Ποιοί κατέστρεψαν τους αρχαίους ναούς;

Πρωτοπρ. Κυριακού Τσουρού
Γραμματέως της Σ. Ε. επί των αιρέσεων.

Πολλά από τα «νεοεθνικά» ρεύματα, που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα, ισχυρίζονται συχνά, ότι oι χριστιανοί κατέστρεψαν τους ναούς, τα ιερά και τα αγάλματα της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, καταστρέφοντας, έτσι, έργα τέχνης και μνημεία πολιτισμού. Για να στηρίξουν αυτό τον ισχυρισμό τους, επιστρατεύουν μεμονωμένα περιστατικά και προβάλλουν ….
περιπτώσεις ακραίας συμπεριφοράς ως την επίσημη γραμμή της Χριστιανικής Εκκλησίας κατά της αρχαίας θρησκείας.
«Η Ορθοδοξία κατέστρεψε τους ναούς μας», λένε1. Σε ερώτηση: «Τι πρόσφερε η Ορθοδοξία στους Έλληνες;», δίδεται η απάντηση: «Την καταστροφή όλων των ναών, των έργων τέχνης και των βιβλιοθηκών»2. Οι χριστιανοί «έκαψαν όσα βιβλία δεν τους βόλευαν, βεβήλωσαν τα ελληνικά ιερά, κομμάτιασαν τα αγάλματα, γκρέμισαν τους ελληνικούς ναούς, καταλήστεψαν τον εθνικό πληθυσμό»3. Σε συκοφαντικό άρθρο κατά του Χριστιανισμού, υποστηρίζεται για τους χριστιανούς, ότι «Η πρώτη τους κίνηση ήταν να καταστρέφουν τους ναούς και τα αγάλματα των Ελλήνων στερώντας έτσι τον κόσμο από ανεπανάληπτα δημιουργήματα της αρχαίας τέχνης, για να μη μείνει ίχνος από τη “βδελυρή θρησκεία των ειδώλων”»4. Υπήρχε, λένε, ένα κατευθυντήριο «σχέδιο», το οποίο κατηύθυνε τις «χριστιανικές μάζες» ώστε να καταστρέψουν ό,τι ελληνικό. «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε εμείς οι Έλληνες», γράφουν, «ότι τα ακρωτηριασμένα αγάλματα που θαυμάζουμε σήμερα στα μουσεία, οι ερειπωμένοι ναοί μπροστά στους οποίους εκστασιάζονται οι καλλιτεχνικές φύσεις και οι αρχαιόφιλοι… δεν είναι παρά τα φτωχικά λείψανα τρομερoύ μακελλειoύ που σπάραξε την ελληνική χώρα (και όχι μόνο αυτή) από τον 4ο ως τον 6ο τουλάχιστο αιώνα της χρονολογίας μας»5.
Συχνά, για να ενοχοποιήσουν το Βυζάντιο, επικαλούνται τις επιδρομές του Αλάριχου κατά της Ελλάδος το 396 μ.Χ. και τις καταστροφές που προξένησε στους αρχαίους ναούς6. Όμως, ένα τέτοιο «επιχείρημα» αποδεικνύεται έωλο, «δείγμα της πιο χονδροειδούς προπαγάνδας ή άγνοιας» εκ μέρους των «νεοεθνικών». Και τούτο διότι, αποκρύπτουν ότι ο Αλάριχος δεν ήταν Βυζαντινός αλλά Γότθος, όπως και oι μοναχοί που τον συνόδευαν στις καταστροφές ήταν αιρετικοί αρειανοί, τους οποίους ο ίδιος ο Θεοδόσιος είχε καταδιώξει ένα χρόνο πρίν7.

Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι υπήρξαν, κατά την πορεία της επικράτησης του Χριστιανισμού, και περιπτώσεις ανεξέλεγκτης εκδικητικής συμπεριφοράς των επί αιώνες καταδιωκομένων Χριστιανών κατά των θρησκευτικών συμβόλων των πρώην διωκτών τους. Ή, ακόμη, και αυστηρές αυτοκρατορικές αποφάσεις εναντίον εκπροσώπων της αρχαίας ειδωλολατρικής θρησκείας ή νόμοι που επέβαλλαν το κλείσιμο των ειδωλολατρικών ναών. Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Β’ υπέγραψε και νόμο με εντολή καταστροφής ναών και ιερών της αρχαίας θρησκείας. Όμως, όλα αυτά, δεν ήταν ούτε μια γενικευμένη τακτική έναντι των αρχαίων ναών, ούτε πολύ περισσότερο η στάση της Εκκλησίας.
Ο Χριστιανισμός αρχίζει να επικρατεί στα χρόνια του Μ. Κωνσταντίνου. Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι: από τότε και στο εξής καταστράφηκαν oι αρχαίοι ναοί ή μήπως πολλοί απ’ αυτούς ήταν ήδη κατεστραμένοι ή εγκαταλελειμμένοι; Γιατί, για να μιλήσει κανείς για καταστροφές αρχαίων ναών από τους χριστιανούς προ του Μ. Κωνσταντίνου είναι εξ ολοκλήρου παράλογο.
Σ’ αυτό το ερώτημα έχουν απαντήσει ειδικοί και εγκρατείς των ιστορικών πραγμάτων επιστήμονες. Εμείς εδώ θα περιοριστούμε να επιστρατεύσουμε κείμενα που προέρχονται από τους ίδιους τους οπαδούς και εκπροσώπους του σύγχρονου πολυθεϊσμού, μέσα από τα οποία αποδεικνύεται περίτρανα, ότι πολλοί ναοί και Ιερά της αρχαίας ελληνικής θρησκείας είχαν υποστεί ολοκληρωτικές καταστροφές και βανδαλισμούς αιώνες πριν την εμφάνιση του Χριστιανισμού.

Και πρωτίστως, θα επικαλεσθούμε κείμενα επιφανούς εκπροσώπου του «Υπάτου Συμβουλίου των Ελλήνων Εθνικών», ο οποίος καίτοι τάσσεται μ’ εκείνους που ισχυρίζονται, ότι oι χριστιανοί κατέστρεψαν τα αρχαία μνημεία, εν τούτοις, ομολογεί, καταγράφοντας Ιστορικά γεγονότα, ποια ήταν πράγματι η κατάσταση των αρχαίων ελληνικών Ιερών μερικούς αιώνες πριν ο Χριστιανισμός εδραιωθεί, ως η επικρατούσα θρησκεία. Και βεβαίως, η γνώμη του είναι ιδιαιτέρως βαρύνουσα, γι’ αυτό θα μεταφέρουμε εδώ αυτούσια τα δικά του κείμενα.
Ο συγγραφέας, λοιπόν, στο τρίτομο έργο του «Υπέρ της των Ελλήνων νόσου», τόμ. Γ’, «Η συρρίκνωση της αρχαίας ψυχής», (ο τρίτος τόμος του βιβλίου φέρει τόν υπότιτλο «Ες έδαφος φέρειν»), μας πληροφορεί ότι ήδη από τον 3ο π. Χ. αιώνα αρχίζει η καταστροφή ελληνικών πόλεων και ιερών από επιδρομείς. Επικαλούμενος τον Κυρ. Σιμόπουλο, γράφει ότι πρώτοι οι Αιτωλοί, τον 3ο π.Χ. αιώνα, «απογύμνωσαν ή κατέστρεψαν τα ιερά και τους τόπους λατρείας που αποτελούσαν τον κυριότερο συνδετικό ιστό, τον θρησκευτικό δεσμό μεταξύ των κρατουπόλεων… Το 219 π. Χ. ο στρατηγός της αιτωλικής Συμπολιτείας Σκόπας, κυριεύει το Δίον την ιερή πόλη των Μακεδόνων και καταστρέφει τα πάντα. Γκρεμίζει όλα τα κτίσματα, πυρπολεί και τους χώρους λατρείας. Τα ίδια και στο ιερό της Δωδώνης από τον στρατηγό των Αιτωλών Δωρίμαχο. Καταπάτησε κάθε ιερό και όσιο γράφει ο Πολύβιος»8.

Στην συνέχεια, ο Φίλιππος με τους Μακεδόνες του, σε αντίποινα, «πυρπόλησαν και κατεδάφισαν τα ιερά και ανέτρεψαν η κατέστρεψαν 2.000 ανδριάντες». Και δεν περιορίστηκαν μόνο στην Αιτωλία, αλλά προχώρησαν και στην Αττική, το 200 π. Χ., όπως εξιστορεί ο Λίβιος, όπου «Κατέστρεψαν και τα μνημεία και ανέσκαψαν τους τάφους διασκορπίζοντας τα οστά των νεκρών»9.
Ακολουθούν οι επιδρομές των Ρωμαίων, που κράτησαν δύο ολόκληρους αιώνες και έφεραν πράγματι «ες έδαφος» πόλεις, ναούς, ιερά και αγάλματα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το 194 π. Χ., ο Τίτος Φλαμίνιος, μετά την νίκη του κατά του Φιλίππου, «στέλνει καραβιές ολόκληρες από κλεμμένα μαρμάρινα και χάλκινα αγάλματα για να κοσμήσουν το θρίαμβο του στη Ρώμη»10.
Το 189 π.Χ., «ο Μάρκος Φούλβιος Νοβιλίορ λεηλατεί σύμφωνα με την καταγραφή του Πολύβιου την Αμβρακία συμπεριλαμβανομένων και των Ιερών της και στέλνει σα λάφυρα στη Ρώμη, αγάλματα, επιγραφές και θησαυρούς»11. Το 181 π.Χ., «η Σύγκλητος είχε ρίξει στην πυρά τα έργα των Πυθαγορείων»12.
Το 87 π.α.χ.χ.13, «ο άξεστος Σύλλας, καταστρέφει την Αθήνα που είχε συμπαραταχθεί με τον Μιθριδάτη, και αμέτρητα αγάλματα, πίνακες ζωγραφικής και θησαυροί, γίνονται αντικείμενα λεηλασίας και μεταφέρονται στη Ρώμη, συμπεριλαμβανομένης της ονομαστής βιβλιοθήκης του Απελλικώνος και του περίφημου πίνακα του Ζεύξιδος… Ο ίδιος άρπαγας στρατοκράτης ήταν επίσης αυτός που άρπαξε το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς του Αλαλκομένειου ιερού της Βοιωτίας, έβαλε χέρι στα ιερά της Επιδαύρου… της Ολυμπίας και των Δελφών»14.

Το 55 π.α.χ.χ., «ο φοβερός Βέρρης… λεηλάτησε τα καλλιτεχνήματα και τους θησαυρούς όλης της νότιας Ελλάδας, έκλεψε το χρυσό από τον Ναό της Αθηνάς στην Αθήνα… άρπαξε από την Τένεδο το λατρευτικό άγαλμα του τοπικού ημίθεου Τέννητος, καταλήστεψε τον πανάρχαιο Ναό της Ήρας στη Σάμο, το Ναό της Αρτέμιδος στην Πέργαμο, λεηλάτησε όλα τα μνημεία της Ασπένδου στην Παμφυλία»15.
«Ο Αύγουστος… κλέβει από την Τεγέα και μεταφέρει στη Ρώμη το περίφημο άγαλμα της Αλέας Αθηνάς… Ο Καλιγούλας διάλεγε ελληνικές προτομές και πρόσταζε να τις αποκεφαλίζουν και να προσθέσουν σε αυτές το δικό του κεφάλι… Ο Νέρωνας, κλέφτης επίσης πεντακοσίων χάλκινων γλυπτών από τους Δελφούς…»16.
Συμπερασματικά, ο εν λόγω συγγραφέας μας πληροφορεί ότι οι Ρωμαίοι «μέσα σε λιγώτερο από δύο αιώνες τη μετέτρεψαν (την Ελλάδα) σε ερειπωμένη επαρχία τους, σε μια χώρα όπου “οι λίθοι μόνον” θύμιζαν “τη σεμνότητα και το μέγεθος της Ελλάδος” (Δίων Χρυσόστομος)». Και καταλήγει: «ο Παυσανίας (σσ. 2ος μ. Χ. αι.) ουσιαστικά θα δει και θα περιγράψει μια χώρα ερειπωμένη και ολιγάνθρωπη, της οποίας αρκετές πόλεις είναι ήδη έρημες, τα δε ιερά είναι κατά πλειοψηφία χορταριασμένα και με γκρεμισμένες τις στέγες… Ο Ρωμαίος ποιητής Γιουβενάλλης… θα γράψει επίσης και τα εξής:… Σήμερα δεν μπορείς να αρπάξεις από αυτούς, όταν πατήσεις το φτωχό τους τόπο, τίποτε άλλο από μερικά βόδια και φοράδες, τους εφέστιους Θεούς από το σπιτικό τους και κανένα περίεργο άγαλμα, αν έχει μείνει κανένα στα ιερά τους…»17.
Αυτά εξιστορεί με εθνικό πόνο ο εκπρόσωπος του Τ.Σ.Ε.Ε. και μας βρίσκει συμπάσχοντας, γιατί έχει απόλυτο δίκιο. Όμως, πως συμβιβάζονται όλα αυτά μ’ εκείνα τα «αποφθεγματικά» που ακούσαμε πιο πάνω, ότι οι χριστιανοί «έκαψαν όσα βιβλία δεν τους βόλευαν, βεβήλωσαν τα ελληνικά ιερά, κομμάτιασαν τα αγάλματα, γκρέμισαν τους ελληνικούς ναούς, καταλήστεψαν τον εθνικό πληθυσμό», και ότι η Ορθοδοξία προσέφερε «Την καταστροφή όλων των ναών, των έργων τέχνης και των βιβλιοθηκών»;

Παρόμοιες «ομολογίες» συναντάμε και σε άλλα περιοδικά. Επιλεκτικά μεταφέρουμε εδώ δύο ακόμη αντιπροσωπευτικά κείμενα που προέρχονται από περιοδικά του «νεοεθνικού» νεοπολυθεϊστικού «χώρου»: «Οι πληροφορίες που παραδίδουν ο Παυσανίας, ο Στράβων και ο Πολύβιος για τις εκτεταμένες επιχειρήσεις αρπαγής ελληνικών έργων τέχνης εντυπωσιάζουν, όσον αφορά στους αριθμούς και την αξία των μνημείων, που μεταφέρθηκαν στη Ρώμη. Πεντακόσια αγάλματα από τους Δελφούς, τρεις χιλιάδες από τη Ρόδο και εκατοντάδες γλυπτά και έργα ζωγραφικής από την Κόρινθο έγιναν λεία κατακτητών. Ό,τι είχε απομείνει μέχρι την επικράτηση του Χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας του Βυζαντίου, έγινε στόχος για καταστροφή από το νέο μισελληνικό καθεστώς, με την ανοχή και τις ευλογίες του οποίου «αλώνιζαν» ορδές βαρβάρων και λαφυραγωγούσαν, ό,τι εύρισκαν στο δρόμο τους. Εκτός απ’ αυτούς όμως και οι χριστιανοί του ελλαδικού χώρου δεν ήταν άμοιροι μιαρών πράξεων. Όχι μόνον κατέστρεφαν κτήρια και ακρωτηρίαζαν αγάλματα, αλλά πωλούσαν “δι’ ολίγα τάλλαρα” τα τεμάχιά τους σε ξένους επισκέπτες»18.

Τα ίδια επαναλαμβάνει και άλλο περιοδικό του «χώρου»: «Η λεηλασία του Ελληνικού πολιτισμού προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις επί Νέρωνος, ο οποίος “Πεντακόσιας θεών τέ αναμίξ αφείλετο και ανθρώπων εικόνας χαλκάς” (Παυσανίας, Φωκικά 71). Μεταξύ των κλοπιμαίων ήσαν και η πασίγνωστη Κόρη του Anzio, η Κασσάνδρα, ο έρως του Πραξιτέλους, ο θνήσκων Γαλάτης, ο ο Απόλλων του Σκόπα, η «εύκνημα» Αμαζόνα του Στρογγυλίωνος και ένα μικρό άγαλμα του Αλεξάνδρου, το οποίο είχε επιχρύσωση… Οι αυτοκράτορες και οι πλούσιοι Ρωμαίοι, αφού πρώτα έσβηναν τα επιγράμματα από τις βάσεις των αγαλμάτων, έκοβαν τα κεφάλια και στη θέση τους έβαζαν το μαρμάρινο ομοίωμα του δικού τους κεφαλιού»19.
Ας σημειωθεί, ότι η μαρτυρία του Παυσανία πρέπει να θεωρηθεί ως ιδιαιτέρως βαρύνουσα, αφού το έργο του «Περιήγησις της Ελλάδος», έχει γραφεί μεταξύ των ετών 160 και 180 μ. Χ.
Αυτά, λοιπόν, μας πληροφορούν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των ελληνικών «νεοεθνικών» ρευμάτων, οι όποιοι στη συνέχεια καταγγέλλουν τον Χριστιανισμό ως τον μοναδικό διώκτη και καταστροφέα αρχαίων ναών, αγαλμάτων και βιβλιοθηκών. Δηλαδή, οι Ρωμαίοι δεν κατέστρεψαν τους αρχαίους ναούς αφήνοντας «μόνον τους λίθους»; Οι ρωμαίοι αυτοκράτορες δεν αποκεφάλιζαν τα αγάλματα για να αντικαταστήσουν τις κεφαλές τους με τα ομοιώματα των δικών τους «άμυαλων» κεφαλών; Δεν έκαψαν βιβλία και βιβλιοθήκες20, δεν έφεραν «ες έδαφος» τα αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης, αλλά και αυτόν το ίδιο τον ελληνικό πολιτισμό; Και όλα αυτά τα έκαναν μόνον οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες και οι χριστιανοί; Αν είναι δυνατόν αυτό να λέγεται ιστορία και αντικειμενικότητα!

Και δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι Χριστιανοί, μέχρι και τις ημέρες του Μ. Κωνσταντίνου, όχι μόνον βρίσκονταν κάτω από φρικτούς και αιματηρούς διωγμούς, που ανέδειξαν 11 εκατομμύρια μάρτυρες της Πίστεως μέσα στους τρεις πρώτους χριστιανικούς αιώνες, αλλά και αποτελούσαν τον 4ο μ. Χ. αιώνα το 5% μόνον του πληθυσμού της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ποσοστό που δεν άλλαξε σημαντικά ακόμη και τους πρώτους χρόνους μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού. Διερωτάται κανείς: άραγε τον 4ο αιώνα, που άρχισε να επικρατεί ο Χριστιανισμός, όλοι αυτοί οι κατεστραμένοι ναοί, τα ιερά, και τα αγάλματα είχαν πάλι ανακατασκευαστεί;

Η ιστορική αλήθεια όμως είναι ότι, όσοι σώζονται από τους αρχαίους ναούς οι περισσότεροι το οφείλουν στο γεγονός ότι πέρασαν στη χρήση των Χριστιανών. Αν σώζεται σήμερα ο Παρθενώνας το σπουδαιότερο αρχαιοελληνικό μνημείο ο ναός του Ηφαίστου (Θησείο), το Ερεχθείο, το ωρολόγιο του Κυρρήστου και τόσοι άλλοι ναοί στον Ελλαδικό χώρο και έξω απ’ αυτόν, αυτό οφείλεται στο ότι μετατράπηκαν σε χριστιανικούς ναούς. Πολλά δε από τα αριστουργήματα τέχνης που διασώθηκαν και κυρίως αγάλματα, οφείλουν τη διάσωση τους στη μεταφορά τους στην Κωνσταντινούπολη για τη διακόσμησή της.
Παρατηρεί ο κ. Ιωάν. Τσέντος: «Οι Βυζαντινοί φύλασσαν όλους αυτούς τους θησαυρούς ευλαβικά, και τους θεωρούσαν στολίδι της πρωτεύουσάς τους, πράγμα που αποδεικνύει πρώτον μεν ότι δεν έτρεφαν αυτό το υποτιθέμενο μίσος προς ό,τι το αρχαίο, αλλά θεωρούσαν αυτά τα αγάλματα μέρος της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, και δεύτερον ότι είχαν την αισθητική που τους επέτρεπε να εκτιμήσουν την ομορφιά και την αξία τους… δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως όποιο μνημείο τον αρχαίου ελληνικού πολιτισμού σώζεται σήμερα στην Ελλάδα, οφείλει τη σωτηρία του στην προστατευτική ασπίδα τον Βυζαντίου»21.

Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να καταλογισθεί η ευθύνη των σημερινών ερειπίων αρχαίων ναών στους Χριστιανούς. Μήπως δεν υπάρχουν σήμερα και αναρίθμητοι Χριστιανικοί ναοί ερειπωμένοι ή εξαφανισμένοι; Από τα μέσα του 4ου αι. έως και τον 6ο αι. μ. Χ., μόνο στην Αθήνα και τα περίχωρα, υπήρχαν είκοσι δύο χριστιανικές Βασιλικές. Πολλές απ’ αυτές είναι γνωστές σήμερα μόνον από τα ερείπιά τους. Ασφαλώς οι παλαιοχριστιανικές αυτές Βασιλικές δεν οφείλουν την ερήμωσή τους σε αντιχριστιανικούς διώκτες και καταστροφείς. Ο χρόνος, η φθορά, τα φυσικά φαινόμενα συνετέλεσαν στην ερήμωσή τους, καίτοι οι χριστιανοί που τις οικοδόμησαν, όχι μόνον υπήρχαν τότε για να τους χρησιμοποιήσουν στη λατρεία τους, αλλά και αποτέλεσαν πλέον το μόνο θρησκευτικό στοιχείο της Ελλάδος. Ως παραδείγματα μερικών από τις πολλές ερειπωμένες παλαιοχριστιανικές Βασιλικές, που δεν υπάρχουν σήμερα, αναφέρομε τις Βασιλικές της Αγ. Τριάδος (δυτικά του Παρθενώνα), του Ασκληπιείου (νότια του βράχου της Ακρόπολης), του Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτη (δυτικά της Ακρόπολης), του Ιλισσού (ανατολικά των Στηλών του Ολυμπίου Διός Αρδηττού), του Ολυμπιείου (βόρεια των Στήλων του Ολυμπίου Διός), της Παναγιάς της Πέτρας (στον Ιλισσό) κ.α.22.
Θέλουν να αγνοούν, δηλαδή, οι σύγχρονοι «παγανιστές» ότι οι περισσότεροι αρχαίοι ναοί, όπως και οι παλαιοχριστιανικοί αργότερα, καταστράφηκαν από κατακτητές, από πολεμικές συγκρούσεις, από λεηλασίες και πυρκαγιές, από σεισμούς και θεομηνίες και άλλα φυσικά φαινόμενα.

Οι ισχυρισμοί όμως των σημερινών πολυθεϊστών, αποδεικνύονται μεροληπτικοί, αντιϊστορικοί, προκατειλημμένοι, και αστήρικτοι. Γενικεύουν αυθαίρετα ακραία και μεμονωμένα περιστατικά και διαστρεβλώνουν βάναυσα την ιστορική αλήθεια. Επαναλαμβάνομε, ότι δεν αρνούμαστε περιπτώσεις βίαιης συμπεριφοράς και φανατισμού από μέρους του Χριστιανικού όχλου και καταστροφές ναών και αγαλμάτων. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι καταπιεσμένοι Χριστιανοί κατέστρεψαν αρχαίους ναούς και αγάλματα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να γενικοποιούμε τα πράγμα τα και να αποδίδουμε την φυσική φθορά της αρχαιοελληνικής θρησκείας και των ιερών της σε μια τακτική και σ’ ένα «σχέδιο» του Χριστιανισμού για την επικράτησή του.
Όπως σημειώνει ο κ. Ιωάν. Τσέντος, «είναι εντελώς σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενον να υπήρξαν εκείνη την εποχή και κάποιες εκδηλώσεις φανατισμού. Ο ισχυρισμός όμως ότι οι χριστιανοί και το Βυζάντιο προέβησαν φερ’ ειπείν σε συστηματική καταστροφή των αρχαίων αγαλμάτων, αποτελεί ασύστολο ψεύδος»23.

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος παρατηρεί: «Οπωσδήποτε, οι καταστροφές των ειδωλολατρικών ναών στην Ελλάδα δεν οφείλονταν σε θρησκευτικές συγκρούσεις. Η Ελλάδα είχε σε πολύ μεγάλο βαθμό ρημάξει και καταστραφεί, πριν την αναγνώριση του χριστιανισμού ως θρησκείας, όταν ακόμη οι χριστιανοί ήσαν θύματα μεγάλων διωγμών ή και δεν είχαν καν εμφανισθεί στην ιστορία. Ήδη στην ελληνιστική εποχή, δεν είναι λίγες οι πόλεις που είχαν μετατραπεί σε μικρή ομάδα χαμόσπιτων, με σπασμένα αγάλματα και ερειπωμένους ναούς».
«Το μαντείο της Δωδώνης είχε σταματήσει προ πολλού να λειτουργεί και ήταν ερείπια, μας πληροφορεί ο Στράβων στα Γεωγραφικά του, τα οποία είχαν ήδη ολοκληρωθεί περίπου το 7 π.Χ. Ο Στράβων, επισημαίνει μάλιστα ότι όχι μόνο το μαντείο της Δωδώνης, αλλά και όλα τα άλλα μαντεία της Ελλάδος είχαν ουσιαστικά σβήσει στα χρόνια του»24.

Ο καθηγητής κ. Βασ. Μπακούρος ση μειώνει: «Όπως αποδεικνύει η έγκυρη επιστημονική έρευνα με βάση αρχαιολογικά ευρήματα (…., βλ. Ν. Παπαχατζή, Η θρησκεία στην αρχαία Ελλάδα, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1996) τα περισσότερα ειδωλολατρικά ιερά ή ναοί δεν καταστράφηκαν ούτε μετασκευάστηκαν σε χριστιανικά τεμένη, απλώς εγκαταλείφθηκαν»25.
Και ο π. Γεώργ. Μεταλληνός υπογραμμίζει: «Τις παρατηρούμενες καταστροφές αποδίδουν οι αρχαιολόγοι στους σεισμούς, τις βαρβαρικές επιδρομές (4ο 6ο αι.) και την εγκατάλειψη. Τα αρχαία μνημεία των Αθηνών και των Δελφών έμειναν απείραχτα από τους χριστιανούς. Η μετατροπή τους σε χριστιανικές εκκλησίες δείχνει περίτρανα τη συνείδηση της ιστορικής συνέχειας. Όσο και αν αυτό δεν ικανοποιεί τους σημερινούς αρχαιολάτρες26».
Σε επιστολή του προς τον π. Γεώργιο Μεταλληνό, ο αρχαιολόγος Άγγ. Χωρέμης γράφει: «Αυτό που πράγματι έγινε είναι καταστροφές και ακρότητες σε τοπικό επίπεδο, από φανατικούς εκκλησιαστικούς και πολιτικούς παράγοντες, κυρίως εναντίον αγαλμάτων αρχαίων θεοτήτων με συνηθέστερο το φαινόμενο της ρινοκοπής και καταστροφής των προσώπων. Οι άνθρωποι αυτοί εξαγρίωναν τον όχλο, πράγμα όχι δύσκολο, αν σκεφτούμε ότι μόλις 7580 χρόνια χώριζαν την εποχή αυτή από τους φοβερούς διωγμούς των Διοκλητιανού και Γαλερίου (+311) και 55-60 χρόνια από τον “ηπιότερο” διωγμό τον Λικινίου (310-324)• τον εξαγριωμένο αυτόν όχλο τον εξαπέλυαν να κάψει και να καταστρέψει ο,τιδήποτε “εθνικό” εύρισκε μπροστά του. Αυτό όμως ουδέποτε υπήρξε πολιτική τον Μεγάλου Θεοδοσίου και, όταν έγινε, προσπάθησε να το σταματήσει και να το θεραπεύσει»27.

Κλείνομε την σύντομη αυτή επισκόπηση με τις επισημάνσεις του κ. Θαν. Παπαθανασίου, σε εμπεριστατωμένη μελέτη του δημοσιευμένη στο περιοδικό «Σύναξη». Μεταξύ των άλλων, γράφει: «σε όλο το σώμα των ιερών κανόνων… απουσιάζουν απολύτως κανόνες που να επιβάλλουν τον “εκχριστιανισμό” των εθνικών και σχεδόν απολύτως κανόνες που να επιτάσσουν την καταστροφή των παγανιστικών ιερών». Για τις διατάξεις νη’ και πδ’ της Συνόδου της Καρθαγένης (419 μ.Χ.), με τις οποίες ζητείται από τους βασιλείς να εξαλείψουν «τα εγκαταλείμματα των ειδώλων τα κατά πάσαν την Αφρικήν», παρατηρεί ότι «πρόκειται για τοπικού χαρακτήρα πρωτοβουλία, που αφορούσε συγκυρίες της λατινικής Εκκλησίας στη Βόρεια Αφρική». Η ίδια σύνοδος, εξ’ άλλου, ζητούσε από τους επισκόπους να καταστρέψουν και τα «χριστιανικά ναΐδρια», που είχαν ανεγερθεί αυθαίρετα από δεισιδαίμονες χριστιανούς (κανών πγ’)28.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι εθελοτυφλούν, οι σύγχρονοι «εθνικοί», προσπαθώντας επίμονα να βρουν οργανωμένο «σχέδιο» των Χριστιανών για την καταστροφή των αρχαίων ναών και μεθοδεύσεις

1. Περιοδ. «Διϊπετές», τ. 31, σ. 34δ.
2. Στο ίδιο, τ. 43, σ. 36.
3. Περιοδ. «Άβατον», τ. 6, σ. 44.
4. Μάρ. Πλωρίτης, εφημ. «Το Βήμα», 11.6.2000.
5. Περιοδ. «Διϊπετές», τ. 27, σσ. 2627. Βλ. και περιοδ. «Απολλώνειο Φως», τ. 70, σ. 66.
6. Βλ. Στεφ. Μυτιληναίου, Ο Μονοθεϊσμός στην αρχαία Ελλάδα…, σσ. 11 εξ.
7. Βλ. περισσότερα και αναίρεση αυτού του ισχυρισμού στο Στ. Φανού, Οδηγός βιβλίων για την αρχαία Ελλάδα, τόμ. Β’, σσ. 318 εξ.
8. Βλ. Ρασσιά, Υπέρ της των Ελλήνων νόσου, τόμ Β’, Η συρρίκνωση της αρχαίας ψυχής, σ. 50.
9. Αυτόθι, από το βιβλίο του Κυρ. Σιμόπουλου, Ξενοκρατία, Μισελληνισμός και Ύποτέλεια, Αθήνα, 1990.
10. Αυτόθι, σ. 58.
11. Αυτόθι, σ. 60.
12. Αυτόθι.
13. Πριν. απαρχήν. χριστιανικής. χρονολογίας.
14. Αυτόθι, σ. 61, (υπογραμμίσεις δικές μας).
15. Αυτόθι.
16. Αυτόθι, σ. 62.
17. Αυτόθι, σσ. 6263, (και δικές μας υπογραμμίσεις).
18. Μάρ. Μαμανέα, Η λεηλασία μιας αμύθητης καλλιτεχνικής κληρονομιάς. Η αργυρολογία και απολιτισιά των Ρωμιών, περιοδ. «Δαυλός», τ. 241, σσ. 155-534.
19. Βασ. Μισύρη, Οι βάρβαροι κτυπάνε την Ελλάδα, «Ές έδαφος φέρειν», περιοδ. «Ιχώρ», τ. 27, σ. 52.
20. Για την τύχη των Βιβλιοθηκών, βλ. άρθρο: Έκαψαν οι Χριστιανοί την περίφημη Βιβλιοθήκην της Αλεξάνδρειας από μένος, μίσος και λύσσαν κατά της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γραμματείας;, περιοδ. «Εκ του περισσού της καρδίας», διμην. περιοδικόν φυλλάδιον Ι. Ν. Αγ. Στεφάνου Ν. Ιωνίας, τ. 28.
21. Ιωάν. Τσέντου, Χριστιανισμός και αρχαία ελληνική τέχνη, περιοδ. «Ακτίνες», τ. 624, σσ. 256257.
22. Βλ. ένθετο του περιοδικού «Τόλμη», «Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές Αθηνών». Και π. Βασ. Γεωργόπουλου, Οι νεοπαγανιστικές φαντασιώσεις και τα ιστορικά δεδομένα, μέρη Η’ και Θ’, εφημερ. «Στύλος Ορθοδοξίας», α.φ. 89, 90.
23. Ένθ. ανωτ. σ. 255.
24. Χριστοδούλου Παρασκευαΐδη Αρχιεπ. Αθηνών, Ελληνισμός προσήλυτος. Η μετάβαση του Ελληνισμού από την αρχαιότητα στο χριστιανισμό, σ. 111.
25. Βασ. Μπακούρου, Απάντηση σε επιστολές, περιοδ. «Τρίτο Μάτι», τ. 93, ένθετο σ. 9.
26. π. Γεωργ. Μεταλληνού, Παγανιστικός Ελληνισμός ή Ελληνορθοδοξία;, σ. 132.
27. Αυτόθι, σ. 158.
28. Θαν. Παπαθανασίου, (Αυτο)Κριτική ερμηνεία της καταστροφής παγανιστικών ιερών από χριστιανούς, περιοδ. «Σύναξη», τ. 69, σ. 63.
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008, ΤΕΥΧΟΣ 53

pentapostagma.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

156 Comments

  1. Αριστοφιλος

    Οι ιουδεοχριστιανοί είναι γενίτσαροι και είναι χειρότεροι από όλους τους κακούς εθνικούς διότι το μυαλό τους έχει (άν έχουν) ιουδαϊκό μικρόβιο !! Έχουν κατεδαφίσει ότι λογική διέθεταν οι πρόγονοι μας και αυτή η πράξη είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί !Γιαυτό είναι πιό επικίνδυνοι καί από τους αλλοεθνής γιατί έχουν δηλητηριασμένες σκέψης !!!

    Reply
  2. Αριστοφιλος

    για τους χριστιανούς ,αν γνωρίζουν έστω τί σημαίνει Έλληνας δεν θα μιλούσαν καθόλου ! Έλληνας σημαίνει υπερήφανος ,εθνικιστής ,ελεύθερος, δεν προσκυνάει ,λιοντάρι ή λύκος στην μάχη ,αδογμάτιστος ,και πατριώτης !!!! χριστιανός σημαίνει ,ταπεινός ,δούλος ,ποίμνιο (πρόβατο) οικουμενιστης διεθνιστής ,δογματικός ,άπατρις, προσκυνάει θεούς και ανθρώπους ,και βλάκας που θα κληρονομήσει την βασιλεία του ουρανού !!!

    Reply
  3. ohara.gr

    Ο ΘΕΟΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟΝ ΥΠΑΡΚΤΟ ΚΟΣΜΟ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΑΣ ΓΡΑΦΑΣ.

    ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, 6 ΗΜΕΡΕΣ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΣΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΗ ΝΑ ΑΝΑΠΑΥΕΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΥΜΝΕΙΣ ΤΟΝ ΘΕΟ.

    ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ;

    ΚΥΡΙΑΚΗ, ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ, ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ

    ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ.

    ΑΛΛΑ Η ΨΥΧΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ, ΚΟΙΝΩΣ ΤΟ ΘΑΥΜΑ.

    ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΨΥΧΟΚΥΡΙΑΚΗ;

    Reply
  4. panais

    Πάντως το θέμα το κάλυψε άριστα,τεκμηριωμένα με επιστημονικές πηγές,ευχαριστούμε τον πατέρα Κυριακό για τον κόπο του,ελπίζουμε να μας γράφει συχνά και μας ενδιαφέρουν…Ευχαριστούμε και τους Νεοειδολωλάτρες που σχολιάζουν έστω αντιαισθητικά και αντιεπιστημονικά και μας παραθέτουν τις πλούσιες όπως πάντα και "έγκυρες πηγές"τους!Και μάθετε οι πηγές του Διαδυκτίου είναι όπως τα γάργαραρα και κρυστάλληνα νερά ένος ποταμού,στον οποίο ποταμό έχει μολυσμένο και δηλητηριασμένο κουφάρι,ψώφιου ζώου!!!Εσείς να πίνετε απο το ποτάμι του Διαδυκτίου εμείς προτειμούμε όπως πάντα την ανεκτίμητη αξία των έγκυρων βιβλίων!!!Σας ευχαριστούμε για την πλούσια ΜΥΘΟΛΟΓΊΑ που μας αναρτάτε μας γεμίζετε την" φαρέτρα "μας με μπόλικα "βέλη" τα οποία υποσχόμαστε με την Χάρη Του Θεού να στοχεύσουμε τις αιρετικές-κακόδοξες-χυδαίες-υβριστικές-ανήθικες-αποτρόπαιες-εμετικές-σατανικές και για να τελειώνω επι τέλους πρό πάντων δαιμονικές απόψεις σας!Προσοχή!Εσάς σας αγαπάμε!Εικόνες του Τριαδικού Θεού είστε και εσείς!Τις κακόδοξες απόψεις σας καταδικάζουμε απερίφραστα και όχι εσάς τους ανθρώπους…"Στοχεύουμε και πολεμάμε" τις δηλητηριώδεις, ιδέες-απόψεις και σκέψεις σας!Όχι τον κάθε ανώνυμο άνθρωπο προσωπικά,ελπίζω να το καταλάβετε!Δέν "πολεμάμε"τον άνθρωπο αλλά την διαστροφή του!Ευχαριστώ και καληνύχτα σας εύχομαι όπως πάντα ο Τριαδικός μας Θεός να μας ελεήσει όλους και να μας χαρίζει μετάνοια ακόμη και στους "εχθρούς"της Πίστεως μας εύχομαι πραγματικά απο τα βάθη της ψυχής μου να τους φωτίσει…

    Reply
  5. Ανώνυμος

    Αθηνά
    Η Αθηνά κατά την Ελληνική μυθολογία ήταν η θεά της σοφίας, της στρατηγικής και του πολέμου. Η ετοιμολογία του ονόματος Αθηνά προέρχεται από το Α-θεο-νόα ή Η-θεο-νόα, δηλαδή η νόηση του Θεού κατά τον Πλάτωνα . Συσχετίζεται από τους Ετρούσκους με τη θεά τους Μένρβα, και αργότερα από τους Ρωμαίους ως Μινέρβα, συμβολίζεται από μια κουκουβάγια, έφερε μια ασπίδα από δέρμα κατσίκας, ονομαζόμενη Αιγίς που της είχε δοθεί από τον πατέρα της και συνοδεύεται από τη θεά Νίκη. Η Αθηνά συχνά βοήθησε ήρωες. Είναι οπλισμένη, ποτέ ως παιδί, πάντα παρθένος. Ο Παρθενώνας στην Αθήνα είναι ο πιο διάσημος ναός αφιερωμένος σ' αυτήν. Ποτέ δεν είχε σύντροφο ή εραστή, αν και μια φορά ο Ήφαιστος προσπάθησε και απέτυχε. Ο Ηρόδοτος και ο Πλάτων λανθασμένα ταυτίζουν την Αθηνά με τη Λίβυα θεά Νέιθ.
    Η Αθηνά ήταν η αγαπημένη κόρη του Δία. Μητέρα της ήταν η Μήτις, πρώτη γυναίκα του Δία. Ο ίδιος ο Δίας, φοβούμενος ότι η Μήτις θα γεννούσε ένα γιο ισχυρότερο από τον ίδιο, την κατάπιε. Αργότερα, ο Δίας άρχισε να υποφέρει από πονοκεφάλους και κάλεσε τον Ήφαιστο να τον βοηθήσει. Τότε ο Ήφαιστος με ένα μεγάλο σφυρί χτύπησε το κεφάλι του Δία και πετάχτηκε η Αθηνά πάνοπλη, φορώντας περικεφαλαία και κρατώντας μια ασπίδα.
    Η Αθηνά και ο Ποσειδώνας διεκδικούσαν την ίδια πόλη. Ανέβηκαν λοιπόν στο βράχο της Ακρόπολης και ενώπιον των Αθηναίων αποφάσισαν ότι όποιος προσέφερε το ωραιότερο δώρο θα την αποκτούσε. Ο Ποσειδώνας χτύπησε σε μια πλευρά του λόφου με την τρίαινά του και αμέσως ανάβλυσε ένα πηγάδι. Ο λαός θαύμασε, αλλά το νερό ήταν αλμυρό σαν το νερό της θάλασσας, που κυρίευε ο Ποσειδώνας κι έτσι δεν ήταν πολύ χρήσιμο. Το δώρο της Αθηνάς ήταν ένα δέντρο ελιάς, κάτι που ήταν καλύτερο, μιας και παρείχε στην πόλη τροφή, λάδι και ξυλεία. Έτσι, κέρδισε τη μονομαχία η Αθηνά και ονόμασε την πόλη της Αθήνα.

    Reply
  6. Ανώνυμος

    Ήφαιστος
    Ο Ήφαιστος, ο δύσμορφος Θεός, που όμως ήταν πανέξυπνος και εφευρετικότατος, άρχοντας των κατασκευών και της μεταλλουργίας, επιδέξιος και δυνατός τεχνίτης. Όχι μόνο έπλασε με πηλό την πρώτη θνητή γυναίκα (την Πανδώρα), αλλά έφτιαξε και τα πρώτα ρομπότ / αυτόματα: τον Τάλω (φρουρό της Κρήτης), χρυσά κορίτσια, χάλκινα σκυλιά.

    Μοιράσου
    Δήμητρα
    Η Δήμητρα, Θεά της βλάστησης και της γεωργίας, προστάτευε ιδιαίτερα τις καλλιέργειες δημητριακών και τους αγρότες. Ήταν επίσης αυτή που θέσπισε τα Ελευσίνια Μυστήρια.
    Μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες θεές του αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, η Δήμητρα, στον έρωτα, ήταν μια από τις πλέον ακατάδεκτες θεές. Όμως, ο Δίας μεταμορφωμένος σε ταύρο κατόρθωσε να την ξεγελάσει κι από την ένωσή τους προέκυψε η Περσεφόνη. Η Δήμητρα και η κόρη της Περσεφόνη ήταν οι κεντρικοί χαρακτήρες στα Ελευσίνια μυστήρια και πιθανότατα ήταν θεότητες που λατρευόντουσαν πριν από το Δωδεκάθεο.
    Στο έργο Βιβλιοθήκη του Απολλόδωρου η Δήμητρα εμφανίζεται σαν το δεύτερο παιδί του Κρόνου και της αδελφής του Ρέας (μετά την Εστία). Εκτός από τη Βιβλιοθήκη του Απολλόδωρου σημαντικές πηγές όπου αναφέρεται η Δήμητρα είναι οι Ομηρικοί Ύμνοι που αναφέρονται σε αυτήν, ο Ησίοδος με τη Θεογονία του και ο Παυσανίας.

    Reply
  7. Ανώνυμος

    Απόλλωνας
    Μέγας θεός του Ελληνικού Πανθέου , με γύρω στις 350 επικλήσεις, προσωνύμια και τοπικές λατρείες του, θεραπευτής, μάντις και ηλιακός (“Φοίβος”). Γεννήθηκε από το θεό Δία και τη θεομητρική θεότητα Λητώ . Ο Απόλλωνας ήταν ο Θεός του φωτός, της μουσικής και της Αρμονίας. Γεννημένος στο ιερό νησί της Δήλου, ανέβηκε από την πρώτη κιόλας μέρα στον Όλυμπο. Κάποτε, ύστερα από πολλές περιπλανήσεις, έφτασε στους Δελφούς, σκότωσε το φοβερό Πύθωνα που φύλαγε τις πηγές (εξ' ου και το επίθετο "Πύθιος" και η ιέρεια "Πυθία") και ίδρυσε το πρώτο μαντείο.
    Ιερά φυτά του η δάφνη, ο ηλίανθος, η άρκευθος, η μυρίκη, το ηλιοτρόπιο και ο υάκινθος. Η Δάφνη είναι η γυναίκα που αγάπησε ο μεγάλος Έλληνας θεός όμως χωρίς μεγάλη επιτυχία. Έτσι μετά από θερμή επίκλήσή της στη Γαία μεταμορφώθηκε στο ομώνυμο φυτό. Ο Απόλλων παρά του ότι δε βρήκε ανταπόκριση στο ερωτικό του κάλεσμα στη Δάφνη την τίμησε κάνοντας την το γνωστότερο ιερό του φυτό. Ο Υάκινθος αποτελεί επίσης ένα αγαπημένο πρόσωπο για τον θεό του Ήλιου.
    Όπως και στη Θεά Αθηνά, ιερός αριθμός του είναι το Επτά (δηλαδή ο αριθμος της πληρότητας, του πνεύματος και του μακροκόσμου)

    Ιερά φυτά του η δάφνη, ο ηλίανθος, η άρκευθος, η μυρίκη, το ηλιοτρόπιο και ο υάκινθος. Η Δάφνη είναι η γυναίκα που αγάπησε ο μεγάλος Έλληνας θεός όμως χωρίς μεγάλη επιτυχία. Έτσι μετά από θερμή επίκλήσή της στη Γαία μεταμορφώθηκε στο ομώνυμο φυτό. Ο Απόλλων παρά του ότι δε βρήκε ανταπόκριση στο ερωτικό του κάλεσμα στη Δάφνη την τίμησε κάνοντας την το γνωστότερο ιερό του φυτό. Ο Υάκινθος αποτελεί επίσης ένα αγαπημένο πρόσωπο για τον θεό του Ήλιου.

    Reply
  8. Ανώνυμος

    Αναζήτηση για:
    Ταξινόμηση: Αντίστροφα
    Εστία
    Η Εστία ήταν η μεγαλύτερη κόρη και το πρώτο παιδί του Κρόνου και της Ρέας, γι' αυτό και τέθηκε επικεφαλής όλων των μεγάλων Θεοτήτων. Προστάτιδα της οικογενειακής ευτυχίας, είχε ως ιερό της το κέντρο του σπιτιού και δεν της προσφερόταν μόνο η πρώτη, αλλά και η τελευταία θυσία σε κάθε γιορταστική σύναξη του ανθρώπου. Η Εστία, η Αθηνά και η Άρτεμη, ήταν οι μόνες Θεές που πάνω τους δεν είχε δύναμη η Αφροδίτη (που είχε υποτάξει το σύνολο Θεών και ανθρώπων).

    Μοιράσου
    Αφροδίτη
    Η Αφροδίτη, η οποία αναδύθηκε από τη θάλασσα, ήταν η Θεοποίηση της γυναικείας ομορφιάς, Θεά του έρωτα και της αγάπης. Θεοί και θνητοί, ήταν όλοι μπλεγμένοι στα ερωτικά της δίχτυα. Χαρακτηριστικότερη των περιπτώσεων, είναι ο έρωτάς της με τον Άρη και η επ' αυτοφώρω σύλληψή τους από το σύζυγό της Ήφαιστο με άθραυστες αλυσίδες, από τις οποίες τελικά τους έσωσε ο Ποσειδώνας. Αυτό βέβαια δεν την εμπόδισε να συνεχίσει τις εξωσυζυγικές της δραστηριότητες, με συνέπεια να μην αποφύγει αρκετά παρόμοια επεισόδια.

    Μοιράσου
    Άρης
    Ο αιμοδιψής Άρης, ήταν πολεμικός Θεός, ο οποίος εκπροσωπούσε τη μανία και το παράλογο του πολέμου. Όπως ήταν φυσικό, καμία πόλη δεν τον έκανε πολιούχο της ενώ δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και στον κύκλο των υπόλοιπων Θεών. Χαρακτηριστικό του οι πολλές διαμάχες με την έτερη πολεμική Θεά, την Αθηνά, έτσι όπως μας τις περιγράφει και ο Όμηρος στην Ιλιάδα. Παραδόξως, ο καρπός του παράνομου έρωτά του με την Αφροδίτη, ήταν η Αρμονία.
    Ο Άρης ήταν γιος του Δία και της Ήρας. Εξαιτίας της ιδιαίτερης πολεμοχαρούς φύσης του αρκετοί συγγραφείς του 19ου αιώνα ισχυρίστηκαν ατεκμηρίωτα ότι ήταν ξένος θεός, καθώς θεωρούσαν ότι η ελληνική φαντασία αποκλείεται να δημιούργησε έναν τόσο βάρβαρο θεό. Στους μύθους ο Άρης εμφανίζεται πολεμοχαρής και προκλητικός και εκπροσωπεί την παρορμητική φύση του πολέμου. Είχε δύο γιους, τον Δείμο και τον Φόβο, που έδωσαν το όνομά τους στους αντίστοιχους δορυφόρους του πλανήτη Άρη.

    Μοιράσου
    Ερμής
    Ο φτεροπόδαρος Ερμής, ήταν ο αγγελιοφόρος που έφερνε μηνύματα σε Θεούς και ανθρώπους, ιδιότητα που τον έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα τους. Προστάτης των εμπόρων, των οδοιπόρων και των παλαιστών, εξελίχθηκε σε Θεό του πνεύματος. Αν και οι ερωτικές του περιπέτειες ήτανε πάμπολλες, δεν κατάφερε να κατακτήσει την Αφροδίτη που πάντοτε ποθούσε. Ακόμη λειτουργεί ως ψυχοπομπός, δηλαδή οδηγεί τις ψυχές των νεκρών στον Άδη (όπως μαθαίνουμε στην Οδύσσεια), αλλά είναι και προστάτης των κλεφτών, των τυχερών παιχνιδιών και του εμπορίου.

    Μοιράσου
    Άρτεμις
    Η Άρτεμη, δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα, ήταν η αειπάρθενος Θεά της άγριας φύσης και του κυνηγιού, προστάτιδα των λεχώνων γυναικών και της υπαίθρου. Έτσι οι περιοχές όπου λατρεύονταν ήταν πάντα εύφορες ενώ στα μέρη που δεν την τιμούσαν, αντιμετώπιζαν την οργή της. Γι' αυτό και ένα από τα χαρακτηριστικά της ήτανε η σκληρότητά της απέναντι στους παραβάτες των δικών της κανόνων. Το τόξο, η φαρέτρα και το ελάφι την χαρακτήριζαν σαν εικόνα στην μυθολογία των Ελλήνων.
    Ένα από τα βασικότερα γνωρίσματα της Άρτεμης ήταν η καθολική της κυριαρχία στη φύση. Ήμερα και άγρια ζώα, ψάρια στα νερά και πουλιά στον αέρα ήταν όλα τους κάτω από την προστασία της.
    Ο πόλεμος μεταξύ Ελλήνων και Τρώων δε βρίσκει την Άρτεμη αδιάφορη. Μαζί με τον αδερφό της τον Απόλλωνα, τον Άρη, την Αφροδίτη και τη Λητώ συμμετέχει ενεργά με το μέρος των Τρώων.
    Τα σύμβολα της Άρτεμης ήταν πολλά και ποικίλα. Ξεκινούσαν από ζώα και φυτά και κατέληγαν σε όπλα: κατσίκα, τράγος, ελάφι, αρκούδα, σκύλος, φίδι, δάφνη, φοίνικας, κυπαρίσσι, σπαθί, φαρέτρα, ακόντιο και άλλα.

    Reply
  9. Ανώνυμος

    Ερμής
    Ο φτεροπόδαρος Ερμής, ήταν ο αγγελιοφόρος που έφερνε μηνύματα σε Θεούς και ανθρώπους, ιδιότητα που τον έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα τους. Προστάτης των εμπόρων, των οδοιπόρων και των παλαιστών, εξελίχθηκε σε Θεό του πνεύματος. Αν και οι ερωτικές του περιπέτειες ήτανε πάμπολλες, δεν κατάφερε να κατακτήσει την Αφροδίτη που πάντοτε ποθούσε. Ακόμη λειτουργεί ως ψυχοπομπός, δηλαδή οδηγεί τις ψυχές των νεκρών στον Άδη (όπως μαθαίνουμε στην Οδύσσεια), αλλά είναι και προστάτης των κλεφτών, των τυχερών παιχνιδιών και του εμπορίου.

    Reply
  10. Ανώνυμος

    Άρης
    Ο αιμοδιψής Άρης, ήταν πολεμικός Θεός, ο οποίος εκπροσωπούσε τη μανία και το παράλογο του πολέμου. Όπως ήταν φυσικό, καμία πόλη δεν τον έκανε πολιούχο της ενώ δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και στον κύκλο των υπόλοιπων Θεών. Χαρακτηριστικό του οι πολλές διαμάχες με την έτερη πολεμική Θεά, την Αθηνά, έτσι όπως μας τις περιγράφει και ο Όμηρος στην Ιλιάδα. Παραδόξως, ο καρπός του παράνομου έρωτά του με την Αφροδίτη, ήταν η Αρμονία.
    Ο Άρης ήταν γιος του Δία και της Ήρας. Εξαιτίας της ιδιαίτερης πολεμοχαρούς φύσης του αρκετοί συγγραφείς του 19ου αιώνα ισχυρίστηκαν ατεκμηρίωτα ότι ήταν ξένος θεός, καθώς θεωρούσαν ότι η ελληνική φαντασία αποκλείεται να δημιούργησε έναν τόσο βάρβαρο θεό. Στους μύθους ο Άρης εμφανίζεται πολεμοχαρής και προκλητικός και εκπροσωπεί την παρορμητική φύση του πολέμου. Είχε δύο γιους, τον Δείμο και τον Φόβο, που έδωσαν το όνομά τους στους αντίστοιχους δορυφόρους του πλανήτη Άρη.

    Reply
  11. Ανώνυμος

    Αφροδίτη
    Η Αφροδίτη, η οποία αναδύθηκε από τη θάλασσα, ήταν η Θεοποίηση της γυναικείας ομορφιάς, Θεά του έρωτα και της αγάπης. Θεοί και θνητοί, ήταν όλοι μπλεγμένοι στα ερωτικά της δίχτυα. Χαρακτηριστικότερη των περιπτώσεων, είναι ο έρωτάς της με τον Άρη και η επ' αυτοφώρω σύλληψή τους από το σύζυγό της Ήφαιστο με άθραυστες αλυσίδες, από τις οποίες τελικά τους έσωσε ο Ποσειδώνας. Αυτό βέβαια δεν την εμπόδισε να συνεχίσει τις εξωσυζυγικές της δραστηριότητες, με συνέπεια να μην αποφύγει αρκετά παρόμοια επεισόδια.

    Reply
  12. Ανώνυμος

    Εστία
    Η Εστία ήταν η μεγαλύτερη κόρη και το πρώτο παιδί του Κρόνου και της Ρέας, γι' αυτό και τέθηκε επικεφαλής όλων των μεγάλων Θεοτήτων. Προστάτιδα της οικογενειακής ευτυχίας, είχε ως ιερό της το κέντρο του σπιτιού και δεν της προσφερόταν μόνο η πρώτη, αλλά και η τελευταία θυσία σε κάθε γιορταστική σύναξη του ανθρώπου. Η Εστία, η Αθηνά και η Άρτεμη, ήταν οι μόνες Θεές που πάνω τους δεν είχε δύναμη η Αφροδίτη (που είχε υποτάξει το σύνολο Θεών και ανθρώπων).

    Reply
  13. Ανώνυμος

    Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΕΟΣ ΜΑΣ Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΖΕΥΣ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΣΚΟΡΠΑΕΙ ΖΩΗ
    ΚΑΨΟΥΛΙ ΛΟΥΓΓΡΑ …..ΔΕΝ ΕΝΑΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΓΙΑΛΟΥΜΠΑΣ ΑΥΤΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ

    Reply
  14. Ανώνυμος

    ΒΡΕ ΠΑΓΑΝΙΣΤΑΚΙΑ ΝΕΟ ΕΙΔΟΛΟΛΑΤΡΕΣ ΑΣΧΕΤΟΙ ΠΟΥ ΟΙ ΘΕΟΙ ΣΑς ΟΛΟ ΜΥΧΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥς ΚΑΙ ΠΟΡΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΟΜΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ ΣΥΝΔΕΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΧΑ ΘΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΟΙ ΣΑΤΑΝΟΘΕΟΙ ΣΑς ΕΙΝΑΙ ΒΡΟΜΙΚΟΙ ΚΑΚΟΙ ΟΠΩς ΟΙ ΔΕΜΟΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΣΑΤΑΝΑΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΣ ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΒΡΕ ΒΡΟΜΕΣ ΠΙΟ Σ ΘΕΟΣ ΣΑς ΑΝΑΣΤΗΣΕ ΝΕΚΡΟ? ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΠΟΘ ΑΦΗΣΕ ΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΒΑΛΑΝΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΞΑΝΕ? ΝΑ ΦΥΛΑΝΕ ΕΙΔΩΛΑ ΚΑΙ ΖΩΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΛΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΜΗΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΗΤΑΝ Ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΣΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΤΟΝ ΑΚΟΥΓΑΝΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝΘΕΟ ΛΑΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΚΤΙΣΗ ΑΝΤΙ ΤΟΝ ΚΤΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΔΙΚΟ ΣΑς ΠΟΥΝΑ ΜΗΝΕΙ ΑΥΘΑΡΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΥΡΙΣΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ? ΚΑΝΕΝΑΣ!!!!!1 ΕΜΕΙΣ ΟΜΩς ΠΧ. Ο ΑΓΙΟΣ ΜΟΥ ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΚΟΙΜΗΘΗΚΕ ΕΜΕΙΝΕ ΑΥΘΑΡΤΟΣ ΚΑΙ ΜΥΡΙΖΕΙ ΑΥΤΟ ΣΥΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΕΨΕ ΗΤΑΝ ΣΩΣΤΑ ΠΕΡΙ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΙΟΥ ΘΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΣΥΝΕΠΩς ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΜΥΡΙΣΕ Η ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΒΡΟΜΙΣΕ ΑΜΕΣΩς ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΤΟ ΛΕΠΤΟ ΜΟΛΙΣ ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΕΟ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙ ΩΜΑ ΝΑ ΑΠΟΡΙΨΕΤΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΕΙΣΤΕ ΛΕΥΘΕΡΟΙ ΓΙΑΤΙ ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΩΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΒΡΕ ΧΑΖΟΙ ΕΙΔΟΛΟΛΑΤΡΕΣ ΗΛΙΘΟΙΟΙ ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ ΚΑ;Ι ΓΙΑ ΛΥΠΙΣΗ ΟΠΩς ΕΙΠΑΙ ΚΑΙΟ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΠΙΣΤΟΣ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΘΩΜΑ ΟΠΟΥ ΟΧΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΦΑΝΕΡΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΠΑΙ ΑΓΓΙΞΕ ΜΕ ΝΑ ΜΕ ΔΕΙΣ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣΤΟ ΠΩΣ? ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΛΕΓΕΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΦΙΔΙΑ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΟΙ ΕΙΚΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΛΑΨΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΣΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΤΟ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΑΝ ΔΕΝ ΟΧΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΑΣ ΑΛΛΑ Ο ΚΑΡΟΣ ΕΓΓΥΣ Η ΖΩΗ ΕΔΩ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΕΙΝΑΙΙ ΑΛΛΑ ΚΑΘΡΙΖΕΙ ΤΗ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΠΡΣΕΧΕΤΕ ΓΙΑΤΙΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΞΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΥΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ ΣΑΒΒΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΚΑΨΟΥΛΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΦΟΙΤΗΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ Ο ΤΡΙΑΔΙΚΟΣ ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΑς ΕΥΛΟΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΦΩΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΔΟΛΟΛΑΤΡΕΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΩΤΗΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΑΙΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ

    Reply
  15. Ανώνυμος

    Ὁ μέγας νόος τοῦ Ὀλύμπου, ὃς βασιλεύει τοῖς ἀθανάτοις. Ἐκ τοῦ μεγάλου Βασιλέως Διὸς ἀπορρέει ἡ Βασιλικὴ Ἀρχὴ καὶ ἡ δίκαια διακυβέρνησις. Θεσμοθετεῖ καὶ Νομοθετεῖ, μοιράζοντας προνόμια, διακρίνοντας τὰς θεϊκὰς Ἀρχὰς κατὰ εἶδος καὶ ζευγνύοντας αὐτάς κατὰ Θεμιτὸν Λόγον. Ἐφορεύει τοὺς βασιλεῖς ποὺ διοικοῦν λαοὺς καὶ ὀργανώνουν τὰς κοινωνίας τῶν ἀνθρώπων συμφώνως πρὸς τοὺς θεσμοὺς τῆς Πολιτείας, ποὺ διδάσκει ὁ θεός.

    Ὁ θεὸς Πατὴρ διὰ τοῦ Σπερματικοῦ Λόγου του, γονιμοποιεῖ τὴν Κοσμικὴν Μήτραν, φέροντας ἐν ζωῇ, ὅλα ὅσα συμβαίνουν, συνέβησαν καὶ θὰ συμβοὺν, καλεῖται δὲ διὰ τοῦτον Μοιραγέτης. Διδάσκει τὴν πολιτικὴν ἀρετήν, ποὺ κάνει χρήσιν τόσο τῆς διπλωματίας καὶ τῆς πειθοῦς ὄσο καὶ τοῦ πολέμου. Ἄλλωστε ὁ Ζεὺς, κατ' ἐξοχὴν πολεμικὸς Θεός, δικαίως κερδίζει τὴν Βασιλείαν τῶν Θεῶν διὰ τῆς πολεμικῆς του δράσεως καὶ διὰ τῆς ἀπαραμίλλου ἰσχῦος του. Ὁ Ἡσίοδος μὲ θαυμασμόν γράφει πόσο ἄριστος εἶναι ὁ Ζεὺς μεταξὺ τῶν Θεῶν, ἀρχὴ ποὺ διέπει τοὺς ἀληθεῖς βασιλεῖς ποὺ διοικοῦν ἐπειδὴ εἶναι τόσο ἄριστοι μεταξὺ τῶν ἀνθρώπων.

    Ὁ Ζεὺς εἶναι ὁ Μέγας Ἀρχιτέκτων τῶν δομῶν τοῦ πολιτειακοῦ κράτους. Θεωρεῖται προστάτης τῶν ὅρκων, τῶν ἱκετῶν καὶ τῶν ξένων, καὶ θεσμοθέτης τοῦ Γάμου, μετὰ τῆς Θεᾶς Ἥρας, ὠς θεμέλιον τῆς ὀκογενείας καὶ τῆς κοινωνίας. Φέρει ὄμβρους καὶ καθιστᾲ τὴν γῆ γόνιμην διὰ νὰ δώσῃ καλοὺς καρπούς. Δίδει τὴν νίκην ἀξιοκρατικῶς καὶ τὸ χάρισμα τοῦ Λόγου τοῖς εὐγενέσι. Ἱερὸν του πτηνόν ὁ ἀετός, διὰ τὸ βασιλικὸν καὶ μεγαλοπρεπὲς αὐτοῦ, καὶ τοῦ ἀφιερώνεται ὁ ταῦρος, ζῷον εὔρωστον καὶ πρᾶον. Σύμβολον τοῦ θεοῦ ἡ βασιλικὴ δρῦς, δένδρον αἰωνόβιον.

    Reply
  16. Ανώνυμος

    Ὁ μέγας νόος τοῦ Ὀλύμπου, ὃς βασιλεύει τοῖς ἀθανάτοις. Ἐκ τοῦ μεγάλου Βασιλέως Διὸς ἀπορρέει ἡ Βασιλικὴ Ἀρχὴ καὶ ἡ δίκαια διακυβέρνησις. Θεσμοθετεῖ καὶ Νομοθετεῖ, μοιράζοντας προνόμια, διακρίνοντας τὰς θεϊκὰς Ἀρχὰς κατὰ εἶδος καὶ ζευγνύοντας αὐτάς κατὰ Θεμιτὸν Λόγον. Ἐφορεύει τοὺς βασιλεῖς ποὺ διοικοῦν λαοὺς καὶ ὀργανώνουν τὰς κοινωνίας τῶν ἀνθρώπων συμφώνως πρὸς τοὺς θεσμοὺς τῆς Πολιτείας, ποὺ διδάσκει ὁ θεός.

    Ὁ θεὸς Πατὴρ διὰ τοῦ Σπερματικοῦ Λόγου του, γονιμοποιεῖ τὴν Κοσμικὴν Μήτραν, φέροντας ἐν ζωῇ, ὅλα ὅσα συμβαίνουν, συνέβησαν καὶ θὰ συμβοὺν, καλεῖται δὲ διὰ τοῦτον Μοιραγέτης. Διδάσκει τὴν πολιτικὴν ἀρετήν, ποὺ κάνει χρήσιν τόσο τῆς διπλωματίας καὶ τῆς πειθοῦς ὄσο καὶ τοῦ πολέμου. Ἄλλωστε ὁ Ζεὺς, κατ' ἐξοχὴν πολεμικὸς Θεός, δικαίως κερδίζει τὴν Βασιλείαν τῶν Θεῶν διὰ τῆς πολεμικῆς του δράσεως καὶ διὰ τῆς ἀπαραμίλλου ἰσχῦος του. Ὁ Ἡσίοδος μὲ θαυμασμόν γράφει πόσο ἄριστος εἶναι ὁ Ζεὺς μεταξὺ τῶν Θεῶν, ἀρχὴ ποὺ διέπει τοὺς ἀληθεῖς βασιλεῖς ποὺ διοικοῦν ἐπειδὴ εἶναι τόσο ἄριστοι μεταξὺ τῶν ἀνθρώπων.

    Ὁ Ζεὺς εἶναι ὁ Μέγας Ἀρχιτέκτων τῶν δομῶν τοῦ πολιτειακοῦ κράτους. Θεωρεῖται προστάτης τῶν ὅρκων, τῶν ἱκετῶν καὶ τῶν ξένων, καὶ θεσμοθέτης τοῦ Γάμου, μετὰ τῆς Θεᾶς Ἥρας, ὠς θεμέλιον τῆς ὀκογενείας καὶ τῆς κοινωνίας. Φέρει ὄμβρους καὶ καθιστᾲ τὴν γῆ γόνιμην διὰ νὰ δώσῃ καλοὺς καρπούς. Δίδει τὴν νίκην ἀξιοκρατικῶς καὶ τὸ χάρισμα τοῦ Λόγου τοῖς εὐγενέσι. Ἱερὸν του πτηνόν ὁ ἀετός, διὰ τὸ βασιλικὸν καὶ μεγαλοπρεπὲς αὐτοῦ, καὶ τοῦ ἀφιερώνεται ὁ ταῦρος, ζῷον εὔρωστον καὶ πρᾶον. Σύμβολον τοῦ θεοῦ ἡ βασιλικὴ δρῦς, δένδρον αἰωνόβιον.

    Reply
  17. Ανώνυμος

    ΚΑΛΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΖΕΥΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ
    ΑΣ ΤΟΥ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΕΝΑ ΑΓΑΛΜΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

    Reply
  18. Ανώνυμος

    Ο πόλεμος ανάμεσα στους Ολύμπιους και τους Τιτάνες κράτησε δέκα ολόκληρα χρόνια. Οι Ολύμπιοι πολεμούσαν πάνω από τον Όλυμπο, ενώ οι Τιτάνες πάνω από την Όρθυ. Χάρις στους κεραυνούς του Δία και στα βράχια που εκτόξευαν οι Εκατόγχειρες, οι Ολύμπιοι κέρδισαν τον πόλεμο και την εξουσία. Ο Κρόνος και οι άλλοι Τιτάνες ρίχτηκαν στον Τάρταρο κι οι Εκατόγχειρες ανέλαβαν τη φύλαξή τους.

    Ύστερα από τη νίκη ο Δίας εγκαθίδρυσε τη βασιλεία του.

    Κατά τον Όμηρο, η επικράτεια που ανήκει στους θεούς οφείλεται σε κλήρωση. Έτσι στον Πλούτωνα έτυχε ο κάτω κόσμος, στον Ποσειδώνα η θάλασσα και στο Δία ο ουρανός:

    Zευς δ' έλαχ' ουρανόν ευρύν
    εν αιθέρι και νεφέλησι.

    Για τη γη συμφώνησαν να την κυβερνούν όλοι μαζί. Όμως ανάμεσα στους θεούς βασίλευε ο Δίας. (Aξιοπερίεργο βέβαια είναι ότι ενώ στον κοινό μύθο ο Δίας, είναι το μικρότερο παιδί του Κρόνου, στον Όμηρο βασιλεύει χάρις στο δικαίωμά του σαν πρωτότοκος).

    Η Γαία δυσαρεστήθηκε με τους Ολύμπιους για τη συμπεριφορά τους και γέννησε τους Γίγαντες οι οποίοι άρχισαν εξοντωτικό πόλεμο εναντίον του Δία, εκσφενδονίζοντας βράχους και αναμμένες δρυς στον ουρανό. Οι Ολύμπιοι με τη βοήθεια του Ηρακλή, που ήταν γιος του Δία, κατάφεραν να εξουδετερώσουν και τους Γίγαντες

    Reply
  19. Ανώνυμος

    Άλλοι πάλι λιγότερο διαδεδομένοι μύθοι αναφέρουν ότι το Δία ανέθρεψε μια άρκτος ή ότι τον θήλαζε ένα αγριογούρουνο κάνοντας θόρυβο για να μη μπορεί ο Κρόνος να ακούει το κλάμα του Διός. ΄H ότι ανατράφηκε στην Κνωσό, στον οίκο του τότε βασιλιά του νησιού Κρητός (από τον οποίο πήρε το όνομα το νησί). ΄H αφού γεννήθηκε στο άντρο, μαζεύτηκαν εκεί πολλές μέλισσες και φώλιαζαν. Tο μέλι που μαζευόταν το έτρωγε ο Δίας. Aργότερα κατέστησε το άντρο κατοικία ασφαλή των μελισσών και άβατο για τους ανθρώπους.

    Aλλού αναφέρεται ότι όταν έμαθε γι' αυτόν ο Κρόνος τον αναζητούσε. O Κρης τον έκρυψε στο Δικταίο όρος, ώσπου οι Κουρήτες τον φυγάδευσαν στη Μεσσηνία. Eκεί τον έδωσαν σε δυο Νύμφες την Iθώμη και τη Νέδα, για να τον προσέχουν. Γι' αυτό ισχυρίζονταν οι Μεσσήνιοι ότι γεννήθηκε εκεί. Tότε οι Κουρήτες κατέστησαν τον πρώτο Oλυμπιακό αγώνα στη Μεσσηνία σε ανάμνηση της σωτηρίας του Διός.

    Eπίσης πάνω σε νόμισμα της Κυδωνίας παριστάνεται ο Δίας να τρέφεται από μια σκύλα.

    Aφού ενηλικιώνεται ο Zευς, η Μήτις του παρασκευάζει ένα φάρμακο το οποίο αυτός δίνει στον Κρόνο. Όταν εκείνος το πίνει αναγκάζεται να εξεμέσει πρώτα το λίθο και ύστερα όλα τα παιδιά του που είχε καταπιεί. Το λίθο αυτό ο Δίας τον τοποθέτησε στο Μαντείο των Δελφών, στο σημείο που ονομάστηκε «ομφαλός της γης», γιατί εκεί συναντήθηκαν οι δυο αετοί που είχε αφήσει να πετάξουν προς αντίθετες κατευθύνσεις για το σκοπό αυτό.

    Πριν γεννηθούν οι Oλύμπιοι θεοί, βασίλευαν οι Tιτάνες, οι οποίοι ήταν παιδιά του Oυρανού και της Γης. Ο Δίας πολέμησε τους Τιτάνες για να τους πάρει την εξουσία. Η Γαία τον συμβούλεψε να ελευθερώσει τους Κύκλωπες και τους Εκατόγχειρες από τον Τάρταρο όπου τους είχε φυλακίσει ο Κρόνος. Οι Κύκλωπες σε ένδειξη ευγνωμοσύνης χάρισαν στο Δία τη βροντή, τον κεραυνό και την αστραπή, στον Πλούτωνα την κυνέη, ένα μαγικό κράνος που καθιστούσε αόρατο όποιον το φορούσε, και στον Ποσειδώνα την τρίαινα. Οι Εκατόγχειρες για τον ίδιο λόγο συνεργάστηκαν με τους Ολύμπιους ενάντια στους Τιτάνες. Ο Δίας είχε στην κατοχή του και την αιγίδα, βροντώδες σύννεφο ή καταιγίδα που τον προστάτευε σαν ασπίδα κι ήταν έργο του Ηφαίστου. Άλλοι ισχυρίζονταν ότι η αιγίδα ήταν φτιαγμένη από το δέρμα της αίγας Αμάλθειας.

    Reply
  20. Ανώνυμος

    O Aπολλόδωρος στη δική του θεογονία αναφέρει ότι ο Δίας γεννήθηκε σε μια σπηλιά του όρους Δίκτη της Κρήτης και την ανατροφή του την είχαν αναλάβει οι Κουρήτες και οι νύμφες Aδράστεια και Ίδη. Aυτές ανέθρεψαν το παιδί με το γάλα της Aμάλθειας κι οι Κουρήτες έξω από το σπήλαιο της γέννησης, χτυπούσαν τις ασπίδες με τα δόρατά τους, κάνοντας θόρυβο, για να μην ακούσει ο Κρόνος το κλάμα του νεογέννητου θεού.

    O Καλλίμαχος σε μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ο Δίας γεννήθηκε στο Παρράσιο όρος της Aρκαδίας και μετά τη γέννησή του, η Pέα τον παρέδωσε στη νύμφη Νέδα για να τον κρύψει στην Κρήτη. Aυτή τον μετέφερε στην Κνωσσό και τον έκρυψε στο σπήλαιο του όρους Ίδα, όπου τον φρόντισαν οι Δικταίες Μελλίες, που ήταν σύντροφοι των Κορυβάντων. Aνατράφηκε πίνοντας το γάλα της γίδας Aμάλθειας και τρώγοντας μέλι. Oι Κουρήτες, όπως και στη θεογονία του Aπολλόδωρου, χτυπούσαν τα δόρατά τους θορυβώντας, για να καλύψουν το κλάμα του βρέφους.

    O Παυσανίας αναφέρει ότι ο Δίας ανατράφηκε στο Λυκαίο όρος της Aρκαδίας, που ονομάζεται αλλιώς Όλυμπος ή Iερά κορυφή. Πάνω στο Λύκαιο υπάρχει και περιοχή που ονομάζεται Κρητέα. Oι Aρκάδες ισχυρίζονταν πως η Κρήτη, που αναφέρεται στις παραδόσεις των Κρητών σαν ο τόπος που ανατράφηκε ο Δίας, ήταν αυτή η περιοχή και όχι το νησί. Κατά την ίδια παράδοση οι Νύμφες που ανέθρεψαν το Δία ήταν η Θεισόα, η Νέδα και η Aγνώ.

    Κατά τον Aθήναιο ανέθρεψαν το Δία οι Πλειάδες ή Πελειάδες (δηλ. τα περιστέρια) και ο αετός, σ' ένα ιερό άντρο της Κρήτης. Oι Πλειάδες του έφερναν αμβροσία από τα άκρα του ωκεανού και ο αετός με το ράμφος του τον πότιζε το νέκταρ.

    Κατ' άλλους η Θέμιδα παρέδωσε το θείο βρέφος στη νύμφη Aμάλθεια, η οποία είχε μια αίγα και της το έδωσε να το αναθρέψει.

    Reply
  21. Ανώνυμος

    Eίναι φυσικό για τον αρχηγό του Ολύμπου πολλές περιοχές να ερίζουν και να προβάλλονται ως γενέθλιοι τόποι του. Έτσι εκτός από τους θεογονικούς μύθους υπάρχει και πλήθος παραλλαγών που σχετίζονται με τη γέννηση του. Διασώζονται μύθοι που είναι ευρύτερα διαδεδομένοι και άλλοι που είναι τοπικοί. Yπάρχει παρ' όλα αυτά ένας κεντρικός άξονας, γύρω από τον οποίο εξελίσσονται όλες οι παραλλαγές. Στον πυρήνα βρίσκεται ο Κρόνος, βασιλιάς των αθανάτων, ο οποίος έχοντας πληροφορηθεί από τους γονείς του, τον Oυρανό και τη Γαία, ότι θα εκθρονιζόταν από το ίδιο του το παιδί, κατάπινε κάθε παιδί που γεννούσε η σύζυγός του Pέα. Όταν ήρθε η στιγμή να γεννηθεί ο Δίας, η Pέα αποφάσισε να γεννήσει κρυφά και να δώσει στον Κρόνο να καταπιεί, αντί του Διός, ένα σπαργανωμένο λίθο, με σκοπό να τον ξεγελάσει. Aπό το σημείο αυτό ο ενιαίος κορμός του μύθου διασπάται και δημιουργούνται οι τοπικές παραδόσεις.

    Έτσι οι Φρύγες έλεγαν ότι γεννήθηκε στη Φρυγία στο εκεί όρος Ίδη. Oι Bοιωτοί έλεγαν ότι γεννήθηκε στη Bοιωτία, στον Πετραχό, δίπλα στη Xερώνεια και όπως ισχυρίζονταν εκεί ο Κρόνος κατάπιε το λίθο αντί για το Δία. Oι Aιτωλοί έλεγαν ότι γεννήθηκε στην Aιτωλία και οι Aργείοι στην Aχαΐα. Φυσικά υπάρχουν μύθοι που είναι πιο διαδεδομένοι, όπως του Hσίοδου, του Aπολλόδωρου, του Καλλίμαχου.
    Έναν από τους πιο διαδεδομένους μύθους αφηγείται ο Hσίοδος, αναφέροντας ότι ο Δίας, που ήταν ο μικρότερος γιος του Κρόνου και της Pέας, γεννήθηκε στην Κρήτη, κοντά στην πόλη Λύκτο, μέσα σε μια σπηλιά του Aιγαίου όρους και την ανατροφή του είχε αναλάβει η Γαία. O Κρόνος, όπως αναφέθηκε, κατάπινε κάθε παιδί του που γεννιόταν. Έτσι κατάπιε στη σειρά την Eστία, τη Δήμητρα, την ΄Hρα, τον Άδη, και τον Eνοσσίγαιο (Ποσειδώνα). Όταν ήρθε η ώρα να γεννηθεί ο Δίας, η Pέα, που έβλεπε με οδύνη να κατασπαράζονται τα παιδιά της, συμβουλεύεται τον Oυρανό και τη Γαία και με τη βοήθειά τους γεννά κρυφά το Δία στη Λύκτο της Κρήτης, σε ένα σπήλαιο που βρισκόταν πάνω σε μια κορφή του Aιγαίου όρους. Στη θέση του νεογέννητου Διός δίνει στον Κρόνο ένα σπαργανωμένο λίθο. Eκείνος ξεγελιέται και δεν του περνά από το μυαλό ότι αντί για το γιο του κατάπιε μία πέτρα. Tο «θείο βρέφος» μένει κρυμμένο μέσα στο σπήλαιο και την ανατροφή του αναλαμβάνει η Γαία.

    Reply
  22. Ανώνυμος

    Ο Ζευς ήταν ο κορυφαίος θεός του Πανθέου των Ολυμπίων και ο υπέρτατος θεός των αρχαίων Ελλήνων. Επόπτευε και κυβερνούσε τον κόσμο. Ήταν πατέρας θεών και ανθρώπων. Προστάτευε τους ξένους, τους όρκους, την πόλη, το σπίτι και φρόντιζε για την ευημερία του. Ηταν αυτός που προνοούσε για τα πάντα.

    Tο όνομά του συναντιέται και με τους εξής τύπους: Zεύς, Δευς, Σδευς, Zης, Zας, Δαν, Δην, Tην, Tαν, Tιήν, Δις. Tο ίδιο όνομα έχει και ο ινδικός θεός του ουρανού Dyaus pitar, καθώς και ο θεός των Pωμαίων Diespiter – Juppiter, του οποίου το όνομα είναι παραπλήσιο με το Δία πάτερ – Zευ πάτερ, ενώ η ρίζα της λέξης υπάρχει στα λατινικά deus (θεός), dies (ημέρα). Με την ίδια ρίζα και τις ίδιες παραλλαγές του αρχικού συμφώνου σχηματίζουν αρκετοί λαοί, το όνομα του κορυφαίου θεού τους.

    H αιτιατική του ονόματός του έχει δυο τύπους: Zήνα και Δία. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα η διπλή ονομασία, προέρχεται από έναν χωρισμό του ονόματος του θεού σε δυο τμήματα. Έτσι άλλοι χρησιμοποιούν το ένα τμήμα του και τον ονομάζουν «Zήνα», και άλλοι το άλλο τμήμα του ονομάζοντάς τον «Δία». Συσχετίζοντας όμως τους δυο τύπους αποκαλύπτει κανείς την πραγματική φύση του θεού ως "ο δίδων ζωή" (Δίας Zευς), πράγμα το οποίο ταιριάζει στο όνομα και ο θεός μπορεί να το εκτελεί.

    Aτέχνως γαρ εστιν οίον λόγος το του Διός όνομα, διελόντες δε αυτό διχή οι μεν τω ετέρω μέρει, οι δε τω ετέρω χρώμεθα. Oι μεν γαρ «Zήνα» οι δε «Δία» καλούσιν, συντιθέμενα δ'εις εν δηλοί την φύσιν του θεού, ο δη προσήκειν φαμέν ονόματι οίω τε είναι απεργάζεσθαι…

    Reply
  23. kapsoulis

    ΟΙ ΕΡΩΤΕΣ του ΔΙΑ

    •Ο ΖΕΥΣ μακράν θεωρείται το πλέον ….ερωτικό άτομο στην Ολύμπια Κοινότητα. Εκφράζει με τον πλέον έντονο τρόπο τον χαρακτήρα του «άντρα κυνηγού» της εποχής, που πέρα από την ….Νόμιμη συζυγική του σχέση με την ολίγο στρυφνή και ελάχιστα Ερωτική ΗΡΑ, από εκεί και πέρα …επελαύνει ακάθεκτος επί Θεών και Θνητών Γυναικών, τις οποίες δεν αφήνει σε …ησυχία. Ας δούμε λοιπόν τις σχέσεις του και τα …αποτελέσματά τους.

    ΖΕΥΣ και ΗΡΑ (Νόμιμη συζυγική σχέση): γεννιούνται οι ΑΡΗΣ, ΗΦΑΙΣΤΟΣ, ΗΒΗ και ΕΙΛΕΙΘΥΙΑ (Θεά του τοκετού)

    Οι σχέσεις που ακολουθούν είναι όλες ΕΞΩΣΥΖΥΓΙΚΕΣ

    ΖΕΥΣ και ΜΗΤΙΣ: (Κόρη του Ωκεανού και της Τηθύδος): Γεννιέται η ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ.

    ΖΕΥΣ και ΘΕΜΙΔΑ: Γεννιούνται οι ΩΡΕΣ: (ΕΥΝΟΜΙΑ, ΔΙΚΗ, ΕΙΡΗΝΗ) και οι ΜΟΙΡΕΣ: (ΚΛΩΘΩ, ΑΤΡΟΠΟΣ, ΛΑΧΕΣΙΣ)

    ΖΕΥΣ και ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ: Γεννιούνται οι ΕΝΝΕΑ ΜΟΥΣΕΣ (ΚΛΕΙΩ, ΕΥΤΕΡΠΗ, ΘΑΛΕΙΑ, ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ, ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ, ΕΡΑΤΩ, ΠΟΛΥΜΝΙΑ, ΟΥΡΑΝΙΑ, ΚΑΛΛΙΟΠΗ)

    ΖΕΥΣ και ΜΑΙΑ: Γεννιέται ο ΘΕΟΣ ΕΡΜΗΣ

    ΖΕΥΣ και ΛΗΤΩ: (Κόρη του ΚΕΙΟΥ και της ΦΟΙΒΗΣ) Γεννιούνται οι ΘΕΟΙ ΑΠΟΛΛΩΝ και ΑΡΤΕΜΙΣ

    ΖΕΥΣ και ΣΕΜΕΛΗ: Γεννιέται ο ΘΕΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ
    ΖΕΥΣ και ΑΣΤΕΡΙΑ (Αδελφή της ΛΗΤΟΥΣ): Γεννιέται η ΘΕΑ ΕΚΑΤΗ
    ΖΕΥΣ και ΔΗΜΗΤΡΑ: Γεννιέται η ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ

    ΖΕΥΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ: Γεννιέται ο ΑΡΚΑΣ (Γενάρχης των Αρκάδων)

    ΖΕΥΣ και ΝΙΟΒΗ (Κόρη του ΦΥΡΩΝΕΑ και της ΛΑΟΔΙΚΕΙΑΣ): Γεννιέται ο ΑΡΓΟΣ
    ΖΕΥΣ και ΑΝΤΙΟΠΗ (Κόρη του ΑΣΩΠΟΥ): Γεννιούνται οι ΖΗΘΟΣ και ΑΜΦΙΩΝ
    ΖΕΥΣ και ΑΙΓΙΝΑ (Κόρη του ΑΣΩΠΟΥ) : Γεννιέται ο ΑΙΑΚΟΣ
    ΖΕΥΣ και ΙΩ (Κόρη του ΙΝΑΧΟΥ): Γεννιέται ο ΕΠΑΦΟΣ
    ΖΕΥΣ και ΕΥΡΩΠΗ: (Κόρη του ΦΟΙΝΙΚΑ και της ΤΗΛΕΦΑΕΣΣΑΣ) Γεννιούνται οι ΜΙΝΩΣ και ΡΟΔΑΜΑΝΘΗΣ

    ΖΕΥΣ και ΛΗΔΑ: Γεννιούνται οι ΚΑΣΤΩΡ, ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ και ΕΛΕΝΗ

    ΖΕΥΣ και ΑΛΚΜΗΝΗ: Γεννιέται ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    ΖΕΥΣ και ΦΘΙΑ: Γεννιέται ο ΑΧΑΙΟΣ

    Πως σας φαίνεται η ερωτική ……λειτουργία του ΔΙΑ ; Αν μη τι άλλο εκρηκτική……

    Reply
  24. kapsoulis

    Αποτι καταλαβατε μακρυα απο τον Δια αν θελετε να εισαστε σωοι,αλλοιως τσιγκινα σωβρακακια και τοιχο τοιχο κατα το "φυλαγε τα ρουχα σου για να χεις τα μισα"…..

    Reply
  25. kapsoulis

    Ας μιλήσουμε περιληπτικά για τον Δία, που ήταν ομοφυλόφυλος παιδεραστής του μικρού Γανυμίδη. Αλλά όχι μόνο αυτό. Μοίχευε συχνότατα κατά της γυναίκας του και αδελφής του τής Ήρας, ενώ οι Ορφικές ιστορίες αναφέρουν ότι ο Ζευς έσμιξε με τη δεύτερη από τις αδελφές του, τη Δήμητρα. Καρπός αυτής της ένωσης ήταν η Περσεφόνη. Άλλη από τις απόκρυφες ιστορίες διηγείται ότι ο Ζευς απήγαγε τη μάνα του τη Ρέα και οι δυο ενώθηκαν μεταμορφωμένοι σε φίδια. Κατόπιν ο Ζευς με τη μορφή φιδιού πάλι ξεπλάνεψε την κόρη του την Περσεφόνη και το παιδί που γεννήθηκε απ’ αυτή την αιμομιξία ήταν ο Διόνυσος.

    Ο Δίας βέβαια βασάνισε φριχτά τον Προμηθέα επειδή ο τελευταίος βοήθησε τους ανθρώπους δίνοντάς τους τη φωτιά. Στον πόλεμο της Τροίας ο Δίας πολέμησε κατά των Ελλήνων και υπέρ των Τρώων. Πώς διέφυγε αυτός ο μισάνθρωπος και ανθέλληνας «πατέρας των θεών» από το επιθετικό μένος τών Παγανιστών;

    Reply
  26. panais

    Και θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι εμείς , με τα παιδιά μας, με τα εγγόνια μας, και τα παιδιά των εγγωνιών μας!Θα σας "καταστρέψουμε" και θα σας "καταγκρεμίσουμε" όλους τους "ναούς"σας όπως έκανε και ο Χριστός με τον δικό του "ναό"…για να τελειώνουμε μιά για πάντα μαζί σας…βλέπετε ακόμα οι Εβραίοι ποθούν να χτίσουν τον "ναό"τους…το προφήτευσε ο Χριστός όπως και εγένετο δεν έμεινε λίθος πάνω στον λίθο…έτσι και με τους δικού σας…μην ξεχνάτε παγανιστάκια της κακιάς ώρας το βασικό!Ο Τριαδικός Θεός μας δεν κατοικά σε χειροποίητους ναούς και με αυτό το κλειδί ελπίζω να ξεκλειδώσετε καμιά πόρτα,αναλογιστήτε και προβληματιστήτε με αυτό και είναι αρκετά συμαντικό για εσάς που κολλάτε στους" ναού" σας!Λές και στην Σερβεία και στην Κύπρο στην Καππαδοκία και στην Συρία και όπου υπάρχει Χριστιανισμός δεν κατέστρεψαν οι ομόδοξοι σας ειδωλολάτρες Μουσουλμάνοι τις εκκλησιές μας!Άρα τί παγανιστής τί μουσουλμάνος το ίδιο και το αυτό μόνο που οι μουσουλμάνοι δέχονται και τον Χριστό μας (ώς προφήτη μέσα στο κοράνι(ακόμα δέχοντε την ύπαρξη της Παναγίας και των Αρχαγγέλων και άλλους προφήτες μας που εσείς βρίζετε αδιάκοπα) ως πραγματικό υπαρκτό πρόσωπο στην Ιστορία το ίδιο και με τα πρόσωπα στην παρένθεση!Επίσης εάν πάτε σε Μουσουλμανικές χώρες διατηρούν τα εκκλησάκια στο όνομα του Αγίου Γεωργίου(τον οποίο φοβόνται,με τις συχνές εμφανίσεις του),άρα "νεοέλληνες"της κακιάς ώρας οι μουσουλμάνοι μπροστά σας φαντάζουν "άγιοι"…και εσείς χειρώτεροι απο αυτούς!ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ά και να μην ξεχάσω το βασικό σε περίπτωση πολέμου μην κάνετε τον κόπο να έλθετε να πολεμήσετε!Γιατί;Μα το ρωτάτε;Τώρα πολεμάμε με καλάσνικωφ και G3!;Oχι με ακόντια,ασπίδες,σπαθιά,περικεφαλαίες,τόξα και άλογα και με σπονδές και με χρησμούς…Αλλά εις την Δόξαν εις την Δόξαν εις την Δόξαν της Αγίας μας Τριάδας,όπως λέει και ο Μακρυγιάννης!φιλικά και με αγάπη Παναής.

    Reply
  27. Ανώνυμος

    ΚΑΛΑ ΠΑΡΤΕ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ ΣΑΣ ΤΩΡΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΙ,ΦΑΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΣΙΠΑΡΙΣΜΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΙΣΣΙΝΓΚΕΡ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΦΑΧΤΕ ΒΑΤΡΑΧΙΑ ΓΙΑ ΣΟΥΒΛΑ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ

    Reply
  28. kapsoulis

    Προς χάριν τής Αρτέμιδος, είχαμε αναφέρει σε άλλο άρθρο ότι βασανίζονταν οι νέοι. Όμως δεν ήταν αυτό το μόνο έγκλημα τής δαιμονικής "θεάς" και τών ανθρωπόμορφων δαιμόνων ιερέων της, αλλά όπως και στη δαιμονική Κυβέλη, ευνούχιζαν επίσης για χάρη της τους νέους! Γιατί άραγε; Μήπως για να τους εκμεταλλεύονται σεξουαλικά;
    Ο Στράβων στο ΙΔ' 1, 23 αναφέρει τον ευνουχισμό νεαρών στο ναό της Αρτέμιδος στην Εφεσο: "ιερέας δ' ευνούχους είχον ους εκάλουν Μεγαβύζους".

    Και ο Παυσανίας Η' 13, 1 μιλάει για ευνούχους της Άρτεμης στην Ορχομενό και την Έφεσο. Γενικευμένη ήταν φαίνεται η διαστροφή στους ναούς τής ψευτοθεάς αυτής.
    Τι λέτε; Να φτιάξουμε πάλι ναούς της και να ευνουχίζουμε τα Ελληνόπουλα;

    Και μετά παραπονιούνται οι Νεοπαγανιστές, γιατί οι Χριστιανοί γκρέμισαν μερικά από τα πορνεία τής αρχαίας θρησκείας! Όχι θα τους άφηναν να σακατεύουν, να βασανίζουν και να βιάζουν τον κόσμο!

    Reply
  29. Ανώνυμος

    11.40 πρώτα μάθε ορθογραφία και μετά γράψε εξυπνάδες…πιθικάκι του δημοτικού

    Reply
  30. Ανώνυμος

    ΤΟ ΧΡΙΣΟ ΑΡΝΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΙΑ ΗΤΑΝ ΑΝΕΥ ΧΟΛΙΣΤΕΡΙΝΗΣ ΠΩΣ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ

    Reply
  31. Περσεφόνη

    Καληνύχτα Δία , καληνύχτα Κρόνε,καληνύχτα Αφροδίτη, Δήμητρα, Αθηνά.
    Ερμή παιδαρά μου εσύ, Ηφαιστε μην ζηλεύεις, σας αγάπησα όλους αλλά λάτρεψα τον Χριστό.

    Reply
  32. Ανώνυμος

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΡΕ ΣΦΑΖΟΥΝΕ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΥΓΕΙΗΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΝΙΑ ΠΟΥ ΣΦΑΖΟΥΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΧΟΛΙΣΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΤΡΥΓΛΙΚΕΡΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΥΤΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΟΥΤΕ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΜΕΤΑ!!!!!!

    Reply
  33. Ανώνυμος

    ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΚΑΨΟΥΛΗ

    Reply
  34. Ανώνυμος

    ΑΝΤΕ ΣΦΑΞΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΕΜΑΣ ΝΑ ΑΝΑΒΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΘΥΜΙΑΜΑ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΜΑΣ

    Reply
  35. Ανώνυμος

    ΕΙΔΕΣ Ο ΚΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΡΑΣ ΤΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΣ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΠΑ ΣΟΥΖΑΝΑ ΤΗΝ ΠΑΠΑ ΛΙΖΑ Η ΤΗΝ ΠΑΠΑ ΛΟΥΓΓΡΑ

    Reply
  36. Ανώνυμος

    Το «Έπος» θρέφει την Ελληνική Ψυχή. Το «Έπος» σφυρηλατεί την αλυσίδα που μας ενώνει με τους Αρχαίους Προγόνους. Για την ολοκλήρωση του θεοπνεύστου «Έπους» συνεργάστηκαν κορυφαίοι Έλληνες δημιουργοί, οι οποίοι έφεραν στην επιφάνεια μοναδικά καλλιτεχνικά στοιχεία της Ελληνικής Φυλής.

    Reply
  37. Ανώνυμος

    Ευτυχισμένος είναι αυτός που δεν κάνει κακό στους ανθρώπους
    λόγω της δεινής ανοησίας και από πλεονεξία,
    αλλά κάνει πάντοτε καλό (και είναι) όμοιος με τους μακάριους θεούς.
    Ευτυχισμένος είναι αυτός που δεν αμελεί κανένα κοινό καλό
    στο γένος του· αυτός που γνωρίζει περισσότερο ότι και οι θεοί
    φροντίζουν για το κοινό (καλό) και (που) δεν το καταπροδίδει.
    ευτυχισμένος είναι αυτός που αποδίδει ευγνωμοσύνη στους θεούς
    και ξέρει ότι όλα όσα έχει (τα καλά και αγαθά προέρχονται)
    κυρίως από τον Δία, που δίνει σε όλους πρώτος όλα τα καλά και τα αγαθά.

    Reply
  38. Ανώνυμος

    και θα εξεγείρω τα τέκνα σου Σιών…κατά των τεκνών των Ελλήνων και ο Κύριος θα πέσει πάνω τους σαν κεραυνού βολίδα. Ο Κύριος σαλπίζοντας θα πορευθεί απειλητικά εναντίον τους. Ο Κύριος θα βοηθήσει αυτούς τα τεκνά της Σιών, και θα καταναλώσουν και θα θάψουν τους Έλληνες κάτω από λίθους σφενδόνης και σαν οίνο θα τους καταπιούν».

    Ζαχαρίας 9.13-15 (Π. Διαθήκη)

    ΟΥ ΝΑ ΜΟΥ ΧΑΘΗΤΕ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ!!!

    Reply
  39. Ανώνυμος

    Ζεύ πατέρα, που πράττεις μεγάλα έργα, παντοδύναμε και αρχηγέ
    που γέννησες τα πάντα· από τον δικό σου νου, που είναι εξαίρετα
    καλός, ούτε εμείς γεννηθήκαμε άμοιροι (αμέτοχοι) των καλών που έχουν οι θεοί,
    αλλά υποκείμεθα στην αναγκαιότητα του θνητού (σώματος) και είμαστε και επιρρεπείς στην αμαρτία
    καθώς και ικανοί πάντοτε για επανόρθωσι. Δώσέ μας (την δυνατότητα) και τώρα, αφού απαλλαγούμε
    από την κακότητα των αμαρτιών μας
    μέσω των παιδιών σου, στα οποία μας ανέθεσες, να (σε) πλησιάζουν
    αυτοί που είναι όσιοι και έχουν ορθό νου, για να συνυπάρχωμε (με εσένα) κάθε φορά, σαν με κάποιο πράο και σπλαχνικό (θεό).

    Reply
  40. Ανώνυμος

    Τον δημιουργό όλης της θνητής φύσεως, τον υιό του Διός,
    ελάτε να υμνήσωμε, τον άνακτα Κρόνο,
    τον πρεσβύτατο από τα νόθα παιδιά του Διός,
    Ταρτάροι Τιτάνες, τους οποίους βέβαια μαζί με αυτόν
    υμνούμε, που είναι όλοι αγαθοί και χωρίς κακό,
    αν και είσθε γεννήτορες των φθαρτών θνητών.
    Και την Αφροδίτη, την ιερή σύζυγο αυτού του Κρόνου,
    και τον Πάνα, τον αρχηγό των θηραμάτων και την Δήμητρα των φυτών
    και την Κόρη, (την αρχηγό) του δικού μας θνητού και όλους τους άλλους.

    Reply
  41. Ανώνυμος

    Δέκατος ύμνος στην Αθηνά, όγδοος μηνιαίος.
    Αθηνά βασίλισσα, που έχεις είδος χωρίς καθόλου ύλη,
    προΐστασαι και ηγείσαι η ίδια και εδημιούργησες αυτά
    (τα δύα) μετά από τον βασιλέα όλου του κόσμου, τον Ποσειδώνα,
    ο οποίος υπερέχει από εσένα σε όλο το είδος·
    Εσύ, που είσαι αιτία κάθε κινήσεως που γίνεται με ώθησι
    και γίνονται τα παράξενα γιατί καθένα εσύ το εξωθείς·
    αλλά και από εμάς (να απομακρύνης αυτά)
    αν και κάθε φορά κάνωμε κάποιο σφάλμα από την ανοησία μας,
    ώ, θεά, ξυπνώντας με τον νου την ψυχή μας όταν πρέπει.

    Reply
  42. Ανώνυμος

    11.07 ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΚΑΤΣΕΣ ΕΣΥ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΕΚΑΤΣΕ Η…ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΑ….ΧΑΧΑΧΑΧΑ
    ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΑΔΕΡΦΑΚΙΑ ΣΥΝΤΟΜΑ

    Reply
  43. Ανώνυμος

    Ώ άναξ αυτού του ουρανού, Ήλιε, είθε να γίνης σπλαχνικός
    και εσύ Σελήνη, είθε να είσαι σπλαχνική και ιερή βασίλισσα
    και εσύ Εωσφόρε και Στίλβων, λαμπρέ ακόλουθε πάντοτε του Ηλίου
    και εσείς Φαίνων και Φαέθων και Πυρόη
    και όλοι οι υπαρχηγοί του Ηλίου του άνακτος,
    που συνεργάζεσθε με εκείνον που πρέπει· σας υμνούμε και εμείς
    γιατί είσθε οι λαμπροί προνοητές για εμάς
    και εσείς τα άλλα άστρα, τα οποία έχουν αφεθή (στον χώρο) με θεία πρόγνωσι.

    Reply
  44. Περσεφόνη

    Και μένα μου την έπεσε ο Δίας κι ήθελε αλλαξοκωλιές αλλά δεν του κατσα.Τα είπα όλα στη γυναίκα του και που σε πονεί και που σε σφάζει.
    Ακόμα τρέχει ο Δίας ,εγώ για να μην τον ξεχάσω ονάμασα τον σκύλο μου Δία και ζήσαμε εμείς καλά και ο Δίας καλύτερα.

    Reply
  45. kapsoulis

    Βρε τη Ρεα την μπαγασινα…..
    Του την εσκασε του μπαγασα του Κρονου…..παντως πραγματικα τι ευγενεια συναισθηματων……

    Ωρε δωδεκαθεοι τρωτε κιεσεις ανθρωπους????

    η μονο κουτοχορτο……..

    Reply
  46. panais

    10.22,ανύπαρκτε ,αρουραίε,αφού είχε μίσος για τους Έλληνες Φιλοσόφους ο άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος μας γιατί σπούδασε φιλοσοφία(όπως και άλλοι Καππαδόκες πατέρες) στον μεγάλο Έλληνα Φιλόσοφο Λειβάνιο;Μήπως μίσος ,κακία,φθόνο,έχθρα,συκοφαντία,ζήλια τα έχεις εσύ προσωπικά ,με τους συνανθρώπους σου , και σου φταίνε οι Άγιοι μας, που τώρα που γράφουμε προσεύχονται για την δαιμονική και σκοτισμένη ψυχή σου!Γιατί σπούδαζαν όλοι οι μορφωμένοι μας Άγιοι την φιλοσοφία απο τους μεγάλους τότε Έλληνες Φιλοσόφους αφού τους μισούσαν τόσο πολύ;Γιατί απο τον Χριστό μας και τους Αποστόλου και όλους μας τους Αγίους εκφράζονται ρητά και γνωμικά και απόψεις των αρχαίων μας φιλοσόφων;Γιατί πραγματκά τους μισούσαν!Γιατί ο Μέγας Βασίλειος σε λόγο του για τους νέους τους συμβουλεύει να μαθαίνουν άριστα την αρχαιοελληνική γραμματεία και όταν σπούδαζε στην Μεγάλη Αθήνα το πανεπιστήμιο τον κράτησε για ΚΑΘΗΓΗΤΗ μαζί με τον άγιο Γρηγόριο Θεολόγο;Γιατί άραγε ψεύτες συκοφάντες παγανιστές;Είχαν μίσος οι Άγιοι ή Αγάπη και μας παροτρύνουν να μελετάμε τους αρχαίους μας φιλόσοφους!Ψέματα ότι εμείς οι Χριστιανοί μισάμε τους Φιλοσόφους!Ψέματα του Εωσφόρου και των ανθρώπων του!Λέτε ψέματα ασύστολά και συκοφαντάτε όπως τον πατέρα σας Διάβολο!

    Reply
  47. kapsoulis

    Και επειδη χρειαζονται και οι εφιαλτες….

    "…Η Ρέα, η μητέρα του Δία, όταν επρόκειτο να γεννήσει το Δία, παρεκάλεσε τους γονείς της, τη Γη και τον Ουρανό, να καταστρώσουν κάποιο σχέδιο με το οποίο θα μπορούσε να διαφύγει κάπου μακριά, όταν θα γεννούσε το Δία, για να τον γλιτώσει από του Κρόνου τα δόντια. Αυτοί υπάκουσαν και την έστειλαν μια νύκτα με βαθύ σκοτάδι στην πόλη Λύκτο της Κρήτης και απ’ εκεί στο όρος «η Δίκτη» (ή το Δίκτον), όπου γέννησε κρυφά το Δία. Ωστόσο κάποια στιγμή έμαθε ο Κρόνος τα καθέκαστα και ήλθε και ζήτησε να δει το παιδί. Η Ρέα γνωρίζοντας τις προθέσεις του Κρόνου σπαργάνωσε ένα βράχο και τον έδωσε στον Κρόνο, ο οποίος αμέσως τον καταβρόχθισε, νομίζοντας ότι είναι ο Δίας και τον οποίο αργότερα ξέρασε στον Παρνασσό.,,,,"

    Reply
  48. Ανώνυμος

    10.53 μιλάμε για την ουράνια κατοικία σου. Δίπλα στον πατέρα σου τον Δία και τα αδέρφια σου τον Λεωνίδα, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Πυθαγόρα, τον Αισχύλο, τον Επίκουρο, τον Περικλή, τον Σόλων κ.τ.λ.
    Δυστυχώς δεν είχαν προβλεφθεί θέσεις για τον Αυνάνα και τον Ισαάκ.
    Τι να κάνουμε…δεν είμαστε όλοι ίσα και όμοια.
    Αδερφέ Καψουλη εγώ δεν σε βρίζω. Απλά εύχομαι να αφυπνιστείς. Στην άλλη ζωή ούτως ή άλλως παρέα θα είμαστε με όλα τα άλλα ένδοξα αδέρφια μας ομιλούντες την Ελληνικήν (και όχι την εβραϊκή).

    Reply
  49. Ανώνυμος

    10.37-10.42 Μήπως Θεός είναι και η παπαρολογία και δεν το χεις καταλάβει? Γιατί αν το πνεύμα σου είναι ελεύθερο έχει και την ελεύθερη ροπή στην αναζήτηση της αλήθειας . Αλλά οι σκοτισμένοι νόες των ανεξερεύνητων ψυχών σας εχουν τη ροπή στους ανύπαρκτους Θεούς σας.
    10.34 Ασπασμός ύστατος στον νεκρό δίνουμε γιατί είναι τρόπος αποχαιρετισμού και φόρος τιμής στο νεκρό.Οσο για την προσκύνηση των εικόνων ο ασπασμός πάει στο πρόσωπο πάντα ως φόρος τιμής, όχι στο ξύλο! θέλει πολύ μυαλό κάποιος για να το καταλάβει?

    Reply
  50. Ανώνυμος

    Ώ, μεγάλε άναξ Ποσειδών, πρεσβύτατε υιέ του Διός,
    που υπερέχεις σε όλην αυτήν (την κτίσι) στην λαμπρότητα και στην δύναμι,
    όση γένεσι υπάρχει από τον Δία, έχει την δύναμι αυτήν
    να άρχης και να βασιλεύης δεύτερος από τον πατέρα,
    εσύ, που είσαι εξαίρετος από όλα τα άπειρα που υπάρχουν,
    γιατί μόνος από όσα υπάρχουν είσαι τελείως αγέννητος.
    Εσύ και αυτόν τον ευρύχωρο ουρανό με τις διαταγές του πατέρα,
    άρχισες να κάμης, από τον οποίο και εμείς από εσένα γεννηθήκαμε·
    σε εμάς να είσαι πάντοτε μειλίχιος (πράος) και σπλαχνικός, ώ πατέρ

    Reply
  51. Ανώνυμος

    Ήρα, μεγάλη θεά, κόρη του μεγάλου Διός,
    που έχεις σύζυγο τον Ποσειδώνα, που είσαι βέβαια αυτό που είναι,
    αγαθό, μητέρα των θεών, που είναι εντός του ουρανού.
    εσύ που δημιουργείς την ύλη, που είναι το υπόβαθρο στα είδη·
    εσύ που δίνεις κάθε δύναμι, άλλοτε άλλη, τόσο την γενική όσο και αυτήν που μας οδηγεί στην αρετή και σε κάθε λαμπρότητα
    και με αυτήν (την δύναμι) ανάγεις τους νόμους, από τους οποίους υπάρχει πλήθος σε εσένα
    και συνάμα η αιωνιότητα· εσύ και σε εμάς
    δίδε να ζήσωμε καλά, οδηγώντας μας σπλαχνικά στην αρετή.

    Reply
  52. Ανώνυμος

    Ο Ζευς ο μεγάλος, ο πραγματικά Ιανός, αυτοπάτορας και
    προπάτορας όλων σε όσα έχουν υπάρξι και τελειωμένη γένεσι,
    εσύ ο οποίος δεν κάμεις τίποτε πρόχειρα
    αλλά αφ’ ότου υπάρχεις ο ίδιος και όσο (υπάρχεις)
    και αυτά όμοια τα πράττεις και δεν είσαι ποτέ αργός
    και δεν κάμεις τίποτε κατώτερο από την δική σου δύναμι,
    πραγματικά, αρμόζει να εκτελής αυτό που είναι καλό,
    εσύ που φροντίζεις για όλα, βασιλεύτατε Ζεύ,
    ώ εσύ, τέλεια μακάριε· ώ εσύ που δίνεις αφειδώς τα δικά σου.

    Reply
  53. Ανώνυμος

    ΖΕΥΣ ΠΑΤΗΡ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

    Πρώτος ύμνος για όλο το χρόνο στον Δία.

    Ζεύ πατέρα, αυτοπάτορα, πρεσβύτατε και δημιουργέ,
    πανυπέρτατε βασιλέα, που τα γέννησες όλα, επιφανέστερε από όλους,
    εσύ που εξουσιάζεις τα πάντα και είσαι αυτοόν και αυτοένα και το ίδιο το αγαθό·
    εσύ ο οποίος από τον άπειρο αιώνα γέννησες αυτά όλα,
    όσα μεν (είναι) μεγαλύτερα ο ίδιος και με αυτά τα άλλα,
    (έκαμες) όπως και όσο δυνατόν, πιο καλά·
    σπλαχνίσου, σώζε, οδηγώντας μαζί με όλα τα άλλα και εμάς,
    διά των επιφανών παιδιών σου, πάντοτε, στα οποία μας ανέθεσες,
    όπως ώρισες το πεπρωμένο μας, καθώς έπρεπε.

    Reply
  54. kapsoulis

    Ο «Αληθής Λόγος» του Κέλσου λοιπόν, έχει πάρει την απάντησή του εδώ και 18 αιώνες από τον Ωριγένη, τον οποίο παρακίνησε ο Αμβρόσιος, αν και σε βιβλία όπως το κάτωθι, ο λόγος του Ωριγένη αποκρύπτεται έστω και αν από το βιβλίο του αναφερόμενου Ωριγένη, σήμερα σώζεται ο «Αληθής Λόγος» του Κέλσου. Ας σκεφτεί λοιπόν ο καθείς, ότι αν ο Ωριγένης δεν είχε δύναμη στον λόγο του θα ήταν πιο «παγανιστικά» σωστό να κατατεθούν και οι ιδέες του, ώστε ο Κέλσος να φαντάζει ακόμη πιο δυνατός ως προς τα λεγόμενά του………

    απο το λινκ http://www.apologitis.com/gr/ancient/kelsos_tot.htm

    Reply
  55. Ανώνυμος

    ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΓΑΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΖΩΝΤΑΣ ΣΕ ΑΡΜΟΝΙΑ ΜΑΖΙ ΤΗΣ…ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΟ ΚΑΛΛΟΣ

    Γαῖα θεά, μῆτερ μακάρων θνητῶν τ' ἀνθρώπων,
    πάντροφε, πανδώτειρα, τελεσφόρε, παντολέτειρα,
    αὐξιθαλής, φερέκαρπε, καλαῖς ὥρῃσι βρύουσα·
    ἕδρανον ἀθανάτου κόσμου, πολυποίκιλε κούρη,
    ἣ λοχίαις ὠδῖσι κύεις καρπὸν πολυειδῆ·
    ἀιδίη, πολύσεπτε, βαθύστερν', ὀλβιόμοιρε,
    ἡδυπνόοις χαίρουσα χλόαις, πολυάνθεμε δαῖμον,
    ὀμβροχαρής, περὶ τὴν κόσμος πολυδαίδαλος ἄστρων
    εἱλεῖται φύσει ἀενάῳ καὶ ῥεύμασι δεινοῖς·
    ἀλλά, μάκαιρα θεά, καρποὺς αὔξοις πολυγηθεῖς,
    εὐμενὲς ἦτορ ἔχουσα, σὺν εὐόλβοισιν ἐν ὥραις.

    Reply
  56. Ανώνυμος

    Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΟΦΙΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ …………………………………………………………………………………..
    ΠΕΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΞΕΡΕΙΣ
    panai ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΜΗΝ ΚΟΛΑΣ ΛΕΓΕ ΓΙΑΤΗ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΛΕΞΕΙ ΜΕ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΑ

    Reply
  57. Ανώνυμος

    ΥΜΝΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΘΕΝΟΝ ΘΕΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ

    Ω! Ευγένεια! Ω ομορφιά απλή και αληθινή! Θεά που η λατρεία σου σημαίνει και Σοφία, Συ που ο Ναός σου είναι ένα αιώνιο μάθημα συνείδησης και ειλικρίνειας, φθάνω αργά στων μυστηρίων σου το κατώφλι, στον βωμό σου προσκομίζω τύψεις πολλές. Για να τον βρω μου χρειάστηκαν να κάνω έρευνες ατέλειωτες. Τη μύηση που μεταβίβαζες στον Αθηναίο όπως γεννιόταν μ’ ένα χαμόγελο, εγώ την κατέκτησα με σκέψεις πολλές, με κόπο και με προσπάθειες μακρόχρονες

    Γεννήθηκα, ω θεά με τα γαλανά μάτια, από γονείς βάρβαρους. Απ’ τους καλούς και ενάρετους Χιμμερίους, που κατοικούν στις όχθες μιας θάλασσας σκοτεινής, που βράχια τις περικλείνουν και οι τρικυμίες πάντα τις κτυπούν. Γνωρίζουν μόλις τον ήλιο. Αντί λουλούδια έχουν τα θαλασσινό φυτά, τα φύκια και τα χρωματιστά κογχύλια, που βρίσκουν στα βάθη των έρημων μυχών. Τα σύννεφα κάνουν την εμφάνισή τους δίχως χρώμα, και η χαρά είναι λίγο θλιβερή εκεί αλλά , πηγές από κρύα νερά αναβλύζουν απ’ τα βράχια και τα μάτια που έχουν οι νέες κοπέλες είναι σαν κι εκείνες τις πράσινες πηγές, όπου, πάνω σε φόντο από χόρτα κυματιστά καθρεφτίζεται ο ουρανός.

    Reply
  58. Ανώνυμος

    ΕΙΣΤΕ ΤΟΣΟ ΤΥΦΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΣ.
    ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΑΣ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ Η ΖΩΗ ΣΑΣ ΚΥΛΑΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ.
    ΞΕΡΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΖΕΥΣ (ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΥΦΛΟΙ ΜΟΥ ΕΒΡΑΙΟΛΑΓΝΟΙ) ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΠΑΡΝΙΕΤΑΙ. ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΑΛΛΩΣΤΕ. ΠΑΤΕΡΑΣ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ. ΠΟΙΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ? ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΔΕΧΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΖΩΗ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΙΛΙΣΙΑ ΠΕΔΙΑ…

    Reply
  59. Ανώνυμος

    ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ

    «ἔστ' ἦμαρ ὅτε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καὶ ες αεί ἔσσεται»

    Αρχαίο πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα
    του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού
    κατέβα, φανερώσου κι άστραψε ‘δω πέρα
    τη δόξα της δικής σου γης και τ’ ουρανού.

    Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι,
    στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή
    και με τ’ αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
    και σιδερένιο πλάσε κι άξιο το κορμί.

    Κάμποι, βουνά και πέλαγα φέγγουνε μαζί σου
    σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός
    και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου
    αρχαίο πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός…

    Reply
  60. Ανώνυμος

    Ανώνυμος είπε…
    10.29 εσύ είσαι μεγαλύτερος ειδωλολάτρης αφού προσκυνάς ζωγραφικούς πίνακες.
    ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑΤΗ ΜΙΑ ΜΑΝΑ ΦΙΛΑ ΤΗΝ ΦΟΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ
    Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΕΙΑΣ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΑΣ ΑΙΤΟΛΟΣ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΣΧΟΛΙΑ <2300> ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΠΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ Η ΓΛΩΣΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ <>

    Reply
  61. kapsoulis

    @10.42
    Σπαστο σε πενηνταρακια ρε φιλε…..
    Παντως φαινεται καλο…….για βαλε 800γρ.και περνα το 2 φορες το θελω για σαρμαδες…..

    Reply
  62. Ανώνυμος

    Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΟΦΙΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΕΡΕΥΝΩ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΑ ΙΔΕΩΔΗ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ

    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ

    ΘΕΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΗΜΩΝ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΟΥ ΤΟ ΥΠΕΡΛΑΜΠΡΟ ΦΩΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΟΣ

    ΘΕΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

    ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΟ ΜΑΜΩΝΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΟΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

    Reply
  63. Ανώνυμος

    Ζεῦ πολυτίμητε, Ζεῦ ἄφθιτε, τήνδε τοι ἡμεῖς
    μαρτυρίην τιθέμεσθα λυτήριον ἠδὲ πρόσευξιν.
    ὦ βασιλεῦ, διὰ σὴν κεφαλὴν ἐφάνη τάδε πάντα,
    γαῖα θεὰ μήτηρ ὀρέων θ' ὑψηχέες ὄχθοι,
    καὶ πόντος καὶ πάνθ', ὁπόσ' οὐρανὸς ἐντὸς ἔταξε
    Ζεῦ Κρόνιε, σκηπτοῦχε, καταιβάτα, ὀμβριμόθυμε,
    παντογένεθλ', ἀρχὴ πάντων, πάντων τε τελευτή,
    σεισίχθων, αὐξητά, καθάρσιε, παντοτινάκτα,
    ἀστραπαῖε, βρονταῖε, κεραύνιε, φυτάλιε Ζεῦ
    κλῦθί μευ, αἰολόμορφε, δίδου δ' ὑγίειαν ἀμεμφῆ
    εἰρήνην τε θεὰν καὶ πλούτου δόξαν ἄμεμπτον.

    Reply
  64. kapsoulis

    @10.37
    ",,,ΘΕΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΗΜΩΝ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΟΥ ΤΟ ΥΠΕΡΛΑΜΠΡΟ ΦΩΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΟΣ,,,,"

    Πιασε μια με Δια ρε φιλε με ολιγη Περσεφωνη,και αρκετο τζατζικι,,,,,

    Reply
  65. panais

    10.22.κρίμας βρέ και σε νόμιζα για άντρα!Ποιο πάνω μας βάζετε τον μεγάλο φιλόσοφο Λειβάνιο(ο οποίος Λιβάνιος θαύμαζε την αγία Χριστιανή μητέρα του αγίου μας Χρυσοστόμου,θαύμαζε τις χριστιανές γυναίκες γενικά και ήθελε ο περίφημος Λειβάνιος να αφήσει στο "πόδι"του δηλαδή άξιο συνεχιστή τους μαθητές του γιο Χρυσόστομο ή Μέγα Βασίλειο!!!Γιατί άραγε;Γιατί με τα ίδια σας τα σχόλια φάσκετε και αντιφάσκετε;Δεν καταλάβατε ακόμα άθλια τρωκτικάκια ότι δεν σας συμφέρει να τα βάζετε με τους Αγιους μας και με την Ορθοδοξία διότι κατατρωπόνεστε με τα δικά σας σχόλια και "πηγές".Βγάλτε τον σκασμό και πίσω στους υπονόμους σας!

    Reply
  66. Ανώνυμος

    Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΟΦΙΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΕΡΕΥΝΩ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΑ ΙΔΕΩΔΗ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ

    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ

    ΘΕΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΗΜΩΝ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΟΥ ΤΟ ΥΠΕΡΛΑΜΠΡΟ ΦΩΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΟΣ

    ΘΕΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

    ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΟ ΜΑΜΩΝΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΟΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

    Reply
  67. Ανώνυμος

    10.29 εσύ είσαι μεγαλύτερος ειδωλολάτρης αφού προσκυνάς ζωγραφικούς πίνακες. Τους βάζεις και λεφτά επάνω μπας και πιάσεις το Τζόκερ. Οπότε άσε την πλάκα.
    Για να μην μιλήσω για το γεγονός ότι προσκυνάτε τα άψυχα κορμιά ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή. Αυτό είναι καθαρά ψυχική ανωμαλία.

    Reply
  68. panais

    9.54,υπήρχαν κρυπτοχριστιανοί μάλλον(πρίν τον Χριστό μας)και του έβαλαν το κώνειο για προβοκάτσια!Και τώρα τραβάμε εμείς οι Χριστιανοί!Έμεινε οι παγανιστές να μας βάζουν και συγράμματα του Σωκράτη για πηγές!Τρομάρα τους!

    Reply
  69. Ανώνυμος

    Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΕΜΕΙΜΕ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΣΙΚΕΛΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΟΥ ΚΑΤΕΦΥΓΕ ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΣ ΤΑ ΑΝΤΗΠΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ
    2. ΟΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΒΗΘΙΚΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΝΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΙΧΙΑΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΟΥ ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΤΟ ΓΕΝΟΣ
    3 ΟΣΟ ΤΟ ΑΝ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΗΤΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΘΗΚΕ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΙΣΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ
    ΜΑΘΕΤΕ ΤΗ ΛΕΓΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΑΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΑΣΧΕΤΟΙ ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΟΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ

    Reply
  70. Ανώνυμος

    " «Και ο μεν πολλά ληρήσας (φλύαρος) Πλάτων σεσίγηκεν· ούτος (= ο Πέτρος) δε φθέγγεται… πανταχού γης και εις τα πέρατα της οικουμένης. Που νυν της Ελλάδος ο τύφος (=αλαζονεία); Που των Αθηνών το όνομα; Που των φιλοσόφων ο λήρος (=μωρολογία);… Τι ουν ουκ εις Πλάτωνα ενήργησεν ο Χριστός, ουδέ εις Πυθαγόραν, φησίν; Ότι πολλώ φιλοσοφωτέρα ην η Πέτρου ψυχή των ψυχών εκείνων . Εκείνοι μεν γαρ παίδες όντες ήσαν υπό της κενής δόξης περιτρεπόμενοι πανταχού… Ούτος (= ο Πλάτων) μεν ουν πάντα τον χρόνον ηνάλωσε περί δόγματα στρεφόμενος ανόητα και περιττά. Τι γαρ όφελος εκ του μαθείν, ότι μυία μετέπιπτεν, αλλ' επέβαινε τη εν Πλάτωνι οικούση ψυχή; Ποίας ταύτα ου ματαιολογίας; Πόθεν δη τοιαύτα ληρείν επεβάλετο; Ειρωνίας μεστός ην ο ανήρ και ζηλότυπος προς άπαντας διακείμενος. Ώσπερ ουν φιλονεικών, μήτε οίκοθεν μήτε παρ' ετέρου χρήσιμόν τι εισαγαγών· ούτω παρά μεν ετέρου την μετεμψύχωσιν εδέξατο, παρά δε εαυτού την πολιτείαν εισήγαγεν, ένθα τα πολλής αισχρότητος γέμοντα ενομοθέτησε… Ποίαν ουχ υπερβάλλει ταύτα άνοιαν ;… Αλλ' ο κορυφαίος των φιλοσόφων, ως εδόκει, και όπλα ταις γυναιξί περιτίθησι, και κράνη, και κνημίδας, και κυνών ουδέν διαφέρειν, λέγει, το ανθρώπινον γένος… Αεί γαρ δι' αυτών εσπούδασεν ο διάβολος.» («Κατά Ελλήνων»· «Σύγκρισις του Πλάτωνος προς Πέτρον», παρ. γ .)

    " «Άθλιε και ταλαίπωρε (Λιβάνιε).» («Εις τον μακάριον Βαβύλα», παρ. ιη και ιθ ) [Ο φιλόσοφος Λιβάνιος υπήρξε διδάσκαλος του Χρυσοστόμου. Βλ. «2007: Έτος Ιωάννου

    Reply
  71. Ανώνυμος

    9.35 Οι αναθεμετισμοί δεν απευθύνονται στους έλληνες απευθύνονται στους ειδωλολάτρες. Αυτό πρός διευκρίνηση , αν η δική σου θρησκεία είναι η ειδωλολατρία να μας το κάνεις γνωστό και να μας εξηγήσεις ποιόν λατρεύεται , ποιός είναι ο Θεός σας.Ο άγνωστος Θεός των αρχαίων προγόνων μας έχει πρόσωπο και λόγο και κατέβηκε με την διπλή του φύση στη γή για την σωτηρία των ανθρώπων.Είναι ο Θεάνθρωπος Ιησούς που οι Εβραίοι τον σταύρωσαν κι ακόμα και σήμερα βρίζουν και κατασυκοφαντούν. Αυτό για να μην μας ταυτίζεις με τους Ιουδαίους.
    Τέλος εκείνες τις ταραγμένες εποχές φανατισμένοι και σκοτισμένοι άνθρωποι και των δύο στρατοπέδων έκαναν πολλές καταστροφές και βανδαλισμούς. Η Ορθοδοξία έχει να επιδείξει εκατομμύρια μάρτυρες.Ολες αυτές οι καταστροφές και οι φρικτοί θάνατοι είναι μόνο ανθρώπινα λάθη, σε καμμιά περίπτωση η βία και η καταστροφή δεν υπάρχει στη διδασκαλία του Ιησού.Η διδασκαλία του είναι διδασκαλία αγάπης
    και διδασκαλία αφέσεως των αμαρτιών μας μέσα απο ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής.

    Reply
  72. Ανώνυμος

    ΜΑΛΑΚΑ ΚΑΨΟΥΛΙ ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    Ο ΣΟΡΟΜΑΛΑΚΑΣ ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΟΣ

    Reply
  73. Ανώνυμος

    10.16 άσε….το παραμυθάκι σου δεν περνάει πλέον. Τράβα πες τα αυτά σε κάνα 10χρόνο μπας και σε πιστέψει.
    Όντως κανένας αληθινός ορθόδοξος χριστιανός δεν έχει μίσος για τους άλλους.
    Αλλά πόσοι είναι αληθινοί??? 1%-2% και πολύ λέω.
    Και σίγουρα όχι αυτοί οι κρυφο-μασώνοι μισέλληνες που γράφουν εδώ. Ούτε και εσύ βέβαια είσαι αληθινός ορθόδοξος γιατί αν είσουν δεν θα μίλαγες για εχθρούς αλλά για "παραστρατημένα αδέρφια σου".
    Οπότε άστο σου λέω…σε κάνα 10χρονο αυτά

    Reply
  74. Ανώνυμος

    10.04 τον διχασμό τον δημιούργησε ο χριστιανισμός όταν με τη βία άλλαξε την πατρώα θρησκεία των ελλήνων!
    το ορθόδοξο χριστιανικό πατριαρχείο δεν στηρίζει τη νέα τάξη?
    η κεφαλή της ορθοδοξίας δεν είναι ένας νεοταξίτης τουρκος!
    αντε καληνύχτα!!!

    Reply
  75. panais

    10.02,να σε ενημερώσω λόγω σχέσης μου με το Πατριαρχείο ήδη κάποια αιτήματα σας τα υλοποιούμε(αλλά φαίνετε ζείτε στην αλλοδαπήν χώραν και δεν γνωρίζεται τας πράξεις μας!)Επιθημούμεν διακαώς τον διάλογον μεταξύ των "αδελφών"μας κακοδόξων Παγανιστών και Νεοειδολωλατρών,διότι αυτό μας υποδεικνύει η γλώσσα του Ευαγγελίου!Εν ολίγοις σας παραθέτουμε τα βήματα καλής θελήσεως απο πλευράς μας,δεηθέντες προς τον Ύψιστο,να σας φωτίσει ότι αγαπάμε και συμπαθάμε τα μάλα και εμείς τους αρχαίους υμών κοινούς μας προγόνους!Παρακαλούμε δε υμάς όπως και εσείς οι φίλτατοι κακόδοξοι Παγανιστές αδράξετε της ευκαιρίας δωθείσης απο εμάς να πάτε να παρακολουθήσετε με ανυστάκτου ενδιαφέροντος τα προγράμματα των Θεολογικών Σχολών!Ήδη υπάρχει τεράστια ύλη στους φοιτητές της Θεολογίας,Αρχαία Φιλοσοφία.Ήδη εδώ και δεκαετίες(μάλλον χιλιετίες, λόγο των συγραμμάτων ιδιαίτερα Των Τριών Ιεραρχών, που ερωτεύθησαν την θύραθεν αρχαία φιλοσοφία ,ατράνταχτες αποδείξεις, αν κάνετε την φιλότιμη προσπάθεια να τους μελετήσετε)ανορθωσαμεν τους Έλληνες φιλοσόφους στο βάθρο τους που επιζητούσατε (αγιογραφόντας τους εις τους ιερούς ναούς μας και τοις Ιερές Μονές ανα την Ορθοδοξία και σε ιερές εικόνες) και εις ολίγον καιρό θα τους αγιοποιήση η παπική "εκκλησία"(μόνον οι "ρωμαιοκαθολικοί"παπικοί,και άλλες ομολογίες αγιοποιούν οι μεν εμείς Ορθόδοξοι αγιοκατατάσουμε δεν αγιοποιούμεν ουδένα ,μηδενός εξαιρουμένου).Ελπίζουμε διακαώς να αρχίσουμεν τον διάλογο για να βρούμε τελικά την χαμένη σας "πίστη" στον Τριαδικό Θεό!Εμείς κάναμε τα βήματα απομένει σε σας η καλή προαίρεση να πάτε να τα επισκεφθείτε και να αγγίξεται επι τον "τύπων των ύλων"και να διαπιστώσετε σε τί πελάγη ΜΑ…..Σ ζείτε!Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων εκ των γραφίων της εξωτερικής ιεραποστολής του Πατριαρχίου.Ασπάζομαι(μή κακόν μου)"φιλικά"την δεξιά σας με εν Χριστώ Αγάπη ο Παναής σας!

    Reply
  76. Ανώνυμος

    ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

    " «"Ουδείς θεραπεύει το κακόν δια του κακού, αλλά δια του αγαθού "· αυτά διδάσκουν μερικοί Έλληνες φιλόσοφοι. Ας αισχυνθώμεν λοιπόν, εάν, ενώ υπάρχει τοιαύτη φιλοσοφία εις τους ανοήτους Έλληνας, εμείς φαινόμεθα κατώτεροι.» («Ομιλία εις Ιωάννην», 51,3.)

    " «Αν ξεκινήσουμε να παραθέτουμε τα δόγματά τους, θ' ακολουθήση πολύ γέλιο («πολύς έψεται γέλως»).»

    " «Που νυν εισί οι τους τρίβωνας αναβεβλημένοι, και βαθύ γένειον δεικνύοντες, και ρόπαλα τη δεξιά φέροντες, οι των έξωθεν (Ελλήνων ) φιλόσοφοι, τα κυνικά καθάρματα, οι των επιτραπεζίων κυνών αθλιώτερον διακείμενοι, και γαστρός ένεκεν πάντα ποιούντες;» («Εις τους ανδριάντας», ΙΖ .)

    " «(Οι Έλληνες φιλόσοφοι) ποτέ δεν έκαμαν το σωστό, αλλά ήσαν δειλοί, φιλόδοξοι, αλαζόνες και είχαν ασυλλόγιστα πάθη» («Εις τον μακάριον Βαβύλαν», λόγος Β, παρ. στ ).

    " «(Οι Έλληνες φιλόσοφοι και ρήτορες είναι) καταγέλαστοι και δεν διαφέρουν από τα παιδιά που λένε ανοησίες . Γιατί δεν μπόρεσαν να πάρουν με το μέρος τους ούτε ένα σοφό η άσοφο, ούτε άνδρα η γυναίκα, ούτε ένα μικρό παιδί από τόσα έθνη κι από τόσους λαούς, αλλά προκαλούσαν τόσα γέλια τα βιβλία που είχαν γράψει, ώστε, μόλις τα παρουσίαζαν, να εξαφανίζωνται, γι' αυτό και χάθηκαν τα περισσότερα. Κι αν διασώθηκε κανένα και βρίσκεται κάπου, θα το έχουν σώσει οι χριστιανοί. Τόσο δεν φοβόμαστε μην πάθωμε κάποιο κακό από την έχθρα τους, τόσο περιφρονούμε την πολυμήχανη δραστηριότητά τους». («Εις τον μακάριον Βαβύλαν» και «Κατά Ιουλιανού και προς Έλληνας », λόγος Β, παρ. β .)

    Reply
  77. kapsoulis

    Οι δωδεκαθεοι οργανωθηκαν και φτιαξανε ομαδα,
    Λακοπουλος παει μπροστα Μαρινης και Ρασιαδες,
    και με του Σορου τα παιδια παιζουνε μπαγλαμαδες,
    μα οι Ελληνες δε χορευουνε εις τους ρυθμους των αλλων,
    γιατι κουτοχορτο δεν τρων ουτε και βελανιδια,
    απλα λιγο μας εζαλισανε μια μαντρα με……..

    γιδια θελω να πω αλλα δεν ταιριαζει η ριμα ρε γαμωτο…….

    Reply
  78. Ανώνυμος

    ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ!!!
    16 Φεβ 2009
    3 Σχόλια
    "Άγιος" Ιωάννης Χρυσόστομος
    Τα παρακάτω κείμενα είναι του Ιωάννη Χρυσοστόμου και προέρχονται από την πολύτομη έκδοση «Έλληνες Πατέρες της Εκκλησίας» του χριστιανικού εκδοτικού οίκου «Γρηγόριος Παλαμάς» (1980). Ο Ιωάννης Χρυσόστομος χαρακτηρίζει ονομαστικώς τους Έλληνες:

    " «Μωρούς»: τόμος 18, σελ. 17.

    " «Εκφέροντες «λόγους ματαίους και ακαθάρτους»: 18,113.

    " «Κυλιομένους ομού με πόρνους και μοιχούς…»: 18,115.

    " «Δεισιδαίμονας»: 34,429.

    " «Αιμομείκτας μετά μητέρων και αδελφών »: 34,459.

    " «Ασοφωτέρους από τα ζώα»: 34, 497. " «Εστιγματισμένους », «χειροτέρους από τους χοίρους που πασαλείβονται με περιττώματα», «κυνικά καθάρματα», «παναθλίους», «παμμιάρους», « αναισχύντους» κ. α.

    Reply
  79. Ανώνυμος

    Εσεις λοιπον καλοι χριστιανοι που αγαπατε ολον τον κοσμο(γι'αυτο αλλωστε χτιζετε και τζαμι στο βοτανικο) γιατι δεν αφηνετε τους δωδεκαθειστες να κανουν τις τελετες τους ελευθερα στους ναους των προγονων μας?Ανεξιθρησκεια δεν εχουμε?Εσεις εχθρευεστε τους Ελληνες οσο καμια αλλη θρησκεια!Γιατι αραγε?Φοβαστε μην ξυπνησει ο λαος και απο προβατα γινουν λιονταρια?

    Reply
  80. Ανώνυμος

    Και μονο το μισος με το οποιο μιλατε εναντιον των Χριστιανων, δειχνει οτι εσεις ειστε οι δολοφονοι και οι κακοψυχοι ανθρωποι, και τοτε και τωρα. Κανενας αληθινος ορθοδοξος Χριστιανος δεν ειχε και δεν εχει μισος για κανεναν ανθρωπο, ανεξαρτητου θρησκειας, γιατι ο ιδιος ο Χριστος λεει "αγαπατε τους εχθρους υμων". Και τοτε και τωρα με τα ψεματα σας, προσπαθειτε να ικανοποιησετε τη μαυριλα και το μισος της ψυχης σας, και αν ηταν στο χερι σας θα συνεχιζατε τις δολοφονιες των ρωμαιων αυτοκρατορων κατα των Χριστιανων, με μεγαλυτερο μισος… Ο Θεος να σας συγχωρεσει…

    Reply
  81. Ανώνυμος

    Ο Πλατωνας πεθανε στη αθηνα και οχι σε εξορια…
    Ο Αριστοτελης εφυγε μονος του απο την αθηνα….
    Ο Σωκρατης εκτελεστηκε για πολιτικους λογους… και οχι για τη διδασκαλια του…λενε επισης οτι ηταν παιδοφιλος και οτι αυτος ηταν ο λογος που εκτελεστηκε, καθως η παιδοφιλια στην αρχαια Ελλαδα τιμωρουνταν παρα πολυ αυστηρα!!
    Οπως κανουν και οι παπαδες τωρα!!

    Reply
  82. Ανώνυμος

    Δεν καταλαβαίνω πώς κάθεστε και συνδιαλέγεστε με άθλια αποβράσματα τύπου καψουλοπαναήδων…

    Όσο για τον παπά Τσουρό αυτό το γελοίο φασιστοειδές της Χούντας δεν χρειάζεται να πω τίποτα.
    Είναι η πρωσοποποίηση του ΑΙΣΧΟΥΣ!!!!

    Reply
  83. kapsoulis

    @10.02Α
    Για να καταλαβεις την ασχετωσυνη σου λες το εξης:"….Ο «Αληθής Λόγος», γραμμένος το 178 μ.Χ., σώζεται σχεδόν αυτούσιος χάρη στον χριστιανό κατηχητή Ωριγένη ο οποίος, προκειμένου να αντικρούσει τον Κέλσο, τον παρέθεσε μέσα στο απολογητικό του έργο «Κατά Κέλσου», ακριβώς ως είχε……"

    Αρα σαινι μου πρεπει να διαβασης ΠΡΩΤΑ το εργο του Ωριγενη για να ξερης τι ελεγε ο Κελσος….

    Α,και κατι αλλο…Δες πως δουλευανε οι Χριστιανοι απολογητες…..Ο Ωριγενης εχει αυτουσιο το περιεχομενο του Βιβλιου του Κελσου
    και εκει κονιορτοποιη καθε επιχειρημα του Κελσου.Για να καταλαβης οτι οταν προκειται για επιστημη ΠΑΛΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ…..

    Γιαυτο αστα αυτα αρχισε με κομικς και μικυμαους και αργοτερα βλεπεις……

    Reply
  84. Ανώνυμος

    ΚΕΛΣΟΣ – ΑΛΗΘΗΣ ΛΟΓΟΣ

    εκράτησας καί ηδυνήθης»: τά δέ Κέλσου ουδαμώς
    απάτην έχειν μοι φαίνεται, διό ουδέ κενήν], οποίαν έχει τά
    τών αιρέσεις εν φιλοσοφία πηξάντων καί νούν ου τόν τυχόντα
    κατ' εκείνα ανειληφότων. Καί ώσπερ ου τό τυχόν τών
    ψευδομένων εν γεωμετρικοίς θεωρήμασι ψευδογραφούμενόν
    τις άν λέγοι ή καί αναγράφοι γυμνασίου ένεκεν τού από
    τοιούτων, ούτως παραπλήσια είναι χρή τοίς τών αιρέσεις
    πηξάντων εν φιλοσοφία νοήμασι τά μέλλοντα ομοίως
    εκείνοις λέγεσθαι κενήν απάτην «κατά παράδοσιν
    ανθρώπων, κατά τά στοιχεία τού κόσμου».
    [Τούτο δέ τό προοίμιον μετά τό υπαγορεύσαι πάντα]
    τά μέχρι τής παρά Κέλσω τού 'Ιουδαίου πρός τόν 'Ιησούν
    προσωποποιΐας [έδοξεν ημίν προτάξαι τής αρχής]: ίν'
    αυτώ προεντυγχάνη ο αναγνωσόμενος τά πρός Κέλσον
    ημίν υπαγορευθέντα καί ίδη ότι ου πάνυ πιστοίς γέγραπται
    τό βιβλίον τούτο αλλ' ή τέλεον αγεύστοις τής εις Χριστόν
    πίστεως ή τοίς, ως ο απόστολος ωνόμασεν, ασθενούσιν εν
    «τή πίστει». Είπε δ' ούτως: [«Τόν δ' ασθενούντα τή
    πίστει προσλαμβάνεσθε.»] 'Απολογησάσθω δέ τό προοίμιον,
    ότι άλλη μέν προθέσει τήν αρχήν τών πρός Κέλσον υπηγορεύ-
    σαμεν άλλη δέ τά μετά τήν αρχήν. Πρότερον μέν γάρ
    εσκοπούμεν υποσημειώσασθαι τά κεφάλαια καί διά βραχέων
    τά πρός αυτά λεγόμενα, είτα μετά τούτο [σωματοποιήσαι
    τόν λόγον]: ύστερον δ' αυτά τά πράγματα υπέβαλεν ημίν
    φειδομένοις χρόνου αρκεσθήναι μέν τοίς κατά τήν αρχήν
    ούτως υπαγορευθείσιν, εν δέ τοίς εξής κατά τό δυνατόν
    ημίν συγγραφικώς αγωνίσασθαι πρός τά Κέλσου καθ'
    ημών εγκλήματα. Διόπερ αιτούμεν συγγνώμην επί τή αρχή
    τών μετά τό προοίμιον. 'Εάν δέ μή κινηθής καί υπό τών
    εξής υπαγορευθέντων ανυσίμως, καί επ' αυτοίς τήν ομοίαν
    συγγνώμην αιτών αναπέμπω σε, εάνπερ έτι θέλης δι'
    υπαγορεύσεων τάς λύσεις σοι τών Κέλσου γενέσθαι λόγων,
    επί τούς ημών συνετωτέρους καί διά λέξεων καί βιβλίων
    ανατρέπειν δυναμένους τά καθ' ημών τού Κέλσου εγκλήματα.
    Πλήν βελτίων ο μηδέ τήν αρχήν δεηθείς, κάν εντυχών τώ
    Κέλσου συγγράμματι, τής πρός αυτό απολογίας, αλλ'
    υπερφρονήσας πάντα τά εν τώ βιβλίω αυτού ως καί υπό
    τού τυχόντος εν Χριστώ πιστού διά τό εν αυτώ πνεύμα
    ευλόγως καταφρονούμενα

    Reply
  85. Ανώνυμος

    10.06 ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΗΤΑΝ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΕΙΤΕ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΩΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΕΩΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ. ΟΠΟΤΕ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ.
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ (ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ)

    Reply
  86. Ανώνυμος

    ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΛΟΙ ΜΟΥΓΚΑ
    ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΕ
    ΠΛΑΤΩΝ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΣΙΚΕΛΙΑ
    ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ

    Reply
  87. Ανώνυμος

    10.04 ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΨΟΥΛΗΔΕΣ-ΠΑΝΑΓΗΔΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΤΟΥΣ ΚΩΒΟΥΝ ΜΙΣΘΟ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΔΗΛΑΔΗ)…ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΤΥΦΛΑ ΑΣΠΑΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ

    Reply
  88. Ανώνυμος

    H NEA TΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΤΟΝ ΔΙΧΑΣΜΟ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ. ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΧΑΖΟΥΝ. ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ !

    Reply
  89. panais

    9.38 για να είσαι ακριβείς Ελληνιστικό θες να πείς!Ο Μέγας Αλέξανδρος στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας!Κατηγοράτε τους Αγίους μας αλήτες και κοπρόσκυλα και τον Μ.Αλέξανδρο που τον σεβόμαστε τον έχετε για Άγιο…δεν έσφαξε κουνέλι ο άνθρωπος κουνέλι..ήταν χορτοφάγος όπως τον πυθαγόρειος,κακόδοξος,αριθμολάγνος Ohara( που χάθηκε αυτή η αιρετική ψυχή),γιαυτό πέθανε και νέος ο Μ.Αλέξανδρος το ίδιο και ο Πυθαγόρας λόγω ασκητικής ζωής).

    Reply
  90. Ανώνυμος

    @9.54

    ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ: ΚΥΝΗΓΟΣ ΚΕΦΑΛΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ
    ΙΔΟΥ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΙΟΥΔΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ!!!

    ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΚΟΜΗ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΜΙΑΣΜΑ ΤΗΣ ΙΟΥΔΑΙΚΗΣ ΠΑΝΟΥΚΛΑΣ.

    ΠΟΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΟΤΕΙΝΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ, ΚΑΙ ΟΧΙ 700μ. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΙΛΙΑΝΟΙ ΑΝΘΡΑΚΟΡΥΧΟΙ ;

    ΠΟΤΕ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΘΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΟ MEA CULPA ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ;

    ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ";

    ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΟΡΘΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ ΣΤΟ ΒΑΘΡΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ;

    ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

    Reply
  91. Ανώνυμος

    ΚέλσοςΟ «Αληθής Λόγος» είναι έργο υπεράσπισης του Ελληνισμού, το πρώτο ελληνικό έργο αντιιουδαϊκής και αντιχριστιανικής πολεμικής. Ο Κέλσος, Έλληνας εκλεκτικός φιλόσοφος της ύστερης αρχαιότητας, αντλώντας επιχειρήματα από το οπλοστάσιο της Ελληνικής Φιλοσοφίας, από την Ιστορία και τη Θρησκειολογία, δίνει την ελληνική απάντηση σε ένα δόγμα που το θεωρεί προϊόν βάρβαρης και απολίτιστης σκέψης (γράφει χαρακτηριστικά, ότι ο Χριστιανισμός απευθύνεται σε ηλίθιους και αμόρφωτους). Ο «Αληθής Λόγος», με το αδιάβλητο κύρος του αρχαιοελληνικού λόγου, έρχεται να ανατρέψει τους μύθους περί «ελληνοχριστιανισμού», καταδεικνύοντας με έμφαση το χάσμα ανάμεσα στο Ελληνικό Πνεύμα και τον Χριστιανισμό.

    Ο «Αληθής Λόγος», γραμμένος το 178 μ.Χ., σώζεται σχεδόν αυτούσιος χάρη στον χριστιανό κατηχητή Ωριγένη ο οποίος, προκειμένου να αντικρούσει τον Κέλσο, τον παρέθεσε μέσα στο απολογητικό του έργο «Κατά Κέλσου», ακριβώς ως είχε. Έτσι, η ανασύνθεση του «Αληθή Λόγου» δεν στάθηκε ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση: Χρειάστηκε να ανασυρθεί το κείμενο μέσα από το αρχικό χειρόγραφο του Βατικανού (‘Ά», Vat gr. 386. 13ος αι.) και να αποδοθεί στο ακέραιο, με την διατήρηση, στα σημεία όπου χρειαζόταν, μόνο των «συνδετικών» λέξεων ή φράσεων του Ωριγένη.

    Σήμερα οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο «Αληθής Λόγος» όπως περιέχεται στο «Κατά Κέλσου» αποτελεί το 80% του αρχικού, και θεωρείται ότι μόνο οκτώ-εννιά σημεία έχει απαλείψει ή συντομεύσει ο Ωριγένης.

    Η αντιχριστιανική πολεμική του Κέλσου είναι η πρώτη που ξεφεύγει από το μέχρι τότε επίπεδο αντιμετώπισης των χριστιανών από μέρους των λογίων -αν μπορεί βέβαια να θεωρηθεί ως σοβαρή αντιμετώπιση, είτε η διακωμώδηση των απλοϊκών αντιλήψεων και της ευπιστίας των χριστιανών είτε οι περιστασιακές και χονδροειδείς επιθέσεις κατά της υποτιθέμενης ανηθικότητας ή και εγκληματικότητάς τους. Τέτοιες επιθέσεις άλλοτε στηρίζονταν σε -συνήθως συκοφαντικές και ιουδαϊκής έμπνευσης- φήμες που ήθελαν τους χριστιανούς να τελούν αιμομικτικά όργια κ.τ.λ., και άλλοτε σε προκλητικές και «ασεβείς» συμπεριφορές και γενικά στην αντικοινωνική στάση των ίδιων των χριστιανών.

    Ο Κέλσος μεταφέρει για πρώτη φορά την πολεμική στο ιστορικό και φιλοσοφικό πεδίο, επιχειρώντας να δώσει μια όσο το δυνατό ολοκληρωμένη ελληνική απάντηση σ’ ένα δόγμα που θεωρεί ότι προέρχεται από έναν δεισιδαίμονα και απολίτιστο λαό, ένα δόγμα που το θεωρεί προϊόν βάρβαρης σκέψης. Φυσικά δεν του διαφεύγει, μ’ όλη την περιφρόνηση του για το χαμηλό επίπεδο των συγχρόνων του χριστιανών δασκάλων, ότι τη νέα θρησκεία, ήδη στα 170 μ.Χ., δεν μπορεί κανείς παρά να την πάρει στα σοβαρά, και ότι δεν έχει πια να κάνει με τις ολιγομελείς κοινότητες των «γραφικών» και αξιοπερίεργων τύπων του 1ου αιώνα.

    Reply
  92. Ανώνυμος

    Κάποιοι ανιστόριτοι μιλούν για ιστορικές πηγές και τους ρωτώ…

    Ποιος ιστορικός μιλάει για την ιστορικότητα του Χριστού εκτός από τους ευαγγελιστές που έγραψαν ότι παραμύθια τους κατέβηκαν?

    Μαλακοκάβληδες χριστιανοεβραίοι μπουνταλάδες…

    χξς΄

    Reply
  93. Ανώνυμος

    ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΕ
    ΠΛΑΤΩΝ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΣΙΚΕΛΙΑ
    ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ
    ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ
    ……..
    ……..
    …….
    …….
    ΜΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

    Reply
  94. Ανώνυμος

    Εσύ που έγραψες το άρθρο είσαι στημένος και μισσέληνας.
    Δεν θα μου έκανες εντύπωση αν αποκαλυπτώταν ότι είσαι εβραίος στο γένος.
    Άσχετε μασώνε, υμνητή του σκότους και των εβραίων πιθήκων η αλήθεια είναι τόσο φανερή που δεν κρύβεται από κανέναν.
    Η μεγάλη πλειοψηφία των μορφωμένων Ελλήνων γνωρίζει πλέον την αλήθεια.
    Ο θρησκευτικός σου μεσαίωνας έχει πεθάνει

    Reply
  95. panais

    Το λοιπόν "ελληνιστάκια",στα πρωτοχριστιανικά χρόνια η λέξη Ελλην σήμαινε ο ειδωλολάτρης!Έτσι την αποφεύγαν οι Χριστιανοί!Θα σας δώσω ένα σημαντικό κλειδί που άν το αξιοποιήσετε σωστά θα μάθετε και την "άλλη"ιστορία που σας διαφεύγει(εγώ σέβομαι τις απόψεις όλων).Διαχωρίστε σας παρακαλώ πολύ για αρχή την ΡωμαΪκή Αυτοκρατωρία με έδρα την Αρχαία Ρώμη με την Ρωμαϊκή(Ρωμανία,Ρωμιοί,και για να καταλαβαινόμαστε χαριστικώς το Βυζαντινή!Δέν είμαστε Βυζαντινοί αλλά Ρωμιοί.Την λέξη Βυζάντιο την έβαλαν επίτηδες οι ξένοι Ιστορικοί για να πουλούν…και για να κατασυκοφαντήσουν την Ορθοδοξία μας)Αυτοκρατωρία με την ΝΕΑ ΡΩΜΗ(όπως την ονόμασε ο Άγιος Κωνσταντίνος με έδρα την Κωνσταντινούπολη)και φυσικά με τους Ρωμιούς για υπηκόους(δηλαδή πάνω απόλα Χριστιανός και μετά η εθνότητα του κάθε πολίτη,μέσα σε όλους τους Ρωμιούς ήταν και οπι Έλληνες!Εκτός και αν μετοικήσαν σε άλλο πλανήτη και επανήλθατε τώρα)!Οι ξένοι λαοί π.χ. στην Συρία ή και στην Τουρκία ή και στην Βουλγαρία και σε άλλες χώρες μας λέγαν Ρουμ Ορθδοξ,και είναι τίμή μας και καμάρι μας!Ακόμα και σήμερα στην Συρία τους χριστιανούς τους αποκαλούν ΡουμΌρθοδοξ!!!Ούτε υποτιμιτικό ήταν ούτε είναι ούτε και θα είναι να μας ονομάζουν Ρωμιούς(όχι χάρην της αρχαίας ειδωλολατρικής Ρώμης,αλλά χάρην της ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ με παρθενώνα την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ)!!!

    Reply
  96. kapsoulis

    @9.28
    Να υποθεσω λιγο ασχετος????Ελλην φιλοσοφος Κελσων δεν ξερω,μπας και εννοεις τον Νελσων αλλα αυτος ηταν αγγλος και μη φιλοσοφος……Ποιος να ειναι ρε γαμωτο…..
    Υπηρχε ενας Κελσος αλλα δεν πιστευω οτι τον ξερεις……Αυτος λοιπον ο Κελσος εγραψε ενα βιβλιο με τιτλο Αληθης Λογος….Αυτο το βιβλιο εδωσε την ευκαιρια στον Ωριγενη (δεν ρωταω αν τον ξερεις) να γραψει το αριστουργημα του Contra Celsum (εναντια στον Κελσο) οπου ανασκευαζη διεξοδικα ενα προς ενα τα επιχειρηματα του Κελσου……
    Αρα επειδη το βιβλιο του Κελσου ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ για να ξερει καποιος το Περιεχομεν του βιβλιου του,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΑΣΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΩΡΙΓΕΝΟΥΣ….
    Γιαυτο θα σε συμβουλευα αντι να πετας λογια στον αερα ανοιξε κανενα βιβλιο,δεν σε συμβουλευω του Ωριγενη γιατι δεν θα παρης μυρωδια,αρχισε με τα απλα,κομικς,κλασσικα εικονογραφημενα,Μικυμαους,και αργοτερα βλεπεις….

    Reply
  97. Ανώνυμος

    ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΟΔΩΔΕΚΑΘΕΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΚΑΙΡΗΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΟΝ ΣΟΚΡΑΤΗ ΓΙΑΤΗ ΑΝΑΦΕΡΘΙΚΕ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΧΟΤΑΝ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΠΙΟΙ ΤΟΝ ΦΑΓΑΝ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΧΡΙΣΤΑΝΟΙ

    Reply
  98. Ανώνυμος

    panais είπε…είμαι αγράμματος πάρε τα στοιχεία μου και ελα να σε τρελανω

    Φιτητή Θεολογίας,Άριστος,βόρεια ή νότια φοιτητή;Άν θέλεις πάρε τα στοιχία μου απο την Ιστοσελίδα τηλ.και gmail!Eυχαριστούμε είσαι άψωγος!

    Reply
  99. panais

    Φιτητή Θεολογίας,Άριστος,βόρεια ή νότια φοιτητή;Άν θέλεις πάρε τα στοιχία μου απο την Ιστοσελίδα τηλ.και gmail!Eυχαριστούμε είσαι άψωγος!

    Reply
  100. Ανώνυμος

    Και βεβαια παναη θα παμε να τιμησουμε καθε τι Ελληνικο.Εμεις ειμαστε Ελληνες οχι εβραιοχριστιανοι
    Εσυ τραβα στο δικο σου θεο λοιπον το γιαχβε στο ισραηλ ή οπου σκατα θες και αδειαστε μας τον τοπο ιουδαιοι!

    Reply
  101. Ανώνυμος

    Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΤΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
    Αξιότιμοι Κύριοι,Πώς είναι δυνατόν νά θεωρούνται Έλληνες αυτοί πού αναθεματίζουν τούς Έλληνες ;Δέν θά ήτανε πιό δίκαιο νά εξακολουθήσουν να ονομάζονται Ρωμηοί ή Γραικοί, καί τό όνομα Έλλην νά επιτρέπεται νά φέρουν μόνον όσοι, ασχέτως θρησκεύματος, τιμούν τούς αρχαίους προγόνους τους καί όχι όσοι βυσσοδομούν κατ' αυτών καί τούς αφορίζουν ;Δέν αποτελεί ύβριν κατά τού έθνους τών Ελλήνων, σύμφωνα με τόν Ελληνικό ποινικό κώδικα, ο αφορισμός αυτός τής χριστιανικής εκκλησίας ;Μήπως θά πρέπη στά σοβαρά ο εισαγγελεύς τού Αρείου Πάγου να σκεφθή να υποβάλη μήνυση πρός τήν Ιερά Σύνοδο τής χριστιανικής εκκλησίας ;Ή μήπως θά πρέπη καί αυτό τό θλιβερό καθήκον τής υποβολής μήνυσης νά πέση στούς ώμους κάποιων εύψυχων καί θαρραλέων Ελλήνων ;Ή μήπως, στή χειρότερη περίπτωση, θά πρέπη να απευθυνθούμε στό Ευρωπαικό δικαστήριο καί να βγάλουμε τά άπλυτά μας στή φόρα ;Πρός αποφυγήν τής αναπόφευκτης δυσφήμησης καί τού εξευτελισμού τής χώρας μας πού θά επιφέρη μία τέτοια επιβαλλόμενη πλέον φιλόπατρις ενέργεια, μία επανεξέταση μέ γνώμονα τήν απάλειψη αυτής τής ανατριχιαστικής ανάγνωσης ανθελληνισμού επιβάλλεται αυθωρεί καί παραχρήμα, τής Ιεράς Συνόδου τήν ανάγκην φιλοτιμίαν ποιουμένης καί εις τούς νόμους τού Ελληνικού κράτους, πού τήν φιλοξενεί, υπείκουσας.Ιδού αποσπάσματα1. … και την Ελληνικήν μυθολογίαν, και των κτισμάτων λατρείαν τη καθαρά και αμώμω των Χριστιανών Πίστει προστριβομένοις, ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.2. Τοις μετά των άλλων μυθικών πλασμάτων και τας Πλατωνικάς ιδέας ως αληθείς δεχομένοις, ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.3. Τοις τα Ελληνικά διεξιούσι μαθήματα ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ4. Τοις δεχομένοις, και παραδίδουσι τα μάταια και Ελληνικά ρήματα ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.5. Τοις ευσεβείν μεν επαγγελομένοις, τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη και Καθολική Εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γής, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς, ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.6. Τοις την μωράν των έξωθεν (=Ελλήνων) φιλοσόφων λεγομένην σοφίαν προτιμώσι, ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.7. Τοις λέγουσιν, ότι οι των Ελλήνων σοφοί κρείττονες εισί κατά πολύ, και ενταύθα, και εν τη μελλούση κρίσει, και των ευσεβών μεν και ορθοδόξων ανδρών, άλλως δε κατά πάθος ανθρώπινον ή αγνόημα πλημμελησάντων ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.Από την τελευταία σελίδα της Ελευθεροτυπίας ….>> *Επισημαίνει ο κ. Αντώνης Ζαμπούκας, Ν. Φιλαδέλφεια, Αθήνα:>> «Στις 20 Μαρτίου "η Εκκλησία της Ελλάδος" θα τιμήσει την αναστήλωση των> εικόνων επί Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (τη λένε Βυζαντινή) που> έντεχνα και πονηρά το Ιερατείο ονόμασε "Κυριακή της Ορθοδοξίας" (Α'> Νηστειών). Στα 8.945 καταστήματά της (τα λένα Ναούς) θα γίνουν επίσημες> τελετές (τις λένε Λειτουργίες) και θα παραστούν όλες οι επίσημες αρχές της> ελληνικής πολιτείας.>> Στην Αθήνα, η τελετή θα γίνει στην κεντρική σκηνή (τη λένε Μητρόπολη)όπου> θα πρωταγωνιστεί ο μοναδικός και αξεπέραστος κ. Χρήστος Παρασκευαΐδης (τον> λένε Αρχιεπίσκοπο) ντυμένος στα χρυσά και στα μετάξια, ο οποίος μεταξύ των> άλλων ιάμβων και δοξασιών (τα λένα τροπάρια και ψαλμούς) θα απαγγείλει μετη> στεντόρεια φωνή του και τα επτά (7) τρισαναθέματα (αφορισμοί, ύβρεις,> κατάρες) του Χριστιανισμού κατά του Ελληνισμού και βέβαια όλοι οι> παριστάμενοι, επίσημοι και μη, θα σταυροκοπιούνται, θα δέονται και θα> δοξάζουν. Ολοι; Ναι, όλοι!>> Πρωθυπουργός, υπουργοί, βουλευτές, πρέσβεις, στρατιωτικοί, δικαστές,> πρυτάνεις κ.ά. είναι γνωστό, λόγω προτέρου βίου, ότι δέχονται τους> αναθεματισμούς πολλά χρόνια τώρα και δεν αντιδρούν, ίσως από συνήθεια,ίσως> από άγνοια, ίσως και από ατολμία ή μήπως "χάριν της παραδόσεως", όπως είπεο> απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος.> Ο νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, θαανεχθεί> τον κ. Παρασκευαΐδη και την παρέα του να υβρίζουν και να καταριώνται τον> Ελληνισμό; Θα δεηθεί και θα δοξάσει τους υβριστές και τους διώκτες του; Θα> δεχτεί "και το Σον φυλάττον… Πολίτευμα";».

    Reply
  102. Ανώνυμος

    ΚΑΨΟΥΛΙ ΠΑΡΕ ΕΝΑ ΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ ΙΣΤΙΡΙΚΟ ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟ ΥΠΑΤΙΑ

    Η φωνή αυτού δεν εισηκούσθη και το έργον της καταστροφής εκηκολούθησε. Τότε ανετράπη εκ βάθρων ο εν Αλεξανδρεία περίφημος ναός του Σεράπιδος,πάλαι ποτέ οικητήριον των επιστημών,και σώζων έτι κατά τους χρόνους τούτους τινά της αρχαίας σοφίας ίχνη. Τότε κατηδαφίσθη ο εν Απαμεία περικαλλής του Διός ναός. Τότε ηφανίσθησαν πλείστα άλλα της τέχνης αριστουργήματα ιδίως εν Συρία και εν Αιγύπτω' εις την ενταύθα Ελλάδα κατ' ευτυχίαν δεν φαίνονται τα τοιαύτα γενόμενα,ίσως διότι οι εθνικοί ήσαν ενταύθα πολλοί έτι και ισχυροί,ώστε οι του νέου δόγματος οπαδοί δεν ετόλμων να επιτεθώσι κατ' αυτών τοσούτον απροκαλύπτως.

    Τοιουτοτρόπως επί Θεοδοσίου εθριάμβευσεν ο χριστιανισμός κατά της ειδωλολατρείας,….."

    ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

    Βιβλίον όγδοον,σελ.264,265,266

    Κ.Παπαρρηγόπουλος.

    Reply
  103. panais

    ΥΠατία,και Ζιλαταρ και λοιπά ανώνυμα ανύπαρκτα ταγκαλάκια βγάλτε τον ΣΚΑΣΜΟ και άϊντε για σπονδές(μην φοβάστε σεβόμαστε την "λατρεία"σας,δεν θα σας ενοχλήσει κανένας),θέλετε να μιλήσω προσωπικά με τον φίλο μου Πατριάρχη;Μην φοβάστε κάντε ελέυθερα τις σπονδές σας,μην έχετε ανασφάλειες,περασμένα ξεχασμένα…άντε και για κανένα χρησμΌ στα μαντεία σας τώρα κυκλοφωρεί και καλό ολλανδέζικο χόρτο…

    Reply
  104. Ανώνυμος

    panais είπε…είμαι μαλάκας

    Εξαίρετο το άρθρο άκρως επιστημονικά τεκμηρειωμένο!Μπράβο του!Παγανιστάκια,Μασωνάκια Νεοειδωλολατράκια,σεβόμαστε τα σχόλια σας αλλά κάντε βρε ανευλόγητοι υπάνθρωποι τον κόπο να το διαβάσετε!Την ίδια κασσέτα κάθε φορά…Ο φοιτητής θεολογίας,ο Καψούλης και ο ανώνυμος φίλος 8.47 τα λένε ΆΡΙΣΤΑ!

    Reply
  105. Ανώνυμος

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ
    ΠΟΡΦΥΡΙΟ
    ΛΙΒΑΝΙΟ
    ΚΕΛΣΩΝ
    ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΝΤΑΝΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ

    Reply
  106. Ανώνυμος

    @9:25
    ΜΗΠΩΣ Η ΦΡΑΣΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ; ΤΑ ΕΥΑΓ. ΜΑΡΚΟΥ,ΜΑΤΘ,ΛΟΥΚΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΙΔΙΑ ΠΗΓΗ ΣΕ ΑΝΤΙΘ. ΜΕ ΤΟΥ ΙΩΑΝ. ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΧΑΘΕΙ ΦΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΜΕΤΕΓΕΝΕΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΔΟΣΟΥΝ.

    ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΘΕΟΛ.

    Reply
  107. panais

    Εξαίρετο το άρθρο άκρως επιστημονικά τεκμηρειωμένο!Μπράβο του!Παγανιστάκια,Μασωνάκια Νεοειδωλολατράκια,σεβόμαστε τα σχόλια σας αλλά κάντε βρε ανευλόγητοι υπάνθρωποι τον κόπο να το διαβάσετε!Την ίδια κασσέτα κάθε φορά…Ο φοιτητής θεολογίας,ο Καψούλης και ο ανώνυμος φίλος 8.47 τα λένε ΆΡΙΣΤΑ!

    Reply
  108. Ανώνυμος

    Μισεῖν μέν, οὒκ ἐκείνους δὲ, ἀλλὰ τὸ δόγμα, οὐ τὸν ἄνθρωπον, ἀλλὰ τὴν πονηρὰν πρᾶξιν, τὴν διεφθαρμένην γνώμην.
    ΑΝΤΕ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΣΩΣΤΟ. ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ: ΟΥ ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΙΝ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΑΙΡΕΤΙΚΟΝ ΝΑ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙΣ.

    ΦΟΙΤΗΤΗΣ Θ.

    Reply
  109. Ανώνυμος

    Οι ευαγγελιστές δεν μεταφέρουν μαρτυρίες, απλώς επινόησαν τα όσα συνέβησαν στον Ιησού. Ο καθένας τους, βλέπετε, έγραψε για τα πάθη του πράγματα που δεν συμφωνούν με των άλλων. Γιατί ο ένας εξιστορεί ότι στον εσταυρωμένο προσέφερε κάποιος ένα σφουγγάρι που το 'χε γεμίσει ξύδι… (αυτό λέει ο Μάρκος). Άλλος τα λέει διαφορετικά: όταν έφτασαν στον τόπο που λεγόταν Γολγοθάς, του έδωσαν να πιει κρασί ανακατωμένο με χολή. Το γεύτηκε και δεν θέλησε να το πιει. Κι λίγο παρακάτω: την ένατη ώρα έβγαλε φωνή μεγάλη ο Ιησούς: ελωείμ, ελωείμ, λεμά σαβαχθανεί, που θα πει, θεέ μου, θεέ μου, γιατί με εγκατέλειψες; Αυτά είναι του Ματθαίου. Άλλος ισχυρίζεται: βρισκόταν καταγής ένα αγγείο γεμάτο ξύδι. Αυτό το γεμάτο ξύδι σκεύος μαζί με ύσσωπο δεμένο του το έφεραν στο στόμα· και μόλις ήπιε το ξύδι ο Ιησούς, είπε, «τετέλεσται»· έγειρε το κεφάλι και παρέδωσε το πνεύμα. Ετούτο είναι του Ιωάννη. 'Αλλος λέει: και βγάζοντας φωνή μεγάλη είπε, «πατέρα, στα χέρια σου παραδίδω το πνεύμα μου». Αυτό τυχαίνει να είναι του Λουκά. Εξιστορήσεις από δεύτερο χέρι, διαφορετικές μεταξύ τους, θαρρείς και τα 'παθαν πολλοί και όχι ένας!

    Reply
  110. Ανώνυμος

    ΡΕ 9:19 ΠΟΥ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    ;;;;;;;
    ἐν αὐτῇ καταρώμεθα τοὺς ἀνθρώπους τοὺς καθ' ὁμοίωσιν Θεοῦ γεγονότας;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    Reply
  111. Ανώνυμος

    ΚΑΨΟΥΛΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΩΝ,ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΔΕΝ ΑΠΟΚΡΠΤΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ !
    ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟΜΟΙ !
    ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗΝ !
    ΥΠΑΤΙΑ
    Ωχ οι χριστιανοι ειναι ετοιμοι να νε δολοφονήσουν για δεύτερη φορά!
    Υπατία

    Reply
  112. Ανώνυμος

    @ 9:07
    Σ'αυτη τη βασιλεια των ουρανων δεν θελουν να πανε και οι μουσουλμανοι οταν πεθανουν?Ή κανω λαθος?
    Επειδη εισαι και φοιτητης θεολογιας κανε ενα κοπο και διαβασε και τη βιβλο και θα δεις την απατη…

    Reply
  113. Ανώνυμος

    ΑΝΑΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

    «Τί οὖν φησίν, ἂν ἐχθροὶ ᾧσι καὶ Ἒλληνες οὐ δεῖ μισεῖν; Μισεῖν μέν, οὒκ ἐκείνους δὲ, ἀλλὰ τὸ δόγμα, οὐ τὸν ἄνθρωπον, ἀλλὰ τὴν πονηρὰν πρᾶξιν, τὴν διεφθαρμένην γνώμην.

    Reply
  114. Ανώνυμος

    ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΑΙ ΑΝΑΘΕΜΑ, ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΤΩΡΑ ΠΕΣ Μ. ΑΝΑ-ΘΕΜΑ-> ΑΝΑ-ΤΟΠΟΘΕΤΩ-ΘΕΤΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΤΟΥ

    ΦΟΙΤΗΤΗΣ Θ.

    Reply
  115. panais

    Υπατιούλα για σε δολοφώνησαν ακόμα ζείς;Υπατία μου για άνδρες μιλήσαμε και για πηγές…Πτώτον δεν είσαι άντρας παρά μία συκοφάντισα "κυρία"των αγίων μας!Και κατα δεύτερον δεν θεωρείτε επιστημονικά αποδεκτή πηγή το διαδύκτιο!Και άντε πίσω στον τάφο σου μέχρι την Δευτέρα Παρουσία,εκεί να κάνεις το παράπονο σου στον Θεό…"Θεέ μου δεν γουστάρω τους Χριστιανούς διότι δολοφώνησαν την Υπατία…"Θα σου πεί ο Θεός"Τρομάρα σου,ζούσες τότε και ήξερες ακριβώς τί έγινε και σηκοφαντούσες τον Άγιο μου(ο οποίος προσεύχετε παρόλα αυτά για την ψυχή σου)";Θα παγώσεις,θα τρέμεις,θα θες να κλάψεις και να πείς συγνώμη αλλά εν τω Άδη ούκ έστι μετάνοια…

    Reply
  116. Ανώνυμος

    ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ«8 τὴν δὲ γλῶσσαν οὐδεὶς δύναται ἀνθρώπων δαμάσαι· ἀκατάσχετον κακόν, μεστὴ ἰοῦ θανατηφόρου. 9 ἐν αὐτῇ εὐλογοῦμεν τὸν Θεὸν καὶ πατέρα, καὶ ἐν αὐτῇ καταρώμεθα τοὺς ἀνθρώπους τοὺς καθ' ὁμοίωσιν Θεοῦ γεγονότας·10 ἐκ τοῦ αὐτοῦ στόματος ἐξέρχεται εὐλογία καὶ κατάρα. »

    Ιακώβου, Κεφ. γ΄

    Κατάρα κατά των παραβατών του όρκου των αμφικτιονιών (Δελφοί)

    «ἡ γῆ των νὰ μὴν παράγῃ καρπούς, αἱ γυναῖκές των νὰ γεννῶσι τέρατα, νὰ ἐξαφανισθῶσιν αὐτοί τε, ἡ πόλις των καὶ ἡ φυλή των καὶ αἱ πρὸς τοὺς θεοὺς θυσίαι των νὰ μὴν γίνωνται δεκταὶ»

    Reply
  117. Ανώνυμος

    @9:16
    ΟΟΟΟΟΟΧΙ!!!
    Να μας φερεις εδω τον ιδιο τον ιακωβο να μας το πει!!!!!
    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

    Reply
  118. Ανώνυμος

    ΤΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
    ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

    ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΙΤΗΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

    «8 τὴν δὲ γλῶσσαν οὐδεὶς δύναται ἀνθρώπων δαμάσαι· ἀκατάσχετον κακόν, μεστὴ ἰοῦ θανατηφόρου. 9 ἐν αὐτῇ εὐλογοῦμεν τὸν Θεὸν καὶ πατέρα, καὶ ἐν αὐτῇ καταρώμεθα τοὺς ἀνθρώπους τοὺς καθ' ὁμοίωσιν Θεοῦ γεγονότας·10 ἐκ τοῦ αὐτοῦ στόματος ἐξέρχεται εὐλογία καὶ κατάρα. »

    Ιακώβου, Κεφ. γ΄

    Στις αμφικτιονίες υπήρχε η εξής κατάρα (όχι αναθεματισμός):

    «ἡ γῆ των νὰ μὴν παράγῃ καρπούς, αἱ γυναῖκές των νὰ γεννῶσι τέρατα, νὰ ἐξαφανισθῶσιν αὐτοί τε, ἡ πόλις των καὶ ἡ φυλή των καὶ αἱ πρὸς τοὺς θεοὺς θυσίαι των νὰ μὴν γίνωνται δεκταὶ».
    Κατάρα κατά των παραβατών του όρκου των αμφικτιονιών (Δελφοί)

    Reply
  119. Ανώνυμος

    Ρε κοπανε καπσουλη(συγγνωμη κιολας που σε λεω ετσι αλλα αναγκαζομαι), τι θελεις, να σε παμε πισω στο χρονο να το καταλαβεις?
    Ολοκληρος αρχιεπισκοπος Κωνσταντινουπολης ειπε οτι αλλο Ελληνας και αλλο χριστιανος κι εσυ θες λινκ?Δεν πιστευεις οτι το ειπε?
    Εσυ ρε μεγαλε 8:47 δες το λινκ κι εσυ με τον παπα παραπανω που λεει για την πραγματικη αλωση να δεις τι εγινε στην επανασταση!
    Τελειως προβατα ειστε εσεις οι χριστιανοι!!Δε βαζετε το μυαλο να δουλεψει καθολου.

    Reply
  120. Ανώνυμος

    ΡΕ ΕΣΥ 8:52 ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΔΛΔ ΠΕΣ ΜΑΣ ΠΟΙΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΛΕΕΙ Ο Ο ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΑΛΕΞ. ΗΤΑΝ ΗΘΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΑΤΙΑΣ. ΤΟ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΠΟΙΟΥ, ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΗΘΙΚΟΥ ΑΥΤΟΥΡΓΟ ΣΕ ΠΙΘΑΝΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ;

    Reply
  121. Ανώνυμος

    ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΨΟΥΛΙ

    Ο Αθανάσιος, Άγιος και Μέγας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Από πολύ μικρή ηλικία κατηχήθηκε στον Χριστιανισμό. Κατά την εφηβεία του μαθήτευσε δίπλα στον φανατικό ασκητή, άγιο Αντώνιο τον Μέγα, στην έρημο της Ερυθραίας. Ο δάσκαλός του πέθανε στην έρημο μέσα σε ένα ξεροπήγαδο προσευχόμενος στον Γιαχβέ. Ο Αντώνιος, κατά την περίοδο που ασκήτευε, δεν άλλαξε ποτέ κανένα ένδυμα, δεν έπλυνε ποτέ το σώμα του και τρεφόταν μέρα παρά μέρα με ένα ξερό παξιμάδι. Γυναίκα δεν γνώρισε ποτέ. Τα οράματά του με μεταφυσικά όντα και η κατά φαντασίαν μάχη του με τον ίδιο τον Διάβολο ήταν οι πνευματικές καθημερινές του ενασχολήσεις. Με τις παράλογες και σχιζοφρενικές αυτές διδαχές γαλουχήθηκε ο χαρακτήρας του αγίου Αθανασίου, ενός απ΄ τους πλέον φανατικούς ανθρώπους της Ιστορίας.

    Το 328 μ.Χ. και σε ηλικία τριάντα τριών περίπου ετών ο Αθανάσιος ανέλαβε τον πατριαρχικό θρόνο της Αλεξάνδρειας. Ήταν μικρόσωμος και φιλάσθενος, αλλά τρομερά δραστήριος και πανούργος. Σύμφωνα με όλους τους υποστηρικτές του, αλλά και τους μη, μέθοδοί του ήταν οι κολακείες, οι δωροδοκίες, οι πλαστογραφίες, οι συκοφαντίες, η βία ενάντια στους εχθρούς του, οι πυρπολήσεις ναών και οι δολοφονίες. Απ΄ την Αλεξάνδρεια ο Αθανάσιος εκδιώχθηκε πέντε φορές μέσα σε μία χρονική περίοδο 18 ετών

    Reply
  122. Ανώνυμος

    1) ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΒΡΑΙΟΙ. ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΘΕΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ.
    2) ΑΣ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΝΑΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΝΑΟΥΣ.
    3) ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΟΥΜΕ ΣΕ ΓΙΑΧΒΕ. ΠΙΣΤΕΟΥΜΕ ΣΕ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ. ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΥΠΟΣΤΑΣΕΙΣ, ΜΕ ΜΙΑ ΟΥΣΙΑ.
    4) 30 ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΜΗΝ ΨΑΧΝΕΤΕ ΣΤΑ BLOG ΣΑΣ.
    5) ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΜΑΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ. ΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΙΜΗΣΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ;
    6) ΔΕΝ ΣΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ ΠΟΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ. ΑΛΛΟΙ ΔΙΩΚΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ.
    7) ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΟΥΔΑΙΟΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ.
    8) ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ: α') ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ β') ΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ; ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΟΙ ΙΟΥΔΑΙΟΙ ΛΟΙΠΟΝ;
    9) ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΩΣ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ. Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ, Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ, ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΑΤΗΣΕ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ΣΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΕΙΠΕ: ΕΓΩ ΕΙΜΙ ΤΟ ΦΩΣ, ΕΓΩ ΕΙΜΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ;
    10) ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΑΠΟΔΕΧΕΣΤΕ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΕΝΑΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΟΙ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΤΕ. ΕΜΕΙΣ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ: ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΞΙΩΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΕΚΕΙ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ΜΕ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑ.

    ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΖΕΙΤΕ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ; ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΙ ΖΩΗ ΣΑΣ; ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ ΤΗ ΜΑΤΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΥΤΟΥ.

    ΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

    Reply
  123. Ανώνυμος

    ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ:

    ΦΟΝΙΑΣ-ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΣ-

    ΕΜΠΡΗΣΤΗΣ-ΣΥΝΩΜΟΤΗΣ

    Ο Μέγας και Άγιος της 18ης Ιανουαρίου

    «Ουκούν ει μήτε άνθρωπος απλώς μήτε μάγος μήτε δαίμων τις εστίν ο Σωτήρ, αλλά και την παρά ποιηταίς υπόνοιαν και δαιμόνων φαντασίαν και Ελλήνων σοφίαν τη εαυτού θειότητι κατήργησε και επεσκίασε.»

    (Άγιος Αθανάσιος, «Κατά Ελλήνων», κεφ.48, παρ. 9).

    Reply
  124. kapsoulis

    Καλα ρε Υπατια δεν ντρεπεσαι καθολου????
    Το ονομα αυτης που σφετεριζεσαι δηλωνε μεγαλο μυαλο.Εσυ το εχεις κατοικημενο το κρανιο σου η εχει παει για διακοπες……
    Μας παραθετεις ενα λινκ ενος θλιβερου σαιτ,Ελληναρα οπου αναμασα (ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ) τις γνωστες παπαριες…….ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ…….
    Δεν ζηταω να εχετε επαφη με επιστημες αλλα τουλαχιστον καποια τριβη με βιβλια ιστοριας και οχι παραφιλολογιας θα το απαιτουσα…..
    Οταν λεμε δωστε λινκ και πηγες μη μας δινεις ρε Υπατια το λινκ ενος παπαρα…..Κριμα το ονομα σου ρε Υπατια….αλλαξετο τουλαχιστο η βαζε και υποκοριστικο π.χ. Υπατια η ……εεε διαλεξε ενα …….
    Ξερετε βρε Υπατια με παραπομπες αποκαλυπτεστε τι σκουπιδια χρησιμοποιειτε,γιαυτο τις αποφευγετε οπως ο πονηρος το λιβανι……
    Και μας φλομωνετε με σεντονακια χωρις παραπομπες ΓΙΑΤΙ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΒΑΛΕΤΕ………

    Reply
  125. Ανώνυμος

    Θες λίνκ kapsoulis;, με την λογική δεν θέλεις να το αντιμετωπίσεις; Τα λίνκ και οι φυλλάδες λένε πάντα την αλήθεια;
    Η ΥΠΑΤΙΑ παραπάνω έχει ένα αν θες. Αλλά φαντάζομαι ότι αποκλείεται να κάνεις τον κόπο να μπεις γιατί ήδη έβγαλες σπυράκια.
    zitalar

    Reply
  126. Ανώνυμος

    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ

    "Ο αρχαίος κόσμος ήρθε σ' εμάς θλιβερά θριματισμένος. Μεγάλο μέρος από τα γραπτά του μνημεία χάθηκε, οι οικοδομές σωριάστηκαν, τ' αγάλματα και τ΄ αγγεία κατακομματιάστηκαν και θάφτηκαν κάτω από τα χώματα ή κάτω από μεταγενέστερα χτίσματα. Μα το πιο αξιοθρήνητο, η κληρονομιά των Αρχαίων παραδόθηκε σ' εμάς ακρωτηριασμένη, παρεξηγημένη και παραμορφωμένη από τις γενεές που μεσολάβησαν…"

    Reply
  127. Ανώνυμος

    Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΣΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΒΟΥΛΩΣΤΕΤΟ ΓΙΑΤΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΗΦΗΝΕΣ

    Reply
  128. Μιχάλης

    οι παπαδιές αρχίσαν τα γκαιμπελικά συγγράμματα.ρε ουστ.Αυτά στα πρόβατα που χειραγωγείτε!
    Στον ελληνικό φώς, ταλιμπάνοι που στο όνομα οποιουδήποτε θεού, καταστρέφουν και δολοφονούν δεν έχουν θέση.

    Reply
  129. Ανώνυμος

    415 μ.ν.χ.
    Στην Αλεξάνδρεια, σωματοφύλακες (παραβολάνοι) του εκεί πατριαρχείου, βρίσκουν στο δρόμο τη μαθηματικό και νεοπλατωνική φιλόσοφο Υπατία, ένα από τα πιο φωτεινά πνεύματα της εποχής. Τη συλλαμβάνουν και τη σέρνουν μέσα στην εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ, της ξεσκίζουν τα ρούχα, γδέρνουν το δέρμα της με κοφτερά όστρακα, της σπάνε τα κόκαλα, την κόβουν σε μικρά κομμάτια και τα πετάνε μαζί με τα έργα της στην πυρά και στα αδέσποτα σκυλιά. Η μόνη αιτία του ειδεχθέστερου εγκλήματος όλων των αιώνων, το γεγονός ότι η Υπατία ήταν μαθηματικός και φιλόσοφος, άρα μάγισσα για τους χριστιανούς και το σημαντικότερο, κοινωνός του ελληνικού πνεύματος. Φυσικά κανένα από τα κτήνη που ευθύνονταν για τον θάνατό της δεν τιμωρήθηκε. Το αντίθετο μάλιστα. Ο πατριάρχης Αλεξάνδρειας Κύριλλος, ο ηθικός αυτουργός της άγριας δολοφονίας, ΑΓΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ! Νέοι διωγμοί των εθνικών στην Αφρική όπου οι τρόποι εκτέλεσης είναι δύο: σταύρωση ή θάνατος στην πυρά.

    Reply
  130. Ανώνυμος

    ΕΦΟΣΟΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΚΜΗΤΙΩΜΕΝΑ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ. ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑ.

    @8:17
    1) ΛΕΝΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΟΤΙ ΤΗΝ ΥΠΑΤΙΑ ΤΗ ΔΟΛΦΟΝΗΣΕ Ο ΑΓ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Η' ΟΤΙ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ; ΠΑΨΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΔΕΧΕΣΤΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ "ΑΝΩΤΕΡΟΥΣ" ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΑΠΑΓΑΛΙΖΕΤΕ Ο,ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ SITE ΚAI TA BLOG ΣΑΣ "ΚΥΡΙΟΙ.
    2) ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Η ΕΚΚΛΚΗΣΙΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΑΦΟΡΙΣΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΑΝ ΔΕ ΤΟ ΕΠΡΑΤΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΑΦΑΝΙΣΕΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ.
    ΥΓ.1 ->ΠΟΙΟΥΣ ΕΝΝΟΕΙΣ ΜΕ ΤΟ Β' ΠΛΗΘ.; Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΗΜΕΡΑ.
    ΥΓ.2 ->ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΛΕΓΕΣΤΕ ΑΝΤΡΕΣ, ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΝΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ. ΑΝΤΡΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΝΔΡΕΙΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΜΕ "ΒΑΣΕΙΣ", ΟΧΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ. "ΚΥΡΙΟΙ"

    Reply
  131. Ανώνυμος

    kai gw pou eimai apo tin larisa kserw oti o ag Axeilios (poluouxos ths polhs)mpazwse to arxaio theatro..kai epeidi mporei na einai memonomeno peristatiko auto,den uparxei megalutero epixeirima apo tin alexandria…vevaia tha sumfwnisw pws to kanan anthrwpoi me parwpides kai fanatismenoi kai oxi h thriskeia alla o xristianismos pou mas didaskoun oi ekastote arxhgoi den exei kamia apolutws sxesi me to ti didakse o Xristos

    Reply
  132. Ανώνυμος

    @ 8:37
    ΕΜΑΣ…μας κανει αερα…
    ΕΣΑΣ δε νομιζω, μιας και οι χριστιανοι απεχουν πολυ απο την Ελληνικοτητα.Αλλη ειναι η Ελληνικη θρησκεια και καλο ειναι οποιος ποσταρει γι'αυτο το θεμα ας εχει διαβασει και λιγο ιστορια.
    ΤΗ ΘΕΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΣ
    ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ
    ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΟΥ

    Ολος ο κοσμος μιλαει και διδασκεται την αρχαια Ελλαδα.Εσεις οι ιουδαιοι δεν ξερω γιατι λογαριαζετε τον εαυτο σας για Ελληνες.
    Προσκυνηστε λοιπον τον γιαχβε σας!

    Reply
  133. Ανώνυμος

    -Poios milaei o apatewnas xountikos Tsouros,ton 8ymoynte-oi Ellinestis Italias- poly kala gia ta erga kai tis hmeres tou sthn Napoli-Italias epi xountas!
    -Eseis ta gourounia tis evreoxristianikis 8riskias katastrepsate kai toys arxaious naous k ton ellinismo!Kai exei to 8rasos kai arhrografi!
    -OYST GOYROYNI!

    Reply
  134. Ανώνυμος

    407 μ.ν.χ.
    Για ακόμα μια φορά οι μη χριστιανικές γιορτές και ιεροπραξίες απαγορεύονται δια νόμου.

    408 μ.ν.χ.
    Κοινό διάταγμα του αυτοκράτορα της Ανατολής Αρκαδίου και της Δύσης Ονώριου απαγορεύει την οποιαδήποτε κατοχή εθνικών γλυπτών, ενώ διατάσσεται η αφαίρεση όλων των αγαλμάτων από τους ναούς των εθνικών και η μετατροπή των ναών σε εκκλησίες. Νέες σφαγές και διωγμοί του ελληνικού και εθνικού στοιχείου της αυτοκρατορίας και νέες πυρπολήσεις βιβλίων. Την ίδια εποχή ο Αυγουστίνος (άγιος κι αυτός) σφαγιάζει στη Δύση εκατοντάδες, και με τη βοήθεια του χριστιανικού όχλου και του αυτοκρατορικού στρατού γκρεμίζει πολλά εθνικά ιερά.

    409 μ.ν.χ.
    Ο Θεοδόσιος ο Β΄ απαγορεύει την αστρολογία και τις μεθόδους μαντείας δια ποινής θανάτου

    Reply
  135. Ανώνυμος

    Να τα πείτε εσείς οι κατατρεγμένοι δωδεκαθεϊστές στον Δία να μας κάνει αέρα.

    Reply
  136. kapsoulis

    Βρε Ζitalar βαζε και καμμια παραπομπη κανενα λινκ για να δουμε κι εμεις ρε φιλε αλλοιως θα αναγκαστουμε να παρουμε ολα τα βιβλια του Ρασια,Μαρινη,Λακοπουλου,κλπ,αφου υπαρχει κριση βαζε λινκ ……

    Reply
  137. Ανώνυμος

    Δεν χρειάζεται να αναλωνόμαστε στο να αποδείξουμε το προφανές.
    Είναι ηλίου φαεινότερο ότι την καταστροφή την έκαναν αυτοί που ήθελαν να επωφεληθούν απ΄αυτό.
    Τους βλέπουμε και σήμερα με τι μένος και οργή στρέφονται κατά της διαφορετικής ή της μη πίστης.
    Αν ήταν ελεύθεροι ναι πράττουν κατά το δοκούν θα αναβίωναν και την Ιερά Εξέταση.
    zitalar

    Reply
  138. Ανώνυμος

    "κατά των θρησκευτικών συμβόλων των πρώην διωκτών τους"
    Ντροπή! Πότε Έλληνες υπήρξαν διώκτες των χριστιανών; Στην πορεία του ο Απόστολος Παύλος συνάντησε διώκτες στην Ελλάδα! Ντροπή!
    Κι όμως με διαταγή του Θεοδοσίου του Μεγάλου ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ η λατρεία του δωδεκάθεου με θανατική ποινή στους παραβάτες!

    Reply
  139. Ανώνυμος

    Η κατάκτηση της Κρήτης ολοκληρώθηκε στις 7 Μαρτίου 961. Οι πηγές κατέγραψαν 200.000 νεκρούς Κρητικούς, μαζί με τα γυναικόπαιδα, που γενοκτόνησαν οι βυζαντινοί υπάνθρωποι. Μαζί με τους ήδη νεκρούς Κρητικούς στα πεδία των μαχών, το Ολοκαύτωμα της Κρήτης αριθμεί 270.000 νεκρούς, σφαγιασθέντες από τα βυζαντινά στίφη του Νικηφόρου Φωκά.

    Ο Νικηφόρος Φωκάς, χωρίς κανένα ίχνος θεοσέβειας, ανδρείας και πολιτισμού, ζήτησε να βρουν το πτώμα της Ιέρειας Κλεαγέτης. Μόλις οι βυζαντινοί το βρήκαν, ο βάρβαρος Αρμένιος στρατηγός διέταξε να της κόψουν το κεφάλι και να το καρφώσουν σε ένα κοντάρι. Αφού το έφτυσε, το περιέφερε πάνω στο άλογό του ως τρόπαιο…

    Reply
  140. Ανώνυμος

    Την Υπατια ποιος τη σκοτωσε?Οι Αρειανοι?!!
    Τη βιβλιοθηκη της Αλεξανδρειας ποιος την εκαψε?Και το παραδεχτηκατε κιολας!!
    Ποιος κατεσφαξε 130.000 Κρητικους επειδη ηταν οι τελευταιοι που πιστευαν στην Ελληνικη θρησκεια και αντιστεκονταν μαζι με τους Μανιατες?!!!
    Ακομα και στο κειμενο τους Ελληνες προγονους μας τους αποκαλειτε ειδωλολατρες!
    Παρτε μια εικονα του αγιου δημητριου και δειτε!!
    Εχετε αναρωτηθει τι ειναι αυτος που σκοτωνει με το δορι του?
    Μεχρι και στη συγχρονη ιστορια κατα τη διαρκεια της επαναστασης λειτουργουσατε κατα της ανεξαρτησιας της Ελλαδας,προδωσατε τον αδερφο του Κολοκοτρωνη στους τουρκους,αφορισατε την επανασταση για να μη χασετε τα προνομια σας.
    1700 χρονια η Ελλαδα γνωριζει μονο πονο, παρακμη και μεσαιωνα.
    Θυμηθειτε τα λογια του αρχιεπισκοπου Κωνσταντινουπολης Γεναδιου Σχολαριου:
    "Ειμαι χριστιανος και ως εκ τουτου δεν δυναμαι να ειμαι Ελλην".

    Εχω κι αλλα να πω αλλα για τωρα παρτε κι ενα βιντεακι να δειτε ποιες ειναι οι θεσεις σας:
    http://www.youtube.com/watch?v=lFKSTnX0f4g&feature=related

    Reply
  141. Ανώνυμος

    400 μ.ν.χ.
    Ο επίσκοπος Νικήτας καταστρέφει το μαντείο του Διονύσου στις Βάσσες και «βαπτίζει» δια της βίας χριστιανούς τους κατοίκους της πόλης.

    401 μ.ν.χ.
    Ο χριστιανικός όχλος της Καρχηδόνας καταστρέφει ναούς και είδωλα. Ο «άγιος» Πορφύριος ολοκληρώνει το έργο του στη Γάζα, καταστρέφοντας και τα τελευταία 9 εθνικά ιερά, καίγοντας βιβλία και λυντσάροντας εθνικούς.

    404-406 μ.ν.χ.
    Ο «άγιος» Χρυσόστομος στέλνει τις ορδές των παρανοϊκών μοναχών να διαλύσουν όλα τα αγάλματα και τους ναούς στην Παλαιστίνη. Πείθει με γλυκόλογα διάφορες πλούσιες «νεοφώτιστες» χριστιανές να χρηματοδοτήσουν τις «ειδωλοφαγικές» δραστηριότητες αυτού και του όχλου του. Ο ναός της Εφεσίας Αρτέμιδας, ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου πυρπολείται και εκθεμελιώνεται από τους ροπαλοφόρους του και τα περίφημα γλυπτά γίνονται οικοδομικά υλικά για εκκλησιές και σπίτια. Στη Σαλαμίνα της Κύπρου ο «άγιος» Επιφάνιος καταστρέφει και ληστεύει τον εκεί ναό του Δία. Ο «άγιος» Ευτύχιος καταστρέφει το μαντείο και το ναό της

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *