Κόβονται οι δαπάνες του ΝΑΤΟ

Η διαχείριση των κρίσεων στη Λιβύη, το Αφγανιστάν και το Κόσοβο, υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης και ο ρόλος του ΝΑΤΟ ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Πάνος Μπεγλίτης.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι λόγω της….
οικονομικής κρίσης, οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι δεν προτίθενται εφεξής να καλύπτουν πάνω από το 70% των δαπανών του ΝΑΤΟ και κάλεσαν τις άλλες χώρες να αυξήσουν τις συμβολές τους.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, στην παρούσα φάση και με την οικονομική κρίση να λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις, λίγες είναι οι χώρες που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ζήτημα της Λιβύης ο Πάνος Μπεγλίτης ανέφερε ότι το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται, από το σύστημα της «συνεργασίας των προθύμων», βάσει του οποίου έγινε η επέμβαση, είναι ότι τουλάχιστον στην πρώτη φάση υπήρξαν προβλήματα καθοδήγησης και αποτελεσματικότητας των αποστολών, καθώς και ένα γενικότερο έλλειμμα αλληλεγγύης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Σε ότι αφορά την «επόμενη μέρα» ο υπουργός Άμυνας αναγνώρισε πως η κατάσταση είναι εύθραυστη και ότι δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας για την οριστική ομαλοποίηση της κατάστασης.

Για το ρόλο της Ελλάδας, ο οποίος όπως είπε αναγνωρίζεται από όλους, σημείωσε ότι η βάση της Σούδας θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διαδικασία ανασυγκρότησης της Λιβύης, κάτι που όπως είπε, αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία της χώρας.

Σε ότι αφορά το Κόσοβο ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ανήσυχος για την πορεία των πραγμάτων, τόνισε ότι η KFOR θα πρέπει να είναι αντικειμενική και ουδέτερη και ότι ο ρόλος της είναι η διασφάλιση της ειρηνικής διαβίωσης στην περιοχή. Τόνισε επίσης ότι θα ήταν λάθος να επιδεινωθούν οι σχέσεις της Σερβίας με το ΝΑΤΟ.

Τέλος σε ότι αφορά το Αφγανιστάν ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι ενόψει της προγραμματισμένης για το 2014 αποχώρησης του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την ομαλοποίηση και την ανασυγκρότηση της χώρας.

http://www.prionokordela.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *