τσουνάμι αυξήσεων, νέα χαράτσια στα ακίνητα…


Κύμα ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες και φοροκαταιγίδα στα ακίνητα φέρνουν τα μέτρα της κυβέρνησης με βάση τη δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Το πακέτο προβλέπει αυξήσεις- φωτιά στον ΦΠΑ, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε υγρά καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες στα φορολογικά ανταλλάγματα για την παροχή δανείων στη χώρα μας από την τρόικα των πιστωτών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων …

… Η αύξηση τουλάχιστον κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος θα διαμορφωθεί στο 23% από 21%. Στο τραπέζι μέχρι τελευταίας στιγμής υπήρχε και το σενάριο ο συντελεστής να ανέβει ακόμα περισσότερο, στο 25%, ενισχύοντας την τονωτική ένεση στα έσοδα του Δημοσίου. Επιπρόσθετα θα αυξηθούν κατά δύο μονάδες και οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ από το 10% στο 12% και από το 5% στο 7% αντίστοιχα.

Το εναλλακτικό σενάριο προβλέπει μετατάξεις ειδών διατροφής και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) από τον χαμηλό συντελεστή στον νέο αυξημένο ανώτατο, δηλαδή στο 23% από 10% που ισχύσει σήμερα, αν και οι τελευταίες πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο ανέφεραν ότι η υλοποίησή του έχει μικρές πιθανότητες. Οι σκληροί του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις έθεσαν και θέμα κατάργησης του χαμηλού συντελεστή και θέσπισης ενιαίου ΦΠΑ για όλα ανεξαιρέτως τα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Νέα αναπροσαρμογή κατά τουλάχιστον 10% του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τις βενζίνες και το πετρέλαιο, που θα οδηγήσει σε αύξηση της λιανικής τιμής κατά περίπου 8 λεπτά το λίτρο αν συνυπολογιστεί και ο αυξημένος ΦΠΑ.

Νέες αυξήσεις πάνω από 10% στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για τα τσιγάρα και τα αλκοολούχα ποτά, πράγμα που θα προκαλέσει αύξηση της λιανικής τιμής στα τσιγάρα κατά ένα ευρώ το πακέτο και στα ποτά κατά 5 ευρώ ανά φιάλη.

Αναπροσαρμογές τουλάχιστον 10% στα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, τα οποία θα συνδεθούν με την εκπομπή ρύπων και την παλαιότητα του οχήματος. Στόχος του μέτρου, όπως λένε τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, είναι να μεταφερθεί η φορολογική επιβάρυνση από την αγορά στη χρήση του αυτοκινήτου.

Δραστικές αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, έτσι ώστε να εξομοιωθούν με τις εμπορικές είτε εφάπαξ είτε σε βάθος χρόνου αλλά όχι αργότερα από το 2012. Το πακέτο των μέτρων τέθηκε από την τρόικα από την πρώτη στιγμή των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να διασφαλισθεί η εισροή υψηλότερων πόρων στα δημόσια Ταμεία για τη μείωση του ελλείμματος. Υπενθυμίζεται ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η Κομισιόν σε όλες σχεδόν τις εκθέσεις τους για την ελληνική οικονομία ζητούσαν αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης ως ένα από τα εργαλεία για την τόνωση των εσόδων.

Τα νέα μέτρα

* Οι συντελεστές ΦΠΑ αυξάνονται κατά 2 μονάδες, με αποτέλεσμα ο ανώτατος να διαμορφωθεί στο 23% από 21% και οι άλλοι στο 12% και 7% αντίστοιχα.
* Αυξάνεται κατά 10% ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα, πράγμα που σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ θα προκαλέσει άνοδο της λιανικής τιμής στις βενζίνες και το πετρέλαιο κατά περίπου 7 λεπτά το λίτρο.
* Δραστική αύξηση μέχρι και 200% στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, με στόχο την εξομοίωσή τους με τις εμπορικές. Σταδιακά σε βάθος διετίας ή εφάπαξ ανάλογα με τις δημοσιονομικές ανάγκες.

Οι επιπτώσεις

* Πυροδοτείται κύμα ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες κατά 3%-5% και επιβαρύνεται ο πληθωρισμός κατά 1 ποσοστιέα μονάδα, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στα εισοδήματα των νοικοκυριών.
* Θα υπάρξει ντόμινο ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής και μεταφοράς τους, ενώ θα αυξηθούν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και οι υπόλοιπες υπηρεσίες.
* Εκρηξη στους φόρους μεταβίβασης, στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και στον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που αντικατέστησε το ΕΤΑΚ, καθώς και στο κόστος των συμβολαίων για την απόκτηση ακινήτων.

Το τελειωτικό χτύπημα
Απελευθέρωση τιμών στις ΔΕΚΟ

Μια ακόμη εστία ακρίβειας που θα πλήξει τα εισοδήματα των νοικοκυριών αποτελεί και η προωθούμενη απελευθέρωση των τιμών στην αγορά, καθ’ υπαγόρευση της τρόικας των πιστωτών και κυρίως του ΔΝΤ.
Στο πλαίσιο αυτό απελευθερώνονται τα νοσήλια στα δημόσια νοσοκομεία, τα τιμολόγια στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ, τα εισιτήρια των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών, τα κόμιστρα των ταξί και των φορτηγών, καθώς και οι αμοιβές ελεύθερων επαγγελματιών, όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.ά. που σήμερα καθορίζονται από το κράτος.

Η απελευθέρωση των τιμών θα συνοδευτεί με ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ, κλείσιμο ζημιογόνων δραστηριοτήτων τους και κατάργηση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων.
Με πλοηγό τον δραστικό περιορισμό ή και κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, οι εμπειρογνώμονες της τρόικας θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση της αγοράς από τον κρατικό παρεμβατισμό και απόσυρση του Δημοσίου από όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Το χρονοδιάγραμμα
Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της αύξησης στους συντελεστές ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης προβλέπει ότι θα ισχύσουν για το 2011, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των φορολογικών εσόδων.
Οπως λένε αρμόδιοι παράγοντες, αν οι εισπράξεις μέχρι τις αρχές φθινοπώρου βρίσκονται εντός των στόχων, τότε οι αυξήσεις θα τεθούν σε ισχύ το 2011. Σε διαφορετική περίπτωση, θα εφαρμοσθούν από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Αμεσα
Εως 200% η αύξηση στις αντικειμενικές τιμές…

Εκρηκτικές φορολογικές επιβαρύνσεις δρομολογούνται στο μέτωπο των ακινήτων, καθώς θα υπάρξουν τσουχτερές αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές που σε ορισμένες περιοχές θα φθάσουν μέχρι και 200%, με στόχο να κλείσει η ψαλίδα με τις αγοραίες τιμές.
Σύμφωνα με τη συνταγή του ΔΝΤ, οι αντικειμενικές τιμές θα καταργηθούν και πλέον οι φόροι μεταβίβασης και κατοχής θα υπολογίζονται με βάση τις πραγματικές τιμές, γεγονός που θα αυξήσει θεαματικά τα έσοδα του Δημοσίου από τη φορολογία κεφαλαίου.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι το σχέδιο της εξομοίωσης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές βρισκόταν στο συρτάρι της κυβέρνησης εδώ και καιρό, αλλά ήταν σε αναστολή λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που θα είχε η υλοποίησή του στην κτηματαγορά, σε μια εποχή μάλιστα κρίσης στην οικοδομή, αλλά τώρα καθ’ υπόδειξη και του ΔΝΤ επανέρχεται στην επιφάνεια.

Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μέτρου δεν έχει ακόμα επακριβώς προσδιορισθεί, αλλά το βέβαιο είναι ότι η εξομοίωση θα έχει επιτευχθεί το αργότερο μέχρι το 2012. Το ένα σενάριο προβλέπει σταδιακές μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές από φέτος και το άλλο την εφάπαξ σύγκλισή τους με τις εμπορικές.

Το μέτρο αυτόματα θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ανεβάζοντας στα ύψη το κόστος αγοράς, ενώ θα προκαλέσει μεγάλες αυξήσεις και στον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *