Τα πάνω-κάτω στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Μεγάλες αλλαγές αναμένονται να φέρουν οι τροποποιήσεις που προωθεί το υπ. Παιδείας στο νόμο-πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που ψηφίστηκε μόλις πριν ένα χρόνο με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις, που επρόκειτο να δοθούν στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή, αλλά δεν δόθηκαν λόγω τεχνικών κωλυμάτων, αναμένεται να γίνουν γνωστές αύριο και να προωθηθούν….
άμεσα στη Βουλή. Ωστόσο, προκαλούν ήδη αναταράξεις μεταξύ των υποστηρικτών της εφαρμογής του αρχικού νόμου και εκείνων που υποστηρίζουν ότι οι αρχικές διατάξεις δεν είναι υλοποιήσιμες και θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχαν τροποποιηθεί για να λειτουργήσουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Αναλυτικά, οι βασικές αλλαγές που προωθούνται, είναι οι εξής:

* Επαναφορά τμημάτων και τομέων με τις γενικές τους συνελεύσεις, τους προέδρους, τους διευθυντές τους και με τις αρμοδιότητές τους, που αφαιρούνται από τον κοσμήτορα και την κοσμητεία.
* Συγκρότηση των εκλεκτορικών σωμάτων εκλογής και εξέλιξης καθηγητών από τις γενικές συνελεύσεις τμημάτων, αντί των Σχολών.

 * Κατάργηση της διεθνούς προκήρυξης για την εκλογή πρύτανη. Μόνον καθηγητές του κάθε ιδρύματος θα μπορούν να είναι υποψήφιοι.

 * Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου θα πρέπει να έχουν πτυχίο πανεπιστημίου και άλλα ακαδημαϊκά προσόντα.

 * Η μία θητεία των πρυτάνεων μειώνεται από 5 σε 4 χρόνια.

 * Επιστροφή των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών (ΜΠΣ) στον έλεγχο των τμημάτων, αφού καταργείται η Μεταπτυχιακή Σχολή.

 * Tην ευθύνη για τις εκλογές ανάδειξης των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου έχουν οι πρυτάνεις.

 * Παρατείνεται η θητεία των πρυτάνεων, οι οποίοι όμως θα έχουν την υποχρέωση να διενεργήσουν τις εκλογές για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης.

 Αν, όμως, κωλυσιεργούν, θα διώκονται για παράβαση καθήκοντος.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *