Δίδυμες εκλογές προβλέπει τώρα ο Αντ. Σαμαράς


Tης Mαρίας Σπυράκη

Ρήξη με τον Κώστα Καραμανλή και απαλλαγή από τα «βαρίδια» του παρελθόντος επιχειρεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. καθώς διαβλέπει κίνηση εκλογικού αιφνιδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης και γι΄αυτό ενόψει συνεδρίου κινείται ώστε να ξεκαθαρίσει τα εσωκομματικά μέτωπα.

Δύο φορές το τελευταίο δεκαήμερο ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε σε βουλευτές ότι είναι πιθανό η κυβέρνηση να πάει σε δίδυμες κάλπες στις 14 Νοεμβρίου, ώστε μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να επιχειρήσει να…

… νομιμοποιήσει με τη λαϊκή ετυμηγορία και τις επιλογές της στην οικονομική πολιτική.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος της Ν.Δ. από τη μία δείχνει να προχωρά στην επιχείρηση αποστασιοποίησης από το πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή, ανοίγοντας το δρόμο για την κλήτευσή του στις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής. Ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε προσωπικά να πει «ναι» η Ν.Δ. στην κλήτευση του Κώστα Σημίτη , παρά το γεγονός ότι ορισμένοι συνεργάτες εκτιμούσαν ότι δεν θα πρέπει να εμφανισθούν ενώπιον των Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής πρώην πρωθυπουργοί, εφόσον δεν προκύπτουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Ωστόσο, οι παραδοχές του Τάσου Μαντέλη εκτιμήθηκαν από τον πρόεδρο της Ν.Δ. ως ευκαιρία για ξεκαθάρισμα της πολιτικής ζωής από σκιές, αλλά και ως δυνατότητα να καταδείξει πως δεν χρωστά στο παρελθόν του κόμματός του. Η στάση της Ν.Δ. φέρνει σε σαφώς δύσκολη θέση τους βουλευτές του κόμματός της που αρνήθηκαν την κλήση του Κώστα Καραμανλή στην επιτροπή για το Βατοπαίδι, ενώ ο Πέτρος Δούκας κατέθεσε το τηλεφωνικό ενδιαφέρον του Γιάννη Αγγέλου για την υπόθεση. Το θέμα, ωστόσο, σε αυτή την επιτροπή τυπικά έχει κλείσει, αλλά πολιτικά μπορεί να επανέλθει εφόσον η πλειοψηφία αναθεωρήσει την άποψή της.

Τον Ιούνιο η εξεταστική
Η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, εντός του Ιουνίου, θεωρείται πλέον ειλημμένη απόφαση από τη Ρηγίλλης και μέχρι τώρα η στρατηγική μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση επί των πολιτικών επιλογών για την οικονομία θεωρείτο επίσης δεδομένη. Σε αυτό το πεδίο ο Αντώνης Σαμαράς έχει υπερασπισθεί δημόσια την κυβέρνηση Καραμανλή.

Στην επιχείρηση «αυτοκάθαρση» της Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς, με τη δήλωση της δημόσιας αποδοκιμασίας των Αριστοτέλη Παυλίδη, Γιώργου Βουλγαράκη και Θόδωρου Ρουσόπουλου, προχωρά στην αποπομπή και δύο ακόμα στελεχών που εμφανίστηκαν αναμεμειγμένα σε σκάνδαλα. « Αν δεν το έχετε καταλάβει, εγώ έχω πάρει εντολή να χτίσω μια καινούργια Νέα Δημοκρατία. Δεν απολογούμαι για το χθες, δεν θα απολογούμαι για νοοτροπίες και συμπεριφορές τύπου Παυλίδη ή Βουλγαράκη ή Ρουσόπουλου. Όποιος -το ξεκαθαρίζω- έχει βλάψει την παράταξη δεν θα είναι μαζί μας. Αλλά και δεν πρόκειται να αφήσω ποτέ κανέναν να στοχοποιηθεί άδικα», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Ωστόσο, τον κ. Παυλίδη τον έχει ήδη διαγράψει, ενώ στον Θόδωρο Ρουσόπουλο η Ν.Δ. δεν αποδίδει πολιτική ευθύνη για το Βατοπαίδι ούτε σε αυτή την Εξεταστική. Στη Ρηγίλλης, πάντως, δείχνουν ότι έρχεται και η σειρά των προσώπων που φωτογραφίζονται στο πόρισμα για το Βατοπαίδι.

Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, στη δήλωσή του, υποστηρίζει ότι «δεν ζήτησα ποτέ από κανέναν, ούτε από τον κ. Σαμαρά, να απολογηθεί για μένα» και προσθέτει πως προσδοκά να κριθεί από τη Δικαιοσύνη και «όχι από τους κομματικούς μηχανισμούς και τις σκοπιμότητές τους». Ο Αριστοτέλης Παυλίδης χαρακτηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά πρόεδρο του «ομίλου» και τον κατηγορεί ότι αντί για «χτίσιμο» της Ν.Δ. προχωρά στην «κατεδάφιση».

Επαφές με βουλευτές
Στο πεδίο της Κ.Ο. ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί την προσέγγιση με τους βουλευτές κατά ομάδες. Εάν το εκλογικό σενάριο επαληθευτεί, τότε ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι υποχρεωμένος να συμβιώσει με την υπάρχουσα κοινοβουλευτική ομάδα, αφού οι εκλογές θα γίνουν με λίστα, λόγω μη παρέλευσης του δεκαοκταμήνου από τις κάλπες του περασμένου Οκτωβρίου.

Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των βουλευτών στήριξε τη Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και ότι το σχήμα των τομεαρχών δεν αποδίδει, ο κ. Σαμαράς επιλέγει πλέον να μιλήσει με όλους τους βουλευτές του, παρακολουθεί τις παρεμβάσεις τους και όλα δείχνουν πως θα προχωρήσει σε αναδιάταξη του αντιπολιτευτικού σχήματος αμέσως μετά το συνέδριο.
Ωστόσο, η ανακοίνωση της επιτροπής αξιολόγησης στην οποία συμμετέχουν ο γραμματέας της Κ.Ε., ο Λ. Ζαγορίτης, που θα αντικατασταθεί στο συνέδριο, ο γραμματέας της Κ.Ο., Κώστας Τασούλας, και η διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, Κωνσταντίνα Μπότσιου, δεν προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού μεταξύ των βουλευτών. Η κρατούσα αίσθηση είναι πλέον ότι και η εν ενεργεία βουλευτές βαθμολογούνται και μάλιστα από τον γ.γ. της Κ.Ο., παρά τη διευκρίνιση που έδωσε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς ότι οι εν ενεργεία βουλευτές είναι αυτοδίκαια υποψήφιοι, εκτός και αν ο ίδιος κρίνει διαφορετικά.

Πιέσεις να σπάσει τη σιωπή του
Ο Κώστας Καραμανλής φέρεται αποφασισμένος να προσέλθει στην Εξεταστική για την οικονομία εφόσον κληθεί, στοιχείο που δείχνει ότι έχει αποφασίσει να υπερασπισθεί τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών του. Συνεργάτες του αποσαφηνίζουν, πάντως, πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα ούτε το χρόνο, ούτε τον τρόπο με τον οποίο, πριν από την Εξεταστική Επιτροπή, θα παρέμβει πολιτικά. Ωστόσο, είναι σαφές ότι ο κ. Καραμανλής έχει αφήσει να διαφανεί σε συνομιλητές του ότι θα μιλήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, κίνηση που προδίδει και η τοποθέτηση του τακτικού συνομιλητή του Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Η πλευρά της Ρηγίλλης ασκεί πίεση στον πρώην πρωθυπουργό ώστε ο χρόνος αυτός να μην καθυστερήσει, δεδομένου ότι εκτιμούν πως το φθινόπωρο θα είναι προεκλογικό και όχι μόνο για την αυτοδιοίκηση. «Πρέπει να μας διευκολύνει με τη στάση του. Δεν μπορεί να λοιδορείται και να μένει απαθής», είναι το μήνυμα που στέλνει κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος, που ήταν και μέλος της κυβέρνησης Καραμανλή.

Η παγωμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί ανάμεσα στα επιτελεία της Ρηγίλλης και της Πλατείας Μαβίλη εντάθηκε από τα δημοσιεύματα περί εισηγήσεων για την απομάκρυνση του Κώστα Καραμανλή από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά έσπευσαν να εξηγήσουν ότι «τέτοιο θέμα δεν υπάρχει».
imerisia

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *