Παγκόσμιος συναγερμός για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η αύξηση των τιμών πετρελαίου επισημαίνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, Νομπούο Τανάκα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.
Οι υψηλές τιμές έχουν ήδη προκαλέσει πλήγμα στη ζήτηση χωρών που βρίσκονται στην…..
κορυφή της κατανάλωσης, όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ και γι αυτό το σκοπό, ο κ. Τανάκα καλεί τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του στον Ιούνιο, εκτιμώντας ότι έτσι θα επιτευχθεί ανάσχεση περαιτέρω ανόδου των τιμών.

Άλλωστε, ο κ. Τανάκα επισημαίνει ότι τυχόν διατήρηση των τιμών σε επίπεδα που υπερβαίνουν τα 100 δολάρια το βαρέλι και μέχρι το τέλος του 2011 θα προκαλούσε «καταστροφή» στη ζήτηση πετρελαίου.

«Η επίπτωση των υψηλών τιμών γίνεται εμφανής, σε όλο το μέγεθος της, στην παγκόσμια οικονομία, με καθυστέρηση έξι μηνών. Αν, όμως, παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για το υπόλοιπο του 2011, οι συνέπειες θα είναι αρνητικές» υποστήριξε.

Επίσης, κάλεσε επενδυτές και κερδοσκόπους να «μην επαναλάβουν το ίδιο λάθος με το 2008», προκαλώντας την εκτίναξη της τιμής του μαύρου χρυσού σε επίπεδα άνω των 147 δολαρίων το βαρέλι, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην παρούσα φάση, συνεχίσει ο κ. Τανάκα, η τροφοδοσία της αγοράς πετρελαίου είναι επαρκής. Παρόλα αυτά, ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής του τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

http://www.newsbomb.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

3 Comments

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *