Ο Τσίπρας σκιαγραφεί τα όρια της λύσης

Με τον Αλέξη Τσίπρα να διαμηνύει σε εθνική μετάδοση ότι θα χρησιμοποιήσει την κρίση και την κοινωνική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ ως μοχλό ευρύτερων αλλαγών στο επιχειρηματικό και πολιτικό σκηνικό…
τοποθετώντας εαυτόν απέναντι από το «μνημονιακό κατεστημένο» ξεκινά η πιο κρίσιμη ημέρα του πολέμου, καθώς συνεδριάζει η ΕΚΤ και η Bundestag. Ιδιαίτερη σημασία έχει όμως ο χρονισμός και η σημειολογία των κινήσεων του πρωθυπουργού, ο οποίος πριν τοποθετηθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είχε ενημερώσει τη Ντόρα Μπαγκογιάννη, τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Με βάση την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τις επαφές του και το ραντεβού σήμερα τον Βέρνερ Φάινμαν ο Αλέξης Τσίπρας σκιαγραφεί το προφίλ της λύσης τόσο οικονομκό επίπεδο, όσο και πολιτικό, ζητώντας κατ ουσία χρόνο, μακρόπνοη λύση και αποδεχόμενος πολιτική συνεννόηση στην Ελλάδα μετά την επίτευξη συμφωνίας με πρόσωπα που δεν συμμετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Εν συνεχεία και σε εθνική μετάδοση ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση, όχι όμως στο «νέο ΠΑΣΟΚ» της Φώφης Γεννηματά, ούτε στη «Δεξιά Παράταξη» της Ντόρας Μπακογιάννη. Στοχοποίησε όμως το εγχώριο κατεστημένο των Μνημονίων, φωτογραφίζοντας του ισχυρούς που μένουν στο απυρόβλητο.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να επαναφέρει το ελληνικό ζήτημα ως το κεντρικό στην παγκόσμια οικονομική ατζέντα, οι αγορές κατακρημνίζονται, οι αποδώσεις των ομολόγων της περιφέρειας εκτοξεύονται, όλα τα διεθνή media έχουν το ελληνικό ως βασικό θέμα, καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ αναλυτές, ρεπόρτερς και επενδυτές αναζητούν πρόσβαση στο Μαξίμου. Με τα μάτια και τα αυτιά όλων πάνω στη διαπραγμάτευση κάθε κίνηση, νεύμα, λέξη και μορφασμός αποκτά διαφορετική σημασία.

Ενώ η διαπραγμάτευση έχει παγώσει από το βράδυ της περασμένης Κυριακής και ο χρόνος μέχρι το προγραμματισμένο Eurogroup της Πέμπτης είναι ελάχιστος για θεαματικές εξελίξεις, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα εμφανίστηκε αποφασισμένος να κινηθεί στα άκρα – πολιτικά και χρονικά – για να πετύχει την συμφωνία που επιθυμεί.

Ο πρωθυπουργός σε μια ομιλία στοχοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκάλεσε την υψηλών τόνων αντίδραση του Γιούνκερ και επιχείρησε να προσδώσει πολιτικά κίνητρα στην όποια απόφαση λάβει σήμερα η ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα και τον ELA.

Ο πρωθυπουργός άφησε εκτός κάδρου της σύγκρουσης την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ μίλησε για ακραίους μέσα στις διαπραγματεύσεις και για προσπάθεια των θεσμών να σύρουν την κυβέρνηση σε ατιμωτική συμφωνία.

Στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας με τις χθεσινές κινήσεις του προσδιορίζει ενεργητικά το πεδίο πολιτικής συνεννόησης αλλά και τον χρόνο. Ξεκαθαρίζοντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας ότι «εμείς θα σηκώσουμε το βάρος της συμφωνίας» ο πρωθυπουργός –για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα- βάζει τέλος στα σενάρια μετασχηματισμού της κυβέρνησης και αναδιάταξης των ισορροπιών στη Βουλή.

Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά πολιτικό χρόνο –άρα και τεχνικές λύσεις- για την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Με τα κρατικά διαθέσιμα εξαϋλωμένα και τις υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ να προσδιορίζουν φυσικά το χρόνο που απομένει ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει μια πρώτη λύση για την αναδιάρθρωση του βραχυχρόνιου χρέους από τους εταίρους, την οποία θα χρησιμοποιήσει εν συνεχεία ως οδηγό.

Ετσι η διαφαινόμενη –έμμεση- ανταλλαγή χρέους του EFSF με την ΕΚΤ, μέσω της χρήσης μέρους των κεφαλαίων του ΤΧΣ που ανέρχονται στα 10,9 δισ. θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα εξελίξεων που –έστω και μέσω τρίμηνης παράτασης- θα οδηγήσει σε λύση.

Ομοβροντία από Βρυξέλλες-Ουάσιγκτον

Να περάσουν το μήνυμα «φτάνει ως εδώ» προσπάθησαν από τις Βρυξέλλες και μετά από δείπνο συνεργασίας ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και ο Μάρτιν Σουλτς, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να αντιδρά στην προσπάθεια να του χρεωθεί η πρόταση των θεσμών προς την Ελλάδα και τον επικεφαλής του Ευρωκοινοβολυίου να δηλώσει «εκνευρισμένος από παιχνιδάκια της ελληνικής κυβέρνησης».

Προσπάθεια να χρησιμοποιήσει το ειδικό βάρος των ΗΠΑ για να πιέσει τον Αλέξη Τσίπρα κατέβαλε και ο Τζακ Λιου, κίνηση οποία δεν φαίνεται να επιτυγχάνει το στόχο της. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών σε επικοινωνία του με τον Έλληνα πρωθυπουργός φαίνεται ότι του ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλία υποβάλλοντας μια νέα πρόταση για υπέρβαση του αδιεξόδου.

Σε αυτό απάντησε εμμέσως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει εναγωνίως την απάντηση των θεσμών στην πρόταση που έχει ήδη καταθέσει. Αντιστοίχως τοποθετήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών.

Κεντροδεξιά παρέμβαση

Ο πρωθυπουργός όμως με τις κινήσεις του φαίνεται ότι παρεμβαίνει ενεργά στην αναδιάταξη του σκηνικού στην κεντροδεξιά, ενεργοποιώντας τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στις Βρυξέλλες και ενημερώνοντας τη Ντόρα Μπακογιάννη στην Αθήνα, ενώ αγνοεί φύση και θέση τον Αντώνη Σαμαρά.

Αντιλαμβανόμενος το παιχνίδι πολιτικής του περιθωριοποίησης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να εμβαθύνει το θεσμικό του ρόλο και την αποδοχή του στο κόμμα, συναντώμενος με τον «κλειδοκράτορα» της παράταξης, Κώστα Καραμαλή.

Στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι να στείλει μήνυμα ότι απολαμβάνει της ανοχής του τέως πρωθυπουργού, ενώ έχει πλέον αλλάξει ρότα και κινείται πάνω στις γραμμές της κεντροδεξιάς. Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να ελέγξει τη δυναμική των εξελίξεων εντός του κόμματος.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *