ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ…ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. [ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ …ΕΚΛΟΓΕΣ;;; ]

ΜΑΞΙΜΟΥ: ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ .

Toυ Φώτη Τριάρχη

Με τον πλέον δραματικό τρόπο, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές βρίσκονται σε αδιέξοδο, αν και το τελευταίο διάστημα οι εκτιμήσεις στελεχών της και διαρροές του Μαξίμου συνέκλιναν στην άποψη ότι πολύ σύντομα θα βρισκόταν η «χρυσή τομή» για συμφωνία.

Με non paper, η κυβέρνηση, εν μέσω των κρίσιμων επαφών Δραγασάκη, Τσακαλώτου και Βαρουφάκη με Ντράγκι και Σαπέν σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες, επιρρίπτει την ευθύνη για τις άκαρπες συζητήσεις στις στρατηγικές διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν.

«Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους Θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους» λένε με έμφαση συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος συνομίλησε νωρίτερα με την Καγκελάριο Μέρκελ.

«Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους» τονίζεται στο σημείωμα του Μαξίμου, που εξηγεί:

«Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός “έντιμου συμβιβασμού”».

Όπως υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, η διαφορά στρατηγικής ανάμεσα στους Θεσμούς δημιουργεί εμπόδια και αναλύει τις διαφορές τους:

«Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Αντιθέτως, η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών».

Σύμφωνα, πάντα, με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, το αποτέλεσμα αυτών είναι «το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν]. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *