Βρε προβοκάτορα 5:18 δεν σου έχουν εξηγήσει ακόμα πως για κάθε 1 απόλυση ΔΕΚΟ αντιστοιχούν χιλιάδες στον ιδιωτικό τομέα? Ιδιωτικός υπάλληλος είμαι και ξέρω πόσα λίγα ψωμιά έχουμε οι περισότεροι από μας.. Και λυπάμαι όταν ακούω για απολύσεις από όποιο χώρο κι αν προέρχονται..

    Reply
  6. Ανώνυμος

    re akou ti ginete ston kosmo: stin Xili:

    oi dimosioi ke ta sindikata tous kanan apergia ke zitousan mia mikri auksisi ke i kivernisi tous apolise olous kateuthian.

    popo edo stin ellada to pasok tremi na kani esto ke mia apolisi stis deko. lol

    Reply
  7. Ανώνυμος

    Μιλάνε όλοι μιλάνε και οι τράπεζες??? Μόνο οι επιδοτήσεις όλων των κυβερνήσεων προς αυτές συν το αίμα όλων μας που πίνουν τόσα χρόνια δεν τους είναι αρκετό??? Έλεος πια κερατάδες!!!

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *