Κυριακή το σχέδιο , Τετάρτη η λύση

Για την Τετάρτη μεταφέρεται η απόφαση της ΕΕ για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, καθώς υπάρχουν ακόμα διαφορές ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία που αφορούν κυρίως την ενίσχυση του EFSF.

Χθες Γαλλία και Γερμανία ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα….
προσπαθήσουν να βρουν μια λύση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη στη σύνοδο κορυφής την Κυριακής, ωστόσο, δεν αναμένεται να πάρουν κάποια απόφαση πριν την διεξαγωγή και δεύτερης συνόδου το αργότερο μέχρι την Τετάρτη.

Μάλιστα χθες κυκλοφορήσαν σενάρια για αναβολή της Συνόδου της Κυριακής, τα οποία όμως γρήγορα διαψεύστηκαν.

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις ο EFSF

Το βασικό σημείο για το οποίο ερίζουν οι δύο μεγάλες δυνάμεις είναι πώς θα ενισχυθεί η χρηματοδοτική ικανότητα του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης, του EFSF, που αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στα 440 δις. ευρώ.

H Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει ότι δέχεται ως οροφή το συγκεκριμένο ποσό για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ενώ αρνείται την πρόταση της Γαλλίας να μετατραπεί σε τράπεζα. Αντιθέτως Γερμανία και ΕΚΤ θα προτιμούσαν να λειτουργεί ως μηχανισμός εγγύησης ομολόγων .

Η αποτυχία να συμφωνήσουν στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η μόχλευση των κεφαλαίων του EFSF θα αποτελούσε νέο πλήγμα για το ευρώ και τις προσπάθειες των Ευρωπαίων να μην επεκταθεί η κρίση χρέους της Ελλάδας και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, ακόμη και η Γαλλία.

Σε μια προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις για την εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατόν, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε τηλεφωνική διάσκεψη με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, εκφράζοντας και πάλι την ελπίδα ότι θα βρεθεί μια λύση πριν την σύνοδο των ηγετών του G20 στις Κάννες στις 3 και 4 Νοεμβρίου.

Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί “κατανοούν απόλυτα το επείγον των θεμάτων στην ευρωζώνη και δουλεύουν επισταμένως για την διαμόρφωση μιας συνολικής λύσης που θα απαντά στις προκλήσεις και η οποία θα είναι πολιτικά βιώσιμη”, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν Σαρκοζί και Μέρκελ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία ανέφερε ότι το Παρίσι και το Βερολίνο επιθυμούν άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με τον ιδιωτικό τομέα για την συμμετοχή του στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες το Σάββατο και από την ανακοίνωση διαφαίνεται μικρή πρόοδος όσον αφορά το θέμα αυτό.

http://www.newscode.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *