Πανάκριβέ μου βουλευτή


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πριν από χρόνια, όταν είχε τεθεί και πάλι το θέμα των προνομίων των βουλευτών, ένας βουλευτής της ΝΔ είχε δηλώσει στη Βουλή (με χιουμοριστική, είναι αλήθεια, διάθεση) ότι το κόστος που επωμίζεται κάθε Ελληνας για τη… Δημοκρατία ανέρχεται μόλις σε 5,77 ευρώ ετησίως. Ο νυν Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος ανεβάζει το κόστος για τις αποζημιώσεις των βουλευτών σε 1 τοις χιλίοις του κρατικού προϋπολογισμού. Συνολικά «η Δημοκρατία στην Ελλάδα στοιχίζει μόλις το 3,5 τοις χιλίοις του προϋπολογισμού» δήλωσε. Πέρα από τους αριθμούς, υπάρχει μια πραγματικότητα: οι βουλευτές στην Ελλάδα στοιχίζουν στον έλληνα φορολογούμενο πέντε ή και έξι φορές περισσότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το κόστος αυτό, όπως…
.

καταδεικνύει σχετική έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία μελών της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, δεν προκύπτει τόσο από τη βουλευτική αποζημίωση, η οποία πράγματι είναι μικρότερη ή και ισόποση εκείνης των βουλευτών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά από ορισμένα ιδιαίτερα προνόμια που απολαμβάνουν.

Η ετήσια αποζημίωση των βουλευτών ήταν γύρω στις 86.000 ευρώ μεικτά (πριν από τις περικοπές σε μισθούς και επιδόματα που ανακοίνωσε προσφάτως η κυβέρνηση). Ωστόσο το πραγματικό κόστος αυξάνεται σημαντικά λόγω των πρόσθετων παροχών. Με τις περικοπές, σύμφωνα με τον κ. Πετσάλνικο, οι βουλευτές χάνουν κάθε μήνα περίπου 1.500 ευρώ. Οι απώλειες μάλιστα από το προσωπικό εισόδημα κυμαίνονται γύρω στο 30% αν ληφθεί υπόψη ότι καταργήθηκε και η προνομιακή φορολόγηση. Τα άλλα προνόμια όμως που απολαμβάνουν παραμένουν ουσιαστικά άθικτα, ενώ το ποσοστό της μείωσης είναι εξαιρετικά μικρό αν ληφθεί υπόψη ότι από το 1974 ως σήμερα η αποζημίωση των βουλευτών έχει αυξηθεί κατά 64 φορές και οι συνολικές δαπάνες της Βουλής κατά 175 φορές.

Βεβαίως η βουλευτική αποζημίωση δεν καταλήγει στο σύνολό της στις τσέπες των βουλευτών. Υπόκειται σε κρατήσεις που είναι 6,67% για τον κλάδο σύνταξης, 2,55% υπέρ του Δημοσίου για υγειονομική περίθαλψη και 10%-20% υπέρ του κόμματος από το οποίο προέρχονται (η ΝΔ και το ΠαΣοΚ έχουν ορίσει την κράτηση αυτή σε 10%, ενώ το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ σε 20%).

Οι απολαβές των 300
Συμμετοχή σε επιτροπή της Βουλής:

245ευρώ η συνεδρίαση.

Επίδομα γραφείου:

5.000ευρώ για τους νέους και 2.000 ευρώ για τους παλιούς βουλευτές.

Επίδομα μετακινήσεων: έως 4αεροπορικά εισιτήρια τον μήνα για τις εκλογικές περιφέρειες.

Τηλεφωνική ατέλεια: έως 1.350ευρώ ετησίως για σταθερή τηλεφωνία και Ιnternet και 240ευρώ μηνιαίως για κινητά.

Μισθωμένο αυτοκίνητο: διατίθεται από τη Βουλή που το προμηθεύεται με leasing (κόστος από 25.000ως 52.000ευρώ το καθένα,με μέγιστη μηνιαία δόση 1.500ευρώ).

Ταχυδρομική ατέλεια: έως και 1000επιστολές ανά μήνα και 2.000επιστολές Χριστούγεννα και Πάσχα.

Συνεργάτες: έως και 5(3μετακλητοί υπάλληλοι και δύο επιστημονικοί συνεργάτες) και επιπλέον ένας φρουρόςαστυνομικός.

Σύνταξη:

1.500ευρώ ύστερα από δύο θητείες που προσαυξάνονται έως το 17ο έτος της θητείας,οπότε η σύνταξη αντιστοιχεί στο 80% της αποζημίωσης.

Επίδομα στέγης: δωμάτια σε ξενοδοχεία της Αθήνας για τους βουλευτές της περιφέρειας ή αποζημίωση έως και 1.500ευρώ τον χρόνο.

tovima.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *