Ελλάδα, η χώρα με τους λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους στον κόσμο

Η μελέτη, σημείο αναφοράς στη σχετική βιβλιογραφία, από την οποία αντλούν στοιχεία οι περισσότεροι ερευνητές στον κόσμο, τιτλοφορείται: “THE SIZE AND PERFORMANCE OF PUBLIC SECTOR ACTIVITIES IN EUROPE” και είναι των:

HEINZ HANDLER, BERTRAND KOEBEL, PHILIPP REISS, MARGIT SCHRATZENSTALLER. (δείτε την ολόκληρη, εδώ)
Σε αυτή και με βάση στοιχεία του 2002, η Ελλάδα κατελάμβανε την 15η θέση, ανάμεσα σε…..
19 χώρες, με πρώτη τη Σουηδία, όπου το 30% των υπαλλήλων απασχολείτο στον δημόσιο τομέα και την τελευταία η Ιαπωνία, όπου το ποσοστό ήταν 8,1% επί του γενικού πληθυσμού.
Για την Ελλάδα, η μελέτη λέει ότι το 2002, το ποσοστό το ποσοστό των Δ.Υ. ήταν 11,4%.
Εννιά χρόνια μετά, το ποσοστό αυτό έπεσε δραματικά, καθώς ο ρυθμός προσλήψεων στο δημόσιο φθίνει ραγδαία τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με τις αποχωρήσεις.

Η απογραφή του 2010 απέδειξε ότι στην Ελλάδα υπηρετούν 768.009 δημόσιοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβάνοντας τους μόνιμους υπάλληλους, τους δικαστικούς και τους δημόσιους λειτουργούς (625.738), τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (53.833), τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (44.811), τους συμβασιούχους έργου (14.345), τους αιρετούς (12.609) και άλλες πιο ολιγάριθμες κατηγορίες. Η κυβέρνηση, οι «μόνιμοι» επικριτές του δημόσιου τομέα και οι λάτρεις του μνημονίου απέφυγαν να τοποθετηθούν και να σχολιάσουν το αποτέλεσμα. Οι δε αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων απορροφούν το 11,1% του Α.Ε.Π., τοποθετώντας την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, με πρώτη τη Δανία (18,1%) και δεύτερη την Ισπανία (17,5%).

Για το θέμα γράψαμε στο taxalia πολλές φορές και ισόποσες τονίσαμε ότι δεν αναφερόμαστε στην ποιότητα της δημόσιας διοίκησης, καθώς εκεί εκτρέπεται συνέχεια η κουβέντα,επειδή είναι εύκολη.
Όποτε λέει κανείς την αλήθεια, προσπαθώντας να αποδομήσει ψέμματα των κυβερνώντων με τα οποία δικαιολογούν την ανικανότητά τους, “πετάγονται” οι σχολιαστές να πουν τον καημό τους, για κάποια κακή εμπειρία που είχαν στην επαφή τους με αυτό.
Μα αυτό είναι μια άλλη κουβέντα ! Και βέβαια έχετε δίκιο. Αλλά αυτή η κουβέντα έγινε πολλές φορές.

Καιρός δεν είναι να γίνει και μια άλλη κουβέντα;
Γιατί, η Ελλάδα πτωχεύει, όταν το κύριο επίχείρημα, δηλαδή “για όλα φταίει ο τεράστιος δημόσιος τομέας που απορροφά πόρους του ΑΕΠ” και άλλα παραμύθια, έχει καταρριφθεί πανηγυρικά;

Την άποψή μας την είπαμε συνθηματικά: “Εξαγωγές ή θάνατος”.

Ούτε ο δημόσιος τομέας φταίει, ούτε ότι “μαζί τα φάγαμε”, ούτε ότι δουλεύομε λίγο και βγαίνουμε νωρίς στη σύνταξη, ούτε ότι φοροδιαφεύγαμε, ούτε κανένα άλλο από αυτά τα παραμύθια.
Αυτά τα έχουν δεκάδες άλλες χώρες στον ίδιο και χειρότερο βαθμό με εμάς (π.χ. Τουρκία), αλλά δεν χρεοκόπησαν !
Εμείς έχουμε τεράστιο χρέος γιατί τα κράτος μας δεν ποτέ είχε έσοδα. Και δεν είχε έσοδα γιατί δεν φόρους. Και δεν είχε φόρους γιατί δεν είχε μεγάλες επιχειρήσεις παγκόσμιας εμβέλειας, που να εξάγουν, να κερδίζουν και να πληρώνουν φόρους.
Και δεν είχε επιχειρήσεις, γιατί στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα, διώκεται περισσότερο από ότι οι Χριστιανοί επί Διοκλητιανού.
Διώκεται από την ανελέητη γραφειοκρατία (την οποία η παρούσα κυβέρνηση δεκαπλασίασε μέσα σε 1 χρόνο !).

Στην Ελλάδα, με πολύ απλά λόγια, δεν μπορείς να κάνεις bussiness. Βρίσκεις μπροστά σου μόνο εμπόδια, όταν σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο, βρίσκεις μόνο ευκαιρίες.

Κι αυτή η κυβέρνηση, παρά τη στρατηγική της στόχευση να μειώσει τη γραφειοκρατία, κατάφερε να κάνει τη χώρα, ένα απέραντο χαρτομάνι (έστω και ηλεκτρονικό τώρα) κι έπνιξε τις επιχειρήσεις, σε τόνους νόμων, εγκυκλίων, διατάξεων και υποχρεώσεων. Είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη γραφειοκρατία στον κόσμο.Κανείς δεν ξέρει “τι ισχύει” ! “Έχασαν την μπάλα” όλοι !
Αν δεν με πιστεύετε, ρωτήστε τον λογιστή σας.

Β.Π.(Ελεύθερος επαγγελματίας)

taxalia.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

18 Comments

  1. Ανώνυμος

    2.06

    ΡΕ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΗ ΑΝΩΜΑΛΕ ΑΝΤΕ ΡΕ ΣΤΟ INDYMEDIA ΡΕ ΨΩΛΑΡΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ 12ΟΝΗ.
    ΠΟΥΣΤΑΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΣΟΥ.

    Reply
  2. Ανώνυμος

    2,47
    Ναι μας έσωσε με
    τα υποβρύχια που γέρνουν ,
    με τις μίζες της Siemens,
    με τα λεφτά που χρωστάνε ακόμη από το ολοκαύτωμα,
    με τα προϊόντα που της πληρώνουμε τριπλάσια
    με τους τόκους που μας παίρνει.
    Αλλά τόσο ξεφτιλισμένοι είμαστε εμείς οι Έλληνες που δεν ακούμε την φιλενάδα μας την Γερμανία να πουλήσουμε κανένα νησί ηλίθιε ή ακόμη και τον Παρθενώνα.

    Reply
  3. Ανώνυμος

    ΑΡΘΟΡΓΡΑΦΕ ΠΑΛΙΟΜΑΛΑΚΑ ΠΑΛΙΟΑΡΧΙΔΙ ΚΑΤΑΚΑΘΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΒΡΩ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΘΩ ΝΑ ΣΟΥ ΓΑΜΗΣΩ ΤΗΝ 12ΧΡΟΝΗ ΚΟΡΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΛΟ.ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΡΕ????Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΙΝΑΕΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕΣΑΙ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΨΕΥΤΟΣΩΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ???ΠΟΤΕ ΠΕΡΑΣΕΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΕΣ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ???ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΟΠΟΤΕ ΠΕΡΝΑΩ ΒΛΕΠΩ ΜΟΝΟ ΖΩΑ ΠΟΥ ΤΗ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΝΑ ΣΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΕΙΣ ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΤΟΥΣ.ΕΙΜΑΙ 100% ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΡΟΥΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΑΙ

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Ρε μη τρελλαίνεστε?
    Στη χώραμας, είμαστε , καλά να μαστε 10.000.000 ψυχούλες.
    Αν χωριστούμε στα τέσσερα, μέχρι 20, 40, 60 και άνω των 60, έχουμε τους μισούς παιδιά και συνταξιούχους, και τους μισούς ενεργούς εργασιακά. Αρα 5.000.000 ενεργοί.
    Αν αφαιρέσουμε τους νέους μέχρι 25, περίπου 500.000, μένουν 4.500.000 ενεργοί για εργασία. Αν αφαιρέσουμε τους άνεργους φτάνουμε στους 3.200.000 ενεργούς.
    Αν στους απογραφόμενους υπαλλήλους του δημοσίου , προσθέσουμε τις ΔΕΚΟ, και τους Δήμους, φτάνουμε ουσιαστικά περίπου στους μισούς εργαζόμενους να ανήκουν στο Δημόσιο.
    Σκεφτείτε το ΓΙΑΤΙ…
    Αυτοί που μας χρεοκόπησαν, ΔΕΝ ΦΤΙΑΞΑΝΕ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ..
    Εκαναν τον Λαό να πιστεύσει ότι το Πανεπιστήμιο θα δώσει λύσεις εργασίας στα παιδιά..
    Μπορεί όμως ένας Λαός να επιβιώσει, χωρίς τους τεχνίτες; Χωρίς δικηγόρο, μπορείς .. Χωρίς αγρότη όχι.. Χωρίς οικονομολόγο μπορείς.. Χωρίς κτηνοτρόφο ,ΌΧΙ..
    Γιατί τοκαναν;
    Για να σπουδάζει ο νέος, μέχρι τα 25, και μετά να κτυπήσει τη πόρτα .. Πρώτα του κομματικού, και μετά μαζί μαυτόν , του βολευτή..
    Σας παρακαλώ… Μια θέση… Μια θεσούλα..Για το παιδί..
    Αν δεν σπάσει η αλυσσίδα κομμα εξουσίας, βολευτής, ανυπαρξία τεχνικής εκπαίδευσης, μας περιμένουν .. ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ..
    ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΥΣ , ή ΚΡΕΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ

    Reply
  5. Ανώνυμος

    ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟΝ ΙΔ. ΤΟΜΕΑ ? ΑΦΟΥ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ ΣΕ ΟΛΑ. ΕΞΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ.

    Reply
  6. Ανώνυμος

    Η Ελλαδα ειναι η μονη χωρα στον κοσμο οπου οι ΔΥ θεωρουν τους εαυτους τους μαγκες και εξυπνους που τρυπωσαν στο δημοσιο. Που να προοδευσει μετα η χωρα αφου ολοι θελουν τεμπελια και μισθοδοσια κρατικοδιαιτη ;

    Reply
  7. Ανώνυμος

    10:46 ΕΤΣΙ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΤΕ ΤΟ. ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΧΩΡΑ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΡΓΟΜΙΣΘΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ 42χρονουςΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ…

    Reply
  8. Ανώνυμος

    Ναι πρέπει οι δημόσιοι υπάλληλοι να γίνουν τουλάχιστον 100,000 να παίρνουν 700 ευρώ μέγιστο μισθό .
    Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι να γίνουν λιγότεροι ίσως και 20,000 και να αμείβονται 600 ευρώ τον μέγιστο μισθό .
    Το ψωμί που βγάζει ο φούρναρης να μην έχει καθόλου κόρα να μην είναι ούτε 350 γραμμάρια και να στοιχίζει το ανώτερο 1 ευρώ.
    Η γειτόνισσα μου που την γλύφομε, πρέπει να το ξυρίσει γιατί με εμποδίζουν οι τρίχες της όταν την ξαπλώνω στο κρεβάτι όταν λείπει ο άνδρας της .
    Για να βγάλουμε τα επιπλέον που χρειαζόμαστε να μας δοθεί ειδική άδεια από την κυβέρνηση να δουλεύουμε στα μπουρδέλα όποτε θέλουμε.
    Να ψηφίζουμε τον κάθε λαλάκη , μόνο όταν θα είμαστε στο εξωτερικό και θα μας δίνουν λεφτά τα κόμματα να ερχόμαστε διακοπές στην Ελλάδα .

    Και για εσένα ρε τρισάθλιε που είσαι στην Γερμανία που λές και είσαι ταχυδρόμος εγώ που ζούσα ρε ηλίθιε και μας πετάγεσαι ως άλλος εθνοσωτήρας που μας πετάς την μαλακία ότι παίρνεις μόνο 1450 ευρώ?
    Άντε ρε παλιοκηφήνα που θα βγάλεις και κουβέντα , δεν λες ρε τρισάθλιε τι σου παρέχει αυτό το << κωλοκράτος >> όμως που λέγεται Γερμανία εν συγκρίσει με αυτά που προσφέρει το Ελληνικό κράτος?
    Πόσο αγοράζεις τα ίδια προϊόντα, που αγοράζω εγώ εδώ στην Ελλάδα και πόσο τα αγοράζεις εσύ?
    Πες μου όμως το καλύτερο γιατί ρε ρεμάλι που πουλάς εξυπνάδα και δεν έρχεσαι στην Ελλαδίτσα να ζήσεις αφού περνάμε τόσο καλά εμείς οι Έλληνες ένας Έλληνας που δουλεύει δέκα χρόνια γιατί σαν βγαίνει συνταξιούχος να μην παίρνει ανταποδοτικά όσα παίρνει ένας Γερμανός και να χρειάζεται να δουλέψει πλήρως ετών για να πάρει αυτά που παίρνει.

    Απόλυσες την βρωμιά σου ρε κατά των Ελλήνων συμπατριωτών σου αντί να τους πείς να μην τρώγεστε μεταξύ σας .

    Στην τελική τι σε τάισε η Μέρκελ ρε άθλιε , που στρέφεσαι κατά των Ελλήνων και που σε λίγο θα μας πεις και εσύ, να πουλήσουμε κανένα νησί για να ξεχρεωθούμε?
    Αι σηχτίρ από εδώ συγχύστηκα πάλι με τον στρουθοκαμηλισμό κάποιων και δεν βλέπουμε ποιοι μας κυβερνούσαν και πόσες offshore έχουν και τελικά φταίει ο Έλληνας που είναι αχάριστος.

    Reply
  9. Ανώνυμος

    ΧΑ-ΧΑ-ΧΑαααα… καλο!!

    σε λιγο θα αποτελεί βρισια το να σε λενε ΠΑΣΟΚ…

    ..κατι σαν το ΜΑΛΑΚΑΣ

    αχχχαααα

    Reply
  10. Ανώνυμος

    Ενας UFO βρηκε να υποστηριξει τους ΔΥ…
    ΡΕ ΠΑΣ ΚΑΛΑαααα…???????????

    σε αναλογια ειναι 1-1 με τον ιδιωτικο…

    green UFO-UFO-UFO-UFO

    Reply
  11. Ανώνυμος

    ΚΕΜΑΛ ΑΤΤΑΤΟΥΡΚ<< ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΡΩΜΙΟΥΣ,ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΕΙΣ ΝΑ ΤΣΑΚΩΘΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ>>
    ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ

    Reply
  12. Ανώνυμος

    ετσι μπράβο κορόιδια,τσακωθείτε πάλι μεταξύ σας και αφήστε τους πολιτικούς να μένουν ατιμώρητοι για τις μίζες και τα σκάνδαλα και τη χοντρή μάσα από το δημόσιο χρήμα.εύγε σας ραγιάδες

    Reply
  13. Γιωργος Πανιδης

    Ρε φιλε μιλας για χωρες οπως η Σουηδια που ο δημοσιος υπαληλος αμιβεται λιγοτερο του ιδιοτηκου τομεα και η χωρα αυτη εχει βηομηχανια και παραγη ενω η Ελλαδα δε εχει τιποτα .Στην Γερμανια που ζω και δουλευω στο δημοσιο ειμαι ταχυδρομος το εγραψα και το ξαναλεω περνω 1450 ευρω καθαρα και δουλευω τα Σαββατα ενω στον ιδιοτηκο τομεα περνουν 1700/1800 ευρω χωρις Σαββατα και λεω μονο οι Μερσενδες εχει στην Στουττγαρδη πανω απο 500 χιλιαδες εργατες που αμοιβοντε με βαρδια το λιγοτερο 2000 τον μηνα . Γιατι κοντεβεται να μας τρελαναται κυριοι του δημοσιου που εχετε γλυψη κατουριμενες ποδιες για μια θεση με αυτες της αναρτισεις σας . Για την Ελλαδα μονο σαν ιδιοτηκος υπαληλος αποδιδης σαν δημοσιος ΟΧΙ

    Reply
  14. Ανώνυμος

    Αυτα ειναι παπαριες εχουμε 1.400.000 δημοσιους υπαλληλους με μισθους δυπλασιους του ιδιωτικου τομεα ,και δεν μιλαω για τα φεουδα οπου οι μισθοι εχουν ξεφυγει ,οπως ερι,ερτ2 ερτ3,ερτ4[της βολης],κτλ.

    Reply
  15. KAI EPITELOYS MAΘΕΤΕ ΚΑΤΙ

    ΤΑ ΛΕΜ ΤΑ ΧΑΝΑΛΕΜ

    Α ΜΑΛΑΚΕΣ ΣΤΑΜΑΤΕΙΣΤΕ
    ΅
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΙΠΟΤΑ

    ΑΜΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ 1% ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΕΧΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

    ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΒΟΙΔΙ

    ΕΝΤΑΞΕΙ ΕΜΑΘΕΣ

    ΣΤΡΒΑΔΙ

    ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΔΕΝ ΠΑΡΓΟΘΝ ΤΙΠΟΤΑ

    ΤΟ ΚΑΤΛΑΒΕΣ

    ΑΡΑ ΘΕΛΟΘΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΟΛΤΙΚΟ ΣΥΝΟΟΘΥΛΕΥΜΑ
    ΟΧΙ

    ΑΡΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΥΠΟΓΕΙΟ

    ΨΗΦΙΣΤΕ ΘΟΔΩΡΑΚΗ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΥΤ… ΜΟΥ ΤΟΝ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ

    ΑΗΔΙΑ

    ΧΕΙΡΟΚΟΤΑΤΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΤΥΗ ΤΗΣ ΝΔ

    ΤΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *