Θα έχουν την τύχη της στυμμένης λεμονόκουπας…

Γράφει ο Μαγια

Στην ίδια παράσταση πολιτικής αθλιότητας θεατές. Με την μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, λίγες εβδομάδες πριν από τις διπλές εκλογές να «πουλά» ξεδιάντροπα, εν μέσω ερειπίων, αισιοδοξία και να φιλοτεχνεί εικόνα σκληρής αντιπαράθεσης με τους δανειστές…

Πολλοί περίμεναν ότι η Τρόικα θα ήταν χαλαρή απέναντι στην κυβέρνηση λόγω των ευρωεκλογών και της απειλής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτή κάνει το αντίθετο. Δεν εκταμιεύει τη δόση, πιέζει να προχωρήσουν οι απορυθμίσεις, τροφοδοτεί δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο ότι η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να βγει φέτος στις αγορές, αξιώνει την περαιτέρω κοινωνική κατάρρευση με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να καταστεί δυσκολότερο το ξήλωμα των νεοφιλελεύθερων μέτρων όταν έρθει η Αριστερά στην κυβέρνηση και μπλοκάρει τη διάθεση του αιματοβαμμένου πρωτογενούς πλεονάσματος για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, όπως έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός.

Ο Σόιμπλε, δείχνει να εννοεί τα όσα δημόσια δηλώνει, επειδή σε διαφορετική περίπτωση θα δώσει επιχειρήματα στον αυξανόμενο δεξιό ευρωσκεπτικισμό στη Γερμανία, αλλά και “κακό παράδειγμα” για τον υπόλοιπο Ευρωπαϊκό Νότο,

Με δύο λέξεις, το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει το Βερολίνο είναι εάν ο ευρισκόμενος σε αποδρομή μνημονιακός θίασος κινδυνεύσει με ανεπανόρθωτη εκλογική ζημιά και οδηγηθεί σε κατάρρευση.

Αλλωστε, για όποιον αντιλαμβάνεται τις πραγματικές συντεταγμένες της γερμανικής πολιτικής, ήταν δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα του επεφύλασσαν την κατάληξη της στυμμένης λεμονόκουπας.

Οι Γερμανοί αντιλαμβάνονται ότι, η συγκυβέρνηση έχει «φαει τα ψωμιά» της. Βλέπουν ότι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Διαπλοκής για την αναστήλωση του ΠΑΣΟΚ με τη δημι­ουργία (κεντροαριστερών) προσωπείων, ο κό­σμος δεν τσιμπάει, ενώ το πολιτικό κόστος που θα καταβάλει στις, δημοψηφισματικού χαρακτήρα, ευρωεκλογές η Δεξιά του Σαμαρά θα είναι τεράστιο έως ασήκωτο.
Τι μένει λοιπόν στην παραπαίουσα κυβέρνηση, πλην της ωραιοποιημένης υποταγής;

Ο εκβιασμός και πάλι των πολιτών, αυτή τη φορά με το φάντασμα της πολιτικής αποσταθεροποίησης και την απειλή της …απώλειας του περιβόητου «success story».

Στο επιτελείο Σαμαρά επεξεργάζονται συνταγές πολιτικής επιβίωσης. Ακόμη και για το ενδεχόμενο αποστασιοποίησης των Παπανδρεικών από το Βενιζελικό ΠΑΣΟΚ, γεγονός που επαναφέρει στο τραπέζι το σενάριο των πρόωρων εθνι­κών εκλογών.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *