Τα γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη σύμμαχοι στη μάχη κατά των περιττών κιλών

Κοινή επιστημονική δήλωση για τη συμβολή των γλυκαντικών χωρίς θερμίδες στη μείωση και διατήρηση του βάρους από τον Αμερικάνικο Καρδιολογικό Σύλλογο και τον Αμερικάνικο Διαβητολογικό Σύλλογο
Γλυκά νέα για τα ……
άτομα με διαβήτη και για όσους επιχειρούν να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους, καθώς μεγάλοι επιστημονικοί οργανισμοί ψηφίζουν υπέρ των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών όπως η ασπαρτάμη και τα γλυκαντικά από το φυτό στέβια (γνωστών και ως «υποκατάστατα ζάχαρης»), επιβεβαιώνοντας ότι μπορούν να συμβάλλουν στον έλεγχο του σωματικού βάρους όταν υποκαθιστούν τη ζάχαρη στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.

Μέχρι πρότεινος, ελάχιστοι επιστημονικοί φορείς είχαν πάρει επίσημη θέση απέναντι στα μη θερμιδογόνα γλυκαντικά (όπως είναι η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, η σουκραλόζη, οι γλυκοζίτες στεβιόλης κ.λπ), τα οποία συχνά προστίθενται σε τρόφιμα και ροφήματα στη θέση της ζάχαρης, προκειμένου να μειώσουν το περιεχόμενό τους σε σάκχαρα και θερμίδες. Τα ευχάριστα νέα φέρνει κοινή επιστημονική δήλωση του Αμερικάνικου Καρδιολογικού Συλλόγου (American Heart Association) και του Αμερικάνικου Διαβητολογικού Συλλόγου σχετικά με τα *μη θερμιδογόνα γλυκαντικά.Οι δυο επιστημονικοί Σύλλογοι εξέτασαν την επίδραση των μη θερμιδογόνων γλυκαντικών στην όρεξη, το αίσθημα της πείνας, την ενεργειακή (θερμιδική) πρόσληψη, την εξισορρόπησή της από άλλες πηγές, αλλά και το ρόλο τους στον έλεγχο του βάρους και ορισμένες καρδιαγγειακές και μεταβολικές παραμέτρους της υγείας.
Το συμπέρασμά τους ήταν ότι, όταν τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες χρησιμοποιούνται στη θέση των πρόσθετων σακχάρων σε τρόφιμα και ροφήματα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να φτάσουν και να διατηρήσουν φυσιολογικό σωματικό βάρος – με την προϋπόθεση ότι οι θερμίδες που «εξοικονομούνται» από τη χρήση τους να μην «αναπληρώνονται» από άλλες πηγές.
Ειδικά για την ευαίσθητη ομάδα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, που πρέπει να ελέγχουν ακόμα πιο προσεκτικά την πρόσληψη υδατανθράκων, όπως η ζάχαρη, στο διαιτολόγιό τους, οι επιστημονικοί σύλλογοι συμφώνησαν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν επιδρούν στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ούτε έχουν οποιαδήποτε άλλη επίδραση στη γλυκαιμική απόκκριση.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *