Χ. ΖΩΗΣ: Η ΝΔ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»


Τη δέσμευση ότι εφόσον, όπως φαίνεται, η Βουλή ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη», η ΝΔ ως κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα καταργήσει αλλά θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες βελτιώσεις όπως θα προκύψουν και από την ίδια την εφαρμογή του “Καλλικράτη δίνει μέσω της συνέντευξής του στην αυτοδιοίκηση gr o υπεύθυνος του Τομέα Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Χρήστος Ζώης.

Πάντως, ο κ. Ζώης, ζητά από την κυβέρνηση έστω και τώρα να αποσύρει το ν/σ και οι επόμενες εκλογές να πραγματοποιηθούν με το υφιστάμενο σχήμα, τονίζοντας ότι το κόμμα του δεν μπορεί ….

…. να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ στο «άλμα στο κενό». Όσον αφορά τις εξοικονομήσεις 1,2 δις ευρώ που υποστηρίζει το υπουργείο Εσωτερικών ότι φέρνει ο «Καλλικράτης», ο κ. Ζώης τα αποδίδει «στο άγχος της κυβέρνησης να δείξει «έργο» στους δανειστές μας της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Ο βουλευτής της ΝΔ χαρακτηρίζει επίσης το χωροταξικό «κομματική κοπτοραπτική», ενώ για την υπόθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Πέλλα, λέει ότι «δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά». Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπεύθυνου του Τομέα Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Χρήστου Ζώη στην αυτοδιοίκηση gr είναι το εξής:

– Κύριε Ζώη το κόμμα σας καταψήφισε τον «Καλλικράτη» στην Επιτροπή και προφανώς θα κάνει το ίδιο και στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση που συνεχίζεται. Για ποιο λόγο;
Η ΝΔ λέει «ναι» στην ανάγκη για διοικητική μεταρρύθμιση. Ωστόσο η κυβέρνηση αφενός δεν έκανε διάλογο με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και δεν έλαβε υπόψη της τις «κόκκινες γραμμές» που έθεσαν η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ και αφετέρου δεν έχει προβλέψει ούτε τους πόρους αλλά ούτε και το επιχειρησιακό σχέδιο μιας τέτοιας μεταρρύθμισης. Έτσι, ο «Καλλικράτης» χωρίς να έχει μαζί του τούς ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης που δηλώνουν ότι διαφωνούν και χωρίς χρήματα και σχέδιο, δεν αποτελεί, βεβαίως, μεταρρύθμιση αλλά ένα «άλμα στο κενό». Και, όπως αντιλαμβάνεστε, η υποχρέωση της ΝΔ δεν είναι, να πηδήξει στο κενό μαζί με την κυβέρνηση αλλά να την προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους για τις αρνητικές συνέπειες αυτού του άλματος. Αυτό κάναμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι την τελευταία στιγμή.
– Δηλαδή, επιμένετε να αποσύρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο ακόμη και τώρα που έχει ψηφιστεί από την Επιτροπή της Βουλής;

Όπως είπε και ο πρόεδρος της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προς τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει τόσο τον «Καλλικράτη» όσο και το νόμο για την ψήφο των μεταναστών. Όσον αφορά τον «Καλλικράτη», θεωρώ ότι δεν είναι η κατάλληλη περίοδος, μία περίοδος που πρέπει όλοι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά προβλήματα του τόπου μας, για να προχωρήσει μια μεταρρύθμιση η οποία θέλει, κυρίως, οικονομική στήριξη. Πόσο μάλλον αν αφενός δεν έχει προετοιμαστεί σωστά και αφετέρου έχει απέναντί της την Αυτοδιοίκηση. Πρέπει, λοιπόν, η κυβέρνηση να λογικευτεί και να αποσύρει έστω και τώρα το σχέδιο νόμου, οι εκλογές του Νοεμβρίου να πραγματοποιηθούν με τους υπάρχοντες δήμους και νομαρχίες, ώστε να έχουμε όλο το χρόνο να προετοιμάσουμε μια πραγματική μεταρρύθμιση όχι μόνο για την Αυτοδιοίκηση αλλά συνολικότερα για την Δημόσια Διοίκηση.
– Ωστόσο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζουν ότι με τον «Καλλικράτη» θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 1,2 δις ευρώ. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ποσό αναφέρεται και στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο….

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι στο θέμα της εξοικονόμησης των πόρων ούτε οι εξηγήσεις του αρμόδιου υπουργού ούτε, βεβαίως, η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι επαρκείς. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι αμφισβητήθηκε ακόμη και από την έκθεση της ΟΚΕ. Θεωρώ ότι τα περί εξοικονόμησης αρχικά 1,8 δις που έλεγε ο υπουργός και τα τωρινά 1,2 δις είναι απλώς το άγχος της κυβέρνησης να δείξει «έργο» στους δανειστές μας της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Είναι τυχαίο άραγε ότι περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ενώ το επικαλέστηκε και ο υπουργός στους ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου; Δυστυχώς, όμως δεν στηρίζεται πουθενά. Είναι στην γνωστή λογική του ΠΑΣΟΚ «όλο λόγια κι από έργα τίποτα».
– Ενστάσεις διατυπώσατε όχι μόνο στα θεσμικά αλλά και στο χωροταξικό. Μιλήσατε για «κομματική κοπτοραπτική»….

Δεν είναι «κομματική κοπτοραπτική» το γεγονός ότι η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα των συνενώσεων δεν διαβουλεύτηκε παρά μόνο με τους βουλευτές και τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ; Αγνόησε, δηλαδή, τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ αλλά και τους βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων. Δεν είναι «κομματική κοπτοραπτική» όταν στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας τηρείται ευλαβικά το όριο των 25.000 κατοίκων που το ίδιο το υπουργείο έθεσε για τις συνενώσεις αστικών δήμων, με αποτέλεσμα να παραμείνουν αυτόνομοι δήμοι όπως η Καισαριανή (27.193 κάτοικοι βάσει απογραφής 2001) και η Αγία Βαρβάρα (31.354), ενώ στη Θεσσαλονίκη αυτό δεν τηρήθηκε και δήμοι, όπως Εύοσμος (54.825), Αμπελόκηποι (43.016), Σταυρούπολη (43.576), Νεάπολη (31.830) συνενώνονται; Παράλληλα η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε ιστορικούς δήμους όπως οι Μυκήνες, ο Μυστράς τους οποίους καταργεί, ενώ κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί την επιμονή του υπουργείου Εσωτερικών στο δόγμα «νησί και δήμος» σε περιπτώσεις μεγάλων νησιών όπως η Λέσβος, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Σάμος κλπ. Δηλαδή, ο κάτοικος της Λέσβου που θα πρέπει να διανύσει 100 χιλιόμετρα για να πάει στην έδρα του δήμου στη Μυτιλήνη, ποια αλλαγή προς το καλύτερο βλέπει με τον «Καλλικράτη»;
– Το κόμμα σας ζητάει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, ωστόσο ο «Καλλικράτης» φαίνεται ότι θα ψηφισθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία και κατά πάσα βεβαιότητα σήμερα το πολύ αύριο θα είναι νόμος του κράτους. Τι θα κάνει η ΝΔ αν γίνει κυβέρνηση με τον «Καλλικράτη»; Θα τον καταργήσει;

Κοιτάξτε, γνωρίζετε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2013. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το νέο σχήμα που θεσμοθετεί το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης θα έχει (ή δεν θα έχει) λειτουργήσει επί σχεδόν τρία χρόνια. Μπορούμε λοιπόν να δεσμευτούμε ότι θα προχωρήσουμε σε όλες τις αναγκαίες βελτιώσεις όπως θα προκύψουν και από την ίδια την εφαρμογή του Καλλικράτη. Αυτό, όχι μόνο δεν μπορεί να αποκλεισθεί αλλά, νομίζω, ότι επιβάλλεται.

– Το περασμένο Σάββατο ένα δημοσίευμα ενέπλεκε την υφυπουργό Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη σε προσλήψεις που έχουν γίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας. Θεωρείτε ότι υπάρχει θέμα με την κ. Τζάκρη;
Μα, η ίδια η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε έρευνα για το αν οι προσλήψεις έγιναν σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια ή υπήρξε παρέμβαση; Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζει ότι υπάρχει κάτι που, αν μη τι άλλο, πρέπει να διερευνηθεί. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, γιατί, εκτός των άλλων, υπάρχει και η λαϊκή παροιμία που λέει: «Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά».

– Ναι αλλά το πόρισμα των επιθεωρητών «αθωώνει» την κ. Τζάκρη…
Κοιτάξτε, θεωρώ ότι κυβέρνηση βιάστηκε να θεωρήσει το θέμα λήξεων, μετά από την εσπευσμένη αποστολή επιθεωρητών του υπουργείου Πολιτισμού και το πόρισμα το οποίο έβγαλαν.
Λόγοι τάξης, λόγοι αρχής, θα επέβαλλαν ο ελεγχόμενος να μην είναι και ελεγκτής. Και για την ακρίβεια, χωρίς να αμφισβητώ- γιατί δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου- τα συμπεράσματα του πορίσματος ελεγκτών του υπουργείου Πολιτισμού, θα έπρεπε να έχει παρέμβει, ήδη, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ο κ. Ρακιντζής, τον οποίο- και τώρα ακόμη- καλώ να παρέμβει, όχι πια για να ελέγξει μόνο τα πορίσματα του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και την υπόθεση όλη από μηδενικής βάσεως. Για λόγους τάξης και αρχής.
aftodioikisi.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *