Θύελλα για την τροποποίηση του νόμου


Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του νόμου – μνημονίου που περιλαμβάνει τα σκληρά μέτρα και είχε ως παράπλευρες απώλειες τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη από τη ΝΔ και τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, η «τρόικα» απαίτησε και επέβαλε την αλλαγή διάταξης προκειμένου να διασφαλίσει απολύτως ότι οι συμφωνίες που θα υπογράψει με τη χώρα μας δεν θα κινδυνεύσουν από τυχόν καταψήφισή τους στην ελληνική Βουλή. Ο υπουργός Οικονομικών λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, για να υπογράψει την εκταμίευση των πρώτων χρημάτων στήριξης, έφερε μία τροπολογία στο…
.

ψηφισθέν από προχθές νομοσχέδιο, με την οποία δεν καθίσταται υποχρεωτική η κύρωση των συμφωνιών από το Κοινοβούλιο.

Η ενέργειά του αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία όμως παραβρίσκονταν στην Ολομέλεια με… συμβολική εκπροσώπηση (2 με 3 βουλευτές από κάθε κόμμα), με συνέπεια να αδυνατούν να προκαλέσουν ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις που συνάπτει το Ελληνικό Δημόσιο διά του υπουργού Οικονομικών με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έρχονται στη Βουλή προς «συζήτηση και ενημέρωση». Η «κύρωση» που προβλεπόταν αρχικά δεν ισχύει πλέον. Επιπλέον, με την ίδια διάταξη ορίζεται σαφώς ότι οι συμβάσεις και συμφωνίες «ισχύουν και εκτελούνται από την ημερομηνία υπογραφής τους».

Στην αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως στην ενέργεια αυτή προχώρησε προκειμένου να μπορεί να υπογράψει αμέσως και να γίνει η εκταμίευση, ενώ μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους γνωστοποίησε ότι την αλλαγή ζήτησε το βράδυ της Πέμπτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Ο ίδιος, μάλιστα, μας αποκάλυψε πως ο νόμος είχε ήδη δημοσιευτεί στο ΦΕΚ το βράδυ της Πέμπτης, και ένα νέο ΦΕΚ πλέον αντικαθιστά το προηγούμενο.

Ο υπουργός Οικονομικών κατήγγειλε μάλιστα τα κόμματα της Αριστεράς ότι «θέλουν να χρεοκοπήσει η χώρα», ενώ απέδωσε την αντίδραση της ΝΔ σε μια «προσπάθεια να πιαστεί από τα μαλλιά μετά τη δεινή ήττα που υπέστη την Πέμπτη».

Από την πλευρά τους τα κόμματα της Αριστεράς αποδίδουν την αλλαγή της διάταξης στο σοβαρό ενδεχόμενο να μπλοκαριστεί ο νόμος στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αφού κατά τη γνώμη τους δεν ψηφίστηκε με την πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Ο υπουργός απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αντισυνταγματικότητας».

Πριν αναφερθούμε στις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αξίζει να επισημάνουμε αυτό που έλεγαν χθες οι λιγοστοί βουλευτές που έμειναν στη Βουλή για να ψηφίσουν με κατεπείγουσες επίσης διαδικασίες το «πακέτο» των μέτρων που αφορά τη μείωση των δώρων των συνταξιούχων. Ελεγαν πως «τζάμπα δηλαδή διαγράφηκαν 4 βουλευτές, αφού με τη νέα ρύθμιση του υπουργού Οικονομικών δεν χρειαζόταν να διεξαχθεί καμία ψηφοφορία». Αλλοι καταλόγιζαν «σκοπιμότητα» στη χθεσινή κίνηση του Γ. Παπακωνσταντίνου και άλλοι «προχειρότητα».

«Πραξικόπημα»
Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», ενώ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ διαδοχικά προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής.

Σημειώνεται ότι σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Φ. Πετσάλνικος δεν ανέβηκε στην έδρα (βρισκόταν εκτός Κοινοβουλίου) και την όλη διαδικασία χειρίστηκε βιαστικά ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρ. Νιώτης.

Ενδεικτικό της σπουδής να τελειώσει άρον άρον η συνεδρίαση ήταν το γεγονός ότι τη στιγμή που στην αίθουσα εισήλθε ο Αλέξης Τσίπρας για να καταγγείλει «διαδοχικά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα», ο αντιπρόεδρος αμέσως μετά κήρυξε περαιωμένη τη συνεδρίαση, προκαλώντας νέο κύκλο αντιδράσεων.

Η εικόνα της Βουλής ήταν πραγματικά θλιβερή, καθώς σε ένα σοβαρό νομοσχέδιο οι παριστάμενοι βουλευτές στο σύνολό τους δεν ξεπέρασαν τους 15.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Διευκρινίσεις μετά τις αντιδράσεις

Μετά την πολιτική θύελλα που προκάλεσε στη Βουλή η τροπολογία Παπακωνσταντίνου, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει ότι την αναδιατύπωση επέβαλε ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να γίνει η εκταμίευση του πρώτου μέρους της στήριξης, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δίνονταν τα χρήματα.

Προηγήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Αμυνας Ε. Βενιζέλος, ο υπουργός Εργασίας Ανδ. Λοβέρδος, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Ν. Αθανασάκης και η διευθύντρια της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «τέθηκε από τους αντισυμβαλλόμενους της χώρας μας το νομικό ζήτημα της κύρωσης της δανειακής σύμβασης πριν υποβληθεί αίτημα εκταμίευσης της πρώτης δόσης, εκτός και αν προβλεπόταν ρητά με διάταξη νόμου ότι η δανειακή σύμβαση καθίσταται δεσμευτική, εφαρμόζεται και ισχύει από την υπογραφή της». «Ενώπιον αυτής της κατάστασης» παραδέχεται το υπουργείο «και προκειμένου να διασφαλιστεί η εκταμίευση των αναγκαίων ποσών πριν τη 19η Μαΐου, δηλαδή προκειμένου να διασφαλιστούν τα μείζονα εθνικά αγαθά, η κυβέρνηση έλαβε την πρωτοβουλία να εισαγάγει στη Βουλή αναδιατύπωση της ψηφισμένης διάταξης».

Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύεται να φέρει την πρώτη δανειακή σύμβαση προς κύρωση στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες, κρίνοντας πως είναι «πολιτικά αναγκαίο», δηλώνει ότι κινείται εντός του πλαισίου του Συντάγματος, αναγνωρίζει ωστόσο ότι «ο κοινοβουλευτικός χειρισμός» από τον ίδιο και το προεδρείο της Βουλής «ήταν συνεπώς αναγκαίος, αν και προφανώς ασυνήθιστος λόγω της αναγκαστικής και ασυνήθιστης κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε ως χώρα».

Γ. ΜΠΑΛΗ, Λ. ΓΑΛΑΝΟΣ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *