Η Ελλάδα μπλοκαρισμένη σε στεριά και θάλασσα-Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση

Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτικών, καθώς το πρωί, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας σε νέα συνεδρίασή της, αποφάσισε ομόφωνα και νέα 48ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση…

Έτσι τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια από τις 6 αύριο το πρωί της Δευτέρας 04/02 έως τις 6 το πρωί της Τετάρτης. Το μεσημέρι τα ναυτεργατικά σωματεία πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Πειραιά στον Άγιο Διονύσιο.

Ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάλεσε για άλλη μία φορά την κυβέρνηση να επιλύσει τα προβλήματα των ναυτεργατών καθώς με τις διατάξεις του νέου πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας θα οδηγηθούν άμεσα στην ανεργία και άλλοι Έλληνες ναυτικοί.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογιώργος σε δήλωσή του έκανε λόγο για αδιαλλαξία της κυβέρνησης πάνω στο πρόβλημα των ναυτεργατών και πρόσθεσε ότι με το σχέδιο νόμου καταργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας για τους Έλληνες Ναυτεργάτες με αποτέλεσμα η ανεργία να εκτιναχθεί σε υψηλότερα ακόμη επίπεδα και τα ασφαλιστικά τους ταμεία να οδηγούνται με βεβαιότητα σε οικονομική κατάρρευση και χρεοκοπία.

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αρμόδιοι για θέματα ναυτιλίας Νίκος Σηφουνάκης και Κώστας Τριανταφύλλου έχουν δηλώσει ότι το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, χρήζει περαιτέρω αλλαγών και διορθωτικών παρεμβάσεων.

Ως προς το ζήτημα της ναυτολόγησης, εκφράστηκαν προβληματισμοί για την προωθούμενη ρύθμιση με την οποία καθιερώνονται ατομικές συμβάσεις εργασίας στα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου ναυτιλίας, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη να συνδυαστούν τα μέτρα βιωσιμότητας των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων με παρεμβάσεις προστασίας των εργαζομένων. Συμφωνήθηκε επίσης να συνεχιστεί η διαβούλευση ώστε να υπάρξει σύγκλιση απόψεων πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή.

Σε διάλογο καλεί τους ναυτικούς το Υπουργείο Ναυτιλίας

«Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση, τα περιθώρια είναι περιορισμένα, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης», δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης σχολιάζοντας τη νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση που εξήγγειλε η ΠΝΟ.

Ο κ.Μουσουρούλης ο οποίος απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης, πρόσθεσε ότι ο διάλογος συνεχίζεται καθώς τα προβλήματα είναι δεδομένα και για τις δύο πλευρές και για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και για τους Έλληνες ναυτεργάτες.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός έχει καλέσει σε νέα συνάντηση τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αλλά και το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων προχώρησαν οι αγροτες σε όλη την Ελλάδα

Σε συμβολική κατάληψη μιας περίπου ώρας της Εγνατίας στο ύψος του κόμβου Χρυσούπολης στο Δήμο Νέστου Καβάλας και του επαρχιακού οδικού άξονα Δράμα – Μαυρολεύκης, προχώρησαν οι αγρότες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Και στις δυο περιοχές οι αγρότες δεν κάνουν χρήση των αγροτικών μηχανημάτων καθώς η διαμαρτυρίας γίνεται μόνο από τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Στη Χρυσούπολη παρόντες στην εκδήλωση διαμαρτυρίας είναι τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων της Καβάλας και της Ξάνθης σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους αγρότες.

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Χρυσούπολης Γιάννης Πασαλίδης τόνισε πως «η διαμαρτυρία είναι καθαρά συμβολική, θα είναι ειρηνική, με τη συμμετοχή των παιδιών και των οικογενειών μας χωρίς καμία διάθεση να δημιουργήσουμε προβλήματα και εντάσεις».

Το Τμήμα Τροχαίας Καβάλας είχε μεριμνήσει για την διοχέτευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στην Εθνική Οδό Καβάλας – Ξάνθης μέσα από παρακαμπτήριους ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στον αυτοκινητόδρομο.

Στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες των Σερρών έκλεισαν συμβολικά για μια ώρα την Εγνατία Οδό, στο ύψος των Ν. Κερδυλλίων,. Οι αγρότες κατέλαβαν πεζή το οδόστρωμα, ενώ τα τρακτέρ τους βρίσκονται στις άκρες του δρόμου.Η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν από παρακαμπτήριο, μέσω Ασπροβάλτας.

Στο δρόμο βγήκαν και οι αγρότες της Μεσσηνίας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, όπου από τις 12.00 το μεσημέρι πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σουληνάρι και συγκεκριμένα στο 32ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας – Πύλου.

Οι αγρότες της Μεσσηνίας που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε ελαιοσυλλογή, άφησαν τα χωράφια κι έχουν παρατάξει τα αγροτικά τους αυτοκίνητα και λίγα τρακτέρ, δεξιά κι αριστερά της εθνικής οδού, χωρίς να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των διερχόμενων αυτοκινήτων και συζητούν για την οργάνωσή τους και την πορεία των κινητοποιήσεων.

Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Χανδρινού Παναγιώτης Λάππας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι, «ο αγώνας γίνεται καθαρά για λόγους επιβίωσης».

Εξήγησε πως δεν έχουν στόχο να κλείσουν κανένα δρόμο, αλλά συγκεντρώθηκαν για να δείξουν ότι «δεν πάει άλλο» και δήλωσε πως δεν είναι σίγουρο ότι θα μείνουν στο σημείο ή θα κινούνται χωριό – χωριό σ’ όλο το νομό.

Υπογράμμισε ότι, «ακόμα και η αύξηση κατά 30 λεπτά το κιλό, στο ελαιόλαδο την φετινή σεζόν, χάθηκε από την αύξηση του κόστους παραγωγής. Δεν αντέχουμε και δεν έχουμε να καλύψουμε την αύξηση των καυσίμων, των αγροτικών εφοδίων, του ρεύματος και να πληρώσουμε την υψηλή φορολογία».

Πρόσθεσε πως οι σημερινοί αγρότες που ακολούθησαν από επιλογή το επάγγελμα αυτό, πρέπει το κράτος να σταθεί δίπλα τους, αρωγός και τόνισε ότι, «δεν μπορούμε να πληρώσουμε φόρο για τα χωράφια», προσθέτοντας πως αν μπει φορολογία στα χωράφια, «ή θα τα πουλήσουμε, ή θα περιμένουμε με τα όπλα τον κλητήρα στο χωράφι».

Εν τω μεταξύ, στην Αργολίδα, οι αγρότες του νομού, για πέμπτη ημέρα βρίσκονται στην εθνική οδό Μυκηνών – Ναυπλίου στον κόμβο Μάνεση, όπου τους επισκέπτονται εκπρόσωποι από διάφορες επαγγελματικές ομάδες του νομού, για να δηλώσουν την συμπαράστασή τους στον αγώνα που κάνουν.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *