Πολίτες αποχαιρετούν τον πρώην Μητροπολίτη Κισσάμου


Πολίτες από κάθε γωνιά της Κρήτης «αποχαιρετούν» από χθες τον πρώην Μητροπολίτη Κισσάμου – Σελίνου…

Ειρηναίο Γαλανάκη που έφυγε από την ζωή σε ηλικία 102 ετών…
Στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου από χθες μεταφέρθηκε η σορός του για λαϊκό προσκύνημα επικρατεί το αδιαχώρητο ενώ τη θλίψη του για την απώλεια του ιεράρχη εξέφρασε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος το μεσημέρι βρέθηκε στην Κίσσαμο για να προσκυνήσει τη σορό του.

O κ Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο έργο του μακαριστού Ειρηναίου το οποίο όπως χαρακτηριστικά είπε, είχε διεθνή και παγκόσμια εμβέλεια.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην δράση του εκλειπόντος ιεράρχη στην Μητρόπολη Γερμανίας αλλά και στην γενική αποδοχή που είχε το πρόσωπο του στο χώρο της Ορθόδοξης εκκλησίας.

«Κατόρθωσε να φέρει την εκκλησία κοντά στην κοινωνία να παντρέψει την εκκλησία με το λαό, το λαό που αγάπησε ο ίδιος και με τον οποίο έζησε πολύ κοντά. Ταπεινός και σεμνός σε όλη του τη ζωή μοιράστηκε τις αγωνίες του λαού, τις ελπίδες και τα όνειρα του.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ το λόγο του όταν εγκαταστάθηκε στη Μητρόπολη Γερμανίας. Είχαμε μαζευτεί εκεί όλοι οι εξόριστοι της Ευρώπης. Ο λόγος του που ήταν ύμνος για την ελευθερία και τη δημοκρατία μας έδωσε παρηγοριά και δύναμη» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης .

Για την αποδημία του γέροντα Ειρηναίου έχουν εκδοθεί δεκάδες ψηφίσματα και συλλυπητήρια από επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς δήμους και φυσικά πρόσωπα. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο, Μεγάλη Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι ενώ θα προηγηθεί αρχιερατικό συλλείτουργο.

Το πένθος θα φέρει ο μητροπολίτης Σιβρίτου Ειρηναίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της εκκλησίας της Κρήτης, ενώ τον επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.

Η ταφή του θα γίνει στον αυλή του Μητροπολιτικού ναού.

Ο δήμος Κισσάμου έχει κηρύξει από χθες επταήμερο πένθος ενώ από τις 11.30 όλα τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά.

Κλειστές από τις 10:30 το πρωί θα παραμείνουν όλες οι υπηρεσίες και του δήμου Πλατανιά.

Σε όλες τις υπηρεσίες των πρώην επαρχιών Κισσάμου και Σελίνου οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες ενώ οι καμπάνες των εκκλησιών ηχούν πένθιμα.

Η ΑΝΕΚ, ανακοίνωσε ότι αύριο Μεγάλη Πέμπτη, τα κεντρικά της γραφεία στα Χανιά θα παραμείνουν κλειστά, ενώ κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων της εταιρείας μετονομάζεται σε αίθουσα «Ειρηναίος Γαλανάκης».

newsbeast.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *