Γη και ύδωρ στη Σκωτία για να μην ανεξαρτητοποιηθεί – Μπροστά το “ναι” σε νέα δημοσκόπηση

Ένα 24ωρο πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα με το οποίο οι Σκώτοι θα κληθούν να αποφασίσουν αν η Σκωτία θέλουν να μείνει μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου ή όχι, οι Βρετανοί πολιτικοί δίνουν γη και ύδωρ υπέρ του… όχι στην ανεξαρτησία.

Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας κερδίζουν έδαφος και το ποσοστό τους αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες, φτάνοντας στο 48%, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM για λογαριασμό της εφημερίδας Scotsman.

Ακριβώς τα ίδια ποσοστά (52% υπέρ του όχι, 48% υπέρ του ναι) καταγράφει μια ακόμη δημοσκόπηση, της Opinium για την εφημερίδα Daily Telegraph.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των ICM/Scotsman αυτή το ποσοστό εκείνων που επιθυμούν να παραμείνει η Σκωτία στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειωθεί στο 52%, τρεις μονάδες κάτω σε σύγκριση με μια παρόμοια δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον περασμένο μήνα.

ο ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 14%. Εάν συμπεριληφθούν οι αναποφάσιστοι, τότε το “ναι” στην ανεξαρτητοποίηση αποσπά ποσοστό 41% ενώ το “όχι” εξακολουθεί να προηγείται, με ποσοστό 45%.

Με το ποσοστό υπέρ της ανεξαρτησίας θα έχει φτάσει σχεδόν στο 50%, οι ηγέτες των τριών βασικών πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας, σε μια ακόμη κίνηση πανικού, δεσμεύτηκαν να παραχωρήσουν περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία εάν οι ψηφοφόροι ψηφίσουν «όχι».

Σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Daily Record με τίτλο «ο Όρκος», ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νίκ Κλεγκ και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ δηλώνουν: «Η αρνητική ψήφος θα παραδώσει ταχύτερες, ασφαλέστερες και καλύτερες αλλαγές από ότι ο διαχωρισμός».

Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ, απέρριψε την υπόσχεση για παραχώρηση περισσοτέρων εξουσιών λέγοντας ότι είναι «μια τελευταίας στιγμής απελπισμένη προσφορά του τίποτα» η οποία «δεν πρόκειται να αποτρέψει το λαό της Σκωτίας από την τεράστια ευκαιρία που δίνεται στη Σκωτία να πάρει το μέλλον στα χέρια της».

Πηγή: ΑΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *