Ψήφισαν… αποχή σε Γαύδο και Βελβεντό

«Αποχή» ψήφισαν χθες μαζικά οι ακρίτες της Γαύδου, όπως επίσης και οι κάτοικοι στο Βελβεντό Κοζάνης. Οι πρώτοι απέφυγαν συστηματικά την κάλπη των περιφερειακών εκλογών ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού τους με την Κρήτη, ενώ οι δεύτεροι διαμαρτύρονται για τη συνένωση του δήμου τους στο…..
πλαίσιο του «Καλλικράτη». Στο κενό, αντίθετα, έπεσε το κάλεσμα σε «αντάρτικο» των μηλοπαραγωγών στο Τοιχιό Καστοριάς, αφού η εκλογική διαδικασία στην περιοχή εξελίχτηκε ομαλά.
Πιο συγκεκριμένα, στη Γαύδο, που διοικητικά ανήκει στα Χανιά, ψήφισαν οι 89 από τους 162 εγγεγραμμένους. Από τους 89 μόνο οι 3 προσέγγισαν την κάλπη για την Περιφέρεια Κρήτης, εκ των οποίων οι δύο ψήφισαν τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Σταύρο Αρναουτάκη και ο τρίτος λευκό.

Παρ’ όλα αυτά οι εκλογείς ανέδειξαν παμψηφεί στον νεοσύστατο Δήμο Γαύδου τον νυν κοινοτάρχη και μοναδικό υποψήφιο Ευστράτιο Λαμπάκη, ο οποίος συγκέντρωσε και τις 89 ψήφους. Σε γενική λαϊκή συνέλευσή τους, την παραμονή των εκλογών, οι μόνιμοι κάτοικοι της Γαύδου αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη περιφερειάρχη, ζητώντας να αλλάξουν οι όροι του διαγωνισμού για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την Κρήτη.
Εκτός εκλογικών τμημάτων κινήθηκαν χθες και οι κάτοικοι του Βελβεντού. Στην υπό συγχώνευση κωμόπολη της Δυτικής Μακεδονίας, η πλειονότητα των δημοτών απείχε από την εκλογική διαδικασία, ύστερα από αποφάσεις που ελήφθησαν σε τοπικό δημοψήφισμα και επιβεβαιώθηκαν σε πρόσφατες λαϊκές συνελεύσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνένωση του δήμου τους με τον Δήμο Σερβίων στο πλαίσιο του «Καλλικράτη».

Λιγότερη από 100
Οπως είπε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Βελβεντού, Μ. Στεργίου, σε σύνολο 4.850 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και περίπου 3.200 δημοτών που συνήθως ψηφίζουν στις εκλογές, προσήλθαν στην κάλπη (μέχρι αργά το μεσημέρι) λιγότερα από 100 άτομα.
Μικρή ανταπόκριση είχε αντίθετα το κάλεσμα των μηλοπαραγωγών του Τοιχιού Καστοριάς για αποχή από τις κάλπες, εξαιτίας της μη καταβολής των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστη η παραγωγή τους πριν από δύο χρόνια. Η εκλογική διαδικασία στην περιοχή εξελίχτηκε ομαλά και η αποχή κινήθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα.
Τα… περίεργα της κάλπης, όμως, δεν σταματούν εκεί. Στο Ηράκλειο τα μέλη του συλλόγου «οικιστών» αυθαίρετων χτισμάτων ψήφισαν άκυρο, αφού αντί για ψηφοδέλτια έριξαν στην κάλπη αυτοκόλλητα με την ένδειξη «είμαι οικιστής»… Τα μέλη του συλλόγου είχαν ανακοινώσει αρκετό καιρό πριν την απόφασή τους, μετά την «άκαρπη» συνάντησή τους με την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη, από την οποία ζήτησαν κατάργηση των προστίμων διατήρησης και πάγωμα των προστίμων ανέγερσης.
Ακυρα ψηφοδέλτια έριξαν, επίσης, στις κάλπες και τα μέλη του συλλόγου «Ζημιωθέντων Ασπίς Πρόνοιας» στην Κρήτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απάθεια -όπως είπαν- των υπευθύνων για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

ethnos

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *