Οι Γερμανοί χρωστούν στην Ελλάδα τα διπλάσια από όσα χρωστά η χώρα σε όλους

El Publico «Η Ελλάδα έχει όλους τους λόγους να αξιώσει επίλυση του χρέους…α λα γερμανικά»

Το ποσό που χρωστά η Γερμανία στην Ελλάδα είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που χρωστά η
Ελλάδα στους εταίρους, γράφει επικαλούμενη υπολογισμούς Ισπανών ιστορικών και οικονομολόγων η ισπανική ηλεκτρονική εφημερίδα El Publico.

Η ισπανική εφημερίδα που είναι αριστερών αποκλίσεων υπενθυμίζει επίσης τη συνδιάσκεψη του 1953 για τη διαγραφή του 63% του συνολικού εξωτερικού χρέους της Γερμανίας αλλά και τη συμφωνία των «Δύο συν Τέσσερις» του 1990 για τη μη πληρωμή των επανορθωτικών υποχρεώσεων του Βερολίνου, ενόψει της ενοποίησης των δύο Γερμανιών.

Σημειώνει ότι εάν για το κατοχικό δάνειο «ισοδύναμο με 3 δισ. ευρώ», «εφαρμοσθεί ως σημείο αναφοράς το μέσο επιτόκιο των αμερικανικών ομολόγων, το ποσόν που θα έπρεπε σήμερα να καταβάλει η Γερμανία θα ήταν 163,800 δισ. ευρώ».

Της άποψης αυτής είναι και οι καθηγητές Κάρλος Σάνθ Ντίαθ, αλλά και Φαγιάνας Εσκουέρο οποίος υποστηρίζει ότι το ποσό που χρεωστά η Γερμανία στην Ελλάδα «ποικίλει ανάλογα με τις διάφορες εκτιμήσεις, που ανάγουν την οφειλή σε έως και 300 δισ. ευρώ».

«Ποσό που ο Γάλλος οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί, Ζακ Ντεπλά, ανεβάζει ακόμη και στα 575 δισεκ. ευρώ» υπογραμμίζεται στο ίδιο άρθρο. «Είναι σαφές πως με αυτά τα ποσά, η Ελλάδα όχι απλώς θα είχε λύσει το πρόβλημα του χρέους, αλλά θα της περίσσευαν και χρήματα» προσθέτει ο ίδιος καθηγητής.

Κατά τον καθηγητή στο UCM Κάρλος Σανθ Ντίαθ, η Ελλάδα έχει όλους τους καλούς λόγους και τα ιστορικά δεδικασμένα για να αξιώσει μία επίλυση του χρέους της… α λα γερμανικά. lifo.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *