Έρχονται τα σχέδια βελτίωσης μαζί με το ΔΝΤ


Περουλάκης Ιωάννης -Γεωπόνος Μελετητής -Λάρισα

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες σε φάση υπογραφής βρίσκετε η ΚΥΑ που αφορά τα σχέδια βελτίωσης από τα συναρμόδια υπουργία. Το ποσό που θα διατεθεί τελικά για τα σχέδια είναι 700 εκ € αντί για 500 εκ € που έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση. Πρέπει να υπολογίσει κανείς ότι από τα λεφτά αυτά θα πληρωθούν και περίπου 170 εκ € σε υποχρεώσεις του παρελθόντος και έτσι θα έχουμε φέτος 530 εκ ευρώ για τα σχέδια βελτίωσης.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι πολύ σύντομα θα….
.
ανοίξουν πολλά προγράμματα, αφού θεωρώ πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (όπως και όλα τα άλλα Υπουργεία…) περιμένει τα λεφτά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να εξασφαλίσει την εθνική συμμετοχή σε όλα τα κοινοτικά προγράμματα. Είναι πλέον γνωστό ότι τα χρήματα θα πιστωθούν στο λογαριασμό του Ελληνικού κράτους το αργότερο μέχρι τις 19 Μαΐου και από τότε και μετά θα μπορούν να πληρωθούν και να ανοίξουν ταυτόχρονα πολλά νέα προγράμματα (π.χ. βιολογική γεωργία, σχέδια βελτίωσης, ΕΣΠΑ, κ.α.).

Τα κοινοτικά προγράμματα είναι ο μόνος τρόπος να κινηθεί χρήμα στην αγορά και μάλλον αυτό το ξέρει καλά η παρούσα κυβέρνηση…
Ας μιλήσουμε τώρα για τα σχέδια βελτίωσης…
Τα σχέδια βελτίωσης του 2010 από ότι φαίνεται δε θα έχουν πολλές αλλαγές σε σχέση με αυτά που έτρεξαν σε παρελθόντα έτη. Μένει να δούμε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες για τις οποίες σημειώθηκαν κάποιες ενστάσεις κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης.
Τα ποσοστά επιδότησης μάλλον θα είναι:

– Για τους Νέους Αγρότες (όποιοι τελικά θα χαρακτηρισθούν σε αυτή την προκήρυξη των σχεδίων..) 50% για αυτούς που μένουν σε κανονικές περιοχές και 60% σε αυτούς που μένουν σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές
– Για του λοιπούς αγρότες, 40% για αυτούς που μένουν σε κανονικές περιοχές και 50% σε αυτούς που μένουν σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές

Ένα ερώτημα που απασχόλησε τον κόσμο πολύ καιρό, είναι εάν θα επιδοτηθούν τα γεωργικά μηχανήματα, κάτι φυσικά που ενδιαφέρει πάρα… μα πάρα πολύ κόσμο! Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι κατά πάσα πιθανότητα ΝΑΙ. Εννοείται πως πάντα μιλάμε για ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ εξοπλισμό.

Επίσης στα Σχέδια βελτίωσης θα εντάσσονται γεωργικές κατασκευές, εγκατάσταση πολυετών καλλιεργειών, και πολλά άλλα, πλην του ζωικού κεφαλαίου.
Επίσης δε ξέρουμε ακόμα πως θα κλιθούμε οι γεωτεχνικοί (μελετητές) να εφαρμόσουμε τα σχέδια αφού φυσικά δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα η απόφαση που καθορίζει τις λεπτομέρειες.

Καλό είναι οι αγρότες που θέλουν να ενταχθούν στα σχέδια βελτίωσης να αρχίσουν να προγραμματίζουν τις επενδύσεις που θέλουν να κάνουν και να κάνουν μια βόλτα στα μελετητικά γραφεία, για να κάνουν μια πρώτη συζήτηση με τον μελετητή τους και να μάθουν κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες που πιθανόν τους ενδιαφέρουν.
Προσοχή στις ανούσιες επενδύσεις! Δεν υπάρχει λόγος να κάνει κανείς επένδυση επειδή την κάνει ο διπλανός του, ο συγχωριανός του! Ο σχεδιασμός είναι το Α και το Ω σε επενδύσεις «σχετικά» μεγάλου μεγέθους (όπως αυτές που εντάσσονται στα σχέδια βελτίωσης) και θεωρώ ότι ο πλέον αρμόδιος για να σας βοηθήσει είναι ο γεωτεχνικός μελετητής σας!

tsouknida.blogspot

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *