Το έχουν κουράσει! Νομίζω….

Έχουν να διαλέξουν μεταξύ δύο δρόμων: Ο ένας είναι εκείνος της παραμονής μας στην Ευρώπη. Ο άλλος είναι ο δρόμος της απόλυτης καταστροφής. Στην πρώτη περίπτωση έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα τερατώδη ψέματα της αντιμνημονιακής περιόδου. Στην δεύτερη θα φορτωθούν όλες τις αμαρτίες της μεταπολίτευσης, οδηγώντας τη χώρα σε μία ιστορική ήττα. Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλο χάσιμο χρόνου. Συμφωνία εδώ και τώρα!

Ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει μεγάλα εσωκομματικά προβλήματα. Είναι απόλυτα φυσικό. Οι βουλευτές του, όμως, οφείλουν να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών. Ούτε για τους βουλευτές που ψήφισαν τα προηγούμενα μνημόνια ήταν ευχάριστο να βάζουν την υπογραφή τους κάτω από σκληρά μέτρα, αλλά αυτό επέβαλλε τότε το εθνικό συμφέρον.

Τα μνημόνια δεν απέτυχαν για άλλο λόγο πέραν του ότι δεν υπήρξε συναίνεση για να προχωρήσουν στη χώρα οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί υπό τις σημερινές συνθήκες. Δεν ήταν το μνημόνιο το πρόβλημα, αλλά η απροθυμία μας να αλλάξουμε το οικονομικό μας περιβάλλον. Αυτό μπορεί να συμβεί τώρα, με μία ευρύτερη πολιτική συναίνεση. Το ότι πέτυχαν τα μνημόνια στις άλλες χώρες που εφαρμόστηκαν είναι ένα γεγονός. Ότι η Οικονομία της Ελλάδας θα απογειωθεί μέσα σε ένα περιβάλλον συναίνεσης για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων είναι απολύτως βέβαιο. Επειδή οι αντικειμενικές δυνατότητες της Ελλάδας είναι καλύτερες από τις αντίστοιχες της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας.

Οι ανώμαλες πολιτικές λύσεις που θα προκύψουν μέσα από τη ρήξη δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και του πολιτεύματος. Όσοι ονειρεύονται ανατροπές μέσα από το χάος δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Το κλειδί των εξελίξεων, όμως, το κρατά η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί με την ψήφο τους θα αποτρέψουν οποιοδήποτε κακόβουλο σενάριο.

Εφόσον η κυβέρνηση φέρει στην Βουλή μια συμφωνία, η αντιπολίτευση οφείλει να στηρίξει την κυβέρνηση, τουλάχιστον μέχρι η συμφωνία αυτή να περάσει από τη Βουλή. Το τι θα κάνει στην συνέχεια είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης. Κάποιοι λένε ότι θα πρέπει πρώτα να δουν τη συμφωνία κι ύστερα να αποφασίσουν σχετικά. Μας δουλεύουν! Τι περιμένουν, δηλαδή; Θα είναι μία κακή συμφωνία. Μία συμφωνία με σκληρούς όρους και νέους φόρους. Η Οικονομία βρίσκεται σε σημείο χειρότερο από εκείνο του καλοκαιριού του 2012. Γιατί η νέα συμφωνία θα είναι καλύτερη από εκείνη που είχαν κάνει οι ίδιοι τότε; Με το να στηρίξει κανείς τη συμφωνία, δε σημαίνει απαραίτητα ότι συμφωνεί με όλα της τα σημεία. Το σημαντικότερο σε αυτή τη φάση είναι να υπάρξει συμφωνία κι όχι να αναζητηθεί μία φόρμουλα για να γίνουν αντιμνημονιακοί οι προηγούμενοι μνημονιακοί, τώρα που ετοιμάζονται να περάσουν το ποτάμι οι πρώην αντιμνημονιακοί!

Θέλουν να τιμωρήσουν πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνοι! Θα έχουν όλο τον χρόνο να πείσουν στη συνέχεια για την ορθότητα των λόγων τους. Θέλουμε, όμως, να κάνουμε μία επισήμανση: Ο ελληνικός λαός δεν θα πέσει ανάσκελα από έκπληξη όταν η συμφωνία έρθει στη Βουλή. Τα προεκλογικά ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ τα «αγόρασε», κι ας ήξερε ότι επρόκειτο για ψέματα. Η Νέα Δημοκρατία δεν τιμωρήθηκε επειδή εγκατέλειψε την… αντιμνημονιακή πολιτική του 2010. Αλλά γιατί δεν κατάφερε να μεταμορφώσει την Ελλάδα. Ο Αντώνης Σαμαράς έσωσε την χώρα από την καταστροφή το 2012, αλλά δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να βγει η χώρα από την κρίση.

Δεν μπόρεσε ο Αντώνης Σαμαράς και θα μπορέσει ο Αλέξης Τσίπρας; Προσωπικά πιστεύω πως όχι! Κι αυτό, διότι τόσο στην δεξιά όσο και στην αριστερά επικρατεί ο λαϊκισμός και ο κρατισμός. Για να αλλάξει κάτι, για να έχουμε πιθανότητες επιτυχίας, χρειάζεται να ακολουθηθούν καθαρά φιλελεύθερες πολιτικές. Πόσο πιθανό το βρίσκετε;

Ωστόσο, υπάρχει μία ελπίδα να αλλάξει κάτι, κάτω από την πίεση των γεγονότων. Γι’ αυτή τη μία και μικρή πιθανότητα μιλάμε. Την πιθανότητα να απαλλαγεί ο κ. Τσίπρας από τα κομματικά του βαρίδια και να γίνει ο ηγέτης που χρειάζεται η χώρα. Μπορεί; Στο ερώτημα αυτό θα απαντήσει μόνο ο ίδιος και μόνο μέσα από τις πολιτικές του πράξεις. Οι μεγάλοι ηγέτες, πάντως, αποδείχτηκαν μεγάλοι επειδή πήραν μεγάλες και γενναίες αποφάσεις και όχι γιατί έλεγαν οι ίδιοι ότι είναι μεγάλοι…
panosz.wordpress.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *